به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، بدنبال انتشار خبری با عنوان " ممنوعیتهای یک شبه صادرات، بازار میوه را متشنج کرد"در مورخ 1400.2.19، روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت صنعت، معدن و تجارت جوابیه ای را منتشر کرد.
بر اساس بند ۴ ماده ۱ قانون اصلاح قانون تضمین خرید محصولات اساسی کشاورزی مصوب مورخ 99.8.5 مجلس شورای اسلامی، تعیین سیاست های اجرایی صادرات و واردات محصولات اساسی کشاورزی در چارچوب قوانین و مقررات مربوط به عهده شورای قیمت گذاری و اتخاذ سیاست های حمایتی محصولات اساسی کشاورزی با مسئولیت وزارت جهاد کشاورزی است.
اجرای طرح خرید، ذخیرهسازی و توزیع میوه ایام پایانی سال ۱۳۹۹ و نوروز ۱۴۰۰ به میزان ۲۷ هزار تن پرتقال تامسون شمال و والنسیا و ۱۵ هزار تن سیب درختی (قرمز و زرد) با هدف حمایت از تولیدات داخلی و بهرهمندی عمومی خصوصاً اقشار کمتر برخوردار و تنظیم بازار، توزیع میوه در ایام پایان سال از تاریخ ۲۴/۱۲/۱۳۹۹ با واگذاری تعیین قیمت به کارگروههای استانی درسقف یارانه سال ۱۳۹۸ آغاز و اقدام شد.
هماهنگی با زنجیرههای تولیدی و توزیعی بخش خصوصی و سازمان میادین میوه و تره بار شهرداری تهران با حضور استانهای معین تولیدکننده سیب درختی و پرتقال (آذربایجانغربی، مازندران و دماوند) به منظور واگذاری غرف رایگان جهت توزیع مکفی سیب و پرتقال به طوری که سودجویان و دلالان در ایام پر مصرف نتوانستند بازار را دچار نوسان قیمت نمایند.
در زمان آغاز و در حین اجرای طرح هیچ گاه معاونت بازرگانی داخلی در زمینه صادرات سیب درختی ممنوعیت، محدودیت یا شرط عوارض صادراتی ایجاد ننموده چه بسا اجرای طرح هم به نفع مصرف کننده بود و هم منافع تولیدکنندگان تامین می شود.
در راستای کمک به ادامه روند تولید با هدف حضور بیشتر تولیدکنندگان داخلی سیب در بازارهای جهانی و بر اساس تصمیمات یکصد و بیست و سومین جلسه کارگروه تنظیم بازار ابلاغی در مورخ ۱۱/۱۱/۹۹ صادرات یک و نیم کیلوگرم سیب درختی در ازای واردات یک کیلوگرم موز مورد تأیید قرار گرفت و موضوع طی نامه به دفتر مقررات صادرات و واردات ابلاغ شد.
لازم به ذکر است کلیه امور مربوط به سیاست گذاری و برنامه ریزی تولید، تامین تسهیلات و منابع ارزی و ریالی، تعیین قیمت تضمینی، نرخ خرید، زمان خرید و نحوه فروش در بازارهای داخلی و خارجی، تدوین سیاستهای اجرایی صادرات، اتخاذ سیاستهای حمایتی، ثبت سفارش، تعیین اولویت، تخصیص و تامین ارز نهادهای تولید کشاورزی (دامی، کشاورزی و باغی) بر عهده وزارت جهاد کشاورزی است.
گفتنی است هیچ گونه ممنوعیت، محدودیت و یا عوارضی برای صادرات محصولات کشاورزی از جمله سیب زمینی و پیاز توسط این وزارت وجود ندارد و کما اینکه کارگروه تنظیم بازار و معاونت بازرگانی داخلی آمادگی هرگونه همکاری را در راستای حمایت از تولیدات کشاورزی و کشاورزان محترم را دارد.
در پایان ذکر این نکته ضروریست: در حال حاضر قیمت میوه در بسیاری از اقلام از جمله سیب درختی، پرتقال، موز و ... روند کاهشی دارد و بازار از منظر تامین کالا با قیمت مناسب و متعارف، نسبتاً پایدار است صرفا در خصوص برخی از اقلام نوبرانه میوه کمی با افزایش قیمت مواجه هستیم که این موضوع نیز روند طبیعی بازار است که با عرضه مکفی طی روزهای آتی بازار به حالت تعادل برخواهد گشت.
انتهای پیام/