معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه تهران درباره دلایل چاپ نشدن برخی از مقالات علمی توضیحاتی داد.

محمد رحیمیان، معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه تهران در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره مقاله‌های علمی اظهار کرد: پایگاه مقاله‌های ISI برای چند سال قبل بود که این مقاله‌ها را نمایه می‌کرد، اما در حال حاضر پایگاه‌های WOS، اسکوپوس و ... در زمینه تولید مقالات علمی فعالیت دارند.

او افزود: در حال حاضر پایگاه Web of Science بیشترین اقبال علمی را دارد، یعنی بیشتر موسسات، دانشگاه‌ها و محققان با این پایگاه مقالات خود را سنجیده و سپس برای چاپ کردن آن تصمیم گیری خواهند کرد که بعد از نمایه کردن مقالات، آن‌ها را مدنظر اهالی علم قرار می‌دهند.

رحیمیان با اشاره به نحوه نوشتن مقالات علمی خوب تصریح کرد: دانشجویان بعد از شرکت در مقطع کارشناسی ارشد به فراگیری علم و دانش لازم در زمینه نوشتن مقالات با راهنمایی استادان، می‌پردازند و در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری باید مسائل علمی تمام دنیا را در مقاله خود آورده و آن را به نحو احسن ارائه دهند.

معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه تهران تصریح کرد: پایان نامه و رساله دانشجویان مقطع دکتری ممکن است علاوه بر پیشرفت علم و دانش به مسائل داخل کشور یعنی مشکلات و معضلات جامعه بپردازد و فناوری را توسعه دهد که از این نظر بسیار حائز اهمیت است.

نحوه پیدا کردن نشریه مناسب برای چاپ مقالات علمی

رحیمیان درباره نحوه پیدا کردن نشریات مناسب برای چاپ مقالات علمی گفت: هر استادی در تخصص خود می‌داند که کدام نشریه قابل چاپ  است، البته چاپ مقالات در هر رشته متفاوت است. استادان باید در این زمینه حامی و راهنمای دانشجویان باشند تا آن‌ها بتوانند به چاپ مقالات شان اقدام کنند و از آن نتیجه خوبی بگیرند.

معاون پژوهشی و فناوری تصریح کرد: اگر استادان حرفه‌ای و برجسته به چاپ مقالات علمی و با سابقه در انتشارات مد نظر خود اقدام کنند و آن‌ها را ارجاع دهند، در صورت مراجعه و بالا رفتن تعداد بازدید افراد در سایت مورد نظر از نظر علمی، مقالات آن‌ها معتبر‌تر خواهد بود.

دلیل عدم چاپ برخی مقالات علمی چیست؟

سنجش کیفیت مقالات با تعداد ارجاع آن‌ها

رحیمیان تاکید کرد: اگر تعداد بازدید نشریه‌ای کم باشد، اعتبار آن کم خواهد بود.کم بودن تعداد بازدید مقالات علمی به معنای ضروری نبودن آن هاست که نشان می‌دهد دانشجویان دیگر نیازی به استفاده آن در مقالات و پایان نامه‌های خود ندارند و به همین ترتیب آن‌ها را در سایت مورد نظر جست و جو نمی‌کنند؛ بنابراین تعداد ارجاعات در مقالات بسیار مهم است و طبق معیار علمی و بین المللی هم کیفیت مقالات با تعداد ارجاع آن‌ها سنجیده خواهد شد.

او گفت: تعداد بالای بازدید از مقالات علمی به معنای سودمند بودن آن هاست که به رفع نیاز اهالی علمی کمک کرده و از نظر کیفی بسیار ارزشمند خواهد بود.

معاون پژوهشی و فناوری با اشاره به ملاک‌های مورد نظر برای سنجیدن مقالات در سطح بین المللی بیان کرد: اگر مقاله‌ای در هر کجای دنیا چاپ شود به معنای بین المللی بودن آن است و تنها به اینصورت مطرح می‌شود.

رحیمیان درباره دلایل عدم چاپ یا رد کردن برخی از مقالات علمی گفت: اگر مقاله‌ای رد شود باز هم توسط سردبیر به نشریه مورد نظر ارسال خواهد شد؛ برای مثال ممکن است استادی با همکاری گروه کوچکی از دانشجویان کار تحقیقاتی انجام دهد و آن را به نشریه ارسال کند که در اینصورت سردبیر نشریه به ضوابط آن نگاه می‌کند و اگر از نظر علمی این مقاله با نشریه سازگار باشد به مرحله داوری خواهد رسید.

او ادامه داد: بعد از بررسی داوران و نظر دهی آنان ممکن است اصلاح مقاله از نظر آنان صادر شود که گاهی اصلاح این مقالات کم یا زیاد است و بعد از اینکه انجام شد با داوری مجدد و بعد از قبولی اقدام به چاپ خواهد شد.

دلیل عدم چاپ برخی مقالات علمی چیست؟

معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه تهران گفت: برخی از داوران هم ممکن است بعد از مشاهده مقاله به دلیل اینکه آن مقاله در حوزه تخصصی نشریه مورد نظرشان نیست یا اینکه نوآوری ندارند، آن را رد کنند؛ به اینصورت از چاپ آن‌ها خودداری می‌شود.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.