استاد گروه بیماری‌های داخلی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: مصرف دخانیات به صورت قلیان، سیگار و مواد مخدر عوارض بسیار زیادی دارد که به یک معضل تبددیل شده است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، داود عطاران استاد گروه بیماری‌های داخلی دانشگاه علوم پزشکی مشهد  با بیان اینکه سالانه حدود شش تا هشت میلیون نفر در جهان جان خود را به علت استعمال دخانیات از دست می‌دهند و به طور متوسط در هر هشت ثانیه یک نفر به علت عوارض سیگار فوت می‌کند، گفت: استعمال دخانیات دومین علت مرگ و میر در کل دنیا و شایع ترین علت بیماری‌های غیر واگیر دار شامل بیماری‌های تنفسی، قلبی و عروقی و سرطان‌ها به شمار می‌رود.

او افزود: شایع ترین علت بیماری‌های ریوی مصرف سیگار، قلیان و دخانیات است که باعث افزایش بروز آسم، بیماری‌های مزمن انسدادی ریوی شامل برونشیت مزمن و آمفیزم می‌شود که در دراز مدت موجب تخریب بافت ریه، کاهش عملکرد ریوی و کاهش میزان اکسیژن خون را برای بیمار به همراه دارد.


بیشتر بخوانید


استاد گروه بیماری‌های داخلی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه ابتلا به سرطان از دیگر عوارض ناشی از استعمال دخانیات است، ادامه داد: نود در صد علت سرطان‌های ریه که از کشنده‌ترین سرطان‌های بدن است، صرفا به علت مصرف سیگار است.

عطاران بیان کرد: ابتلا به سرطان‌های حنجره، دهان و زبان، نای، مری، کبد، پانکراس، کلیه‌ها و در خانم‌ها رحم، پوکی استخوان، افزایش شیوع بیماری‌های گوارشی مانند زخم اثنی عشر و زخم معده از دیگر عوارض ابتلا به سرطان به شمار می‌رود.

او با بیان اینکه افرادی که دخانیات مصرف می‌کنند حدود ده تا پانزده سال طول عمرشان کاهش پیدا می‌کند، تصریح کرد: بر اساس آمار مصرف هر دانه سیگار، ۵ دقیقه از عمر فرد کم می‌کند بنابراین هیچ عضو و ارگانی در بدن نیست که بتواند از عوارض سیگار در امان بماند و این یک مساله بسیار مهم است

عضو مرکز تحقیقات بیماری‌های ریوی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: مساله فرهنگی و ناآگاهی مردم به خصوص جوانان از عوارض مصرف دخانیات به ویژه قلیان است و متاسفانه در دو سه دهه اخیر در جامعه ما مصرف قلیان بسیار رایج شده و آمار‌ها بسیار نگران کننده است.

عطاران اظهار کرد: مهمترین مساله این است که در جمع‌های خانوادگی، قلیان به عنوان یک وسیله تفریحی شده است و همه افراد مصرف قلیان را دارند و این قبح مساله را از بین برده و به یک موضوع عادی تبدیل شده است.

او با بیان اینکه مصرف قلیان بر خلاف تصور عمومی، دارای عوارض بسیار بیشتری از سیگار است و هر نوبت استفاده از قلیان معادل حدود یک بسته پاکت سیگار است، افزود: همچنین استفاده هم زمان از یک قلیان در بین چند نفر علاوه بر عوارض خود قلیان باعث انتقال بیماری‌های عفونی از جمله هپاتیت، ایدز، کرونا خواهد شد.

استاد گروه بیماری‌های داخلی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه شعار امسال سازمان بهداشت جهانی در مورد روز جهانی بدون دخانیات"تعهد من برای ترک مواد دخانی است" ادامه داد: واقعیت این است بر اساس آمار حدود ده در صد افرادی که سیگار و مواد دخانی را ترک می‌کنند در دراز مدت می‌توانند این ترک را ادامه بدهند. در ماه‌های اولیه افراد زیادی می‌توانند مواد دخانی را ترک کنند، اما به مناسبت‌ها و بهانه‌های مختلف مجدد مصرف قلیان و سیگار را دارند.

عطاران بیان کرد: توصیه می‌شود علاوه بر انگیزه خود فرد برای ترک سیگار به طور مستمر عوارض دخانیات یادآوری شود و همچنین خانواده پیوسته باید از فرد حمایت کند.

او تصریح کرد: سیگار به خاطر وجود نیکوتین اعتیادآور است و برای افرادیکه وابستگی زیاد به سیگار دارند و تمایل به مصرف دوباره سیگار پیدا میکنند، دارو‌ها و درمان‌هایی همچون (دارو‌های خوراکی، چسب‌های نیکوتین، آدامس‌های نیکوتین) وجود دارد که بتوانند به این افراد کمک بشود.

انتهای پیام//م.ب

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.