به گزارش خبرنگار حوزه حقوقی- قضایی گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، جلسه هیأت عالی دیوان عالی کشور متشکل از تمام قضات این دیوان صبح امروز با حضور حجت الاسلام و المسلمین مرتضوی مقدم رئیس دیوان عالی کشور و محمد جعفر منتظری دادستان کل کشور برگزار شد.
در این جلسه درباره عمدی یا غیر عمدی بودن قتل میترا استاد به دست محمد علی نجفی شهردار اسبق تهران تصمیم گیری شد.
مرتضوی مقدم رئیس دیوان عالی کشور در ابتدای جلسه هیأت اصراری دیوان عالی کشور اظهار کرد: پرونده محمدعلی نجفی ویژگی خاصی ندارد و مانند تمام پروندههایی است که به صورت اصراری در هیأت عمومی دیوان عالی کشور مطرح میشود.
وی ادامه داد: از آن جایی که افکار عمومی موضوع این پرونده را دنبال میکردند، رسانهها از حضور در این جلسه استقبال کردند که این موضوع جلوه کرده است.
رئیس دیوان عالی کشور درباره پروندههای اصراری بیان کرد: این پروندهها آنهایی هستند که بعد از اظهارنظر دیوان عالی کشور و ایراد به رأی و از آنجایی که نظر دادگاه با دیوان متفاوت است باید در هیأت عمومی مطرح شوند.
مرتضوی مقدم ادامه داد: پرونده آقای نجفی چندین بار بین دادگاه و دیوان مورد اختلاف قرار گرفت و به همین دلیل جلسه دیوان برای تعیین تکلیف آن برگزار شد.
وی تصریح کرد: پرونده حاضر شاکی خصوصی ندارد و از حیث اینکه مسأله قصاص منتفی است، جنبه عمومی این جرم امروز تعیین تکلیف میشود.
رئیس دیوان عالی کشور با بیان اینکه جنبه عمومی این پرونده از دو حیث مورد توجه است، گفت: اگر جنایت واقع شده عمد باشد یک نوع مجازات دارد و اگر غیر عمد باشد نوع دیگری مجازات دارد.
وی ادامه داد: اجمال گزارش در جلسه پیش بیان شد و جلسه امروز اصراری کیفری است.
مرتضوی مقدم بیان کرد: همان طور که گفته شد از لحاظ جنبه عمومی جرم باید بررسیها صورت گیرد، زیرا قصاص و دیه منتفی است.
رئیس دیوان عالی کشور گفت: این جلسه نشان از آن دارد که قضات چقدر موشکافانه و با وقت پروندهها را مورد رسیدگی قرار میدهند. قضات ما بدون حب و بغض و استقلال کامل نظر میدهند و امروز هم رأی اکثریت صادر میشود.
رازینی رئیس شعبه رسیدگی کننده دیوان عالی کشور با اشاره به پرونده محمدعلی نجفی اظهار کرد: هرچند در این پرونده شاکی خصوصی مصالحه کرده، اما آنچه برعهده دیوان عالی کشور است بررسی عمدی یا غیرعمدی بودن این پرونده و پروندههای دیگر است.
وی ادامه داد: پرونده نجفی در شعبه نهم دادگاه کیفری یک استان تهران رسیدگی شده است و حکم بر عمدی بودن قتل داده شده و حکم قصاص نیز صادر شده است.
قاضی شعبه دیوان عالی کشور افزود: آن زمان به شعبه ایرادی گرفته شد مبنی بر اینکه گلولهای از دست خارج و به سینه خورده است که خیلی دقیق نبود و به همین دلیل ما ایراد شکلی و ماهوی به آن گرفتیم.
وى گفت: ما معتقدیم که گلوله کمانه کرده و مستقیم به سینه مقتول (میترا استاد) اصابت نکرده است و موضوع مورد بحث شعبه دیوان با دادگاه این است که گلوله به بدن مستقیما نخورده است.
رازینی گفت: احکام را قضات تعیین میکنند، قبلا گفتهایم که گلوله به دیوار خورده و کمانه کرده است. مسیر گلوله مهم است و به دست خورده و گلوله در مسیر عمودی بوده و کمانه کرده است.
وی ادامه داد: گلوله وقتی به دست خورده که مقتول در وسط حمام بوده است و از دست به سینه مقتول وارد شده و مسیر آن عوض شده و در ابتدا افقی بوده و سپس عمودی شده و من گلوله را دیدهام که کاملا دفرمه شده است.
قاضی شعبه ۴۱ دیوان عالی کشور گفت: چیزی که موجب قتل عمد است تیراندازی و عمل کشنده است و توجه داشته باشید که عمل او کشنده است و کمانه کردن تیر از اراده مقتول خارج بوده است.
وی تصریح کرد: قصد مشاجره بوده و از نظر شعبه قتل غیر عمدی است.
قاضی دیوان عالی کشور در استان قم درباره پرونده محمدعلی نجفی اظهار کرد: از نظر ما این تیر کمانه کرده است و به همین دلیل طبق قانون مجازات اسلامی ۱ تا ۳ سال حبس برای وی وجود دارد.
قاضی دیوان عالی کشور با اشاره به حمل اسلحه توسط نجفی بیان کرد: نمیتوان عدم تمدید را نداشتن جواز اسلحه دانست و متهم در این امر مستحق برائت است.
قاضی دیوان عالی کشور در جلسه هیأت اصراری دیوان عالی کشور درباره آخرین وضعیت پرونده محمدعلی نجفی اظهار کرد: اولین بار که پرونده به شعبه آمد گفته شد تیر کمی دفرمه شده بوده و این امر کاملا کارشناسی شده است.
وی ادامه داد: دادگاه هم با نهایت دقت ۳ کارشناس اسلحه و ۲ کارشناس پزشکی قانونی را دعوت کرد و از ابتدا تا انتها حضور داشتند.
این قاضی دیوان عالی کشور بیان کرد: تمامی موارد مورد شبهه دیوان عالی کشور به صورت کامل کارشناسی شده است و گلولههایی که به دیوار و سقف خورده اند، همگی تیکه تیکه شدهاند.
وی گفت: هر ذهن سادهای میپذیرد که این گونه وارد صحنه جرم شدن دلیل دعوا است و متهم خودش تحلیل کارشناسی انجام داده است و نمیتوان انتظار داشت که متهم با تحصیلات عالی نداند کارش جرم نیست، ورود متهم به صحنه جرم مصداق عمل مجرمانه بوده است.
این قاضی گفت: معتقدم که رأی دادگاه درست بوده و قتل عمد صورت گرفته است.
بارانی یکی از قضات دیوان عالی کشور گفت: متهم با انگیزه اقدام به شلیک کرده است و اسلحه را بعد از مشاجره دنبال خود به حمام برده است.
وی ادامه داد: اگر متهم قصد تهدید داشته است، چرا اسلحه را با خود به حمام برده است؟ و چرا در اتاق تهدید نکرده است؟ و موضوع دیگر این است که چرا متکا را با خود به حمام برده است و این نشان میدهد او اسلحه را برای این با خود به حمام برده است که صدا بیرون نیاید.
این قاضی دیوان عالی کشور بیان کرد: اگر شلیکها برای تهدید بوده است چرا ۵ تیر شلیک شده است؟ حتی اگر تهدید بوده است چرا با یکدیگر گلاویز شدهاند؟، مشاجره در حمام بوده و ۵ تیر شلیک شده است و این نشان از اقدام مجرمانه دارد.
بارانی تصریح کرد: این اقدام نوعا کشنده بوده و مشمول قتل عمد است.
قاضی دیوان عالی کشور درباره آخرین وضعیت پرونده محمدعلی نجفی اظهار کرد: باید به این نکته توجه کرد که آیا عمل تیراندازی اتفاقی و خارج از اراده متهم بوده است یا خیر.
وی ادامه داد: در دادگاه کیفری یک با حضور پزشک متخصص موضوع بررسی شده است و بر اساس قرائن موجود در پرونده مشخص شد که گلوله اصابت شده اتفاقی بوده است.
این قاضی گفت: آنجایی تعدد شلیک وجود دارد و درگیری نزدیک دست به دست بین مقتول و متهم رخ داده است نمیتوان گفت که قصدی وجود نداشته است. مقتول به متهم التماس کرده است و با این وجود متهم شلیک کرده و قرائن میگوید متهم قصد داشته است.
وی ادامه داد: گلولهها کمانه نکرده است. قرائن و امارات قضایی و کارشناسیهای صورت گرفته تأیید کردهاند که گلوله به دست مقتول اصابت کرده و وارد بدن شده و به همین دلیل قتل شبه عمد است.
محمد جعفر منتظری دادستان کل کشور در جلسه دیوان عالی کشور درباره حکم پرونده محمد علی نجفی اظهار کرد: این جلسه نشان دهنده آن است که فضای هیأت عمومی دیوان عالی کشور که عالیترین مرجع قضایی است، در چه فضای آزادی حرکت میکند و تعدادی از بدخواهان تصور میکنند دستگاه قضا در راستای اهدافی که آنها دنبال میکنند حرکت میکند که این موضوع نشانگر اندیشه غلط آنها است.
دادستان کل کشور ادامه داد: در پرونده اخیر شاهد بودیم که مسیر قانونی پرونده طی شد، اما، چون دشمن به دنبال اهداف دیگری بوده است هم اکنون رسانههای بیگانه به دنبال برداشتهای خود هستند و صحنه گفتوگوی امروز خود بهترین گواه است بر اینکه دستگاه قضا فارغ ار هر گونه جریانات سیاسی به دنبال حق و حقیقت است.
حجت الاسلام و المسلمین منتظری گفت: جلسه امروز نشان دهنده برگ زرینی از کتاب ارزشمند دستگاه قضا و قضاتی است که بدون هیچ خط مشی سیاسی به دنبال کشف حقیقت هستند.
وی با اشاره به جلسه امروز بیان کرد: با توجه به استدلالهای گفته شده نظر من این است که در بررسی جامع این حادثه که منجر به قتل زن به دست شوهرش شده باید مؤلفههای موجود را بررسی کنیم.
دادستان کل کشور با اشاره به این مؤلفهها گفت: مراتب این مؤلفهها با یکدیگر متفاوت است. اسلحه، نحوه ورود گلوله، آثار و شکل آن نکات خوبی است و از نظر کارشناسی رهگشا است، اما قبل از اینکه به این نکات دقیق اسلحه بپردازیم باید قوه عاقله را مورد توجه قرار دهیم.
حجت الاسلام و المسلمین منتظری با اشاره به محمدعلی نجفی گفت: اینکه از دیدگاه عادی به این فرد نگاه کنیم درست نیست، هر چند تفاوتی بین اشخاص نیست و از قضا پرونده برای هر کسی باشد تفاوتی ندارد، اما برای تجزیه و تحلیل حادثه باید به این نکته توجه کنیم که فرد خاطی در چه مرتبهای از عقل و شعور و پختگی بوده است.
وی ادامه داد: ازدواج دوم این آقا با خانم خود حدیث مفصلی است که ربطی به تشخیص قضا ندارد، اما نمیتوان ساده از آن گذشت کرد.
دادستان کل کشور با اشاره به رابطه نجفی و همسرش گفت: این اختلافات عادی زن و شوهری نبوده است، خانم اطلاعاتی داشته که آقا از افشای آن نگران بوده و در اظهارات متهم مشخص است.
حجت الاسلام و المسلمین منتظری ادامه داد: آقا در اظهارات خود گفته که قضیه را تمام کنیم، منتظر مانده تا فرزند از خانه خارج شود، خانم وارد حمام شود و با توجه به اینکه شب قبل درگیری شدید داشتهاند و انتخاب حمام برای جنایت کاملا حساب شده بوده است.
وی ادامه داد: آقا منتظر بوده خانم وارد حمام شود و اسلحه را مسلح میکند، اگر بنای ترساندن داشته میتوانست در اتاق هم او را بترساند و فقط اسلحه را به او نشان دهد، اما اسلحه را برداشته و از ضامن خارج کرده است. آیا این نشان از اراده و تصمیم آقا ندارد؟
دادستان کل کشور با اشاره به اظهارات نجفی گفت: او خودش گفته قصد کشتن نداشته است، اما برداشتن اسلحه، توجه به اینکه اسلحه چیست خود مؤلفه است، مگر این آدم اسلحه شناس نبوده است؟ سپس او وارد حمام شده و فرض کنیم قصد ترساندن داشته و برای قویتر کردن ترساندن، گلولهای هم شلیک میکند مانند تیر هوایی زدن پلیس، اما اگر این آقا قصد ترساندن داشته با یک شلیک میترساند، چرا ۵ تیر شلیک کرد؟
وی گفت: متهم گفته که کارد به استخوانم رسیده بوده و به همین دلیل تصمیم جنایی گرفته است و همچنین گفته است که اختلافات بسیاری داشتهاند.
دادستان کل کشور گفت: مجموع مؤلفههای مندرج در بند ب ماده ۲۹۰ موجود است و به نظر من قتل عمد است.
در جلسه امروز هیأت اصراری دیوان عالی کشور در مجموع ۱۴ نفر درباره عمد یا غیر عمد بودن قتل میترا استاد به دست محمد علی نجفی شهردار اسبق تهران صحبت کردند که اظهارات ۷ نفر در تأیید رأی دادگاه و ۷ نفر در تأیید رأی دیوان عالی کشور بود که پرونده در این جلسه به رأی گذاشته شد.
پس از انجام رأیگیری در هیأت عمومی دیوان عالی کشور درباره پرونده محمدعلی نجفی، رئیس دیوان عالی کشور اظهار کرد: در نهایت ۳۹ قاضی رأی دادگاه کیفری و ۲۷ قاضی رأی شعبه ۴۱ دیوان عالی کشور را تأیید کردند و بر همین اساس قتل میترا استاد به دست محمد علی نجفی شهردار اسبق تهران، «عمدی» شناخته شد.
گودرزی وکیل مدافع محمد علی نجفی پیش از این در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره رأی موکل خود در پرونده قتل میترا استاد اظهار کرد: دادگاه موکل بنده را به لحاظ ارتکاب قتل عمد به ۶ سال و نیم حبس تعزیری محکوم کرده است.
به گفته وی علاوه بر حکم قتل عمد، دادگاه نجفی را در موضوع ایراد جرح گلوله به دست به ۴ سال حبس و در موضوع نگهداری سلاح به یک سال و ۳ ماه حبس تعزیری محکوم کرده است که اشد مجازات یعنی ۶ سال و نیم اجرایی میشود.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/
قبل از نظر دادن متوجه باشید که اعدام با قصاص متفاوت هست.
در حقوق واحکام اینها تعاریف مشخصی دارند.
محض اطلاع در مورد قصاص صاحب حق میتونه از حقش بگذره یانگذره.
موضوع فوق رو مطلقا کارندارم.کلی عرض کردم
همان موقعه مرده است
چونکه عذاب وجدان نابودش میکند
اگر وجدانی باشد
چطور امکان داره که پنج تیر شلیک بشود ، اما در مورد عمدی بودنش هیاتی تشکیل شود ؟ به کدام عقل حتی ساده ای قصد کشتن به این شکل را انکار میکنید؟ حال که او شاکیان را عقب کشانده و اعدام ساقط است دیگر دنبال چه بودید؟
حبس تعزیری یعنی فرار از حکم ، یعنی فرار از مجازات و تمام.
اگه کس دیگه ای هم شرایط جرم این شهردار رو داشت همین حکم براش صادر می شد؟
نرفتی کمی مطالعه کنی تا متوجه شوی که قاضی وظیفه اش دستگیری کسی نیست وفقط حکم وقضاوت وظیفه اوست.
بله اعتراضات مردم له حکم ناعادلانه جواب داد و قاتل واقعی را قاتل شناختند
حال اعدام و یا عفو جز اختیارات ولی دم است
و مردم باید در مورد طبری هم تا زمان مجازات متناسب با جرم ون مفسد که اعدام است ادامه دهند
بله مردم باید بخواهند تا عدالت علوی در دستگاه قضا ساری و جاری شود
با سپاس از احکام منصفانه و عادلانه ی شما.