خواهرخواندگی، اصطلاحی که می تواند برخی از شهرها را به واسطه داشتن ویژگی های مشترک به یکدیگر نزدیک کند.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، خواهرخواندگی، اصطلاحی است که بسیاری از ما تاکنون آن را زیاد شنیده ایم اما اینکه وقتی این واژه در نشست سران مملکتی دو کشور استفاده می شود چه اتفاقی می افتد و یا آوردن این نام بر سر نام دو استان یا دو شهر از دو کشور چه تاثیراتی می تواند بر روی آن داشته باشد، از نکات جالبی است که دانستن خالی از لطف نیست.  

برای رسیدن به پاسخ این سوال اول باید بدانیم:

 خواهرخواندگی چیست و چه زمانی استفاده می شود؟

خواهرخواندگی قراردادی است بین سران مملکتی یا سران دو شهر که برای ایجاد همبستگی و اتحاد بیشتر انسانی و فرهنگی بسته می‌شود، این قراردادها شامل موضوعات فرهنگی، اقتصادی و بازرگانی است که اخیراً مقولات ورزشی هم به آن اضافه شده است . این تفاهم نامه و یا قراردادها می‌تواند فرصت‌های مختلف و جدیدی برای همکاری‌های دو جانبه بین دو کشور باشد.

تفاهم نامه خواهرخواندگی تعهداتی را برای طرفین در بردارد، مانند تعهدات اخلاقی که مثلا در حوادث و بلایای طبیعی که برای یکی از شهر‌های خواهرخوانده اتفاق می‌افتد شهر‌هایی که هم پیمان هستند باید به شهر آسیب دیده کمک کنند.

معمولاً دو شهر برای خواهر خواندگی باید دارای تشابهاتی باشند مثلاً دو شهر تاریخی، دو شهر علمی یا دانشگاهی یا دو بندر یا حتی دو سمبل مشترک باشند که این انگیزه را ایجاد کند. رونق و رواج گردشگری بین دو شهر خواهرخوانده و نامگذاری متقابل نام خیابان هایی به نام شهر خواهر خوانده از جمله نتایج اعلام خواهرخواندگی شهرها است.

در ایران نیز برخی از شهرها با یکدیگر بر اساس قراردادهای بسته شده خواهر خوانده شده اند که از جمله آنها می توان به اصفهان، تهران، مشهد و تبریز اشاره کرد. 

از صلح جهانی تا جذب سرمایه گذاری در فرآیند خواهرخواندگی شهر‌ها

خواهرخواندگی شهر تبریز شروعی برای توسعه

جوانپور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی تبریز گفت: یکی از معیار‌های لازم برای ایجاد پیوند خواهر خواندگی میان دو شهر وجود ثبوت قدمت تاریخی است؛ یعنی شهر‌هایی که در طول تاریخ در حوزه‌های فرهنگی نقش آفرین بوده‌اند، به انتخاب خواهر خوانده دست می‌زنند. در واقع، تناسبات فرهنگی و تاریخی تنها لازمه این پیوند است و تناسب اقتصادی و سیاسی در این زمینه مطرح نیست.

او گفت: برخی از شهر‌ها دارای ویژگی‌های برجسته و کاریزماتیک هستند؛ یعنی به لحاظ تجاری، گردشگری، صنعتی و فرهنگی نسبت به بقیه شهر‌ها ارجح هستند. برای اینکه دو شهر از تمام قابلیت‌های خود برای پیشرفت بهره بگیرند و در عین حال توسعه پایدار حالت رقابتی داشته باشد، مقامات شهری آن‌ها اقدام به برقراری پیوند خواهر خواندگی می‌کنند.

شهین باهر شهردار تبریز گفت: افزایش تعاملات فرهنگی و ورزشی میان تبریز و شهر‌های خواهر خوانده اش، نامگذاری خیابان‌ها به نام شهر‌ها و مشاهیر یکدیگر، تبادل استاد و دانشجو، اختصاص برنامه‌های تلویزیونی برای معرفی شهر‌های خواهر خوانده و برگزاری هفته‌های فرهنگی از جمله اهدافی بوده که در برقراری پیوند خواهرخواندگی میان تبریز و سایر شهر‌ها پیگیری شده و به تحقق رسیده است.

شهین باهر افزود:خواهر خواندگی قراردادی بین دو کشور مختلف بوده و معمولا این پیوند بین کشور‌هایی انجام می‌شود که زمینه‌های مشترکی با یکدیگر داشته باشند و این زمینه‌ها می‌تواند در زمینه‌های تاریخی، فرهنگی، آداب و رسوم و اقتصادی باشد.

او افزود: این قرارداد‌ها برای توسعه دیپلماسی ایجاد می‌شود و اولین رابطه با نشست مسئولان ارشد بوده و توسعه گردشگری، مشارکت در بازسازی و تبادل مدیریت امور شهری و رفت و آمد شهروندان را با خود به همراه می‌آورد.

از صلح جهانی تا جذب سرمایه گذاری در فرآیند خواهرخواندگی شهر‌ها

شهین باهر گفت:ایجاد پیوند خواهرخواندگی نشان از پتانسیل و ظرفیت‌های تبریز است که دیگر شهر‌های جهان را برای این پیوند راغب کرده است به طوریکه در حال حاضر تبریز با ۱۶ شهر مختلف پیوند خواهرخواندگی داشته و در زمینه‌های مختلف بایکدیگر مشارکت می‌کنند.

او از تفاهم اولیه برای خواهرخواندگی تبریز با شانگ‌های چین خبر داد و با اشاره به اینکه خواهرخواندگی با این شهر در صورت قطعی شدن، یکی از مهمترین پیوند‌های خواهرخواندگی کلانشهر تبریز محسوب می‌شود، گفت: تحقق این موضوع دروازه‌ای برای توسعه روابط تبریز در زمینه‌های فرهنگی و اجتماعی با کشور چین خواهد بود.

شهین باهر با بیان اینکه این تفاهم نامه می‌تواند فرصت‌های مختلف و جدیدی برای همکاری‌های دو جانبه بین این دو کشور باشد، گفت: شهرداری تبریز ضمن استفاده از تجارب این کشور، به دنبال بهره گیری از تجربیات شانگ‌های در زمینه مدیریت شهری و توسعه ارتباطات در این حوزه است.

شهردار تبریز همچنین تحقق این خواهرخواندگی را گامی در راستای ایجاد ظرفیت‌های جدید گردشگری تبریز عنوان کرد و گفت: شانگ‌های به عنوان یکی از شهر‌های مهم دنیا و تجربیات مختلف در زمینه گردشگری می‌تواند الگوی خوبی برای توسعه این صنعت مهم در تبریز باشد.

حاجی زاده مدیرکل ارتباطات و امور بین الملل شهرداری تبریز درباره خواهرخواندگی تبریز با شهر بورسا در ترکیه گفت: شهر بورسا به عنوان چهارمین شهر پرجمعیت ترکیه، در گذشته پذیرای گرم بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی (ره) در دوران تبعید در رژیم منحوس پهلوی بوده است.

خواهرانی که پیوندشان را جدی نگرفته اند

انعقاد قرارداد‌های خواهرخواندگی اولین قدم در تقویت روابط اقتصادی، علمی و فرهنگی شهرهاست اما گامی نیز پیش می آید که در مرحله اجرا جدی گرفته نشده است.

اصفهان به عنوان یکی از کلانشهر‌های کشور و پایتخت فرهنگ و تمدن ایران اسلامی، ۱۳ خواهر خوانده با حدود ۵۰ میلیون نفر جمعیت دارد که به باور بسیاری از کارشناسان آنطور که باید و شاید نتوانسته از ظرفیت روابط با آن‌ها بهره ببرد و در جهت تقویت توان اقتصادی خود استفاده کند.

سن پطرزبورگ روسیه، شیان چین، بارسلون اسپانیا، فلورانس ایتالیا، فرایبورگ آلمان، کوالالامپور مالزی، هاوانا کوبا، یاش رومانی، ایروان ارمنستان، کویت کویت، لاهور پاکستان، داکار سنگال و بعلبک لبنان و شهر‌هایی هستند که بیشتر آن‌ها از سابقه تمدنی و موقعیت قابل توجه در عرصه فرهنگ و اقتصاد بهره‌مند هستند و اصفهان با آن‌ها پیمان خواهرخواندگی دارد.

خواهرخواندگی، بستری غیررسمی برای دور زدن تحریم‌ها

این روزها که تحریم ها برای ما و هموطنانمان روزهای خوشی را رقم نمی زند و شرکت ها و واردکنندگان و یا حتی صادر کنندگان ما با مشکل مواجه شده اند، خواهرخواندگی می توانست نقش مرحم روی زخم باشد و در تبادلات تجاری راهگشای کارها شود اما اینکه تا چه حد می توانیم از این میانبرها استفاده کنیم خود موضوع مهمی است. 

مهدی طغیانی نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار ما گفت: در حال حاضر اصفهان با ۱۳ شهر خواهر خوانده می‌باشد، اما از این ظرفیت ایجاد شده و بستر فراهم شده به خوبی استفاده نشده است.

او افزود: البته بعضی از ارتباطات آموزشی و پژوهشی برقرار شده، اما ظرفیت محقق نشده ناشی از فضای کلان تعاملات کشور بوده است.

سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: در شرایطی که کشور تحت تحریم است و مبادلات مالی، تجاری و ... به سختی صورت می‌گیرد، اما ما حتی نتوانستیم از این روابط برای تحریم شکنی استفاده کنیم یعنی روابط غیر رسمی را به کمک حل مسائل کشور بیاوریم.

طغیانی بیان کرد: اکنون مهمترین اولویت کشور تامین ارز است که با معرفی ظرفیت‌های کشور به ویژه ظرفیت‌های گردشگری می‌توان در مسیر تامین منافع کشور گام جدی با استفاده از این بستر برداشت.

او ادامه داد: در زمینه استفاده از ظرفیت‌های خواهرخواندگی میزبان نهایی و بازیگر اصلی شهرداری است، اما نهادی که می‌تواند هماهنگی‌ها و ارتباطات را بین دستگاه‌ها برقرار کند، استانداری اصفهان است.

علیرضا سالاریان رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در اصفهان به خبرنگار ما گفت: بسیاری از مردمان کشور‌های دیگر شاید ایران را با اصفهان می‌شناسند و اصفهان نامی شناخته شده در عرصه جهانی است.

او افزود: شهرداری اصفهان جلودار فعالیت‌های دیپلماسی غیررسمی در کشور است، همچنین دانشگاه اصفهان، اتاق بازرگانی و شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان قطب فعالیت‌های علمی و دانش بنیان هستند که از همه این ظرفیت‌ها می‌توان برای پیشرفت ایران و اصفهان بهره برد.

رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در اصفهان اظهار کرد: باید در داخل کشور قوانین و مقرراتی که برای خواهر خواندگی داریم را سهل‌تر کنیم، در صورتی که شهرداری‌ها اختیار کامل داشته باشند و موانع اداری ایجاد نشود، تعداد خواهر خوانده‌ها در اصفهان افزایش می‌یابد.

سالاریان ادامه داد: تا کنون بحث خواهر خواندگی در اصفهان محدود به یک سری مراسم روتین و معمول بوده است، اما ابتکار شهرداری اصفهان در پایه ریزی طرح "شهروند دیپلمات" می‌تواند به عنوان الگو به دیگر شهر‌ها معرفی شود تا آن‌ها هم ارتباطات خود را پیگیری کنند.

او بیان کرد: طرح شهروند دیپلمات در ادامه و تکمیل فعالیت‌های دیپلماسی شهری شهرداری اصفهان است و در آینده اگر با مشارکت مردم اصفهان و شهروندان مقیم خارج همراه شود کمک شایانی به برقراری، تثبیت و تقویت روابط مردمان دو شهر، کشور و حوزه‌هایی که قابل بهره برداری است می‌کند.

ایمان حجتی مدیر کل ارتباطات و امور بین الملل شهرداری اصفهان در گفتگو با خبرنگار ما گفت: اصلی‌ترین مسئله در همکاری‌های بین المللی و خواهرخواندگی ها، پیمان دوستی بین شهرهاست.

او افزود: شهرداری اصفهان به نمایندگی از مردم شهر، پیمان خواهرخواندگی می‌بندد و برای محقق شدن توسعه این ارتباطات نیازمند بهره گیری از افراد با توانمندی‌ها و ارتباطات گسترده در عرصه بین المللی است و برای این منظور طرح "شهروند دیپلمات" کلید خورد.

خواهرخوانده های مشهد در دنیا کدام شهرها هستند؟

 پولایی، مدیر امور بین الملل شهرداری مشهد نیز می گوید: کربلا یکی از خواهرخوانده‌های مشهد است که دارای اشتراکات فرهنگی مذهبی با هم هستند. از اشتراکات این شهر مذهبی با مشهد می توان به وجود بقاع متبرکه ائمه اطهار اشاره کرد.

مدیر امور بین الملل شهرداری مشهد تاکید می‌کند: مشهد با لاهور پاکستان هم اعلام خواهر خواندگی کرده است، یکی از دلایل این اعلام وجود تشابه‌های فرهنگی ادبی این دو شهر با هم است.

او گفت: در حال حاضر به طور رسمی شهر‌های لاهور پاکستان، کربلا عراق، ارومچی چین و کراچی پاکستان به عنوان خواهر خوانده‌های مشهد هستند.

از صلح جهانی تا جذب سرمایه گذاری در فرآیند خواهرخواندگی شهر‌ها

مدیر امور بین الملل شهرداری مشهد ادامه داد: مطالعاتی نیز در خصوص اعلام ۲۷ شهر جدید به عنوان خواهر خوانده مشهد انجام شده است که در صورت توافق دولت‌های محلی و ملی عقد این قرارداد‌ها کلید خواهد خورد و اجرایی می‌شود. حیدرآباد هند، بیروت لبنان و دمشق سوریه از جمله این شهر‌ها هستند.

لاهور (پاکستان) شهری از شهر‌های فرهنگی اسلامی، دومین شهر پاکستان می‌باشد و به عنوان پایتخت فرهنگ اسلامی پاکستان شناخته می‌شود، اهل ثروت و آموزش و پرورش این شهر را انتخاب می‌کنند، زیرا این شهر هم برای در آوردن پول، محیطی بازرگانی است و هم برای آموزش، محیط فرهنگی است.

کراچی (پاکستان) دومین شهر بزرگ دنیا و بزرگترین شهر پاکستان؛ جمعیت بیست میلیونی را در خود جای داده است که پنجمین شهر بزرگ دنیا از نظر وسعت هم می‌باشد. این شهر توان اقتصادی بسیار بالایی را دارا می‌باشد.

امضای قرارداد خواهر خواندگی

اورومچی (چین) شهری مسلمان نشین در چین، مرکز ایالت خودمختار سین کیانگ در غرب چین و شمال جاده ابریشم، جمعیتی سه میلیونی را داراست که ۹۵ درصد جمعیت آن را مسلمانان تشکیل می‌دهند.

شهر ارومچی دارای جاذبه‌های توریستی و گردشگری و اقتصادی فراوانی است.

کربلا (عراق) مرکز قدرت سیاسی شیعیان و مدفن شهدای کربلا و امام حسین (ع) است که از نظر زیارتی و فرهنگی شباهت به شهر مشهد، مدفن امام علی بن موسی الرضا(ع) می‌باشد.

نجف (عراق) مرکز قدرت مذهبی شیعیان جهان که مدفن امیرالمومنین علی (ع) است.

مونیخ (آلمان) در کشور آلمان شهری ثروتمند است که دارای جاذبه‌های بسیاری است. مراکز دیدنی، جشن‌ها (به‌ویژه جشن اکتبر)، امکانات و برنامه‌های فرهنگی باعث شده‌است تا این شهر را در رتبه چهارم بهترین شهر‌های جهان برای زندگی قرار دهد. امروزه کیفیت زندگی در مونیخ بسیار خوب است و جز شهر‌های مدرن دنیاست.

میلان (ایتالیا) شهری در شمال ایتالیا و دومین شهر بزرگ این کشور است. این شهر در دشت لومباردی قرار دارد. میلان شب‌های خاطره انگیزی را برای جهانگردان به جای می‌گذارد و سوای مناطق تفریحی بسیاری که دارد.  

نمایشگاه‌ها و موزه‌های زیبایی را در پیش چشمان ما می‌گذارد. میلان شهری زیبا و مدرن است که توانسته ترکیبی از ایتالیای دیروز و امروز را در معرض دید همگان قرار دهد.

این شهر علاوه بر آن که از نظر هنری بسیار غنی است، تاریخ و فرهنگی منحصر به فرد دارد و امروزه پایتخت تجارت، مد و موسیقی کشور ایتالیا به حساب می‌آید. این شهر شمالی ایتالیا، یک و نیم میلیون نفر جمعیت دارد و دیدنی‌ترین آثار تاریخی را در خود جای داده است.

در پایان باید بگوییم مبحث خواهر خواندگی تنها شامل اشتراکات نمی شود یا تنها باعث نزدیکی دو شهر در کشورهای مختلف به یکدیگر نمی شود . به نظرمی رسد باید در دنیای جدید که اتفاقاتی از جمله تحریم ها کمر به محصور کردن کشورها بسته  باید در این قراردهای مثبت به دنبال راه هایی برای رسیدن به اهداف کلی بود اهدافی که خیر دنیوی آن بتواند بسیاری از مشکلات را حل کند و دشمنان را از رسیدن به اهداف شوم خود ناکام .

انتهای پیام/ب

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۳ ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۰
بعلبک لبنان که اقلیمی معتدل کوهستانی با جنگل های معتدله و سردسیر داره شهری بسیار زیبا و تاریخیه که بعد کرونا اگر شد حتمن ازش دیدن کنید. خیلی زیبااااست.
این شهر با فرهنگ عربی لبنانی زمستان های سرد وبرفی وتابستان های بسیار خنک و مطبوع داره.بهار هم که کلا بارندگی و مه و رطوبته. خلاصه خیلی باحاله.آثارتاریخی معروفی هم داره.
Iran (Islamic Republic of)
محمد امین
۰۹:۳۹ ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۰
لطفا یک مطلب هم درباره خواهر خواندگی در ورزش هم مانند تیم های فوتبال بزارید با تشکر.
Iran (Islamic Republic of)
محمد امین
۰۹:۳۸ ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۰
خوب بود مطلب جالبی بود