بشیر حاجی بیگی سخنگوی سازمان انتقال خون در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به سالگرد تاسیس سازمان انتقال خون کشور در سال ۱۳۵۳ اظهار کرد: اکنون ۴۶ سال از زمان تاسیس سازمان انتقال خون در کشور ما میگذرد و خوشبختانه پیشرفت خوبی در سلامت کشور و تامین خون و فرآوردههای خونی انجام شده است به طوری که سازمان انتقال خون ایران رتبه اول را در میان کشورهای منطقه مدیترانه شرقی کسب کرده است که دارای برنامه ملی خونهای نادر بوده و عضو این کارگروه در انجمن بین المللی انتقال خون در بین ۲۳ کشور دنیا است.
سخنگوی سازمان انتقال خون کشور با اشاره به اینکه ایران تنها کشور مسلمان در بین کشورهای انجمن بین المللی انتقال خون است، افزود: اهدای خون هیجانی جای خود را به اهدای مسئولانه داده و سالهای متمادی است که با شناسایی و حذف اهداکنندگان پرخطر به ویژه در فاز پنجره بیماریها در زمینه ارتقای ضریب امنیت و سلامت خونهای اهدایی گام بلندی برداشته شده است.
حاجی بیگی تاکید کرد: در حال حاضر ۱۰ میلیون خون اهدایی دنیا در منطقه مدیترانه شرقی است که سهم ایران از این مقدار در حدود ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحد بوده و ۲۰ درصد خونهای اهدایی منطقه امروز مربوط به کشورمان است.
او افزود: از سال ۲۰۰۷ اهدای خون پولی جای خودش را به اهدای خون داوطلبانه داده است و در سال ۸۹ نیز با راه اندازی بانک خون بندناف تا به این لحظه بیش از چهار هزار خون بند ناف با کیفیت بالا و به صورت کاملا مکانیزه پردازش و ذخیره سازی شده است به طوری که اولین پیوند بند ناف در بیمارستان شهید شریعتی تهران در سال ۹۱ انجام شد و تا به امروز ۱۷ مورد پیوند با استفاده از سلولهای خون بند ناف در کشور به ثمر رسید.
سخنگوی سازمان انتقال خون کشور اضافه کرد: در حال حاضر افزایش چشمگیر اهدای خون در کشور داشته ایم به طوری که نزدیک به ۸۰ درصد از خون اهدایی مربوط به اهدا کنندگان مستمر است و امروزه شاخص اهدای خون در کشور نزدیک به ۶۰ درصد رسیده است. کشورمان در منطقه مدیترانه شرقی رتبه اول اهدای خون مستمر را دارد.
حاجی بیگی بیان کرد: امروزه تهیه پلاسما به روش پلاسمافرزیس در ۱۵ استان کشور از سال ۹۵ آغاز شده است و در حال حاضر این روش در ۲۴ استان کشور انجام میشود؛ با شیوع بیماری کرونا، پلاسما از بیماران بهبود یافته کرونایی گرفته و به بیماران بستری در بیمارستانهای کشور تزریق میشود. در حال حاضر ۹ مرکز انتقال خون مجهز به دستگاههای پرتودهی خون هستند که گام بلندی برای تهیه خون و فرآوردههای خونی ویژه بیماران خاص و سرطانی همچنین پیوندی برداشته شده است.
او دامه داد: از سال ۸۷ با استفاده از کیسههای فیلتردار تهیه فراوردههای لکوسیت و سازمان انتقال خون برای استفاده بیماران خاص مخصوص افراد تالاسمی در کشور شروع شده است و سازمان انتقال خون ایران از سال ۹۲ به عنوان مرکز همکار سازمان جهانی بهداشت در امر آموزش و پژوهش نیز انتخاب شده است و کشور ما تنها کشوری در منطقه است که در امر آموزش مراکز انتقال خون دارای سابقه درخشانی است.
حاجی بیگی تاکید کرد: از نظر شیوع عفونتهای منتقله از راه خون کشورمان نرخ پایین در میان اهداکنندگان در مقایسه با سایر کشورهای منطقه دارد، خطر انتقال بیماریهای عفونی از طریق خون نزدیک به صفر در کشورمان است و به طور کلی ایران جز پنج کشور برتر در زمینه انتقال خون در قاره آسیا است.
او بیان کرد: در حال حاضر ۲۰ درصد از خونهای اهدایی در کشور به مصرف بیماران خاص و تالاسمی هستند و ۱۷ درصد از خونهای اهدایی در کشور نیز در استان تهران اهدا میشود در صورتی که ۲۵ درصد خون و فرآوردههای تهیه شده در کشور در تهران مصرف شده است، زیرا در حدود ۱۷۰ بیمارستان و مرکز درمانی در کلانشهر تهران مشغول به ارائه خدمات بهداشتی درمانی به شهروندان تهرانی هستند.
حاجی بیگی ادامه داد: به طور کلی تخمین زده میشود که ۱۷۷ میلیون لیتر اهدای خون در دنیا انجام میشود که سهم کشورمان نزدیک به دو میلیون و ۱۰۰ هزار واحد خون است و امروزه ۸۶ درصد از خونهای اهدایی در دنیا از طریق به داوطلبان بدون هیچ چشمداشتی انجام میگیرد و ۱۶ درصد نیز از طریق اهدای خون جایگزین و بقیه به صورت پولی است.
او افزود: سازمان انتقال خون ایران وظیفه تامین خون و فرآوردههای خونی بیش از ۹۰۰ بیمارستان و مراکز درمانی را در سراسر کشور برعهده دارد و در سال گذشته نزدیک به سه میلیون و ۵۲۵ هزار واحد خون و فرآوردههای خونی مانند گلبول قرمز فشرده شده پلاکت و پلاسما تامین کرده است.
انتهای پیام/