به گزارش خبرنگار حوزه احزاب و تشکلهای گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، «من به دوستان اصلاح طلب خودمان میگویم، شما که مدام میگویید باید جامعه محور باشیم و روی به جامعه بیاوریم و فقط به فکر اینکه در قدرت باشیم، نباشیم، خب این الان جامعه! آقایان و خانم های اصلاحطلب، چه طرح و چه همبستگی برای خدمت به این مردم و رفع مشکلات آنها در مسئله کرونا ارائه دادید؟»
این صحبتها نه از زبان یک منتقد جریان اصلاحات و نه از زبان یک عضو سابق و نه حتی از زبان یک عضو عادی این جریان است، بلکه این صحبتهای رهبر این جریان یا همان رئیس دولت اصلاحات بود که در ادامه کشاکش درگیریهای این طیف گفته شد.
صحبتهایی که البته بی جواب نماند و با واکنش مختلفی از سوی فعالان سیاسی اصلاح طلب همراه شد؛ برای مثال غلامحسین کرباسچی دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی که انتقادات ماههای اخیر او از رویه حاکم در جریان اصلاحات و تاکید او بر لزوم بازنگری در این جریان با واکنش منفی بخشی از فعالان سیاسی اصلاح طلب مواجه شده بود، با به اشتراک گذاشتن این بخش از اظهارات خاتمی در صفحه شخصی خود نوشته است: این هم از رئیس دولت اصلاحات که خودشان هم از دوستان اصلاح طلب بازخواست میکنند.
همچنین روزنامه سازندگی ، نزدیک به جریان اصلاحات نیز در گزارشی با اشاره به بخشی از اظهارات خاتمی که بار دیگر از لزوم آشتی ملی سخن گفته بود، عدم حمایت و ترویج شرکت در انتخابات از سوی خاتمی را مورد نقد قرار داد و نوشت: "سخنان سید محمد خاتمی در باب ضرورت آشتی ملی در حالی بیان میشود که دو سه ماه پیش در آستانه انتخابات مجلس و در حالی که سردار شهید قاسم سلیمانی توسط آمریکاییان ترور شده بود و کشور به مانور همبستگی نیاز داشت، شورای عالی سیاستگذاری که مدیریتش با محمدرضا عارف است حاضر به شرکت در انتخابات مجلس نشد. آیا رهبر سیاسی یک جناح که منادی آشتی ملی است میتواند چشم بر انتخابات مجلس ببندد و از ضرورت حضور مردم در انتخابات سخن نگوید؟ آیا میتواند بر عوامل و افرادی که اصلاحات را به این روز نشاندند و کشاندند چشم ببندد؟ و مثلاً رفتار محمدعلی نجفی شهردار اصلاحطلب تهران را در شلیک به قلب همسر جوان خود تقبیح نکند؟ آیا میتواند بیتفاوت به حزب متبوع خود باشد که درصدد تحریم انتخابات است؟
تا اینجا شاید این تصور ایجاد شده باشد که علت انتقادات مداوم کرباسچی به رئیس دولت اصلاحات به موضوع شکست در انتخابات مجلس باز می گردد، چرا که عملکرد به گفته کارشناسان ، عجیب و غریب شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان که برای خود نقش محوری در تصمیمات انتخاباتی این جناح قائل اند، موجب شد تعداد بسیار کمی همچنان هوادار او باقی بمانند.
برخی کارشناسان سیاسی معنقدند این شورا نتوانسته اصلاحطلبان را به یک ایده و یا فهرست واحد در انتخابات برساند، به همین دلیل بسیاری از اصلاحطلبان شکست اصلاحات را محصول عملکرد این شورا میدانند، بهنوعی که آقای کرباسچی در مناظرهای با آقای تاجزاده که در ویژهنامه نوروزی روزنامه سازندگی منتشر شد، عملکرد اصلاحطلبان در انتخابات اسفند ۹۸ را موجب خوشنودی ترامپ و نتانیاهو میخواند.
با این حال گفته میشود شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان، یک مدافع جدی دارد و آن سیدمحمد خاتمی است، به همین دلیل حزب کارگزاران که از مدافعان جدی شرکت اصلاحطلبان در انتخابات مجلس بود معتقد است همینکه آقای خاتمی شخصاً در انتخابات شرکت میکند و رأی میدهد، اما از فهرست اصلاحطلبان حمایت نمیکند و یا به شورایعالی سیاستگذاری اصلاحطلبان برای شرکت مصممتر در انتخابات توصیهای نمیکند، نشان میدهد او دارای شخصیت سیاسی توانمند نیست که بتواند نقش محوری در اصلاحات داشته باشد.
حسین کنعانی مقدم دبیرکل حزب سبز وابسته به جریان اصولگرایان در گفتوگو با خبرنگار گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، در پاسخ به این سوال که اختلافات جریان اصلاحات بر سر چیست بیان کرد: اختلافات بنیادی اینها در اصل اختلافات حزب کارگزاران یعنی طرفداران آقای هاشمی رفسنجانی با جریان دوم خرداد یعنی اصلاح طلبان حامی محمد خاتمی است، تاجایی که حتی بخشی از حامیان جریان اصلاحات از آقای هاشمی عبور کردند و حتی او را عالی جناب خاکستری پوش میخواندند و اینها همه نشان دهنده این است که این دوجریان در درون اصلاح طلبان اگرچه در برخی موارد برای منافع جناحی با هم متحد شدند، اما در ریشه و بنیان با هم کاملا متفاوتند.
او در ادامه گفت : اختلافات به نحوی است که یک گروه به دنبال تفکرات لیبرالی و تکنوکراتی است و یکی به دنبال این است که با خط امام پیوند بخورد و یگوید که ما مخالف این روشهای رفوریسم در اصول انقلاب هستیم؛ زیرا معتقدیم که اصول انقلاب ثابت است و در مشی و شیوه اجرایی اصلاحات (یا رفرمیسم) امکان دارد.
از همین رو نیز کرباسچی در سالنامه روزنامه سازندگی (که در یک ابتکار بیسابقه اینبار عکس مرحوم هاشمی را نزده بود!) در مناظره با تاجزاده، اصلاح طلبان نزدیک به خاتمی را شماتت کرده بود.
البته تمامی اینها در حالی است که حسین مرعشی، سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی در گفتوگویی گفته است: جبهه اصلاحات انقدر منسجم هست که هیچکس نمیتواند این جبهه را از درون بپاشد، الا خداوند متعال؛ اگر خدا اراده کند مسئله فرق دارد. وی افزود: در جبهه اصلاحات همه ارکان مشخص است و اختلافنظرهای طلبگی هم در آن وجود دارد. همانطور که بین آقای یزدی و آقای آملی لاریجانی بحث طلبگی هست، بین آقای عارف و آقای کرباسچی هم بحث طلبگی هست.
او همچنین در گفتوگو با خبرنگار گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به انتقادات غلامحسین کرباسچی به رئیس دولت اصلاحات ادامه داد: نظر کرباسچی هم این بود که اگر انتقادی وجود دارد باید بتوان آن را طرح کرد، وگرنه حرفی از کنار گذاشتن رئیس دولت اصلاحات نیست و انتقادات درون جبههای باید جدی گرفته شود؛ اما هنوز انتقادی مطرح نشده و آقای کرباسچی صرفا گفت که اگر انتقادی وجود دارد باید بتوان آن را اعلام کرد، وگرنه هنوز انتقادی مطرح نشده و اصل ماجرا این است که همه باید تلاش کنیم که جبهه اصلاحات به عنوان یک بخشی از سیاست در جمهوری اسلامی ایران بتواند سیاستها و راهکارهای موثرتری را به کار بگیرد، زیرا هدف همه ما این است که جمهوری اسلامی مسیر تکاملی خود را طی کند و مردم شادابی و نشاط بیشتری را تجربه کنند.
در نهایت باید گفت که داستان اختلافات درونی اصلاح طلبان این روزها مسیر درازی را طی کرده و در حال رسیدن به جاهای باریک تری است از همین رو جریان درونی اصلاحات هرچه سریع تر باید در جهت حل این اختلافات گام بردارد تا روزی نرسد که به قول صادق زیباکلام متوجه شویم که «اصلاحات مُرد، بخاطر کرونا ختم نگرفتیم» یا به نوشته روزنامه سازندگی اگر وضعیت جناح اصلاح طلب با آشتی ملی و همبستگی نیز بهبود نیابد لازم است خود را برای جراحی بزرگ و پر خون ریزی آماده کند".
در اردیبهشت ماه بود که خبری مبنی بر احتمال تشکیل شورای رهبری اصلاحات مطرح و این پیشنهاد به رئیس دولت اصلاحات نیز داده شده که از این پس رهبری جریان اصلاحات بر عهده یک شورای چند نفره باشد.
در آن خبر آمده بود که در پیشنهاد اولیه جریان اصلاحات اسامی افرادی چون سیدمحمد خاتمی، عبدالله نوری، محمدرضا عارف، عبدالواحد موسوی لاری وجود داشته و پیشنهاد دهندگان این طرح اسامی را هنوز نهایی نکرده بودند.
بعد از آن کرباسچی اعلام کرد که آقای سیدمحمد خاتمی مورد احترام همه افراد اصلاح طلبی است اما جریان اصلاحات که فاقد رهبری رسمی و تشکیلاتی است به سازماندهی و رهبر نیاز دارد؛ آیا به واقع آقای خاتمی اصلاحات را رهبری میکنند؟ اینکه زمانی در جریان اصلاحات در مسئله یا حوزه دیگری ایشان اظهار نظر نکند و همه به نظر ایشان احترام بگذارند به معنای رهبری نیست. رهبری یعنی ورود به مسائل، مدیریت و ساماندهی آنها."
همین اظهارت غلامحسین کرباسچی چند روز بعد از زبان «صادق زیبا کلام» تئوریسین جریان اصلاحات شنیده شد. او در گفتوگویی یکی از معایب جریان اصلاحات را رهبری آن دانسته و گفته بود: "ما ۲۲ سال است رهبری نداشتهایم. ما یک شخصیت وجیه المله که نمیتوانیم رهبری کنیم. زبان من مو درآورد که گفتم باید یک جو ۱۵ نفره را که در آن دموکراسی باشد به عنوان رهبر اصلاحات مشخص کنیم. "
آنچه که مثل روز روشن است، این است که پروژه عبور از خاتمی در جریان اصلاحات کلید خورده و شاید به زودی خبر کنار گذاشتن رهبر معنوی اصلاحطلبان به دست خودشان را بشنویم، اتفاقی که شاید زود اتفاق بیفتد و شاید دیرٰاما اتفاق می افتد؛ زمان همه چیز را مشخص می کند.
انتهای پیام/
خدا بهش سلامتی بده
خاتمی کسی است که میتونه این کشور را از این وضعیت نجات بده
بنظر بنده اون 8 سالی که آقای خاتمی رئیس جمهور بود مردم یه نفس راحت میکشیدند و یکم تو رفاه بودند.
من یک کارمند اداره دولتی هستم . یادمه اون موقع که آقای خاتمی رئیس جمهور بود در سال 77 حقوق بنده 50الی 60 هزار تومن بود. خدا عمرش بده یک ضرب 40 تا 50 درصد گذاشت رو حقوق کارمندا . اون سال حقوق بنده رسید به بالای 100 هزار تومن
بدون اینکه به گوگل سر بزنه بیاد بگه لیبرال چیه
خدا از خانوادت نگذره اگه تقلب کنی بعد بیای اینجا جواب درست بنویسی
منتظرم
از رو هم نمیرن.
جفتشون به اندازه پدر مردم رو دراوردن
به والله که کاندیدای ریاست جمهوری هر چی گمنام تر ناشناخته تر کمتر سیاسی موفق تره و بیشتر به درد مردم میخوره
زمانی کشور پیشرفت می کند که از میان خود مردم عادی، انسان های پاک باشعور آگاه باسواد تحصیل کرده و درک کننده درد مردم روی کار بیایند که کاملا بی طرف جناحی باشد و طرف مردم باشد.
هر چند مسئولین از انتقاد متنفر و گریزانند ولی یک عامل برای بررسی خروجی عملکردست.
هرچی اختلاسگر و خیانتکار به خط مشی انقلاب وجود داره،،، از دل همین اصلاح طلبها در اومده،،،، اینها واقعا گندشو در اوردن
خداحافظ روحانی هم یه چند وقت دیگه
خداحافظ اصلاح طلبان
احمدی نژاد
رییسی
خاتمی
سلیمانی
بقیه ......
سردار دلها شهید حاج قاسم سلیمانی عزیز.
بعدش با فاصله زیاد
ابراهیم رئیسی
محمدباقر قالیباف
و دیگر هیچ
آقای خامنه ای
سردار سلیمانی
آقای رئیسی
چهره محبوب:
سید علی خامنه ای
رهبر عزیزم اقای خامنه
آقای رئیسی
سردار سلیمانی
این دفه بی بی سی میگه به لاریجانی رای بدین.
واز بیاییم برای ریاست جمهوری رای بدیم به لاریجانی .... محا ل ممکن است که یه اشتباه را دوباره تکرار کنیم .
وقتشه که اقای لاریجانی استراحت کنه شاید فرصت داشته باشه خودش را مورد محاسبه وارزیابی قرار بده
متحد جانهای شیران خداست
یه کم مظالعه کنید خون های الوده در زمان جنگ وارد ایران شددهه 80میلادی
تو احمق رفتی به حسن روحانی رای دادی و اگر پشیمان نشدی داری دزدی میکنی
خیلیها اینو میدنن از وقتی که حسن روحانی اومده آمار قاچاقچی ها و شوتی ها و دزدی رفته بالاتر
رنگ عوض نکن،
جناب ملون،
فقط انقلابی به درد جامعه میخوره،
نه چپ و نه راست،
انشالله برای همیشه تمام شوند
همه چیز رو به افتضاح کشوندند !
آزادی رو تعریف و تعبیرش رو بهم زدن و به بی بندو باری بی بندو باری تبدیل کردند !!!
بعدش گفتن میدونید چیه شما نمیزارید ما با غرب تعامل داشته باشم ! بریم دور میز باهاشون یه خنده ای کنیم و چای بخوریم ! بعدش شد قراردادهای ننگین تر از قراردادهای ترکمن چای !
و حالا هم کل ملت در بدترین وضعیتی قرار دارند که هیچ آزادی در هیچ زمینه ای ندارند !
ما آزادی اقتصادی، آزادی کار و اشتغال ، آزادی تعامل با دیگر کشورها، آزادی رفاه و آرامش در جامعه و خیلی از آزادی های دیگر رو نداریم !
فقط این دسته اومدن با مطرح کردن آزادی پوشش خانوم ها و جوانان سو استفاده کردند رو بزرگش کردند و همه ملت هم خانم ها و آقایون مملکت رو در به در و بی چاره کردند تا جای که ملت باید چشم انتظار یارانه معیشتی و سوخت و وام 1 میلیونی 2 میلیونی باشند !!!
وشک نداریم عده ای دیگر در یک لوای جدید و ماسک جدید در سیاست کثیف به دنیال ضربه زدن به خون شهیدان ما،مملک عزیز ما، رهبر ما و به مردمان کشورمان هستند !
تا فتنه و آشوب قراری گیرد
عاقل برود گوشه کناری گیرد.
چرا عمر خودتان و ما را به بیهوده کی تلف میکنید.
هدف باید آبادی و آزادی و سربلندی اسلام و ایران باشد.
این باند بازیها و جناح بندی ها ،چیزی جز ضرر ندارند.