به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، سومین جلسه از سلسله نشستهای مجازی راه آبادی با موضوع «دسترس پذیری دانش در جوامع عشایری» با استقبال کتابداران، مسئولان و علاقمندان به حوزه کتاب برگزار شد.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان فاس در این نشست مجازی با اشاره به اینکه سومین نشست از سلسله نشستهای راه آبادی به موضوع تخصصی عشایر اختصاص یافته است، گفت: از دو سال گذشته فارس به عنوان پایلوت در حوزه کتابخوانی عشایر انتخاب شد و طرحهایی برای ارائه خدمات کتابخوانی به عشایر در کتابخانههای عمومی این استان آغاز شده است.
او با اشاره به اقدامات در حوزه عشایر اضافه کرد: ویژه برنامه ایل هم میخواند، نشست کتابخوان عشایر و طرح سفیر کتاب که مهمترین برنامه کتابخانهها در حوزه عشایر است با استقبال بسیار خوب عشایر همراه بوده است.
مدیرکل دفتر ساماندهی و هماهنگی سازمان امور عشایر کشور هم با تأکید بر نقش جامعه عشایری در تولید و اقتصاد گفت: جامعه عشایری ایران با جمعیت یک میلیون و صد هزار نفری از نظر فرهنگی حافظ میراث گذشته کشور است و اگر سبک زندگی این مردم نباشد فرهنگ ملی ما هم به فراموشی سپرده میشود. این مردم دارای ۳۰ درصد دام و ۳۵ درصد صنایع دستی کشور و تامین کننده ۲۵ گوشت قرمز جامعه هستند.
سیاوش احمدی میرقائد با بیان اینکه توجه به امور فرهنگی، آموزشی و علمی عشایر، تأثیر مستقیمی بر رشد اقتصاد و تولید در کشور خواهد داشت، گفت: علی رغم توانمندیهای این مردم و اقدامات زیربنایی که بعد از انقلاب اسلامی در راستای توسعه فرهنگی و اجتماعی انجام شده، عشایر در حوزه فرهنگ آنچنان که باید مورد توجه نبوده و وضعیت آنها مطلوب نیست. عمده شاخصهای توسعه فرهنگی عشایر زیر ۱۰ درصد است و این برای انقلاب فرهنگی کشور مناسب نیست.
این مسئول عنوان کرد: سازمان امور عشایر کشور از سال ۹۳ طرحهایی را برای توسعه فرهنگی و بهداشتی و اقتصادی عشایر در دستور کار دارد که خوشبختانه طرح خدمات فرهنگی و مذهبی و ارتقای سواد و مهارت عشایر به تصویب هیأت وزیران رسیده است. در این طرحها به دنبال توسعه متوازن هستیم تا اقدامات پراکنده خارج شده و برنامه عملیاتی باشد. در این برنامه، ۱۸ دستگاه از جمله نهاد کتابخانههای عمومی وظایفی دارند.
احمدی میرقائد با باین اینکه اقداماتی که در این حوزه انجام شده کافی نیست؛ گفت: برنامههایی با موضوع عشایر در کشور برگزار میشود که بیشتر قائم به شخص است و هنوز دستگاهها سیاست گذاری لازم را در این خصوص انجام ندادند.
علی منصوری، مدیرگروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه اصفهان، با اشاره به نقش کتاب در جامعه عشایری، گفت: اعتقاد به نیاز به کتاب و کتاب خوانی برای عشایر، اهمیت بسزایی در اقدام در این زمینه برای عشایر دارد در جامعه عشایری علاوه بر کودکان باید به کتابخوانی بزرگسالان هم توجه شود.
او عنوان کرد: جامعه عشایری بسیار سیار است و قالب خدمات که برای آنها در نظر میگیریم باید سیار باشد. در جامعه عشایری تجربیات بسیار ارزشمندی است که نسل به نسل منتقل میشود. نیاز هست که در این جامعه دانش عملیاتی شده و تجربیات آنها در نظر گرفته شود تا اطلاعاتی در اختیار آنها قرار گیرد که حاصل تلفیق تجرییات آنها با دانش و فناوری جدید است.
این استاد دانشگاه با تأکید بر اینکه جامعه عشایری به عنوان جامعه خاص در نظر گرفته و برای آن سیاست گذاری و برنامه ریزی شود، گفت: کتابخانههای عمومی به عنوان متولی اصلی توسعه دانش و فرهنگ در کشور به صورت ویژه به حوزه عشایر توجه کند؛ این نهاد میتوان بخش ویژه عشایر را در مجموعه خود ایجاد کند و پس از شناسایی و مستندسازی تجربیات عشایر و بررسی اقداماتی که تاکنون انجام شده، برای ترویج کتابخوان در این حوزه سیاست گذاری کند.
منصوری با اشاره به اینکه روستا را نباید با جامعه عشایری یکی کرد، گفت: در این صورت توجه به جامعه روستایی بیشتر از عشایر شده و به نیازهای عشایر درست رسیدگی نمیشود. عشایر نیاز خاص خود را دارد و باید زیرساختهای قانونی را فراهم کنیم. اگر اطلاعات در اختیار عشایر قرار گیرد، از آن استقبال میشود و برای توسعه جامعه کمک میکنند.
منوچهر کیانی، نویسنده و پژوهشگر حوزه عشایر استان فارس نیز در ادامه این دیدار عنوان کرد: کتاب برای عشایر که سالها به عنوان مردم خودکفا و تولید کنندگان نیازهای مردم شهر زحمت کشده اند، لازم است. آنها باید کتاب داشته باشند تا بدانند و پیشرفت کنند و خدمات را بیشتر از آنچه امروز انجام میدهند برای مملکت خود انجام دهند. بچههای عشایر نیاز به کتاب دارند تا ذهن و باورشان عوض شود.
او که سالها به عنوان آموزگار در جامعه عشایری خدمت کرده با اشاره به محرومیت عشایر در حوزه فرهنگی گفت: متاسفانه در حوزه توسعه فرهنگی عشایر هیچ کاری صورت نگرفته است.
این عضو مفاخر استان فارس با اشاره به خدمات آموزش و پرورش عشایر گفت: تعلیمات عشایر یک ابتکار بود؛ استعدادهای فراگیر کودکان عشایر تا آن زمان به هدر میرفت، با آمدن یک چادر سفید، معلمی زحمتکش و تخته سیاه رنگ و بویی دیگر گرفت و شکوفا شد. این ابتکار سالها ادامه داشت و دستگاه آموزشی بیش از ۱۵ هزار معلم و ۱۰ هزار متخصص از میان مردم عشایر تربیت کرد.
خالق کتاب «سیه چادرها» در ادامه ضمن قددرانی از تلاشهای کتابخانه در حوزه ترویج کتابخوانی عشایر تصریح کرد: اگر کتابخانههای این حرکت بزرگ را که برای کتابخوانی در عشایر شروع کردند، ادامه دهند و این کار متوقف نشود، جامعه عشایری سپاسگزار آنها خواهد بود.
گفتنی است در ادامه این دیدار جابر اسدی مجری ترویج خدمات کتابخوانی در منطقه تمندرکوه فرسش استان لرستان و محمدحسین بهرامیان کتابدار کتابخانه اباعبدالله الحسین روستای جایدشت فارس به ارائه تجربیات خود در این حوزه پرداختند.
انتهای پیام/