به گزارش گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از رشت، گیلان با در اختیار داشتن ۳۰۰ کیلومتر نوار ساحلی یکی از استانهای با ظرفیت در صید ماهی است بهطوری چهار هزار صیاد در این استان به شغل صیادی مشغول هستند، اما پس از گذشت چند ماه از آغاز فصل صید، امسال صیادی نه تنها رونق نداشته بلکه کاهش هم داشته و با وجود سختیهای صیادی در شرایط کرونایی، سهم صیادان از دریای خزر حدود ۲۰ درصد کمتر شده است.
دریا در چه صورتی روی خوش به صیادان نشان میدهد
اکبر ایلدرم، معاون صید و بنادر ماهیگیری اداره کل شیلات گیلان در گفتگو با خبرنگار ما گفت: میزان افزایش صید در هر استان به مساعد بودن آب و هوا، گرمی دریا و همچنین کاهش روزهای کولاکی بودن دریا و منع صید غیر مجاز بستگی دارد، ولی بر اساس آمارها، امسال صید در گیلان نسبت به مدت مشابه پارسال حدود ۲۰ درصد کاهش یافته است.
او افزود: از اولین روز شروع صید ماهی در این استان ۳۲ روز دریا کولاکی بوده و این آمار در مقایسه با مدت مشابه پارسال که ۲۵ روز بوده با افزایش هفت روزه مواجه شده علاوه بر آن، وجود دامهای غیرمجاز صیادان عاملی مهم در کاهش صید در دریای خزر شده است.
هرچقدر هوا گرمتر رزق صیادان بیشتر
معاون صید و بنادر ماهیگیری اداره کل شیلات گیلان به تاثیر وضعیت آب و هوا اشاره کرد و گفت: هرچقدر هوا گرمتر شود و دمای آب دریا افزایش یابد شاهد افزایش صید ماهی از نوع کفال خواهیم بود.
ایلدرم افزود: در حال حاضر با توجه به افزایش دمای هوا در سواحل شرقی استان شاهد صید انبوده کفال هستیم و پیش بینی میکنیم با توجه به مساعد بودن هوا و تداوم پایداری هوا صید این گونه از ماهی از دریای خزر افزایش یابد.
او تصریح کرد:از ۱۵ مهر آغاز فصل صید تاکنون ۴ هزار صیاد گیلانی در قالب ۴۹ شرکت تعاونی صید پره ۹۵۰ تن ماهی استخوانی به ارزش ۷۲۵ میلیارد ریال صید کرده اند.
معاون صید و بنادر ماهیگیری اداره کل شیلات گیلان گفت: دامهایی که صیادان غیر مجاز پشت حوزه پره کشی میگسترانند مانعی برای مهاجرت ماهیها به سمت سواحل گیلان است.
ایلدرم با بیان اینکه شرکتهای تعاونی پره باید بتوانند این ماهیان را محاصره و صید کنند، افزود: دامهای صیادان غیر مجاز در دریا مانع مهاجرت بخش عظیمی از ماهیان میشود و اینکه با وجود کاهش آمار صید در بازارها شاهد عرضه ماهی هستیم نشان میدهد این ماهیان از سوی افراد غیر مجاز صید شده است.
رهاسازی بچه ماهیان استخوانی و خاویاری با هدف افزایش صید
معاون صید و بنادر ماهیگیری اداره کل شیلات گیلان گفت: شیلات گیلان همه ساله با هدف رونق صیادی و افزایش صید برای کسب درآمد صیادان استان، اقدام به بازسازی ذخایر میکند و امسال شیلات گیلان ۱۷۵میلیون از ۱۱ گونه بچه ماهیان استخوانی و خاویاری را رهاسازی کرد که درصورت برگشت هفت درصد آن، ذخایر ماهیان در سال آینده تامین خواهد شد.
پرورش ماهی در قفس صنعت نوپایی که به کمک رونق صید آمده است
عظیم مدبری، مدیرکل شیلات گیلان گفت: پرورش ماهی در قفس یکی از صنایع نوپایی است که در گیلان برنامه ریزی و اجرا شده و بر اساس پیش بینیها در قالب ۷ سایت پشتیبان ۷۵ هزار و ۵۰۰ تن ماهی در نوار ساحلی گیلان از آستارا تا چابکسر تولید خواهد شد و این درحالی است که هم اکنون زیرساختهای لازم برای پرورش ماهی در قفس به طور کامل وجود ندارد در سال ۹۸ و ۹۹ با برنامه ریزیهای انجام شده توانستیم ۱۰۰ تا ۱۳۰ تن ماهی پرورشی در قفس تولید کنیم.
او به برنامه شیلات برای افزایش درآمد صیادان و پرههای صیادی اشاره کرد و افزود: کارگروههایی در سطح استان متشکل از اداره کل شیلات گیلان، اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تشکیل شد و ما به دنبال دو منظوره کردن جایگاه صید پره هستیم تا از راه گردشگری تفریحی افزایش درآمد جامعه آبزی پروری را در سطح نوار ساحلی استان گیلان داشته باشیم.
صید پره یا تور گستر یکی از قدیمیترین روشهای صید ماهیان استخوانی از جمله ماهی سفید در حاشیه جنوبی دریای خزر (استان گیلان و مازندران) است که قدمتی چند صد ساله دارد.
بنابر بعضی از شواهد این نوع ماهیگیری از شهرستان بندر انزلی ابداع و به تدریج در مناطق دیگر حاشیه جنوبی دریای خزر رواج یافتهاست.
مدیرکل شیلات گیلان گفت: شیلات گیلان در صدد است مجوز بخش پرورش ماهی در قفس که یکی از روشهای نوین آبزی پروری است را برای ایجاد شغلی پایدار به سمت جامعه صیادی هدایت کند.
مدبری تصریح کرد: از محل اعتبارات استانی یک سایت پشتیبان پرورش ماهی در قفس برای تکثیر طبیعی در کیاشهر در نظر گرفته شده است تا بتوانیم با ایجاد زیرساختها زمینه تولید ۲۳ هزار تن بچه ماهی را در این سایت پشتیبان فراهم سازیم.
آیا ورود پسابهای صنعتی و خانگی از عوامل کاهش صید است؟
مدیرکل شیلات گیلان گفت: رسیدگی به مساله ورود پسابهای صنعتی و خانگی به رودخانهها در حیطه وظایف شیلات نیست، اما این مشکل ارتباط مستقیم با حرفههای وابسته به شیلات دارد و در حال حاضر این اداره کل عضو کارگروه تالاب استان بوده و با همه اعضای ذی نفع از قبیل استانداری، محیط زیست، سازمان جهاد کشاورزی و آب منطقهای همکاری میکند.
مدبری افزود: رودخانههای منتهی به تالاب انزلی یکی از زایشگاههای مهم آبزیان بوده و در حال رایزنی برای رفع مشکل آلودگی از این رودخانهها هستیم.
او تصریح کرد: استان گیلان رودخانههای بسیاری دارد که با همکاری محیط زیست در حدود هشت رودخانه مولد گیری انجام میشود.
ورود پساب به زیستگاههای آبی تهدید زیست محیطی برای آبزیان
عباس عاشوری، مسئول دبیرخانه تالابهای گیلان در گفتگو با خبرنگار ما گفت: ورود پسابها به زیستگاههای آبی به صورت خانگی، کشاورزی و صنعتی باعث ایجاد آلودگی در این قبیل پهنههای آبی شده و سبب تغییر پارامترهای فیزیک وشیمیایی آب میشود.
او افزود: غنی شدن (پر غذایی) پهنههای آبی از جمله عواقب ورود پسابها است که سبب رشد بیش از اندازه گیاهان آبزی و در نهایت کاهش اکسیژن برای آبزیان و تلف شدن آنها میشود.
مسئول دبیرخانه تالابهای گیلان تصریح کرد: تجمع فلزات سنگین در بدن آبزیان از جمله بافت عضله ماهیان از دیگر عواقب ورود فاضلابهای صنعتی است و از میان جانداران آبزی، ماهیها به علت قرار گـرفتن در سطح بالای زنجیره غذایی بیشتر متاثر از این آلودگیها هستند و به دلیل مصرف خوراکی برای انسان این مورد از اهمیــت ویــژهای برخوردار است.
صنعت آبزیپروری و شیلات گیلان، ظرفیتی مناسب برای سرمایهگذاری است
ارسلان زارع، استاندار گیلان در ارتباط تصویری با سفیر ایران در نروژ، توسعه ارتباطات با کشورهای دیگر را بسترساز رونق فعالیت تاجران و بازرگانان دانست و گفت: ظرفیتهای موجود در گیلان، مواهب الهی و موقعیت جغرافیایی مطلوب و پتانسیل بالای منطقه آزاد انزلی، زمینهساز گسترش فعالیتهای تجاری است.
او افزود: وجود اشتراکاتی همچون موضوعات مرتبط با شیلات، کشتیسازی و صنعت نساجی بین نروژ و گیلان، میتواند برای ترغیب سرمایه گذاران برای ورود به این حوزهها موثر باشد.
استاندار گیلان با اشاره به تلاش در توسعه صنعت آبزی پروری و وجود زنجیره کامل پرورش ماهیان خاویاری و ماهی در قفس اظهار داشت: فعال بودن میز دبیرخانه اتحادیه اقتصادی اوراسیا در گیلان و بازار هدف کشورهای عضو اتحادیه و نیز همسایه در زمینه صادرات، میتواند چشم انداز خوبی را برای ایرانیان مقیم نروژ و سرمایهگذاران فراهم کند.
زارع پویایی مرکز تحقیقات شیلات مستقر در گیلان، خواهرخواندگی یکی از شهرهای دو طرف و انعقاد تفاهمنامههای همکاری را از جمله اقدامات موثر در گسترش ارتباطات خواند.
او تصریح کرد: دستگاههای اجرایی، نهادهای حاکمیتی و بخش خصوصی در این مسیر آماده هرگونه همکاری، همراهی و حمایت هستند.
دسترسی به بازار اوراسیا و قرارداشتن در مسیر ترانزیت، موقعیت برجسته گیلان
علیرضا یوسفی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در نروژ نیز در این ارتباط تصویری، موضوعات مرتبط با انرژی، شیلات و کشتیسازی را اصلیترین محورهای همکاری تاجران و سرمایهگذاران گیلانی و نروژی اعلام کرد.
او افزود: جذابیتهای جغرافیایی، ظرفیتهای موجود در بخشهای کشاورزی، گردشگری، شیلات، کشتیسازی، دسترسی به بازار اوراسیا و قرارداشتن در مسیر ترانزیت، موقعیت برجستهای را به گیلان به عنوان یک استان غنی داده است.
سفیر ایران در نروژ مردم خونگرم و مهماننواز گیلان و وجود نیروی انسانی مجرب و متخصص را مهمترین سرمایه برای این استان دانست و اظهار داشت: منطقه آزاد انزلی نیز با داشتن پتانسیلهای بالا میتواند زمینه تشویق سرمایهگذاران و ایرانیان مقیم نروژ برای حضور در گیلان را فراهم کند.
او استفاده از شناورهای گردشگری در جذب توریست به استان گیلان را موثر ارزیابی و خاطرنشان کرد: در حوزه شیلات نگاه ما صرفا انتقال فناوری خاص نیست بلکه زنجیره کامل این صنعت منتقل میشود.
سفیر کشورمان در نروژ همچنین خواستار همکاری و حمایت نهادها و مراجع اجرایی و نظارتی در تحقق طرحهای مذاکره شده برای گشایش اقتصادی در شرایط دشوار ناشی از تحریمهای غیرقانونی علیه ملت ایران شد.
سید احمد شریفی، یکی از صیادان شرکت تعاونی پره زیباکنار در گفتگو با خبرنگار ما گفت: متاسفانه به دلیل صید بی رویه، عدم تکثیر و بازسازی ذخایر حسب نیاز جامعه بهره بردار، آلودگی دریا و رودخانهها با فاضلابهای صنعتی و خانگی با کاهش صید مواجهیم و هر سال این شرایط بدتر میشود.
او با بیان اینکه تنها راه درآمد زندگی اش، صید ماهی با تورهای صیادی اش است، افزود: شرایط صیادی در روزهای کرونایی سختتر شده است، اما علاوه بر این، عوامل متعددی موجب شده که دریا روی خوش خود را به ما نشان ندهد.
این صیاد شرکت تعاونی پره زیباکنار با بیان اینکه بیشترین کاهش صید شامل ماهی سفید، سوف، سیم، کولمه، کولی و کپور است، گفت: زمانی ماهی کپور طلایی دریایی که از ماهیان لذیذ گیلان بود صید میکردیم، اما با انقراض آن این ماهی ارزشمند از سبد صید ما خارج شده است.
کشف ادوات صید غیر مجاز در بندر انزلی
سرهنگ دوم کیوان عاشوری، فرمانده یگان حفاظت منابع آبزیان شیلات گیلان به خبرنگار ما گفت: ماموران این یگان ۲۹ عدد از ادوات صید غیر مجاز را در بندر انزلی کشف و ضبط کردند.
او افزود: این وسایل، شامل ۸ دستگاه پره صیادی، ۲۰ رشته دام ماهیان استخوانی و یک فروند قایق موتوری است که در حوزه استحفاظی یگان حفاظت منابع آبزیان شیلات گیلان کشف و ضبط شد.
فرمانده یگان حفاظت منابع آبزیان شیلات استان گیلان گفت: ارزش ادوات کشف شده را ۲۵ میلیون تومان اعلام کرد.
سرهنگ دوم کیوان عاشوری تصریح کرد: ۲ متهم با تشکیل پرونده و برای سیر مراحل قانونی به مراجع قضایی معرفی شدند.
جمع آوری ادوات صید ماهی از رودخانه سفید رود
ابراهیم غلامی، رییس اداره پارک ملی بوجاق کیاشهر در گفتگو با خبرنگار ما گفت: ٦٥٠ رشته دام غیر مجاز صید ماهی در رودخانه سفیدرود کشف و جمع آوری شد.
او افزود: این دامها که از نوع لاکش، تور زیر آبی و سالیک است از ابتدای فصل مهاجرت آبزیان به رودخانه سفید رود در محدوده این پارک کشف و جمع آوری شدند.
رییس اداره پارک ملی بوجاق کیاشهر گفت: ٦٠ صیاد متخلف هم دستگیر و با تشکیل پرونده به مراجع قضایی معرفی شدند.
غلامی افزود: هرگونه شکار و صید در محدوده پارک ملی بوجاق کیاشهر ممنوع است.
او با بیان اینکه حفظ و حراست از محیط زیست و حیات وحش یک وظیفه عمومی است، تصریح کرد: در صورت مشاهده هر گونه تخلف زیست محیطی موضوع را به اداره محیط زیست و یا مرکز فوریتهای پلیس ۱۱۰ اطلاع دهید.
حالا که گیلان از نعمت الهی یعنی ۳۰۰ کیلومتر نوار ساحلی بهرهمند است که میتوان انواع ماهیان را صید کرد، پس لازمه برای بهبود وضعیت صید و صیادی دستگاهها و بخشهای صیادی برای رفع عوامل کاهش صید تعامل و همکاری لازم را داشته باشند.
هم اکنون شیلات گیلان در بخش آبزی پروری رتبه سوم کشوری، در بخش تولید ماهیان خاویاری رتبه دوم و در تکثیر و بازسازی ذخایر و میزان رهاسازی بچه ماهیان در نوار ساحلی دریای خزر در بین سه استان شمالی رتبه اول را دارد.
اداره کل شیلات گیلان پیشبینی کرده است تا پایان فصل صید ماهی و در صورت مناسب بودن شرایط جوی سه هزار تن انواع ماهی استخوانی در گیلان از سوی ۴ هزار صیاد و ۴۹شرکت تعاونی پره صیادی صید شود.
گزارش از مریم عباسی زاده
انتهای پیام/م. ع