به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، کوهی در ایران و در میان یک دشت زیبا و وسیع سر بر آورده است. اگر از این کوه بالا بروید، در دهانه آن با حفرهای هولناک و بزرگ مواجه میشوید که با نگاه کردن به انتهای آن سرگیجه خواهید گرفت. آثار بنایی سنگی با ملات ساروج را در بالای کوه و در اطراف دهانه خواهید دید. بنایی که در درون خود سیاه چالهای را پنهان میکرده است. درون سیاه چاله به هیچ وجه به بیرون راه ندارد و اگر کسی به درون آن پا بگذارد، خواهد مرد.
اما این کوه چه ربطی به حضرت سلیمان و داستانهای او دارد؟ مردم محلی میگویند که حضرت سلیمان برای مجازات دیوهایی که از آن نافرمانی کرده بودند، آنها را به درون این سیاه چاله انداخته و زندانی کرده، سپس بنایی برای محافظت از این زندان در بالای آن ساخته است.
دیو درون سیاه چاله همان دیوی است که از حضرت سلیمان انگشتری دارای نشان و نام اعظم الهی را ربوده بود. این دیو، اکنون آنقدر خطرناک و خشمگین است که از دهانش گازهای سمی و بخار بیرون میدهد و اگر کسی پا به درون این سیاه چاله بگذارد توسط این دیو کشته میشود. به همین دلیل علت نام این کوه را زندان سلیمان یا زندان دیو گذاشته اند.
زندان دیو یا زندان سلیمان کجاست؟
زندان دیو یا زندان سلیمان نام کوهی در سه کیلومتری غرب تخت سلیمان در آذربایجان غربی است که میان تهی بوده و بسیار وهم انگیز است. حفره درون کوه طی هزاران سال از رسوبات کانیها در آب به وجود آمده است.
اگر چه ارتفاع کوه بین ۸۷ تا ۱۰۸ متر است، اما گودال بزرگ درون آن حدود ۸۰ متر و با دهانه تقریبی ۶۵ متر گسترش پیدا کرده است. در زمانهای قدیم مربوط به دوران مانایی گفته میشود که این کوه به دلیل این خصوصیت و چاهی که دارد، مکان مهمی بوده و از آن به عنوان مکانی برای عبادت استفاده میشده است. همانطور که در بالا ذکر شد، بر بالای آن آثار و بقایای یک بنای تاریخی دیده میشود.
آدرس زندان دیو: آذربایجان غربی، در مسیر بیجاب به تکاب، جاده دندی، تخت سلیمان و درنهایت زندان دیو یا زندان سلیمان – اگر از جاده زنجان و جاده دندی بروید، جاده کمی پیچ در پیچ، دو طرفه و خطرناک است، اما در طول مسیر میتوانید منطقه حفاظت شده انگوران و معدن سرب و روی انگوران را مشاهده کنید.
بر خلاف دیگر کوههای آتشفشانی که حفرهای در قله خود دارند که از آن دود بلند میشود و یا سنگهای تشکیل دهنده آنها از نوع آذرین و دگرگونی است، کوه زندان دیو یا زندان سلیمان از سنگهای رسوبی به وجود آمده است. شاید با خود بپرسید که در چنین ارتفاعی وجود سنگهای رسوبی و کوه از چه دریایی به وجود آمده است؟ باید به شما پاسخ دهیم که هیچ دریایی!
در واقع دانشمندان بر اساس مشاهداتی که در این کوه و اطراف آن داشته اند به این نتیجه رسیده اند که تنها چشمهای کوچک باعث به وجود آمدن چنین کوهی با این ارتفاع شده است. در شکل گیری این کوه هیچ دریا یا عامل دیگری نقش نداشته است که رسوبات خود را به چنین شکلی در بیاورد.
در حقیقت، چشمهای در این منطقه وجود داشته و دارد که در ابتدا باعث ایجاد دریاچهای همانند دریاچه تخت سلیمان شده است. آب این دریاچه پر از املاح و گوگرد بوده است. به مرور زمان، املاح در این دریاچه ته نشین شده و به حالت رسوبی در آمده است. این فرآیند در طی هزاران سال باعث بالا آمدن رسوبات دریاچه و شکل گیری کوهی شده است که درون خود حفرهای دارد. کم کم دریاچه خشک شده و هم اکنون در درون کوه میتوان آثار این چشمه را مشاهده کرد.
اگر به بالای کوه بروید و جزء انسانهای شجاع، صخره نورد و البته محتاطی باشید که به درون حفره نگاه میکنند، شاید بتوانید چشمههای گازدار و بخارات گاز درون حفره را مشاهده کنید. اگر قصد دیدن درون حفره را دارید، حتماً با ایمنی کامل این کار را انجام دهید.
جای مطمئنی بایستید و سعی کنید که به جای خم شدن بر روی دهانه و مشاهده درون آن از امکانات تکنولوژی استفاده کرده و درون آن را ببینید. اگر گوشی موبایل دارید، با مونوپاد خود از درون حفره عکس یا فیلم بگیرید.
با انجام این اقدامات ایمنی میتوانید از دیدن چنین جاذبهای طبیعی در دل دشتی سرسبز لذت ببرید. این مکان یکی از جاذبههای طبیعی برای صخره نوردان و کوه نوردان نیز میباشد. در اطراف کوه نیز چشمههای طبیعی گوگردی فراوانی را خواهید دید که اکثر آنها خاصیت درمانی دارند.
بنای تاریخی که بر بالای این کوه ساخته شده است مربوط به دوران ساسانی است و محلی برای قربانی به حساب میآمده است. انسانهای باستان با دیدن کوهی که از دهانه آن جویهای آبی روان بوده است به شگفتی میآمدند و آن را طبیعتی مقدس بر میشماردند. برای آن احترام قائل بودند و به همین دلیل بر بالای آن مکانی برای پرستش میساختند. اگر شما نیز بر بالای دهانه این کوه بایستید، عظمت آن و کوچکی شما رد مقابلش، آدرنالینتان را بالا خواهد برد.
کوه زندان سلیمان یا زندان دیو به عنوان اولین اثر طبیعی آذربایجان غربی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. در حدود دهه ۶۰ میلادی یک هیأت باستان شناس و محقق آلمانی برای کشف درون زندان دیو یا زندان سلیمان از سمت شمال شرقی کوه به درون آن نقب زدند که پس از اتمام کارهای تحقیقاتی، در نهایت این ورودی مسدود شد.
نزدیکی این اثر طبیعی ملی به مجموعه میراث جهانی تخت سلیمان و قرار گرفتن در حریم این مجموعه باعث دسترسی آسان و بازدید فراوان گردشگران از آن شده است. همچین وجود داستانهای حضرت سلیمان و دیوها، دیدن این جاذبه را هیجان انگیزتر کرده است. اگر از دیدن آثار طبیعی به وجد میآیید و کوه پیمایی را دوست دارید، دیدن این کوه را به شما پیشنهاد میدهیم.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجانغربی گفت: بر اساس مطالعات انجام شده توسط باستانشناسان ایرانی و آلمانی، در زندان سلیمان، دو نوع معماری شناسایی شده است.
جلیل جباری اظهار داشت: نخستین دوره مربوط به جایگاه مقدسی متشکل از ۶۳ اتاق بوده که بر پیرامون قله در ارتفاع ۸۵ متری احداث شده است. در دامنه جنوبی این کوه پلکانی که به تراس و سپس قربانگاه ختم میشود، از شاخصترین بقایای معماری بر جای مانده از این مجموعه مقدس است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجانغربی گفت: پژوهشگران معتقد هستند که این آثار در هزاره اول پیش از میلاد مسیح، بنا شده است و در دوره بعد احتمالا این جایگاه مقدس به علت پایین آمدن آب چشمه، ارزش خود را از دست میدهد و به یک مجموعه استقراری تبدیل میشود.
سفالهای آشپزخانهای از زندان سلیمان تکاب به دست آمد
«برزویه جوانی» کارشناس اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی نیز اظهار داشت: در سالیان گذشته اشیای مختلف معیشتی همچون سردوکها و سفالهای آشپزخانهای از زندان سلیمان تکاب به دست آمده است.
او افزود: به دست آمدن یک اسکلت به هم ریخته در حفاریهای زندان سلیمان و نیز تعدادی ابزار جنگی، چون سر پیکان، این احتمال را تقویت میکند که این مجموعه استقراری بر اثر یورش و حمله تخریب و توسط ساکنان آن متروکه شده است.
کارشناس اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی بیان کرد: کوه تاریخی و طبیعی زندان سلیمان در ۱۴ تیر سال ۸۲ در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/ح