برای تشخیص تخم مرغ‌های سالم از آلوده، نکاتی را باید مورد توجه قرار دهیم.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، مینا زارعی کارشناسی ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز درباره مصرف تخم مرغ و انتقال بیماری به انسان از این طریق، اظهار کرد: «سالمونلا» یکی از باکتری‌های بیماری زای مشترک بین انسان و طیور در سراسر دنیا است که یکی از راه های انتقال آن مصرف تخم مرغ آلوده است.

او ادامه داد: موارد پراکنده عفونت ناشی از «سالمونلا انتریتیدیس» در پی مصرف تخم مرغ بروز می ‏کند که یک مشکل بهداشت عمومی است.

کارشناسی ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز با بیان اینکه این بیماری در بیشتر افراد ۴ تا ۷ روز به طول می انجامد و بیشتر افراد بدون درمان بهبود می یابند، اضافه کرد: با این حال در برخی افراد اسهال ممکن است آنقدر شدید باشد که به بستری شدن در بیمارستان نیاز داشته باشند.

او تصریح کرد: در این بیماران عفونت سالمونلا ممکن است از روده‌ها به جریان خون و بعد از آن در سایر نقاط بدن پخش شود و حتی می تواند منجر به مرگ شود؛ مگر اینکه فرد به سرعت با آنتی بیوتیک درمان شود.

مینا زارعی افزود: افراد خاص از جمله کودکان، بزرگسالان مسن، زنان باردار و افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف شده (مانند بیماران پیوند شده و افراد مبتلا به ایدز، سرطان و دیابت) بیشتر در معرض خطر قرار دارند.

او گفت: تخم مرغ های تازه، حتی آن‌هایی که پوسته های تمیز و بدون ترک دارند، ممکن است حاوی باکتری سالمونلا باشند که می‌توانند باعث مسمومیت غذایی شوند.

کارشناسی ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز اظهار کرد: اگرچه ضوابطی برای پیشگیری از آلودگی تخم مرغ در مزرعه، حمل و نقل و نگهداری تخم مرغ وضع شده است، مصرف کننده نقش مهمی در جلوگیری از ابتلا به بیماری‌های مرتبط با تخم مرغ ایفا می کنند.

راهکار‌های پیشگیری از مسمومیت مرتبط با تخم مرغ

مینا زارعی بیان کرد: در هنگام خرید تنها تخم مرغ‌های تمیز و بدون ترک که در یخچال و در شرایط مناسب نگهداری شده ¬اند باید خریداری شده و از خرید تخم مرغ های نگهداری شده در دمای محیط خودداری کرد.

او ادامه داد: پس از خریداری تخم مرغ ها باید در یخچال در ظرف بسته بندی نگهداری شده و برای حفظ کیفیت تا حداکثر ۳ هفته مصرف شوند.

کارشناسی ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز با بیان اینکه شرایط نگهداری تخم مرغ هم بر کیفیت و هم بر ایمنی تخم مرغ تاثیر می گذارد، افزود: تخم مرغ‌های کامل پخته شده (با پوست و یا بدون پوست) باید تا یک هفته پس از پخت مصرف شوند.

او با بیان اینکه تخم مرغ نباید با پوست منجمد شود، گفت: برای انجماد باید سفیده و زرده تخم مرغ هم زده شود و یا می‌توان سفیده را از زرده جدا کرده و به تنهایی منجمد کرد. تخم مرغ-های منجمد را می‌توان به مدت یک سال در شرایط مناسب نگهداری کرد.

راهکار‌های پیشگیری از مسمومیت مرتبط با تخم مرغ

مینا زارعی با بیان اینکه تخم مرغ‌های پخته بهتر است به محض پخت مصرف شوند، ادامه داد: تخم مرغ ها یا باقیمانده غذا‌های حاوی تخم مرغ از یک وعده غذایی باید در یخچال نگهداری شده و در مدت ۴ روز مصرف شوند.

او اظهار کرد: اگر حجم غذای گرم حاوی تخم مرغ زیاد باشد باید در هنگام قرار دادن در یخچال برای سرد کردن سریع، آن را در ظروف کوچک بسته بندی کرده و در یخچال نگهداری کرد.

کارشناسی ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز تصریح کرد: دست ها، ظروف، تجهیزات و سطوح کار باید با آب گرم و صابون قبل و بعد از تماس با تخم مرغ خام و غذا‌های خام حاوی تخم مرغ شسته شوند.

او بیان کرد: در هنگام آماده سازی مواد غذایی مانند املت و نیمرو از سفت شدن زرده و سفیده در طول پخت اطمینان حاصل کرده و از مصرف تخم مرغ نیم پز خودداری شود.

مینا زارعی با بیان اینکه تمام قسمت های تخم مرغ در هنگام پخت باید به دمای ۷۲ درجه سلسیوس برسد، افزود: برای تهیه محصولات غذایی حاوی تخم مرغ خام مثل بستنی و دسر‌ها از محصولات پاستوریزه شده و ایمن استفاده شود و از مصرف تخم مرغ خام پاستوریزه نشده در مواد غذایی خودداری شود.

او ادامه داد: تخم مرغ پخته یا غذا‌های حاوی تخم مرغ که دمایی بین ۴ تا ۶۰ درجه سلسیوس دارند را نباید به مدت بیش از ۲ یا یک ساعت بیرون از یخچال نگهداری کرد؛ چرا که باکتری¬‌های بیماری زا در این بازه دمایی به آسانی رشد کرده و موجب مسمومیت غذایی می شوند.

کارشناسی ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز بیان کرد: مصرف کننده باید اطمینان حاصل کند که غذا‌های گرم حاوی تخم مرغ، درست در هنگام سرو غذا به دمای ۷۲ درجه سلسیوس رسیده باشند و همچنین غذا‌های سرد حاوی تخم مرغ تا قبل از سرو باید در یخچال نگهداری شوند.

او افزود: مصرف باکتری‌های خطرناک ناشی از مواد غذایی اغلب در طی یک تا ۳ روز از خوردن غذای آلوده باعث بیماری می‌شود. با این حال بیماری همچنین می تواند در طی ۲۰ دقیقه تا حداکثر ۶ هفته بعد بروز کند.

مینا زارعی تصریح کرد: اگرچه بیشتر افراد در مدت زمان کوتاهی از بیماری ناشی از غذا بهبود می یابند، اما برخی از آن‌ها می توانند موجب مشکلات بهداشتی مزمن، حاد یا حتی تهدید کننده زندگی شوند.

او با بیان اینکه بیماری ناشی از غذا گاهی با بیماری های دیگری که علائم مشابهی دارند اشتباه گرفته می شود، گفت: علائم بیماری های عفونی ناشی از غذا می تواند شامل استفراغ، اسهال و درد شکم و یا علائم آنفلوانزا مانند تب، سردرد و درد بدن باشد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Turkey
مهشاد
۰۸:۳۹ ۱۴ دی ۱۴۰۰
سلام .متاسفم که این کشور بخاطر سو مدیریت تمام مردم ایران رودرخطرانداخته .درست مثل صادرات میوه که برگردانده شدند ولی مردم هم چنان استفاده میکنند .مثل مرغ وتخم مرغ ودکلهای اینترنت که سرطان مغز و.....کل جان ایرانیها درخطراست ولی هیچ کس به فکر نیست ...