معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان با اشاره به لغزش ۹۰ درصدی معتادان ترک اعتیاد گفت: شیوه نامه استانی ترک اعتیاد، مسیر لغزش فرد بهبودیافته را مسدود می‌کند.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان، سید مهدی قویدل، معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان در نشست هم‌اندیشی و تبادل نظر پیرامون مراکز ترک اعتیاد، مراقبت‌های پس از خروج و بازتوانی معتادان متجاهر گفت: با دید خوشبینانه نسبت به ترک اعتیاد می‌توان گفت: روند بهبودی ۱۰ درصد افراد انجام شده و بازاجتماعی شده اند و ۹۰ درصد لغزش و بازگشت داشته اند که قابل تامل است.

او افزود: معمولا در مبحث اعتیاد بیشتر اقدامات مقابله انجام شده است و طی سال‌های گذشته عدالت کیفری چندان پاسخ مناسبی در کاهش و پیشگیری از این آسیب نبوده است.

قویدل بیان داشت: در زمینه ترک اعتیاد و بازتوانی معتادان برنامه‌هایی که تاکنون انجام شده به نحو احسن و کاربردی و یا به اصطلاح به صورت چرخه تکمیلی اجرا نشده است به همین دلیل شاهد ریزش، لغزش و بازگشت مجدد معتادان هستیم که پذیرفتنی نیست.

او افزود: در قانون مبارزه با مواد مخدر، آیین نامه و دستورالعمل‌های مرتبط، وظایف دستگاه‌ها درخصوص پیشگیری، ترک اعتیاد و کاهش آسیب‌های آن احصا شده است؛ ولی آن طور که باید دستگاه‌های دولتی به این مسئله ورود نکرده اند.

معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان با اشاره به ایفای نقش نیروی انتظامی، بهزیستی، دانشگاه علوم پزشکی و دستگاه قضایی و تعداد اندکی از دستگاه‌های مرتبط در موضوع جمع آوری و درمان معتادان بیان داشت: متاسفانه در مرحله مراقبت پس از درمان به دلیل ورود پیدا نکردن سایر دستگاه‌های ذیربط با مشکل جدی مواجه هستیم، هرچند که در مواد ۱۵ و ۱۶ اقداماتی انجام می‌شود و نهاد‌های مردمی نیز بعضا به این مقوله ورود کرده اند؛ اما نیاز به ورود جدی، علمی، انسجام و همگرایی وجود دارد. 

او گفت: دغدغه ما در کارگروه فرهنگی ـ اجتماعی این است که در بحث بازتوانی معتادان چه کنیم تا اقداماتی علمی و هدفمند و به دور از پراکندگی انجام شود.

قویدل تصریح کرد: هرچند که قوانین، دستورالعمل مراقبت‌های پس از خروج و سایر دستورالعمل‌ها و آیین نامه‌های مرتبط با اعتیاد و همچنین نظریات متعددی پیرامون درمان آن وجود دارد؛ اما ضرورت تدوین شیوه نامه‌های بومی و مختص استان کرمان احساس می‌شود تا از طریق شیوه نامه استانی وظایف دستگاه‌ها را پس از درمان تدوین و با برنامه ریزی، مدیریت و مداخله موثر، مسیر بازگشت مجدد فرد معتاد به سوی مواد را مسدود کنیم.

او سپس به وضعیت اسف بار و نگران کننده اعتیاد اشاره و تاکید کرد: در چرخه کنونی، معتادان متجاهر بار‌ها دستگیر شده و به مراکز ترک اعتیاد فرستاده می‌شوند و با وجود تحمیل هزینه بسیار سنگین به دولت؛ اما بدون فوت وقت پس از خروج به چرخه اعتیاد باز می‌گردند، از طرفی مراکز خصوصی هم نیاز به نظارت و راهبری بیشتری دارند و برای توانمندسازی و حمایت‌های پس از خروج در این مراکز هیچ اختیار، توجه و اِشرافی وجود ندارد.

این مقام قضایی بیان کرد: طی سال‌های گذشته طرح بازتوانی معتادان متجاهر در برخی از مراکز استان‌ها به صورت موفق آمیز اجرا شده است که می‌توان از این تجربه در مرکز استان کرمان هم استفاده کرد؛ چرا که این طرح با نیاز سنجی شرایط فرد معتاد و تشویق او همراه بود.

او با بیان اینکه حضور مشاور، روانشناس و مددکار اجتماعی کمک زیادی به روحیه و تسهیل مسیر فرد بهبود یافته می‌کند، گفت: همچنین اعتمادسازی بین خیران و پذیرش فرد بهبود یافته از سوی اجتماع نیازمند اقدامات مستمر و منسجم است.

در این نشست از سوی فعالان در حوزه پیشگیری و ترک اعتیاد، مواردی همچون ایجاد مرکز آموزش و مراقبت معتادان، تعیین نقش سازمان‌های مردم نهاد در حوزه اعتیاد، نیازسنجی معتادان واجرا نکردن کامل ماده ۱۶ و استفاده از کمک‌های خیران بحث و تبادل نظر شد.

همچنین توجه به درمان فرآیندی اعتیاد، آموزش‌های شغلی و مهارت‌های زندگی به بهبودیافتگان، نداشتن نگاه صرفا قضایی به مقوله اعتیاد و فرد معتاد، حمایت نهاد‌های دولتی در بازتوانی معتادان، وجود مکان ثابت برای جمع آوری معتادان، الگوسازی شیوه نامه معتادان استان کرمان، انتظام بخشی به فعالان حوزه اعتیاد و پرهیز از موازی کاری و راه اندازی پناهگاه بعد از خروج برای معتادان واجد شرایط از دیگر مباحث مورد بحث در این نشست بود که مقرر شد مستمرا با دعوت از کارشناسان امر مورد پیگیری قرار گیرند.

انتهای پیام/ م

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار