شاید تصمیم گیری‌های اشتباه ترامپ بر همگان علنی شده باشد، اما وزیر خارجه این کشور هم بر سیاست‌های وی بی تاثیر نبوده است.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، فاطمه زهرا نصراللهی، سیاست یک جانبه و بدون تفکر ترامپ رئیس جمهور آمریکا بر هیچکس پوشیده نیست و شاید تاکنون تصمیم‌گیری‌های اشتباه او بر همگان علنی شده باشد، اما در این میان کارشناسان معتقدند که برخی افراد در اتخاذ تصمیمات و سیاست‌های تند رئیس جمهور واشنگتن تاثیر زیادی دارند و آتش تند او را شعله ور می‌کنند، از جمله این افراد که نقش چشمگیری در اتخاذ سیاست‌های مخرب ترامپ با جهان به ویژه ایران دارد، مایک پمپئو وزیرخارجه این کشور است.

پمپئو که برخی آن را بله قربان گوی ترامپ معرفی می‌کنند همواره در تحرکات سیاسی و فشار‌های بی بدیل آمریکا بر ایران نقش به سزایی دارد، اما چرا این وزیر خارجه جنگ طلب واشنگتن در تصمیمات ترامپ این چنین نقش آفرینی می‌کند؟

پمپئو بله قربان گوی ترامپ یا آتش بیار معرکه؟

حسین کنعانی مقدم کارشناس مسائل بین الملل در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره سیاست ضد ایرانی مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا، معتقد است که ترامپ قادر به دنبال کردن سیاست خارجی منسجم، هوشمند و هدفمند نیست، لذا به دنبال افرادی است که عمدتا بله قربان گوی خودش باشند، بنابراین پمپئو هیچ اراده‌ای از خود در مسائل سیاست خارجی ندارد و تنها دیکته‌های ترامپ را مطرح می‌کند و عملا همین اقداماتش باعث شده که اکنون واشنگتن در انزوای سیاسی به سر می‌برد به طوری که سیاست خارجی واشنگتن در شورای امنیت و سازمان ملل نتوانست بر اساس آن هژمونی قدرت عمل کند.

او می‌گوید که ایران توانسته است در منازعات بین المللی بر اراده سیاسی ترامپ غلبه کند، لذا به نظر می‌رسد که آمریکا اکنون هیچ گونه نقشه راهی برای عبور از بحران‌های سیاست خارجی خود ندارد و پمپئو تنها نقش انشاء خوان دیکته‌های ترامپ را بر عهده دارد. اما در مقابل برخی دیگر از کارشناسان بر این باورند که پمپئو تاثیر بالقوه‌ای در تصمیمات و سیاست‌های نا به جای ترامپ دارد و شخصیت جنگ طلب این وزیر خارجه تنش‌ها را بیشتر می‌کند.

پمپئو بله قربان گوی ترامپ یا آتیش بیار معرکه؟ / ایران چه هیزم تری به وزیر خارجه آمریکا فروخته است؟

امیرعلی ابوالفتح کارشناس مسائل آمریکا در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، در این باره معتقد است که سیاست‌های پمپئو وزیر خارجه آمریکا به شخصیت، گرایش‌های سیاسی و جایگاه حقوقی وی برمی‌گردد در زمان ریاست باراک اوباما هم پمپئو که در مجلس نمایندگان عضویت داشت، سیاست خارجی اوباما در قبال ایران و برجام نقد را می‌کرد و بعد از انتخاب ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا، پمپئو نقش بسیار پر رنگی در سوق دادن به سیاست خارجی دولت ترامپ دارد.

کارشناس مسائل آمریکا همچنین می‌گوید که از آنجایی که ترامپ تجربه‌ای در حوزه سیاست خارجی و امنیتی نداشته است، بیشتر از روسای جمهور قبلی به مشاورانی که در این حوزه فعالیت می‌کنند، متکی شد.

چه کسی برای پمپئو و ترامپ دیکته می‌گوید؟

زمانی که پمپئو در اردیبهشت ۹۷ در جای رکس تیلرسون ودر کنار بولتون در دولت ترامپ قرار گرفت، همه این دو را مقام‌های افراطی توصیف می‌کردند که به دنبال حمله نظامی به ایران هستند، علاوه بر این با نگاهی به اقدامات پمپئو متوجه می‌شویم که عمده فعالیت‌ها و اظهارات وی حول محور ایران و موضوع اسرائیل بوده است. طهمورث غلامی کارشناس مسائل آمریکا در این باره معتقد است که وزیر خارجه آمریکا تلاش کرده است با استفاده از تجربیات اطلاعاتی امنیتی خود، بین نگاه رادیکالی که در اسرائیل نسبت به ایران وجود دارد با نگاهی که در دولت ترامپ نسبت به ایران شکل‌گرفته، پیوند محکمی برقراری کند و به‌نوعی تل‌آویو و واشنگتن را در این مورد با یکدیگر هماهنگ کند. در راستای همین سیاست، پمپئو توانسته است تا به امروز بیشتر کشور‌هایی مانند عربستان، امارات متحده عربی و بحرین را با سیاست آمریکا مبنی بر فشار به ایران همراه کند.

پمپئو بله قربان گوی ترامپ یا آتیش بیار معرکه؟ / ایران چه هیزم تری به وزیر خارجه آمریکا فروخته است؟

کنعانی مقدم کارشناس مسائل بین الملل می‌گوید که لابی صهیونیستی در واشنگتن سه محور ایران هراسی، اسلام هراسی و شیعه هراسی را به عنوان محور اصلی در منطقه غرب آسیا و جهان دنبال می‌کند و این سه محور توسط لابی صهیونیستی در آمریکا از طریق نمایندگان سنا و پمپئو دنبال می‌شوند؛ اکنون بیشترین مانور سیاسی ترامپ و پمپئو بر عادی سازی روابط رژیم صهیونیستی و کشور‌های عربی است که در راستای محور ایران هراسی دنبال می‌شود که ترامپ و پمپئو سرمایه گذاری زیادی روی آن انجام دادند تا بتوانند کشور‌های مختلف را از ایران دور کنند، به همین دلیل به نظر می‌رسد که دیکته‌ای که ترامپ هم دنبال می‌کند از طریق لابی صهیونیستی یعنی ایپک آمریکاست.

کنعانی مقدم بر این باور است که مواجه شدن با ایران از زمان روی کار آمدن پمپئو در آمریکا به اصلی‌ترین بخش سیاست خارجی آمریکا تبدیل شده است و محور اصلی روابط آمریکا با دیگر کشور‌ها حول این موضوع است که آیا آن کشور‌ها با تحریم‌ها و فشار‌های حداکثری آمریکا علیه ایران هم سویی دارند یا خیر.

پمپئو بله قربان گوی ترامپ یا آتیش بیار معرکه؟ / ایران چه هیزم تری به وزیر خارجه آمریکا فروخته است؟

سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان روز جمعه در پیامی توئیتری با اشاره به گوشه‌ای از جنایات عظیم آمریکا علیه بشریت طی دهه‌های اخیر، از اظهارات ریاکارانه مقامات آمریکایی از جمله «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه این کشور درباره وضعیت حقوق بشر در سایر کشور‌ها انتقاد کرد و در واکنش به اظهارات مقامات آمریکایی علیه سایر دولت‌ها به بهانه حقوق بشر، نوشت که «درسی از بدیهیات تاریخی برای رژیم آمریکا: کلیدواژه‌های «جان سیاهپوستان مهم است»، نیرو‌های خودسر مسلح، بدرفتاری با مهاجران، شکنجه غرق مصنوعی، شوک برقی، ابوغریب، گوانتانامو و سم «عامل نارنجی» را جستجو کنید. مایک پمپئو بهتر است در آینه نگاه کند. ریاکاری کریه و زشت است، اما برای تغییر مسیر و روش هیچ گاه دیر نیست.»

جمهوری اسلامی ایران؛ هدف مشترک وزیر خارجه و رئیس جمهور آمریکا

از ژانویه سال ۲۰۱۷ که ترامپ رئیس جمهور آمریکا شد، تاکنون که به پایان چهارمین سال ریاست جمهوری وی نزدیک می‌شویم، افراد زیادی به همکاری با دولت او وارد و سپس برکنار شدند، در واقع شمار کسانی که به همکاری با دولت ترامپ در سطوح مختلف وارد شده و سپس از آن خارج شده‌اند، به بیش از ۵۰ نفر می‌رسد، موضوعی که در تاریخ واشنگتن بی‌سابقه است. کارشناسان می‌گویند در میان همکاران ترامپ، شاید به غیر از کوشنر دامادش و منوچین وزیر خزانه‌داریش، مایک پمپئو بالاترین مقامی باشد که همچنان با ترامپ مانده و از وفادارترین افراد نزدیک به رئیس جمهور به حساب می‌آید.

البته همانطور که گفته شد پمپئو بر بستر پیشینه، باور‌ها و رویکرد‌های سیاسی و مذهبی‌اش نقشی محوری در طراحی سیاست واشنگتن در برابر رژیم صهیونیستی و ایران پیدا کرده است، از به رسمیت‌شناختن اورشلیم به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی و انتقال سفارت آمریکا به این شهر، تا زمینه‌سازی برای اجرای معامله قرن که حمایت آمریکا از الحاق بخشی از اراضی ساحل غربی به خاک اسرائیل از مقدمات آن است.

ابوالفتح کارشناس مسائل آمریکا هم در این باره معتقد است که پمپئو جزء وفادارترین یاران ترامپ قلمداد می‌شود تا جایی که جان بولتون بار‌ها در کتاب خود اشاره می‌کند که پمپئو به یک فرد بله قربان گو تبدیل شده است که تنها به دنبال تحقق بخشیدن به میل و اراده ترامپ است، از این جهت انتظار می‌رود که در حوزه موضوع حساسی مانند ایران نیز نقش پررنگی داشته باشد و از آنجایی که تنشی در روابط ترامپ و پمپئو مشاهده نشده است، می‌توان گفت که این دو فرد سیاست‌های همسویی دارند و خود ترامپ هم از سیاست پیشبرد مشت آهنین برای رسیدن به توافق استفاده می‌کند.

پمپئو بله قربان گوی ترامپ یا آتیش بیار معرکه؟ / ایران چه هیزم تری به وزیر خارجه آمریکا فروخته است؟

ابوالفتح در مورد تاثیر پمپئو در آتش افروزی ترامپ، بر این باور است که شخصی مانند پمپئو تهییج می‌کند و حتی ممکن است گام‌های بلندتری در مقایسه با رئیس جمهور آمریکا بردارد، چراکه می‌خواهد وفاداری خود را به رئیس جمهور نشان دهد.

اما در برخی موارد کارشناسان و منابع آمریکایی از تنش میان پمپئو و ترامپ هم یاد کرده‌اند اما به قدری نبوده که بتوان به همکاری این دو صدمه بزند؛ جان بولتون در کتاب خود می‌گوید که پمپئو در برخی از حوزه‌ها با ترامپ مخالفت می‌کند و در بحث خروج آمریکا از ناتو یکی از مخالفان جدی بوده است، بنابراین در بسیاری از امور هم راستا و هم جهت با ترامپ بوده و حتی بعضا تندتر از ترامپ برخورد کرده است، اما پمپئو در مواجهه با ایران یا همراه ترامپ بوده یا در برخی مواقع تندتر از او برخورد کرده و حتی مشوق ترامپ برای خروج از برجام بوده است.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
عمار
۱۹:۳۷ ۲۴ شهريور ۱۳۹۹
ننگ و مرگ و جهنم اسفل السافلین بر آمریکایهای جنایتکار تروریست نژادپرستان بی عدالت و تبعیضگر اشغالگران غاصبین ظالمین ستمگران شکنجه گران سفاک و تمامی همپیمانانشان و جیره خوارانشان در سر تا سر جهان باد .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۱ ۲۴ شهريور ۱۳۹۹
این احمق با جنگ رسانه ای دنبال بازی با احساسات خصوصاً جوانان و و خشونت و هرج و مرج است و در نهایت فروپاشی از درون
آخرین اخبار