به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اراک، مصریان باستان به این گیاه که ریزدانه هایش کُهنترین دانه روغنی تاریخ زندگی بشر هستند sesemt میگفتند و نام آن در لیست دارویی طومارهای باستانی آنها ذکر شده است.
هرچند بسیاری از کشورها این گیاه را کشت میکنند، اما این دانههای مقوی بومی هند و قسمتی از آفریقا هستند و تنها ۱۰۰ گرم از این دانهها میتوانند ۵۷۳ کیلو کالری انرژی داشته باشند.
گیاه باستانی کنجد اگر چه بهخاطر دانهها و روغنش کشت میشود، اما ریزدانههای مقوی آن با کلسترول پایین گزینهای مناسب برای رژیم غذایی است.
این دانهها ۵۵ درصد چربی و ۲۰ درصد پروتئین دارند و به همین دلیل یک منبع بسیار غنی از اسیدهای چرب ضروری و بعضی از اسیدهای آمینه محسوب میشوند.
دکتر سعیدی پزشک عمومی و طب سنتی در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اراک، گفت: میزان کلسترول در روغن کنجد پایین بوده و برای افرادی که از رژیم غذایی استفاده میکنند، بسیار مناسب است.
این پزشک عمومی و طب سنتی با اشاره به ماندگاری طولانی مدت روغن کنجد افزود: تمام اجزای این ریزدانه در تغذیه، صنایع روغن کشی، تولید ارده و حتی خوراک دام قابل استفاده است.
دانههای کنجد دارای دو آنتیاکسیدان مفید به نامهای سسامین و سسامولین از خانوادهی لیگنانها و همچنین حاوی تقریبا ۵۰ گرم چربی، مقدار زیادی ویتامین B۶، تیامین، نیاسین، کلسیم، مس، منیزیم، آهن و فسفر هستند.
گیاه کنجد گیاهی گُلدار و از ردهی دولپهایها و بسیار مقاوم است و شرایط آب و هوایی مختلف قابل کشت است، دانههای این گیاه بسیار کوچک هستند و حدود ۲ میلی متر عرض و ۳ تا ۴ میلی متر طول دارند و حاوی روغن بسیار با ارزشی هستند.
با آغاز فصل برداشت دانههای کنجد، کشاورزان استان مرکزی که دهها هکتار از اراضی زراعی خود را زیر کشت این گیاه برده اند در حال برداشت این دانههای مقوی و مغذی هستند.
بیستر بخوانید:
استان مرکزی سرزمین آش ها و دیار شکرستان/ سراغ طعم میوههای بهشتی در غذاهای سنتی برویم
افزایش 30 درصدی تولید در واحد برتر تولیدی کننده ی روغن خوراکی در استان مرکزی
شریفی مدیر جهاد کشاورزی ساوه هم در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اراک،گفت: از ۱۵۰ هکتار سطح زیر کشت دانههای روغنی کنجد در استان مرکزی، ده هکتار از اراضی کشاورزی شهرستان ساوه به کشت این محصول اختصاص یافته است.
شریفی افزود: دورهی رشد این محصول در حدود ۵ ماه است که میانگین مصرف آب در هکتار حدود ۶ هزار متر مکعب بوده و به عنوان یک محصول استراتژیک در کشت بهاره در بین کشاورزان نیاز به ترویج و توسعه دارد.
او اضافه کرد: میانگین برداشت کنجد ۱۸۰۰ تا ۲ تن در هکتار است، اما شرایط و اقلیم مناسب آب و هوایی در ساوه برداشت این محصول راتا ۲ ونیم تن در هکتار نیز رسانده است.
روغن حاصل از کنجد یکی از روغنهای سالم برای پخت و پز است و علاوه بر این ریزدانههای کنجد بدون پوست یا با پوست در مواد غذایی استفاده میشوند و هزاران سال است که برای خوشطعم کردن غذا، تهیهی روغن و تقویت و سلامت پوست از آن استفاده میشود.
کنجد نسبت به سایر دانههای روغنی، بیشترین مقدار چربی را دارد و با توجه به طعم خوبش، بهصورتهای مختلف از جمله ارده، روغن کنجد و ... استفاده میشود.
خلیلی معاون فنی جهاد کشاورزی ساوه هم در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اراک، گفت: کنجد تولیدی شهرستان ساوه علاوه بر صنایع تبدیلی، شیرینی پزی و پخت انواع نان ها، قابلیت استفاده دارد.
استفاده از بذر مناسب کنجد در تولید این گیاه و مکانیزه کردن کار برداشت، میتواند علاوه بر موجب خودکفایی و تبدیل به الگوی کشت مناسب در بین کشاورزان شود.
انتهای پیام / ج