به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از هرمزگان، راههای انتقال ویروس کرونا هنوز به طور دقیق مشخص نشده است، اما به عنوان یک اصل کلی، ویروسهای تنفسی نظیر کرونا از طریق ریز قطرات یا از طریق سرفه و عطسه تا فاصله ۱ تا ۲ متری و لمس اشیا آلوده منتقل میشود که رعایت این اصل در مدارس توسط دانش آموزان بویژه در مقاطع پیش دبستانی و دبستان، تقریبا امری محال به نظر میرسد.
طبق دستور وزیر آموزش و پرورش، برنامههای آموزشی تمام مدارس کشور، از پانزدهم شهریورماه بصورت حضوری با رعایت پروتکلهای بهداشتی ابلاغ شده از سوی وزارت بهداشت، برگزار خواهد شد و در استان هرمزگان هم با توجه به اعلام مدیرکل آموزش و پرورش استان، تمامی مدارس آمادگی حضور دانش آموزان را از این تاریخ خواهند داشت.
در پی این تصمیمات، وزارت بهداشت شیوه نامه مراقبت و کنترل بیماری کووید ۱۹ در مدارس را به آموزش و پرورش ابلاغ کرده است که در ابتدای آن مخالفت آشکار خود را در خصوص تصمیم بازگشایی مدارس و مهدکودکها در شرایطی که هنوز اپیدمی کرونا به پایان نرسیده، بیان کرده است و تاکید داشته که این اقدام میتواند تبعات سنگین و اوج گیری مجدد شیوع کرونا را به همراه داشته باشد.
در مجموع، علیرغم نگرانی عموم کارشناسان بهداشتی جهان در خصوص بازگشایی حضوری مدارس و توصیه آنها در خصوص اینکه باید از حضور در اماکن عمومی و جمعی مانند دانشگاه و مدارس حتیالامکان ممانعت شود، دستورالعملهای بهداشتی ابلاغ شده وزارت بهداشت به مدارس را شرح میدهیم.
رعایت فاصله اجتماعی مناسب در مدارس!
طبق این شیوه نامه، امکان فاصله گذاری مناسب ۱ تا ۲ متر برای صندلیها در کلاسهای درس و سالنهای مدارس باید فراهم شود و ترجیحا از بزرگترین فضای مدرسه مانند نمازخانه یا سالن امتحانات استفاده شود یا درصورت آب و هوای مساعد از فضای حیاط مدرسه استفاده شود.
همچنین کلیه کلاسهاى فوق برنامه مرتبط یا غیر مرتبط با دروس، برنامه صبحگاهی، ساعت ورزش، اردوها، مسابقات، گردهماییها، جلسات و دیگر رویدادهایی که موجب تجمع و ازدحام میشود، تا زمان اعلام رسمی پایان اپیدمی کرونا لغو شده و استراحت بین کلاسهای دانش آموزان باید در حداقل زمان و در زمانهای مختلف بین کلاسها انجام شود و از هرگونه ازدحام و تجمع افراد در طول شیفت مدرسه جلوگیری شود.
به گفته مدیرکل آموزش و پرورش هرمزگان، در مدارسی که تعداد دانش آموزان زیاد است، دانش آموزان باید به دو گروه مجزا تقسیم شوند و هر گروه دو روز در هفته در کلاسهای درس حاضر شود تا فاصله مناسب رعایت شود. اما همانطور که میدانیم باتوجه به اینکه فضای عمده کلاسهای درس ۲۴ تا ۳۰ متر مربع است، در بهترین حالت در هرکلاس تنها برای ۱۲ نفر فضای امن ایجاد خواهد شد و راهکار مدیرکل برای اغلب مدارس شدنی نیست.
این در حالی است که در هر کلاس معمولا ۳۰ الی ۴۰ دانش آموز وجود دارد و حتی با تقسیم دانش آموزان به گروههای دو نفره، بازهم فاصله اجتماعی مناسب رعایت نخواهد شد، از این گذشته کنترل دانش آموزان بدین صورت که در زمانهای زنگ تفریح و در راه مدرسه فاصله مناسب را رعایت کنند و تماس فیزیکی و نزدیکی با یکدیگر نداشته باشند، بسیار دشوار است.
همچنین در استان هرمزگان زیرساختهای مناسب فضای آموزشی نظیر نمازخانه بزرگ و سالنهای امتحانات مجزا، در بسیاری از مناطق بویژه مناطق محروم وجود ندارد. درخصوص برگزاری در فضای حیاط هم، تا دست کم دو ماه دیگر، استان از آب و هوای مناسبی برخوردار نخواهد شد.
رعایت بهداشت محیط در بسیاری از مدارس استان امکان پذیر نیست
طبق شیوه نامه وزارت بهداشت، سطوحی که توسط افراد زیادی لمس میشود باید حداقل روزی دوبار ضدعفونی شود و کل ساختمان مدرسه از تهویه مناسب برخوردار باشد، آبخوری و سرویسهای بهداشتی باید روزانه در هر شیفت حداقل دوبار در طول ساعات کار مدرسه و یکبار در انتهای شیفت، ضدعفونی شود.
همچنین مدارس باید دارای وسایل بهداشتی نظیر صابون، مایع و محلول ضدعفونی کننده بصورت لوله کشی صابون مایع یا بطری صابون مایع، آب آشامیدنی سالم و امکانات مدیریت زباله باشد و تامین و دپوی حداقل دو هفتهای مواد ضدعفونی کننده، دستکش، ماسک و دستمال کاغذی از الزامات دیگر برای مدارس است.
انجام ضدعفونی در دفعات مختلف در هر شیفت کاری مدارس و تهیه حجم بالایی از مواد ضدعفونی کننده کاری بسیار هزینه بر میباشد که به طور حتم بسیاری از مدارس استان با توجه به بودجههای اندک و محرومیت منطقه خود، قادر به انجام آن بصورت مستمر نخواهند بود و این مسئله تبعات خطرناکی بویژه در استفاده از سرویسهای بهداشتی و آبخوریها، خواهد داشت.
رعایت بهداشت فردی با چالشهای زیادی روبرو است
بر اساس این شیوه نامه، در مدت زمان حضور در مدرسه و در سرویسهاى ایاب و ذهاب عمومى، کلیه معلمان، کارکنان و دانش آموزان بهتر است که از ماسک معمولی و دستکش استفاده کنند گچ و یا ماژیک وایت برد مورد استفاده معلمان و دانش آموزان بهتر است شخصى باشد، همچنین بهتر است معلمان و دانش آموزان لیوان کاغذی یکبار مصرف و دستمال کاغذی به همراه داشته باشند.
مورد دیگر هم این است که دانش آموزان باید از لوازم تحریر شخصی استفاده کنند و تا حد امکان کمترین وسائل را بین خانه و مدرسه جابجا کند. والدین نیز باید لباس مدرسه را وارد فضاى خانه نکنند و بطور مرتب لباسها را شست و شو دهند.
در خصوص این موارد هم، با یک حساب ساده میتوان فهمید که بسیارى از خانوادهها بویژه در مناطق محروم، از عهده تامین هزینههاى ماسک، لیوان یکبار مصرف، لوازم شخصى و بهداشتى براى فرزندانشان بر نمىآیند. حال سوالی که پیش میآید این است که حتى درصورت تامین این موارد تا چه میزان دانش آموزان بویژه در پایه ابتدایى این نکات را رعایت خواهند کرد؟
ممنوعیتهاى تغذیهاى و آشامیدنى
طبق دستور وزارت بهداشت، در مدارس باید بوفهها، سالنهاى ناهارخوری و سلف سرویس تا اطلاع ثانوی تعطیل باشد و از فروش مواد غذایی و ساندویچهاى خانگی یا تهیه شده در مدرسه جدا خودداری شود چراکه امکان انتقال کرونا ویروس از طریق بستههاى مواد غذایی وجود دارد. در نهایت توصیه میشود قبل از مصرف بستههاى آماده، مراحل ضدعفونی و شست و شو انجام شود.
به دانش آموزان توصیه میشود ترجیحاً از آبهاى معدنی که بطری آن قبل از مصرف شسته شده است، استفاده کنند یا در صورت استفاده از آبخورى مدرسه، حتما با لیوان شخصى آب نوشیده شود در خصوص این موارد هم باید گفت بسیارى از دانش آموزان همیشه خوراکىهاى خود را با یکدیگر تقسیم میکنند یا با دست آب مینوشند و کنترل این رفتارها در این گروه بسیار سخت است.
رفت و آمد دانش آموزان بهتر است بر عهده والدین باشد!
بر اساس این شیوه نامه، به والدین توصیه شده که برای ایاب و ذهاب دانش آموزان، حتى الامکان از وسایل نقلیه عمومی و یا سرویس استفاده نکرده و ترجیحاً خودشان نسبت به جابجایی دانش آموز در فواصل دور با وسیله نقلیه شخصی و در فواصل نزدیک، با رعایت اصول ایمنی به صورت پیاده، اقدام کنند.
در صورت عدم امکان حذف سرویسهاى ایاب و ذهاب نیز، رعایت فاصله ایمن در سرویس (حداکثر ۲ نفر جز راننده در یک خودرو سواری) الزامی بوده و راننده موظف به رعایت اصول گندزدایی سرویسها بر اساس دستورالعملهای ابلاغی است و تمام سرنشینان هم باید از ماسک استفاده کنند.
قطعا بسیارى از والدین فرصت و شرایط رساندن فرزندان خود به مدرسه را ندارند و درصورت استفاده از سرویس مدرسه هم با این شرایط تعداد کم، هزینه بیشترى را باید بپردازند که باز هم از عهده خانوادههاى کم بضاعت خارج است.
چه افرادى در مدرسه نباید حضور پیدا کنند؟
طبق دستور وزارت بهداشت، دانش آموزان و تمام کارکنان مدرسه در صورت ابتلا به کرونا، حداقل تا دو هفته بعد از بهبود علائم بیمارى نباید در مدرسه حاضر شوند و بازگشت به مدرسه منوط به گواهی پزشک خواهد بود.
همچنین سه گروه مادران باردار، بیماران با بیماری زمینهای شامل بیماری قلبی و عروقی، فشار خون، دیابت، بیماریهای تنفسی مزمن، شاخص توده بدنی (BMI) بیشتر از ۴۰، بیماران با نقص ایمنی یا تحت شیمی درمانى، افراد دچار بدخیمیها و افرادى که پیوند اعضا شدهاند، با ارائه گواهى تائیدیه پزشک معتمد، نباید تا پایان اپیدمى در مدرسه حاضر شوند.
نکته مهم دیگر هم این است که والدین و دانش آموزان، کارکنان و معلمان مدرسه باید در سامانه www.salamat.gov.ir ثبت نام کرده و دو بار در هفته اقدام به روز رسانى آن کنند.
والدین و دانش آموزان درصورت بروز هرگونه تخلف و سهل انگارى در رعایت تمامی دستورالعملها، میتوانند از طریق پل ارتباطى خود با آموزش و پرورش استان و منطقه، شکایات خود را براى پیگیرى به دست مسئولین برسانند.
همچنین نباید فراموش کرد که کودکان به عنوان یکی از قویترین گروههای پخش کننده بیماری شناخته میشوند، اما فاصله گذاران اجتماعی خوبی نیستند و این بخاطر ماهیت کودکی است اما در نهایت باید مدارس و والدین در زمینه چگونگی محافظت در مقابل کرونا به ویژه استفاده مداوم از ماسک، شستشوی مرتب دستها با مایع و صابون، عدم تماس دست با چشم و دهان و حفظ فاصله مناسب از یکدیگر، تمام موارد لازم را به دانش آموزان، آموزش دهند.
منبع: تسنیم
انتهای پیام /خ