به گزارش خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، ازدواج، یکی از سنتهای دیرینهای که دین مبین اسلام بارها به اهمیت آن اشاره کرده است، امّا این روزها شاهد وجود آداب و رسوم دست و پاگیری بر سرِ راه این سنت پیغمبر هستیم که باعث شده جوانان به دلایل مختلفی از انجام آن سر باز بزنند.
یکی از موضوعاتی که مانع ازدواج جوانان شده است، تفاوت سنی دختر و پسر به ویژه بزرگتر بودن دختر است؛ معیاری که برای اغلب خانوادهها, اصل تشکیل زندگی شده و اهمیت آن به حدی است که حتی با وجود هم کفو بودن یا تفاهم داشتن دو طرف، مخالفت جدّی برخی از خانوادهها را به همراه دارد و علامت سوالهای زیادی را برای آنها به وجود آورده است.
اگرچه اغلب کارشناسان حوزههای روانشناسی، جامعه شناسی و مذهبی در خصوص تفاوت سنی دختران و پسران دیدگاههای مختلفی دارند، امّا آن چه که در نهایت موجب اجماع نظر نهایی آنها شده اهمیت ازدواج و توجه به معیارهای مهمتر است تا حاشیهها باعث دور شدن از متن نشوند.
در این میان جوانانی هستند که برای ساختن یک سقف مشترک انتظار میکِشند و از مخالفت خانوادههای خود صرفا به دلیل بزرگتر بودن دختر از پسر گلایه میکنند؛ به طوری که احسان ۳۰ ساله به عنوان یکی از هزاران جوانان دم بخت، عمده دلیل ازدواج نکردن خود تا این سن را فارغ از مشکلات اقتصادی، مخالفت خانوادهاش عنوان کرد.
مهرداد ثابت، روانشناس در گفت وگو با خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: ایران در سال ۱۴۳۰, ۲۴ میلیون جمعیت سالمند خواهد داشت که کاهش رغبت به ازدواج و بچه دار شدن، یکی از تهدیدهای جدی است و این موضوع نشان از وضعیت نگران کننده هرم جمعیتی میدهد تا جایی که ممکن است پنجره جمعیتی بسته شود.
وی با اشاره به موانع ازدواج جوانان بیان کرد: بحرانهای اقتصادی، اشتغال و... دست و پای جوانان را بسته و آنها جسارت تشکیل خانواده را از دست داده اند و در نتیجه فرزندآوری هم کم شده است، البته ناگفته نماند که بی بچگی یا داشتن تعداد کم فرزند برای برخی از خانوادهها حتی با وجود داشتن وضعیت خوب اقتصادی به یک ارزش اجتماعی تبدیل شده است، چراکه داشتن خانواده کوچک را از الزامات زندگی مدرن میدانند.
این روانشناس تصریح کرد: در این دوره زمانی، بحران جمعیتی ممکن است بسیاری از مناسبات اجتماعی و فرهنگی کشور را به هم بریزد و باید توجه کرد که اگر دختر و پسر رشد فکری مناسبی برای تشکیل زندگی مشترک دارند نباید ازدواج خود را صرفا به بهانه تفاوت سنی به تأخیر بیندازند، هر چند که ازدواج با فاصله سنی کم ممکن است به دلیل انطباق با هنجارهای اجتماعی، رضایت بیشتری را به دنبال داشته باشد.
وی ادامه داد: یک سوال که برای بسیاری از افراد مطرح میشود این است که چرا میزان دختران مجرد دهه شصتی تا این حد بالاست؟! که این موضوع یک دلیل ساده دارد و آن هم این است که پسران معمولا با دختران کم سن و سالتر از خودشان ازدواج میکنند. یعنی به همان نسبت که دختران دهه شصتی با تجرد و افزایش سن ازدواج بیشتری روبرو هستند، دختران دهه هفتادی امکان ازدواج بیشتری دارند.
این روانشناس افزود: معمولا پسران یک دهه با دختران دهه قبلی خود ازدواج میکنند. به طور مثال؛ به دلیل اینکه پسران دهه ۵۰ کم بوده اند، تقاضا برای ازدواج با دختران دهه شصتی هم کم بوده است که به این امر مضیقه ازدواج میگویند و در بالا بردن آمار تجرد قطعی دختران در دو دهه ۸۰ و ۹۰ بسیار تأثیرگذار بوده است.
ثابت خاطرنشان کرد: با این تفاسیر، اگر پسران برای ازدواج با دخترانی با فاصله سنی ۵ یا ۶ سال کوچکتر از خود اصرار داشته باشند، بسیاری از دختران فرصت ازدواج را از دست خواهند داد، اما اگر پسران مجرد با دخترانی با فاصله سنی ۲ تا ۴ سال کوچکتر از خود ازدواج کنند، قریب به اتفاق دختران و پسران از نعمت ازدواج بهرهمند خواهند شد.
وی بیان کرد: بر اساس نتایج سرشماری نفوس و مسکن در سال ۹۵ که از سوی مرکز آمار ایران منتشر شده است، میانگین سن زنان در نخستین ازدواج در نقاط شهری و روستایی به ترتیب ۲۳.۴ و ۲۲ سال و میانگین سن در نخستین ازدواج مردان در کل نقاط شهری ۲۷.۸ و در نقاط روستایی ۲۶.۵ سال محاسبه شده است.
این روانشناس تاکید کرد: این شاخص در نقاط شهری همواره از نقاط روستایی بیشتر و همچنین میانگین سن مردان برای نخستین ازدواج خود همواره از میانگین سن زنان در نخستین ازدواج در بخشهای شهری و روستایی بالاتر بوده است. از این رو، به نظر میرسد جامعه ایرانی ۴ سال تفاوت سنی را به عنوان یک عرف پذیرفته باشد.
ثابت تصریح کرد: آمار طلاق در کشور نیز بیانگر این است که ازدواج همسالان با افرادی با فاصله سنی اندک، ازدواجهای موفقی بوده است، به طوری که این آمارها نشان میدهند بیشترین نسبت ازدواج به طلاق, بین زوجین هم سن و سال اتفاق افتاده است. یعنی بیشترین ازدواج و کمترین میزان طلاق مختص زوجینی بوده که هم سن و سال و همچنین در میان زوجینی بوده که پسر یک یا دو سال از دختر بزرگتر بوده است.
وی در رابطه با بزرگتر بودن دختر از پسر در موضوع ازدواج گفت: به نظر میرسد اختلاف سنی بیش از آن که واقعیت داشته باشد، مورد توجه قرار گرفته است، در حالی که واقعیتهای آماری نقش عوامل دیگری را در موفقیت ازدواج دخیل میدانند.
این روانشناس افزود: بحران جمعیتی باید به عنوان یک تهدید جدی مورد توجه قرار گیرد و به یک مساله ملی تبدیل و اهمیت آن تبیین شود و دولت نیز نقش موثرتری در این موضوع مهم ایفا کند، البته جوانان هم با مشورت از تجارب دیگران در زندگی، مشاوره قبل از ازدواج و بررسی تمامی جوانب شخصیتی به این مهم توجه کنند.
در ادامه حجت الاسلام و المسلمین محمّدعلی شمس، کارشناس مذهبی و مسائل خانواده در گفتوگو یا خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با مساله بزرگتر بودن دختر از پسر برای ازدواج از دیدگاه شرعی و دینی اظهار کرد: اسلام در این خصوص هیچ نوع حکمی نداده است، چرا که به طور کلی مبنای دین ما برای ازدواج، کفویت است، بدین معنا که زن و شوهر باید با یکدیگر هم کفو باشند.
وی تصریح کرد: از دیدگاه دین مبین اسلام، منظور از کفو همان ایمان است. یعنی دختر و پسر جوانی که قصد ازدواج با یکدیگر را دارند باید از لحاظ ایمانی با یکدیگر هم کفو باشند، چراکه ایمان، ملاک مهمی برای ازدواج است.
این کارشناس مذهبی، از تفاوتهای سنی و مساله بزرگتر بودن دختر از پسر به عنوان یک مساله اجتماعی یاد کرد و گفت: اسلام در امر ازدواج، هیچ گونه محدودیتها و موانعی را برای جوانان قرار نداده است و حکمی مبنی بر اینکه چون دختری از پسری بزرگتر است پس نباید با یکدیگر ازدواج کنند ارائه نداده است، چرا که این موضوع باعث محدود کردن آزادی اشخاص در امر مهم ازدواج میشود.
وی ادامه داد: در حقیقت، موضوع تفاوت سنی و بزرگتر بودن دختر از پسر، یکی از موارد اجتماعی است که هر فردی با سلیقه و معیار خود با آن روبرو شده و در نهایت انتخاب میکند و این موضوع از لحاظ اسلام هرگز مذمت نشده است و افراد برای ازدواج خود باید بر اساس هم کفو بودن، دارا بودن صلاحیتهای لازم، تفاهمها و ملاکهای مهمی که در دین مورد اهمیت قرار گرفته است، تصمیم لازم را بگیرند.
شمس افزود: ممکن است انتخاب پسر جوانی، دختری باشد که اگرچه این دختر از او بزرگتر است، اما تمامی ملاکهای یک همسر شایسته و باایمان از نظر او را داشته باشد که در این شرایط نمیتوان صرفا به دلیل اینکه دختر جوان از او بزرگتر است، از ازدواج آنها ممانعت و این نوع ازدواج را رد کرد.
این کارشناس مذهبی تأکید کرد که این نوع ازدواجها از لحاظ شرعی جایز هستند و موضوع اجتماعی این قضیه است که شاید باعث شود برخی از افراد برایشان مهم و اولویت باشد که دختر حتما باید از پسر کوچکتر باشد، اما در نهایت، مهمترین مسئله، معیارهای مهمی چون هم کفو بودن و ایمان، اخلاق و شایستگی دختر و پسر در امر ازدواج است که میتواند زندگی شیرین و آینده روشن و موفقی را برای هر دوی آنها رقم بزند.
بیشتر بخوانید: شناخت قبل از ازدواج مهر تأییدی بر ازدواج موفق است؟!
بیشتر بخوانید: تداوم عشق در زندگی زناشویی با رعایت ۷ عادت مهرورزی
بیشتر بخوانید: احترام متقابل زوجین؛ گامی محکم برای خوشبختی در زندگی
گزارش از فاطمه میرزایی دخت
انتهای پیام/
میخاد شوهر کنه!!!!!!!!!!؟؟؟؟؟؟؟؟
بچه است کمکم از سرش میپره
الگویتان را در تمامی امورات زندگی حضرت رسول الله ص و آل طیبین و طاهرین س ع ایشان قرار دهید و به سنت ازدواج حسنه حضرت خدیجه س با حضرت رسول الله ص در اسلام ناب محمدی ص رجوع و توجه کنید کنید مشکلات ازدواجتان حل و فصل می شود انشاءالله ، فقط دختران و پسران باید به سنین ازدواج قانونی شرعی و عرفی دینی رسیده باشند و فقط باید هم دین و هم کف هم باشید اختلاف سنی مهم نیست و باید رضایت والدین پدر و مادر و یا غیمین را بیگیرند که بسیار حق گردنتان دارند و باید حرمتشان و احترامشان را نگهدارید . والسلام و صلوات التماس دعا و التتماس تفکر .
نه پدر پول داری داشتم نه پدر زن پول دار فقط کار کردیم باهم.
یادمه اوایل افتضاح بود ولی الان یه صد میل تو حسابمه
زیاد به خودت مغرور نشو، فکر هم نکن زرنگی
من بخوام ازدواج کنم اتفاقا با حداقل سه چهار سال بزرگتر از خودم ازدواج میکنم
که تا اخر عمر مجرد میمونم
و درامدم خرج خودمو میده محتاج کسی نیستم
لعنتش واسه مادر اون همکلاسیم که ده سال پیش توی دانشکده بهش پیشنهاد ازدواج دادم و مادرش ندیده و نشناخته گفت نه
مسکن گرووووون
خودرو گروووووون
کار نیست
اما جرات گفتنش رو نه به خانوادم و نه به کس دیگه ایی ندارم
بیچاره پسرها بااین وضع اشتغال و اقتصاد کی میتونن زن بگیرن...اختلاف سنی شون پیشکش..
تا وقتی همچین افکاری هست بهتره آینده تون رو تباه نکنید و از زندگی خودتون لذت ببرید
قرار هم نیست زندگی بی مشکل هم باشه چ مجرد باشی چ متاهل مشکل سرجاش هست پس بهتره یکی شریک زندگیت باشه که تو این مشکلات کنارت باشه .
باید پذیرفت مشکل جزء ای از زندگی هست
دخترم خواستی بگیری بهتره هم رده خوت باشه چون اگه بالاتر بود به مشکل میخوری از قدیم گفتن کبوتر با کبوتر ...
چرا یکی جلوی افزایش رهن خونه ها رو نمیگیره یه جوون که الان بخواد بره سرخونه زندگیش تو یه خونه ۴۰ متری تو پایین ترین نقطه شهر تهران چرا باید ۱۵۰میلیون رهن بزاره کنار... بعدش هم که پول رهن اگه جور شد باید دوباره کارکنه تا پول عروسیش جور بشه.. باز که پول رهن جور شد دوباره تمدید قرارداد میرسه و اونم داستان خودش... شما مشکل مسکن رو حل کنید
جوونا ببینید چجوری بچه میارن
بعد هم میگن امید داشته باشین خداوکیلی یه جوون نهایت زرنگ وکاری تو شروع زندگیش مونده
خواهشا یه فکری بحال مردم بشه ما بهترین مردم دنیا رو داریم کاش یکی هم به فکر مردم بود ای کاش ای کاش ای کاش
الگویتان را در تمامی امورات زندگی حضرت رسول الله ص و آل طیبین و طاهرین س ع ایشان قرار دهید و به سنت ازدواج حسنه حضرت خدیجه س با حضرت رسول الله ص در اسلام ناب محمدی ص رجوع و توجه کنید کنید مشکلات ازدواجتان حل و فصل می شود انشاءالله فقط باید هم دین و هم کف هم باشید اختلاف سنی مهم نیست مابقیش توکلت علی الله با یاری مسئولان دولتی وام های ازدواج و مسکنهای به شرط تملیک و خودروهای از دم فسط اران قیمت با کیفیت لیزینگی و شغل پایدار با درآمد خوب و کمک رسانی خانواده ها جفت و جور می شود .
والسلام و صلوات التماس دعا و التماس تفکر .
الگویتان را در تمامی امورات زندگی حضرت رسول الله ص و آل طیبین و طاهرین س ع ایشان قرار دهید و به سنت ازدواج حسنه حضرت خدیجه س با حضرت رسول الله ص در اسلام ناب محمدی ص رجوع و توجه کنید کنید مشکلات ازدواجتان حل و فصل می شود انشاءالله ، فقط دختران و پسران باید به سنین ازدواج قانونی شرعی و عرفی دینی رسیده باشند و فقط باید هم دین و هم کف هم باشید اختلاف سنی مهم نیست و باید رضایت والدین پدر و مادر و یا غیمین را بیگیرند که بسیار حق گردنتان دارند و باید حرمتشان و احترامشان را نگهدارید . والسلام و صلوات التماس دعا و التتماس تفکر .
با کدوم پول با کدوم شغل با کدوم مسکن
هرچقدم زحمت میکشی برعکس جواب میده تو کشور ما
حداقل یکی دیگه رو بدبخت نمیکنیم بزار به زندگیش برسه
باشگاه جون ، ازینا زیاد بزار نظر بدن بخندیم
داداش هام که زن گرفتن دیگه باهاشون راحت نیست.
سلامتی همه مادران
مرسی روحانی که همه حرفات درست بود
تو شهر ما همدان اوضاع کار بی نهایت بی نهایت
به خدا حتی کارگری هم به زور پیدا میشه
مگر نه اینکه دختر یا پسر مجرد اکنون در خانه پدرش زندگی میکند خرجش را میدهند وگذران زندگی دارد واز ان طرف شرایط زندگی مشترک برای خیلی از جوانها فراهم نیست ایا نمی شود با همکاری خانوادها ازدواج صورت گیرد جوانها تحت حمایت خانواده باهم باشند تا شرایط کار ومسکن و...برای انها بهتر شود؟حداقل ازبسیاری ناهنجاری های روحی وروانی وفساد و...جلوگیری خواهد شد.
ازدواج میخواد چیکار کنه
باماهی 2میلیون هم خودشو اسیر میکنه هم دختر مردمه و هم پسفردا یه بچه رو
به مسئولان بگین قیمت دلار و سکه و طلا چنده
برن به جیب خودشون برسن
علی برکت الله
خرروز میشنویم فلان چیز ساخت داخل شده اما با قیمت دلار حساب میشه و به دستمون میرسه
این شد زندگی
مگه داریم مگه میشه
اصلا کی دلش به حال ما میسوزه؟
چرا ازدواج کنیم؟؟ ماخودمون کل زندگیمون رو با بدبختی گذروندیم اون وقت ازدواج کنیم و بچه دار بشیم و اون بچه های بدبخت رو هم به بدبختی بکشونیم؟؟
اصلا چرا بچه های مسوولین نامحترم خارج از کشور زندگی می کنن؟
اصلا یکی به من تعریف مسوولین رو بگه
رییس جمهور میگه مسوولین پیگیری کنن
رییس مجلس میگه مسوولین پیگیری کنن
رییس قوه قضاییه میگه مسوولین..
استانداران همینجور
نیروی کار مفت! ابلهانه ست. انگار اینا تو ایران زندگی نمی کنن بدشون میاد شرایط کشور درست شه. کارشناس و عاقل و بوق هم هستن خخخخخ
دوم این ک دختر خانوم ها بسیار سخت گیر شدن
این دو ازدواج رو سخت و غیر ممکن کرده
احسنت همه جوانها آگاه شدن
اگه به فکر مردم بودید مسکن و کار میساختید
به فکر معیشت و بدبختی مردم بودید که چهارتا فرش رو باید ۲۰میلیون تومن بخریم برا جهیزیه یخچال و ....هم که خداتومنه
طلارو از ۱۳۰ نمیاوردید به ۷۳۰که که فقیرو فقیر تر وغنی رو غنی تر کنید
مسکنو نمیبردید بالا و......بچه فقط برا شماها خوبه که هنوز به دنیا نیومده کارش آماده ست
باشگاه خبرنگاران مدیونید پیامامونو که حرف دل مردمه نزارید
ولی داری یازده سال پیش رو با الان مقایسه می کنی؟ قیمت ها رو باید لحظه ای مقایسه کنی . الان یا الان؟!
چرا سال های پیش میگفتید جمعیت کمتر زندگی بهتر حالا چی شده رنگ عوض کردید؟؟؟؟
شما هربار یه نظر میدید پس لطفا کم تو زندگی خصوصی مردم دخالت کنید بجا این حرفا
به فکر مسکن کار قیمت طلا و لوازم خونه /و......بشید نه بچه دار شدن
جمعیت ایده ال کشور، 40 ملیون نفره
ولی متاسفانه حداقلهای برای شروع زندگی رو مثل خونه و شغل و.. رو ندارن پس ازدواج نمیکنن
وگرنه کارو که بچه های خودشونم چند سال دیگه بزرگ میشن به عهده میگیرن بازم سر مردم عادی بی کلاه میمونه
بدبختی ما اینه اینا اهم و مهم نمیدونن یعنی چی
اگر پسران برای ازدواج با دخترانی با فاصله سنی ۵ یا ۶ سال کوچکتر از خود اصرار داشته باشند، بسیاری از دختران فرصت ازدواج را از دست خواهند داد، اما اگر پسران مجرد با دخترانی با فاصله سنی ۲ تا ۴ سال کوچکتر از خود ازدواج کنند، قریب به اتفاق دختران و پسران از نعمت ازدواج بهرهمند خواهند شد.
واقعا چقدر یک خرافه فرهنگی (هرچی داماد بزرگتر باشه به عروس سر تره) می تونه زندگی یک جامعه رو تحت تاثیر قرار بده. این پاراگراف نمی گه برین دختر بزرگتر از خودتون بگیرین بلکه می گه درواقع نرید بایکی همسن دخترتون ازدواج کنید!
ولی پسرای ک چشم شون دنبال ارث بابای هس اینا مورد اعتماد برای دخترای کمی سن بالا نیستن با یک حرف بابا و مامانی افت و خیر هیجانی خواهند داشت منطق سابق شون کم میشه
البته من خودم با کودک همسری و ازدواج در سنین پایین بیشتر مخالف هستم .
وگرنه هم دختر خوب زیاده هم پسر خوب که بشه ازدواج کرد