به گزارش خبرنگار
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از
اصفهان،
سرطان روده بزرگ (Colorectal cancer) که به نامهای سرطان کولون، سرطان رکتوم یا چنگار روده بزرگ نیز شناخته میشود به رشد سلولهای سرطانی در کولون یا رکتوم (بخشی از روده بزرگ) گفته میشود.
این بیماری به دلیل رشد غیرطبیعی سلولها اتفاق میافتد که میتوانند به بافتهای دیگر بدن حمله کنند یا در آنها تکثیر یابند. نشانهها و علائم این بیماری میتواند شامل مواردی همچون خون در مدفوع (هماتوشزی)، تغییر در حرکات روده، کاهش وزن و خستگی همیشگی باشد.
بسیاری از سرطانهای روده بزرگ به دلیل عوامل ناشی از سبک زندگی و افزایش سن ایجاد میشوند و تعداد کمی از موارد به خاطر اختلالات ژنتیکی ارثی اتفاق میافتند. عوامل خطر شامل مواردی همچون نوع رژیم غذایی، چاقی، سیگار کشیدن و نداشتن فعالیت جسمانی کافی است.
تغییر سبک زندگی عامل اصلی سرطان
پوریا عادلی متخصص آنکولوژی در گفتگو با خبرنگار ما گفت: سرطان روده بزرگ به عنوان سرطان کلورکتال شناخته میشود و دو بخش سرطانهای کولون و رکتوم را تشکیل میدهد.
عادلی افزود: با توجه به تغییراتی که در سبک زندگی جوامع بشری به وجود آمده، سرطان روده بزرگ در حال افزایش است و هر چه از سمت رژیمهای غذایی مدیترانهای پر فیبر به سمت رژیمهای غذایی غربی میرویم احتمال شیوع این سرطان در جامعه بیشتر میشود.
او گفت: نکته مهم در درمان سرطان روده تشخیص زودهنگام این سرطانها است، به طوری که اگر این سرطان در مراحل ابتدایی تشخیص داده شود، ضمن اینکه نیاز به مداخلات درمانی بیشتری وجود ندارد و با یک جراحی بیمار بهبود پیدا میکند.
غربالگری، گام نخست مقابله با سرطان
این متخصص آنکولوژی برای پیشگیری از بروز سرطان روده بزرگ به مردم توصیه کرد: ضمن اینکه علائمی مانند خون ریزی در مدفوع را باید جدی گرفت، تمام افراد بالای ۵۰ سال باید سالانه یک نوبت برای انجام تست خون مخفی در موفوع به پزشک متخصص گوارش مراجعه کنند و هر ۱۰ سال یک بار برای انجام کولونوسکوپی به مراکز غربالگری مراجعه کنند و با تشخیص به موقع این بیماری از ایجاد صدمات بیشتر جلوگیری کنند.
عادلی در خصوص راههای درمان این بیماری گفت: جراحی اولین مداخله درمانی برای غلبه بر این بیماری است و در مراحل بعد شیمی درمانی و تراپی درمانی راههایی هستند که پزشک معالج برای درمانهای سرطان روده بزرگ در نظر میگیرد.
او با بیان اینکه سرطان روده بزرگ قابل درمان است گفت: سرطان روده بزرگ در صورتی که گسترش پیدا کرده باشد و ارگانهای دیگر بدن را هم درگیر کرده باشد امروزه با مداخلات درمانی امکان این وجود دارد که بیماران به قصد بهبودی ۱۰۰ درصد درمان شوند.
این پزشک متخصص ادامه داد: سرطان بیماری این نسل است و هر چقدر جوامع صنعتیتر شوند، شیوع سرطان گستردهتر خواهد شد که متاسفانه استان اصفهان هم به عنوان یک شهر مدرن و صنعتی آمار بالایی در شیوع سرطانهای دستگاه گوارش دارد.
شیوع سرطان روده بزرگ در جهان رو به افزایش است
فریبرز مکاریان متخصص خون و آنکولوژی به خبرنگار ما گفت: بروز سرطانها در اکثر موارد علت مشخصی ندارند و در حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد ممکن است ابتلا به سرطان علل فامیلی داشته باشد، اما بیش از ۷۰ درصد سرطانها علت بخصوصی ندارند.
او افزود: یکی از عوامل اصلی سرطان روده بزرگ چاقی است که اختلالات همراه آن مثل دیابت و همچنین مصرف الکل میتواند از عوامل ابتلا به سرطان روده بزرگ محسوب میشود.
این متخصص خون و آنکولوژی ادامه داد: طبق آمار جهانی شیوع سرطان روده بزرگ رو به افزایش است و به خصوص در افراد جوانتر این سرطان بیشتر دیده میشود. به طور معمول سرطان روده بزرگ از سنین ۴۰ تا ۵۰ سالگی افزایش پیدا میکند، ولی در چند سال اخیر بروز آن در سنین پایینتر مشاهده میشود.
مکاریان با اشاره به قابل درمان بودن سرطان روده بزرگ گفت: در صورتی که سرطان روده بزرگ به موقع تشخیص داده نشود ممکن است علائمی مانند کم خونی، کاهش وزن و دل درد و خون در مدفوع را به همراه داشته باشد. متاسفانه این علائم به این معنی است که سرطان پیشرفته شده است.
او با اشاره به اینکه استان اصفهان در غربالگری سرطان بسیار موفق عمل کرده است افزود: در تمامی مراکز درمانی دولتی در سطح استان اصفهان بستر لازم برای غربالگری آماده است و از مردم درخواست داریم از این امکانات استفاده کنند و حداقل سالی یک بار برای غربالگری سرطان به این مراکز مراجعه کنند.
این متخصص خون و آنکولوژی افزود: مهمترین تغییر در سبک زندگی ما مصرف متعادل غذا است، هیچ فرآورده غذایی ممنوع وجود ندارد، ولی اگر هر رده غذایی بیش از حد مجاز مصرف شود خطرناک است، کاهش وزن و مصرف میوه میتواند از بیماریهای مثل دیابت، چاقی، فشار خون و انواع سرطان پیشگیری کند.
درمان تیمی بهترین راه برای مقابله با سرطان
علی حاجی غلامی فوق تخصص هماتولوژی و آنکولوژی در خصوص روشهای درمان سرطان گفت: درمان سرطان در دنیا به صورت گروهی انجام میشود و در ایران هم برای درمان سرطان باید به سمت درمان تیمی حرکت کنیم.
حاجی غلامی ادامه داد: برای درمان تیمی سرطان نیاز است در یک جلسه با حضور بیمار و متخصصان در خصوص شیوه درمان بیمار تصمیم گیری شود که برای درمان تیمی سرطان روده بزرگ به حضور متخصص گوارش، جراح و پاتالوژیست نیاز است.
در حال حاضر سرطان روده بزرگ، دومین سرطان کشنده و سومین سرطان شایع در جهان است و اغلب در سنین بالای ۵۰ سال بروز میکند. بطوریکه کشورهای توسعه یافته در دو دهه اخیر با اجرای برنامههای غربالگری توانستهاند بیش از ۴۰ درصد موارد مرگ ناشی از این سرطان را کاهش دهند!
سرطان کولون اختصاص به نژاد خاصی ندارد و تهدیدی برای سلامتی همه نژادهاست. اگرچه این بیماری در مردان کمی شایعتر از زنان است، ولی واقعیت این است که مردان و زنان هر دو در معرض خطر سرطان کولون هستند.
خوشبختانه سرطان کولون از معدود سرطانهایی است که با غربالگری، تشخیص زودرس و درمان بموقع میتوان بطور قابل توجهی آن را کنترل کرد. اساساً برنامههای غربالگری، افراد ظاهراً سالم و بدون مشکل خاص سلامتی را بیشتر مورد هدف قرار میدهند.
این نکته از این جهت حائز اهمیت است که سرطان کولون معمولاً در مراحل اولیه خود آرام و بدون سر و صدا پیش میرود و ممکن است در مراحل پیشرفته علامت ایجاد کند که در این حالت کنترل و درمان آن مشکلتر هم خواهد بود؛ بنابراین زمان طلایی برای انجام غربالگری این بیماری، مرحله قبل از پیدایش علایم است. همچنین تشخیص زود هنگام و برداشتن پولیپهای روده بزرگ، امری حیاتی در پیشگیری از این سرطان است و با این کار شانس درمان و معالجه بیماری تا ۹۰ درصد افزایش مییابد.
گزارش از محمدرضا شاهمرادی
انتهای پیام/ش