به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سنندج ،کرونا این روزها تبدیل به واژه نام آشنای پرتکراری شده که از بهمنماه در کشور قد علم کرده و با تکثیر خود، افراد زیادی را در هر سن وسالی وبا هر شرایطی درگیر کرده است، ودر حال حاضر تنها راه مهار ویروس بیرحم کرونا با توجه به قدرت بالای سرایت این بیماری ، رعایت دستورالعملهای بهداشتی، خانهنشینی و پرهیز از ترددهای غیرضروری است .
اما در این میان این ویروس هزارچهره برای گروههایی از افراد با خطرات بسیاری همراه است که از جمله این گروهها بیماران مبتلا به دیابت هستند، که باید بیشتر از خود مراقبت کنند.
بیماران مبتلا به دیابت باید در این روزها در کنار خانه نشینی و مراقبتهای بهداشتی، توجه ویژهای به بحث تغذیه خود جهت حفظ سلامتشان داشته باشند.
مصیب محمدی مشاور تغذیه و رژیم درمانی با اشاره به تاثیر کرونا روی بیماران دیابتی در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سنندج ، میگوید:افراد دیابتی که دچار دیابت کنترل نشده هستند به نظر میرسد که نسبت به ویروس کووید- ۱۹ حساستر بوده و شدت بیماری کرونا در این افراد بیشتر است.
او میگوید:هنگامی که افراد مبتلا به دیابت، عفونت ویروسی میگیرند، درمان با توجه به نوسانات سطح گلوکز خون و احتمالاً وجود مشکلات دیابت، سختتر است.
محمدی بیان میکند: سیستم ایمنی این افراد در خطر قرار میگیرد، به همین دلیل مبارزه با ویروس را سختتر میکند و به احتمال زیاد منجر به دوره نقاهت طولانیتر میشود.
او با اشاره به اینکه ویروس کرونا ممکن است در محیطی با افزایش قند خون رشد کند، میافزاید:افراد دیابتی بیشتر در معرض خطر بیماری کرونا قرار دارند و احتمال بروز علائم شدیدتر در اثر ابتلاء به کووید -۱۹ در آنان بیشتر است، اما اگر دیابت به خوبی کنترل شده باشد، خطر اینکه فرد در اثر ابتلاء به کووید -۱۹ علائم حاد را تجربه کند، به اندازهی دیگر افراد عادی است.
محمدی مشاور تغذیه و رژیم درمانی میگوید:اگر دیابت کنترل نشود و شاهد نوسان قند خون باشیم، فرد در معرض مشکلات ناشی از دیابت مانند بیماری قلبی و عروقی قرار میگیرد و توانایی بدن او در مبارزه با عفونت کاهش مییابد.
محمدی میافزاید:معالجه بیماری در افراد دچار دیابت به علت نوسان گلوکز خون و عوارض احتمالی ناشی از دیابت، دشوارتر است، زیرا سیستم ایمنی این افراد ضعیفتر عمل میکند و دوره نقاهت طولانیتر میشود و ویروس در بستر بالا بودن گلوکز خون رشد بیشتری مییابد.
او تاکید کرد:بیماران دیابتی باید در پیشگیری از بروز این ویروس تمام نکات بهداشتی از جمله شست و شوی مرتب دستها و پوشاندن دهان هنگام عطسه و سرفه با آرنج یا دستمال، استفاده از ماسک را رعایت کنند.
محمدی میافزاید:فرد دیابتی باید دستگاه تست قند داشته باشد و دفعات بیشتری قند خون خود را اندازهگیری کند و در صورت قرنطینه خانگی، علاوه بر تیم درمانی کرونا با پزشک معالج خود نیز در ارتباط باشد تا از نظر کنترل دیابت راهنمایی مناسب را انجام گیرد.
مشاور تغذیه و رژیم درمانی میگوید:رژیم غذایی افراد دیابتی در این روزها باید با دقت بیشتر پیگیری شود؛ به این صورت که از مصرف قندهای ساده مانند: قند و شکر، عسل (حتی عسل طبیعی) کیک، شیرینی، بیسکویت و آبمیوههای صنعتی، نوشابه، بستنی و تمام تنقلات شیرین به شدت پرهیز شود. همچنین نوع نان و غلات این افراد سبوس دار باشد.
محمدی میافزاید:توصیه میشود بشقاب غذای افراد دیابتی، از یک سوم سالاد و سبزی، یک سوم پروتئین و یک سوم غلات تشکیل شود. باید به این نکته توجه داشت که حداقل شبها از مصرف برنج پرهیز و بیشتر از غلات سبوس دار استفاده کنند.
او میگوید:افراد دیابتی باید توجه داشته باشند در مصرف میوه افراط نکنند و حداقل از خود میوه استفاده کنند، زیرا مصرف آب میوه به شدت قند خون را افزایش میدهد و کنترل آن را سختتر میکنند. مضافاً از مصرف میوههای شیرین خصوصاً انگور، هندوانه و خربزه خودداری گردد.
محمدی میگوید:افراد دیابتی به مصرف وعدههای غذایی به موقع، توجه ویژه داشته باشند؛ زیرا این افراد که نامنظمی در وعدههای غذایی دارند، باعث عدم تعادل قند خون میشود و به هیچ عنوان تعداد وعدههای غذایی خود را کاهش ندهند. همچنین خواب منظم و کافی در تنظیم قند خون این افراد مؤثر است.
این مشاور تغذیه و رژیم درمانی می گوید: حتماً باید از یک رژیم استاندارد که با توجه به وضعیت جسمی و حرکتی وی توسط کارشناس تغذیه و رژیم درمانی تنظیم گردیده پیروی کنند.
او میگوید:فرد دیابتی بهتر است که خود را به وزن ایده آل برساند چرا که چاقی و افزایش وزن موجب افزایش قند خون بیمار شده و بیماری کرونا را تشدید می کند.
محمدی می گوید:برنامه غذایی فرد دیانتی باید شامل هر چهار گروه غذایی (سبزی و میوههای تازه، شیر ولبنیات کم چرب، گوشت و مواد پروتئینی کم چرب و نان و غلات سبوس دار) بوده ودر ۶ وعده کوچک تقسیم گردد.
او می افزاید:تمام وعدهها باید راس ساعاتی مشخص حداقل با فاصله ۲ ساعت تنظیم گردد. به نحوی که رژیم مربوطه از نوسان قند خون در طول شبانه روز جلوگیری نماید.
محمدی می گوید:فرد دیابتی باید روزانه ۱ ساعت برنامه پیاده روی و یا ورزشهای سبک داشته باشد مضافاً وضعیت روحی مناسب و پرهیز از استرس و اضطراب و نگرانی و حفظ وضعیت روحی مناسب می تواند در کنترل بهتر قند خون و نیز درمان کرونا بسیار موثر باشد.
این مشاور تغذیه و رژیم درمانی در پایان با توصیه به افراد دیابتی می گوید:فرد مبتلا به دیابت، در بیماری کرونا، باید دیابت خود را مدیریت و کنترل کند، زیرا وضعیت کنترل قند خون فرد در بهبود بیماری تأثیر میگذارد.
شواهد اخیر نشان داده که دیابت یکی از شایعترین بیماریهای همراه در میان بیماران مبتلا به کووید- ۱۹ بوده که در بخش مراقبتهای ویژه بستری بودهاند بنابراین برای مبتلایان به دیابت و افرادی که در تماس نزدیک با افراد مبتلا به دیابت هستند، رعایت توصیههای عمومی بسیار مهم وحائز اهمیت است.
انتهای پیام/م