به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان، به نقل از روابط عمومی دانشگاه صنعتی اصفهان، علی اشرفی، سرپرست تیم سازنده به همراه دانشجویانی از دانشکدههای مهندسی مواد، مهندسی مکانیک و مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه صنعتی اصفهان موفق به طراحی و ساخت دستگاهی با استاندارد دستگاههای مشابه خارجی و مطابق با آخرین یافتههای علمی پژوهشگران دانشگاه ماسا چوست آمریکا شدند.
علی اشرفی، دانشیار دانشکده مهندسی مواد دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به ویژگیهای این محصول کاربردی گفت: بحران آلودگی هوا و شیوع ویروس کرونا، نگرانیهایی در خصوص تصفیه هوا در محیطهای بسته را به همراه داشت و این موضوع جمعی از دانشجویان فعال این دانشگاه را بر آن داشت تا ضمن مطالعه بر روی دستگاههای معتبر بینالمللی، نمونهای منحصر به فرد در کشور را تولید کنند.
او بابیان اینکه ۵ نوع از فیلترهای تخصصی به کار رفته در این دستگاه در آزمایشگاه دانشگاه صنعتی اصفهان طراحی، ساخته و بومیسازی شده است افزود: برای افزایش راندمان این دستگاه، علاوه بر فیلترهای G ۴، هپا، جاذب آلایندههای گازی، و فوتوکاتالیست، فیلترهای آنتی باکتریال از نوع نانو با هدف جذب و غیر فعالسازی باکتریها و ویروسها و همچنین فیلتر ضد ویروس با توانایی غیر فعالسازی حرارتی ویروس SARS_COV_۲ به کار گرفته شده است.
اشرفی ادامه داد: با توجه به مشکلات ناشی از آلودگی هوا در کلانشهرها نیاز به استفاده از دستگاههای پالایش هوا با برخورداری از فیلترهای جاذب آلاینده گازی، در محیط خانهها، ادارهها و مراکز درمانی بسیار ضروری است.
دانشیار دانشکده مهندسی مواد دانشگاه صنعتی اصفهان اضافه کرد: فیلترهای ساختهشده از مواد جاذب قوی با توانایی جذب گازهای مضری، چون فرمالدئید، NOx، Sox و فیلترهای فتوکاتالیست با توانایی اکسیدکنندگی بالا در برابر ترکیبات شیمیایی و میکروارگانیسمها، کارکرد این دستگاه را در مبارزه با بیماریهای ویروسی افزایش میدهد.
او توجه به اثرات زیستمحیطی را در طراحی این دستگاه مهم دانست و تصریح کرد: با استفاده از لامپ ماورای بنفش فاقد اوزون، راندمان پالایش هوا افزایشیافته است و بدون انتشار گاز اوزون به محیط، شرایط را برای تنفس سالم فراهم میشود.
اشرفی با اشاره به توانایی دستگاه ساختهشده در جذب ریزگردها تأکید کرد: بهرهگیری از فیلتر اولیه G ۴ و فیلترهای HEPA، امکان جذب ذرات بین ۱ تا ۳ میکرون مانند گرد و غبار و جذب ذرات ۳ دهم میکرون با راندمان بالای ۹۹ درصد را به وجود آورده است.
این دستاورد حاصل فعالیت پژوهشی دانشجویان دانشگاه صنعتی اصفهان سجاد خلیلی از دانشکده مهندسی مواد، محمدحسین شاهسنایی و محمدصادق رفیعی از دانشکده مهندسی مکانیک و حامد منزویزاده از دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر به سرپرستی علی اشرفی عضو هیأت علمی دانشکده مهندسی مواد است که در مدتزمان ۶ ماه و با نام تجاری «بریس» (نام یکی از روستاهای سیستان و بلوچستان) به ثبت رسیده است.
انتهای پیام/م