
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، نسرین نسیمی کارشناس ارشد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز با بیان اینکه امروزه بسیاری از افراد جامعه، در زندگی روزمره خود استرس را تجربه میکنند، اظهار کرد: در حقیقت استرس به فشارهایی گفته میشود که منشا جسمی، روحی یا احساسی دارد.
او ادامه داد: استرس و اضطرابهای مداوم و طولانی مدت، بدون شک آسیبهای جدی برای سلامت انسانها دارد.
نسیمی تصریح کرد: یکی از راههای کنترل استرس و مکمل روشهای درمانی، استفاده از برخی مواد غذایی است که به دلیل داشتن مواد مغذی خاص و یا فعال کردن مسیرهای ویژه در بدن میتوانند حس آرامش را در انسان افزایش دهند. در مقابل، مصرف برخی از مواد غذایی میتوانند باعث ایجاد حالتهایی مانند اضطراب، افسردگی یا بی حوصلگی شوند.
کارشناس ارشد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز گفت: غذاها از طریق افزایش سطح سروتونین (یک میانجی شیمیایی آرام بخش در مغز)، کاهش سطح هورمونهای کورتیزول و هورمونهایی که در شرایط استرس ترشح میشوند و تقویت سیستم ایمنی (کمک کننده به بدن برای مقابله با عوارض استرس) میتوانند باعث کاهش استرس شوند.
او تصریح کرد: در هر گروه از مواد غذایی کاهنده استرس رعایت اصل تعادل و تنوع در رژیم غذایی الزامی است.
نسیمی با بیان اینکه یکی از گروههای مواد غذایی کاهنده استرس، کربوهیدراتهای پیچیده است، تصریح کرد: کربوهیدراتها در مغز باعث افزایش سطح سروتونین میشوند.
او گفت: از این رو، برای اینکه سطح سروتونین برای مدت طولانی تری در خون بالا بماند، بهتر است از کربوهیدراتهای پیچیده مانند غلات کامل، جو، برنج قهوه ای، انواع نانهای تهیه شده با غلات کامل استفاده کرد.
کارشناس ارشد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز ادامه داد: در مقابل افزایش ترشح انسولین که به دنبال مصرف کربوهیدراتهای ساده از جمله شکر، قند، شیرینی ها، نوشیدنیهای صنعتی رخ میدهد، سبب افت قند خون و ایجاد حس سستی و بی حالی میشود و از این رو بهتر است از مصرف کربوهیدراتهای ساده در شرایط استرس خودداری کنیم.
او افزود: ویتامین C موجود در مرکبات میتواند با کاهش سطح هورمونهای استرس زا و نیز تقویت سیستم ایمنی بدن در کنترل استرس نقش داشته باشد؛ بنابراین توصیه میشود مصرف مرکبات را در برنامه غذایی خود داشته باشیم.
نسیمی گفت: سبزیها منابع غنی از منیزیم و آنتی اکسیدانهای طبیعی هستند که نقش مهمی در تعدیل هورمونهای استرس زا و تقویت سیستم ایمنی دارند. از این رو مصرف سبزیهای برگ سبز از جمله اسفناج، ریحان و جعفری توصیه میشود.
کارشناس ارشد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز اضافه کرد: شیر به واسطه داشتن اسید آمینه تریپتوفان (موثر برای ساخت سروتونین) و کلسیم میتواند باعث القای حس آرامش و کنترل اضطراب شود. از این رو مصرف یک لیوان شیر کم چرب یا بدون چربی به ویژه قبل از خواب توصیه میشود. از طرفی اگر مشکل در هضم شیر دارید. میتوانید از شیرهای بدون لاکتوز و یا ماست پروبیوتیک نیز استفاده کنید.
او بیان کرد: مغزها، منبع غنی از سلنیم، منیزیم، ویتامینهای گروه B و امگا۳هستند که میتوانند اثر مثبتی بر کنترل استرس داشته باشند. از این رو مصرف متعادل مغزهایی از جمله بادام، پسته و تخمه کدو توصیه میشود.
نسیمی افزود: ماهیهای روغنی مانند ماهی سالمون و قزل آلا منبع غنی از امگا ۳، ویتامینهای گروه B، روی و منیزیم هستند که میتوانند سبب بهبود خلق و خو شود. از این رو توصیه میشود در رژیم غذایی خود مصرف ماهی را بگنجانیم.
او ادامه داد: تخم مرغ، منبع غنی از پروتئین، اسیدآمینه تریپتوفان، ویتامینها، مواد معدنی، و آنتی اکسیدانها است که میتواند اثر مثبتی بر کنترل استرس داشته باشد.
کارشناس ارشد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز گفت: نوشیدن چای میتواند باعث کاهش سطح هورمونهای استرس زا و در نتیجه افزایش آرامش شود.
او تصریح کرد: تحقیقات نشان داده است که مصرف چای سبز میتواند به بهبود علائم استرس منجر شود. همچنین مصرف دمنوش بابونه نیز برای افزایش آرامش توصیه میشود. در مقابل بهتر است از مصرف زیاد کافئین (بعنوان مثال نوشیدن قهوه) خودداری کنیم؛ زیرا در برخی از افراد، دریافت کافئین در بروز اضطراب نقش دارد.
نسیمی افزود: همچنین در کنار رعایت رژیم غذایی کامل، متنوع و استفاده از مواد غذاییای که نقش بیشتری در کنترل استرس دارند، ورزش نیز یک راهکار بسیار مناسب برای کاهش استرس و تنشهای روانی است؛ بنابراین بهتر است انجام ۳۰ دقیقه ورزش هوازی را در برنامه زندگی خود بگنجانیم.
انتهای پیام/