گازگرفتگی قصه تلخی است که با آغاز فصل سرما به اوج خود می‌رسد و به رغم هشدار‌های متعدد باز هم هر سال قربانی می‌گیرد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، "گازگرفتگی یک خانواده را به کام مرگ کشاند"، " مرد جوان قربانی قاتل نامرئی"، "استفاده از پیک‌نیک برای ایجاد گرما جان راننده را گرفت" و تیتر‌هایی از این قبیل این روز‌ها در رسانه‌ها و شبکه‌های مجازی زیاد به چشم می‌خورد که همه نشان از سردشدن کانون گرم یک خانواده در پی سهل‌انگاری و بی‌توجهی است.

بر اساس آمار‌های پزشکی قانونی، در هفت ماه نخست امسال ۲۹۱ نفر بر اثر مسمومیت با گاز مونوکسید کربن در کشور جان باخته اند که استان‌های تهران با ۵۰ متوفی، آذربایجان شرقی با ۲۲ قربانی، فارس با ۱۹ فوتی و استان‌های البرز، خراسان رضوی و مرکزی هرکدام با ۱۸ فوتی در صدر آمار فوتی‌های گازگرفتگی هستند.

یکی از تلخ‌ترین حوادث گازگرفتگی مربوط به دوم آذر ماه امسال در مشهد است که در پی انتشار گاز مونوکسیدکربن، مادر خانواده و ۲ فرزندش در منزلی واقع در بولوار هفت تیر مشهد جان خود را از دست دادند.

حادثه تلخی که به دلیل انتشار گاز مونوکسیدکربن از آبگرمکن دیواری جان اعضای این خانواده را گرفت، این درحالی است که با کمی دقت و کنترل کردن وسایل گازسوز این مادر و دختر و پسرش می‌توانستند زنده بمانند.
 
قاتل نامرئی

رشد آمار متوفیان ناشی از گازگرفتگی در پاییز

آریا حجازی مدیرکل پزشکی قانونی خراسان‌رضوی از افزایش چشمگیر مرگ و میر‌های ناشی از مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن در در پاییز این استان نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبر داد و گفت: از ابتدای فصل پاییز امسال تا اوایل آذر ماه ۱۱ تن در این استان بر اثر مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن جان خود را از دست داده‌اند.
 

بیشتر بخوانید


 او افزود: هفت تن از این تعداد مربوط به آبان ماه و چهار نفر نیز در ابتدای آذر ماه بر اثر گازگرفتگی جان باختند که ۶ تن آنان زن و پنج تن مرد بوده‌اند.

مدیرکل پزشک قانونی خراسان‌رضوی ادامه داد: در پاییز سال گذشته ۱۰ نفر در خراسان رضوی به علت گازگرفتگی جان باختند.
 

بیشتر بخوانید


حجازی بیان کرد: در مجموع سال گذشته ۵۴ نفر در این استان به دلیل گازگرفتگی جان باختند و در هفت ماه نخست  امسال نیز ۱۸ نفر به دلیل مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن در استان جان خود را از دست داده اند.
 
او تصریح کرد: علت بسیاری از مرگ و میر‌های ناشی از مسمومیت با این گاز، بی‌توجهی به رعایت نکات ایمنی است، این درحالی است که با یک بررسی ساده و رعایت برخی نکات ایمنی جان افراد به خطر نمی‌افتد.

فصل سرما کمینگاه قاتل نامرئی

حسن نجمی مدیر منطقه دو عملیات سازمان آتش‌نشانی مشهد نیز با بیان اینکه آمار حوادث گازگرفتگی در فصل سرما افزایش می‌یابد، گفت: در پاییز امسال حدود ۱۰ ماموریت گازگرفتگی به وسیله آتش‌نشانان در مشهد انجام شده است.

 او افزود: استفاده از پیک‌نیک و شعله‌های اجاق گاز برای گرم کردن محیط یکی از مهمترین و اصلی‌ترین علل حوادث گازگرفتگی است که باید از این اقدام پرهیز شود.

 مدیر منطقه دو عملیات سازمان آتش‌نشانی مشهد ادامه داد: وقتی وسیله گازسوز را در محیط بسته استفاده کنیم علاوه بر تولید گاز مونوکسیدکربن، اکسیژن محیط را نیز مصرف می‌کند، استفاده از پیک‌نیک در خودرو برای گرم کردن محیط بسیار خطرناک است و نباید از این روش استفاده کرد.

 نجمی بیان کرد: کامیون های جدید مجهز به سیستم "بخاری درجا" هستند و رانندگان باید به جای استفاده از پیک نیک این سیستم را فعال کنند در غیر این صورت به هیچ وجه از کپسول پیک نیک برای گرم کردن خودرو استفاده نکنند.

او تصریح کرد: هر وسیله‌ای که چیزی را بسوزاند، می‌تواند گاز مونوکسیدکربن تولید کند که بسیار سمی است که اولین اثر آن بر روی مغز فرد است و فرد تعادل و کنترل خود را از دست می‌دهد.

مدیر منطقه دو عملیات سازمان آتش‌نشانی مشهد تاکید کرد: مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن علائمی شبیه سرماخوردگی دارد و فرد را دچار آب ریزش بینی، سردرد، خستگی و سوزش چشم می‌کند.
 
گازگرفتگی در فصل های سرد
 

هشدار‌های ایمنی برای استفاده از وسایل گازسوز

 
محمد جواد حیدری معاون پیشگیری، نظارت و آموزش سازمان آتش‌نشانی مشهد در خصوص نکات ایمنی مرتبط با استفاده از وسایل گازسوز و هشدار‌های لازم در این خصوص گفت: با توجه به کاهش دما، سرد شدن هوا و افزایش استفاده از وسایل گرمایشی، احتمال حوادث ناشی از گازگرفتگی بیشتر می‌شود.

او افزود: اگر از وسایل شعله دار نظیر انواع بخاری‌های گازی، نفتی، شومینه، آبگرمکن و پکیج استفاده می‌کنید، هرگز تمام راه‌های ورودی هوا را نبندید و مسیر مناسبی را برای ورود اکسیژن و هوای تازه به محیط در نظر بگیرید.

معاون پیشگیری، نظارت و آموزش سازمان آتش‌نشانی مشهد ادامه داد: پکیج، مقدار زیادی اکسیژن مصرف می‌کند و درصورت تامین نشدن هوای مناسب، به سرعت محیط را با کاهش اکسیژن مواجه می‌کند لذا بهتر است این وسیله در خارج از محیط منزل نظیر بالکن یا محلی که مستقیم به فضای آزاد راه دارد، نصب شود.

حیدری بیان کرد: قبل از نصب بخاری از باز بودن مسیر دودکش‌های داخل دیوار باید اطمینان حاصل شود لذا می‌توان از پشت بام یک وزنه کوچک را با ریسمان به داخل دودکش فرستاد که اگر تا انتها پایین آمد نشان دهنده باز بودن مسیر است.

او تصریح کرد: دودکش‌های داخل دیوار باید از جنس سیمانی باشد، تا انتها بالا رفته باشد و از سطح بام نیز ۸۰ سانتیمتر بالاتر آمده باشد و در انتها کلاهک هاش "اچ" نصب شود.

معاون پیشگیری، نظارت و آموزش سازمان آتش‌نشانی مشهد تاکید کرد: بهترین نشانه برای کارکرد صحیح دودکش‌ها این است که بدنه آن‌ها همواره باید داغ باشد، سرد بودن دودکش زمانی که بخاری روشن است و همچنین زرد و نارنجی بودن شعله بخاری از نشانه‌های تولید این گاز خطرناک است که باید بررسی شود.

حیدری اظهار کرد: در داخل واحد و برای وسایل گرمایشی و شعله دار نیز باید فقط از دودکش‌های ورق سفید گالوانیزه استفاده شود، این دودکش‌ها مقاومت فیزیکی بیشتری دارند و به خوبی داخل هم چفت می‌شوند، اما دودکش‌های متفرقه مثل آلومینیومی، آکاردئونی و فنری این خاصیت را ندارند و به مرور دچار نقص شده و گاز مونوکسیدکربن را به داخل محیط منتشر می‌کنند.

او افزود: هر وسیله گرمایشی و شعله‌دار نیاز به یک دودکش مجزا دارد و باید از به کاربردن دودکش‌های مشترک برای دو یا چند وسیله خودداری شود.

معاون پیشگیری، نظارت و آموزش سازمان آتش‌نشانی مشهد ادامه داد: گاهی افراد، دهانه خروجی دودکش‌های روی دیوار را با موانعی کوچک می‌کنند که به اصطلاح، هوای گرم کمتری خارج شود، ولی این عمل باعث انباشت گاز‌های خطرناک داخل دودکش و انتشار آن به داخل محل می‌شود.

حیدری بیان کرد: همچنین باید از قراردادن انتهای دودکش‌ها در سطل آب خودداری شود، این گاز در آب حل نشده و تنها باعث مسدود شدن مسیر خروجی آن شده و گاز از طریق دیگر خارج و وارد فضای داخلی محیط می‌شود.

او تصریح کرد: وجود دستگاه‌های هشدار دهنده گاز مونوکسید کربن در محیط تا حد بسیاری می‌تواند به کاهش خطرات و حوادث ناشی از این گاز کمک کند، اما در انتخاب این دستگاه‌ها باید دقت کرد، برخی از این وسایل کیفیت و کارایی لازم را ندارند.

معاون پیشگیری، نظارت و آموزش سازمان آتش‌نشانی مشهد تاکید کرد: حوادث گازگرفتگی از جمله حوادثی است که تنها با کمی دقت می‌توان از بروز آن جلوگیری کرد و کمی بی احتیاطی نیز می‌تواند عواقب جبران ناپذیری داشته باشد.
منبع: ایرنا
 
انتهای پیام//ف.ش
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.