درست است که زمستان تداعی کننده سپیدی است، اما در سال‌های اخیر آسمان گرفته زمستان‌ها، آن هم گرفته از آلودگی، این تصورات را بر باد داده است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، در چند دهه اخیر که با فرارسیدن زمستان دغدغه آلودگی هوا بیشتر می‌شود و شهرستان اراک با وجود آنکه جمعیتی کمتر از یک میلیون نفر دارد، بواسطه آلودگی هوا، در زمره کلانشهر‌های کشور قرار گرفت تا بلکه بتواند با استفاده از امتیازاتی که به کلانشهر‌ها اختصاص می‌یابد، قدری آلودگی هوای خود را کاهش دهد.

شاید به نسبت سال‌های گذشته تا حدودی تعداد روز‌های ناسالم در اراک کمتر شده باشد، اما به نظر نمی‌رسد عنوان کلانشهر که در این سال‌ها همراه اراک بوده، دردی را از این شهر آلوده دوا کرده باشد.

تا قبل از این روز‌های خاکستری در اراک، عموما علت اصلی آلودگی هوا وجود ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون بود، اما این روز‌ها مزاحم دیگری هوای اراک را کدر و نفس کشیدن را سخت کرده است و آن چیزی نیست جز "مازوت".

اراک زیر سایه مازوت به تنگی نفس دچار شد

مازوت چیست که هوای شهر را بهم ریخته است؟

مازوت یا نفت کوره در واقع یکی از هیدروکربن‌های نفتی است که در مراحل پالایش نفت خام بعد از بنزین و نفت سفید به دست می‌آید و به عنوان سوخت برخی از کوره ها، موتور‌های دیزلی و نیروگاه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اراک بواسطه قرار گرفتن در مسیر حرکت آلودگی‌های ناشی از فعالیت نیروگاه حرارتی شازند، همیشه در خصوص نوع سوخت مصرفی این صنعت بزرگ نگرانی داشته و این روز‌ها این نگرانی تبدیل به کابوسی برای اراکی شده است بویژه اینکه کرونا ویروس میهمان ناخوانده این روز‌های ما به همان عضوی حمله می‌کند که بیش از همه در معرض خطر آلودگی هواست. اراکی‌ها نمی‌خواهند با ریه پر از مازوت سر بر بالین بگذارند.

با وجود آنجه رئیس جمهور دوم آبان سال ۱۳۹۵ در سفر خود به استان مرکزی صراحتا اعلام کرد که گاز مورد نیاز نیروگاه شازند تامین می‌شود تا این مجموعه صنعتی از مازوت استفاده نکند، از آن زمان تاکنون نیروگاه جسته و گریخته اقدام به مازوت سوزی کرده و با توجه به حرکت باد‌های غالب منطقه به سمت اراک، مستقیما آلودگی خود را بر روی شهر اراک فرود آورده است و همین امر باعث شده که پیگیری‌ها برای توقف استفاده از سوخت مازوت در نیروگاه دنبال شود.

اراک زیر سایه مازوت به تنگی نفس دچار شد

با پیگیری‌های انجام شده نهایتا ۲۹ اسفندماه ۱۳۹۸ مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی رسما اعلام کرد که شیر مازوت نیروگاه شازند پلمب شد؛ این موضوع شادی بسیاری از فعالان محیط زیست را به همراه داشت، اما ظاهرا روی کاغذ و فقط در حرف این پلمب انجام گرفت، چراکه از ۲۱ آذرماه ۱۳۹۹ نیروگاه شازند رسما روی سوخت مازوت رفت.

وضعیت سوخت نیروگاه و افزایش روز‌های آلوده شهر اراک باعث شد که ۴ دی ماه ۱۳۹۹ استاندار مرکزی در حضور فعالان محیط زیست تشکیل جلسه طرح جامع کاهش آلودگی هوا بدهد، جلسه‌ای که نقد فعالان محیط زیستی همچون سیاوش آقاخانی در آن مطرح شد.

او صراحتا گفت که ریه مردم جای مازاد مازوت نیست و افزود: در همین لحظه که در جلسه هستیم، کشور در حال صادرات گاز است، پس چرا نیروگاه‌ها باید با کمبود گاز مواجه شوند و مازوت بسوزانند؟

 

اراک زیر سایه مازوت به تنگی نفس دچار شد

استاندار مرکزی در همان جلسه مقرر شد که نیروگاه شازند روزانه بیش از دو میلیون لیتر مازوت نسوزاند. البته کار به همین جا ختم نشد و از شنبه ششم دی ماه پالایشگاه شازند نیز بر مدار مازوت سوزی قرار گرفت.

درخصوص نیروگاه، کار به دستور قضایی کشید و قرار شد از نهم دی ماه، دو واحد از واحد‌های نیروگاه شازند از مدار خارج شود و در خصوص پالایشگاه، استاندار از رفع مشکل خبر داد، هر چند گفته می‌شود که هنوز مازوت سوزی در پالایشگاه ادامه دارد.

درست است که دو واحد نیروگاه از مدار خارج شده است، اما به هرحال این واحد صنعتی بزرگ همچنان در حال سوزاندن مازوت است و اراک هم در مسیر این آلاینده‌ها قرار گرفته و باید همچنان در‌های ریه را به روی مازوت نیروگاه باز بگذاریم و این هوا را نفس بکشیم چرا که این تعطیلی اثری نداشته و هوای اراک همچنان برای گروه‌های حساس جامعه آلوده است.

اراک در هشتمین روز آلودگی

 

اراک زیر سایه مازوت به تنگی نفس دچار شد

علیرضا محرابیان رئیس مرکز پایش آلودگی هوای اداره کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی با اشاره به اینکه اراک از ابتدای سال تاکنون ۳۲ روز ناسالم برای گروه‌های حساس و یک روز ناسالم برای تمام گروه‌های سنی را پشت سر گذاشته و در هشتمین روز متوالی آلودگی هوا در اراک هستیم، گفت: براساس اطلاعات دریافت شده از ایستگاه‌های سنجش آلودگی هوای شهر اراک، متوسط شاخص کیفیت هوای اراک در ۲۴ ساعت گذشته منتهی به ۹ صبح  چهاردهم دی ماه در شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس و بر روی عدد ۱۳۴ بوده است.

محرابیان افزود: آلاینده اصلی، ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون هستند و بالاترین شاخص لحظه‌ای آلودگی هوا در ساعت ۹ صبح عدد ۱۱۲ و ناسالم برای گروه‌های حساس مربوط به ایستگاه شریعتی بوده است.

نیروگاه و پالایشگاه همچنان مازوت می‌سوزانند

او با اشاره به اینکه دو واحد از نیروگاه شازند از مدار خارج شده است، گفت: مسلما تعطیلی این دو واحد، میزان آلودگی را به نصف رسانده است هرچند که فعالیت دو واحد دیگر همچنان آلودگی به همراه دارد و علاوه بر آن پالایشگاه شازند هم در بخشی از واحد‌ها در حال استفاده از سوخت مازوت است.

 

اراک زیر سایه مازوت به تنگی نفس دچار شد

محرابیان تصریح کرد: براساس پیش بینی‌های سازمان هواشناسی استان مرکزی، سکون نسبی هوا تداوم خواهد داشت و انتظار می‌رود که این شرایط ناسالم تا پایان هفته ادامه داشته باشد، به همین دلیل باید افراد دارای بیماری قلبی و ریوی، سالمندان، کودکان و زنان باردار از تردد غیرضروری اجتناب کنند.

انباشت بیشتر آلاینده‌ها در چهارشنبه و پنجشنبه

هواشناسی استان مرکزی نیز با توجه به پیش بینی وضعیت هوا، اقدام به صدور اطلاعیه و اعلام هشدار زرد کرده است، این اطلاعیه حاکی از آن است که تداوم پایداری و سکون نسبی جو و وارنگی دما منجر به تداوم پتانسیل انباشت آلاینده‌های جوی خواهد شد.

چهاردهم دی ماه ۹۹ نیز در شهر‌های اراک و ساوه و سایر مناطق صنعتی و پرجمعیت استان انباشت آلاینده‌های جوی رقم می‌خورد و در صورت عدم کنترل منابع انتشار آلاینده ها، کیفیت هوا در حد ناسالم برای گروه‌های حساس و حتی همه گروه‌های سنی قرار می‌گیرد.

طبق این اطلاعیه، هواشناسی استان اعلام کرده است که بررسی‌های فعلی حاکی از انباشت بیشتر آلاینده‌ها در روز‌های چهارشنبه و پنج شنبه هفته جاری است.

اراک زیر سایه مازوت به تنگی نفس دچار شد

با توجه به پیش بینی هواشناسی باید در انتظار وضعیت بدتر از شرایط کنونی باشیم، چراکه وزش باد و بارندگی نخواهیم داشت و صنایع بزرگ همچنان در حال مازوت سوزی هستند، اینجاست که سلامت افراد جامعه بیش از هر زمان دیگری در معرض خطر قرار می‌گیرد و مسلما با توجه به همه این دلایل است که اورژانس استان مرکزی طبق دستور سازمان اورژانس کشور از روز گذشته در حالت آماده باش قرار گرفته است.

اورژانس در حالت آماده باش است / ۸۸ نفر راهی بیمارستان شدند

دکتر پریا بهرامی رئیس مرکز اورژانس استان مرکزی نیز در خصوص آماده باش اورژانس اظهار کرد: با توجه به اینکه هر ساله از ابتدای زمستان بحث الودگی هوا پررنگ‌تر می‌شود، مسلما در این شرایط بیماری‌های مرتبط با آلودگی مانند بیماری‌های تنفسی و قلبی نیز تشدید می‌شود.

او با اشاره به تشدید علائم در بیماران تنفسی مانند تنگی نفس و حملات آسم در بیماران مبتلا به آسم، افزود: اورژانس هر ساله شاهد افزایش بیماری‌های مرتبط با آلودگی هواست، اما امسال این افزایش پررنگ‌تر شده به طوری که از ابتدای دیماه تا ۱۳ دیماه، ۸۸ مورد بیمار تنفسی توسط اورژانس پیش بیمارستانی به مراکز درمانی منتقل شده است.

 

اراک زیر سایه مازوت به تنگی نفس دچار شد

براساس اعلام نرم افزار کاربردی ( اپلیکیشین ) وضعیت آلودگی هوای اراک، هوای این کلانشهر از ساعت ۱۱، بانمایش عدد ۱۰۹، در وضعیت ناسالم برای گروه‌های حساس قرار دارد به طوری که شاخص ایستگاه شریعتی بر روی عدد ۱۱۸ ایستاده و ایستگاه مخابرات عدد ۱۱۷ را نمایش می‌دهد.

اراکی‌ها هشت روز پیاپی را در آلودگی نفس کشیده اند و مشخص نیست که این روند تا چه زمانی ادامه داشته باشد، خبری از تامین گاز نیروگاه و پالایشگاه شازند برای جلوگیری از مازوت سوزی نیست و مسلما با ادامه این شرایط، علاوه بر کرونا باید فکری هم به حال درمان ریه‌های مازوت زده مردم بکنیم.

انتهای پیام / سید شایان جعفری

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
احمد
۱۵:۲۷ ۱۵ دی ۱۳۹۹
چرا قوه قضایی ورود نمی کند