مصطفی احمدی، رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار تهران در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، بیان کرد: در بحث آجیل و خشکبار، اجناسی داریم که به میزان نیاز کشور در طول سال تولید میشوند، اما متاسفانه از گذشته تا امروز، ثبت سفارش آنها صورت میگیرد و در حال وارد شدن به کشور هستند؛ این در حالی است که در مقابل اجناسی را نیز داریم که در طول سال، جز سبد مصرفی خانوارها هستند، اما با وجود این که در کشور تولید نمیشوند، اجازه ثبت سفارش و واردات آنها را نمیدهند.
او افزود: وقتی کسی وارد یک آجیل فروشی میشود، اگر اولین سفارش او بادام هندی نباشد، حتما دومین سفارش او همین کالا است. این محصول به هیچ وجه در داخل کشور تولید نمیشود به همین دلیل باید به صورت کنترل شده و شرایطی که قرنطینه بهداشتی نیز رعایت شود، برای تامین نیاز داخلی ثبت سفارش آن صورت بگیرد.
احمدی ادامه داد: در حالی که این محصول به دلیل شرایط آب و هوایی امکان تولید داخلی ندارد و واردات قانونی آن نیز انجام نمیشود، به هر میزان و به صورت قاچاق در سراسر کشور یافت میشود.
او تصریح کرد: سوال اینجاست که چرا باید با یک آجیل فروش ۵۰ یا ۶۰ ساله به عنوان قاچاق فروش مقابله شود؟ این اتفاق در حال رخ دادن در سطح توزیع است؛ اگر قرار است با قاچاق مبارزه شود، باید اجناسی را توقیف کنند که به گفته مقام معظم رهبری امکان تولید داخلی آنها وجود دارد، اما وارد میشوند.
این فعال اقتصادی اظهار کرد: برای مبارزه با قاچاق بادام هندی، باید ثبت سفارش آن آزاد شود،زیرا طی این سالهایی که ثبت سفارش آن ممنوع است، نشان دادیم که از این طریق نمیتوان با قاچاق مبارزه کرد، چون این کالا به هر میزان از مبادی مختلف در حال وارد شدن به کشور است.
او در ادامه گفت: در ایامی که بیماری کرونا در حال گرفتن جان مردم است، اداره بهداشت هیچگونه نظارتی روی واردات بادام هندی به کشور ندارد، چون قاچاق است. به نظر میرسد که اگر ثبت سفارش این جنس آزاد شود، بهداشت نیز میتواند نظارتهای کافی را داشته باشد و جنس بهداشتی و کاملا سلامت در اختیار مردم قرار بگیرد و آجیل فروش های خرد ما نیز در خیابان به عنوان قاچاق فروش به مردم معرفی نمی شوند.
رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار تهران درباره نهادهایی که برای آزاد شدن ثبت سفارش بادام هندی همکاری نمیکنند، اظهار کرد: طی چند سال گذشته، بیشترین مقاومتی که صورت گرفت از سوی وزارت جهاد کشاورزی بود. بارها با این نهاد برای حل این مشکل نامه نگاری کردیم، اما میگویند که ذائقه مردم تغییر میکند و به جای پسته، بادام هندی را مصرف میکنند.
او ضمن تاکید بر نادرست بودن این کارشناسی بیان کرد: بادام هندی جز اقلام آجیل است و با این مبنا، مابقی اجناس نیز میتواند جایگزین پسته باشد. هر جنسی جایگاه و مصرف خودش را دارد؛ ذائقهها متفاوت است و ما باید جوابگوی ذائقههای مختلف باشیم.
احمدی ادامه داد: اگر ما به عنوان متولی جوابگو نباشیم، مردم به صورت خود به خود، به سمت خریدن جنس قاچاق کشیده میشوند. اخیرا وزارت جهاد کشاورزی در تلویزیون اعلام کرد که موافق آزاد شدن ثبت سفارش بادام هندی است که نمیدانیم در حد حرف است یا عمل؟
بیشتر بخوانید
او همچنین اظهار کرد: طی سالهای گذشته، به هر میزان که مصرف داخلی بادام هندی داشتیم، به همان میزان قاچاق صورت گرفته است. تمام بادام هندی موجود در سطح بازار قاچاق است.
رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار تهران تصریح کرد: در زمانی که همه چیز در سطح جامعه نرمال باشد و مردم به اندازه استاندارد و طبیعی بادام هندی استفاده کنند، در طول یک سال حدود ۱۵ تا ۲۰ هزار تن مصرف این جنس را داشتیم؛ البته اکنون به دلیل گرانی و بیماری کرونا این میزان تغییر کرده که برآوردها نشان میدهد در تابستان امسال حدود ۵ تا ۸ هزار تن بادام هندی مصرف شده و به نظر میرسد بهترین راهکار برای مبارزه با قاچاق این جنس این باشد که ثبت سفارش آن آزاد شود.
او همچنین به مشکلات بازرگانی در زمینه بادام زمینی نیز اشاره کرد و گفت: زمانی در شهرستان آستانه، بهترین نوع بادام زمینی دنیا را داشتیم که متاسفانه اکنون با تبدیل شدن زمینهای شمال کشور به ویلا، میزان تولید بادام زمینی، دیگر پاسخگوی مصرف کشور نیست.
احمدی افزود: آمارهایی که در این زمینه منتشر شده، در جامعه نشان داده نمیشود، زیرا اکنون بادام زمینی از کشور چین وارد میشود، اما باز هم باید واردات بیشتری داشته باشیم تا بتوانیم پاسخگوی روزهای پیک مصرف آجیل و خشکبار باشیم. این نشان میدهد که میزان تولید فعلی ما نسبت به گذشته که صادرکننده این جنس بودیم، خیلی کمتر شده است.
او گفت: به دلیل بیماری کرونا، هیچ نمایشگاهی برای آجیل و خشکبار در کشور برگزار نمیشود، اما به همت اتاق اصناف کشور و اتاق اصناف تهران، اتحادیههای منتخبی را در جشنواره فروش نمایشگاهی بهاره به عنوان «هر مغازه یک نمایشگاه به وسعت ایران» دعوت کردند.
رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار تهران گفت: اعضای اتحادیه آجیل و خشکبار میتوانند به دفاتر سراسر کشور مراجعه کنند، اجناس آنها توسط کارشناسان اتحادیه قیمت گذاری و سود مناسب برای آنها در نظر گرفته میشود. واحد صنفی میتواند تخفیف مورد نظر را هم به اتحادیه اعلام کند. همچنین این طرح میتواند به عنوان جایگزین مناسبی برای نمایشگاههای بهاره هر سال باشد که مشکلات زیادی را ایجاد میکرد.
انتهای پیام/