طرز تهیه ترشی بیلهر نکاتی اصولی و مهم دارد که با رعایت آن‌ها می‌توانید یک ترشی خوش‌عطر و طعم درست کنید و با مصرف درست و به اندازه، از خواص آن برخوردار شوید.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، "بیلهر" یا "کندل کوهی" که در زبان کردی به "زو" معروف است، از گیاهان بومی ایران بوده که در ارتفاعات می‌روید. این گیاه از نظر ظاهری شبیه کنگر بوده، اما تیغه‌های آن تیز نیست و فصل برداشت آن اوایل فصل بهار است. بیلهر از گیاهان کوهی گران‌قیمت است که در آشپزی به عنوان چاشنی مورد استفاده قرار می‌گیرد و ساقه و برگ‌های تازه آن در تهیه ترشی به کار می‌روند. اما ترشی بیلهر همانند ترشی ریواس و ترشی برگ خرفه، از خواص بسیار زیادی برخوردار است که در این مطلب طرز تهیه این ترشی متفاوت به دو روش ساده و معطر و همچنین مختصری از خواص آن را خواهید خواند.


طرز تهیه ترشی بیلهر؛ یک ترشی بسیار خوشمزه و مقوی

مواد لازم
گیاه بیلهر ۲ کیلوگرم
سرکه به میزان لازم
نمک به میزان لازم


دستور تهیه

سر و ته گیاه بیلهر را طوری تمیز کنید که لایه‌های گیاه از هم باز نشوند.
گیاه بیلهر را پس از پاک کردن به مدت ۵-۴ دقیقه در آب سرد خیس کنید تا خاک و گل موجود در یبن لایه‌های آن در آب ته نشین شود.
سپس گیاه را به آرامی از آب خارج کنید و مراقب باشید لایه‌های آن باز نشود، سپس در صافی قرار داده و آبکشی کنید.
پس از خارج شدن آب اضافی گیاه بیلهر، آن‌ها را به صورت منظم در قابلمه‌ای بچینید و روی آن سرکه بریزید.
قابلمه را روی حرارت قرار دهید و صبر کنید تا گیاه بیلهر کمی پخته شود، به‌طوری که نه زیاد خام باشد و نه خیلی پخته شود.
سپس حرارت را خاموش کنید و گیاه بیلهر را به آرامی از قابلمه خارج کنید و در ظرف دیگری بچینید.
مقداری سرکه و نمک را مخلوط کنید و روی گیاه بیلهر بریزید، در ظرف را ببندید و چند ساعت صبر کنید تا سرکه به خورد گیاه بیلهر رفته و مزه دار شود.
در این مرحله گیاه بیلهر را در بطری‌های شیشه‌ای مخصوص نگهداری ترشی ریخته و روی آن سرکه بریزید تا کاملا با سرکه پوشانده شود.
در ظروف شیشه‌ای را محکم بسته و در جای خنک نگهداری کنید.
بعد از گذشت یکی دو روز به ترشی سر بزنید و در صورت نیاز به آن سرکه اضافه کنید تا سرکه روی آن را کاملا بپوشاند.

نوش جان...

 

مواد لازم
گیاه بیلهر ۵۰۰ گرم
سرکه ۱ لیتر
نمک به میزان لازم
ترخون ۲۵۰ گرم

 

روش تهیه

پس از پاک کردن گیاه بیلهر، آن را به مدت ۱۰ ساعت در آب خیس کنید.
بعد از ۱۰ ساعت، آب آن را عوض کرده و مجددا ۱۰ ساعت صبر کنید.
پس از ۱۰ ساعت دوباره آب آن را عوض کرده و ۱۲ ساعت دیگر صبر کنید تا تلخی آن گرفته شود.
گیاه بیلهر را آبکش کرده و در کمی سرکه به مدت ۳۰ دقیقه بجوشانید.
سپس حرارت را خاموش کرده و پس از خنک شدن، گیاه بیلهر را در بطری‌های شیشه‌ای بچینید و لا به لای آن ترخون بریزید.
مخلوط سرکه و نمک را در شیشه‌ها بریزید تا شیشه‌ها پر شده و روی بیلهر کاملا با سرکه پوشانده شود.
در شیشه‌ها را بسته و به مدت یک ماه در محلی خنک نگهداری کنید تا ترشی برسد و آماده مصرف شود.

نوش جان.. .

 

ترشی بیلهر


نکات مهم در تهیه ترشی خوشمزه بیلهر

برای اینکه لایه‌های گیاه بیلهر از هم باز نشوند و ظاهر خود را حفظ کنند، می‌توانید آن‌ها را با نخ ببندید.
گیاه بیلهر بوی نامطبوعی دارد که پس از سرکه انداختن به بوی دل انگیزی تبدیل می‌شود، بنابراین بهتر است آماده کردن آن را در خارج از محیط بسته خانه انجام دهید.


خواص ترشی بیلهر

مصرف این ترشی باعث کاهش تری گلیسرید و چربی خون می‌شود.
وجود انواع فلانوئید‌ها در گیاه بیلهر و دارا بودن خاصیت آنتی‌اکسیدانی، باعث جلوگیری از آسیب‌های کبدی می‌شود.
مصرف ترشی لذیذ بیلهر در پایین آوردن فشار خون موثر است.
بیلهر گیاهی با طبع گرم است و مصرف ترشی آن باعث شستشوی کامل مثانه می‌شود.


سخن آخر

علی‌رغم خواص ترشی خاص و متفاوت بیلهر و تاثیر آن در درمان برخی از بیماری‌ها، مصرف این ترشی دارای مضراتی نیز هست؛ نتایج تحقیقات نشان داده که زیاده‌روی در خوردن و مصرف متوالی این ترشی، می‌تواند تا حد زیادی به سیستم گوارش آسیب برساند؛ بنابراین در مصرف این ترشی باید جانب احتیاط را رعایت کرد و از مصرف بیش از حد آن اجتناب ورزید. در پایان امیدواریم این مطلب مورد توجه شما قرار گرفته باشد و از آن استفاده لازم را برده باشید. همچنین در پایان به شما پیشنهاد می‌کنیم تا در ستاره، با عوارض و خواص گیاه بیلهر بیشتر آشنا شوید.

آیا این ترشی را امتحان کرده‌اید؟ شما با چه روشی این ترشی مقوی را تهیه می‌کنید؟ لطفا نظرات و تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.

منبع: ستاره

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۱
در انتظار بررسی: ۰
Finland
رنجبر هستم
۱۲:۱۰ ۱۲ فروردين ۱۴۰۳
طرزتهیه ترشی بیلهر اول گیاه بیلهر را بخوبی پاک میکنیم وبعر درآب می‌دانیم تاگاولای آنجا شود نباید این گیا راازهم چداکنیم خوبکه آبکشی کردیم تمیز شد گیاه رادر دا خل ظرف میچینیم وسرکه روی آن میریزیم روی َعل گاز قرار می‌دهیم میگزاریم نیم پز شود وبرمیداریم واز ظرف خارج میکنیم وداخل ظرف شیشی میچینیم سرکه ونمک وترخون می ریزیم بعد از ۲روز سرمیزنم اگر سرکش کم شده دوبار سرکه میریزیم خوب که نرمشی میل میکنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۸ ۰۵ فروردين ۱۴۰۳
نخورید سمی و سرطان زا
Iran (Islamic Republic of)
میلاد
۱۸:۰۶ ۰۵ فروردين ۱۴۰۳
سلام هیچی نخورید که سمی است و سرطان زا ....
Iran (Islamic Republic of)
لیلا خانم
۱۱:۴۵ ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
ترشی فقط بیلهر...تمامممممممم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۶ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
سلام من تمیز‌چند مرحله شستم و بعد در آب و سرکه و نمک جوش دادم بوی بدی نمیده و تلخ هم نیس الان هنوز تو قابلمه هست و هنوز تو شیشه نریختم اومدم نظرات رو خوندم نوشتن باید آبشو بریزیم دور چند مرحله سوالم اینه خواصش از بین نمیره چن بار بحوشونیم آبشو بریزیم دور چون من شنیدم برا درد مفاصل خیلی عالیه؟!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۶ ۲۴ شهريور ۱۴۰۰
سلام ترشی بیلهر گرم هس یا سرد؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۸ ۰۷ فروردين ۱۴۰۰
آره خییییییلی خوشمزه هس زیاد تلخه چن بار باید با آب و نک بجوشونی آبشو بریزی دور بعد با نمک و سرکه تو بخابونی نو ظرف دردار
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۱۳ ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
سلام من امسال 3باررفتم کوه اوردم منطقه ما تو فارس منبع بیلهره جاتون خالی اول بپزین بعد بزارین داخل دوغ یه 4روزی بمونه ما بهش میگیم ریچال اونوقت عمرت تو فناست اگه ازش نخوری
Iran (Islamic Republic of)
سجاد
۰۱:۲۴ ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
دوستان این گیاه تو کوهستان های لرستان بسیا زیاده که ما بهش کما میگم متاسفانه چن سالی ک عده ای ساخت ترشی این گیاه رو باب کردن کم کم داره رو به نابودی میره این گیاه بدرد ترشی نمیخوره فقط باید زیر ذغال بپزی یا اینکه بخار پز کنی طریقه مصرفشم همینه حیفه این گیاه با این روشای نادرست نابود بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۳۶ ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
طعم و مزه مواد نفتی میده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۰ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
باید شیرین بشه تلخ همینجوری سرکه بریزی روش تو نوراباد ممسنی هم هست
Iran (Islamic Republic of)
زهرا
۰۲:۳۳ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
سلام این گیاه یکی از پر خاصیت ترین گیاهان خراسان بشمارمیرود
مااین گیاه راپس از شستشوی دقیق انها را به تکه هایی کوچک درمی اوریم وبعدبخار پزمیکنیم چند حبه سیر را پوست گرفته وسرخ میکنیم بعد بیلهر هارا درون ان میریزیم ودراخر باکمی نمک ادویه و۴عددتخم مرغ مخلوط میکنیم دراخر پوره خوشمزه مابه دست می اید
Iran (Islamic Republic of)
زهرا
۰۲:۳۳ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
سلام این گیاه یکی از پر خاصیت ترین گیاهان خراسان بشمارمیرود
مااین گیاه راپس از شستشوی دقیق انها را به تکه هایی کوچک درمی اوریم وبعدبخار پزمیکنیم چند حبه سیر را پوست گرفته وسرخ میکنیم بعد بیلهر هارا درون ان میریزیم ودراخر باکمی نمک ادویه و۴عددتخم مرغ مخلوط میکنیم دراخر پوره خوشمزه مابه دست می اید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۱۲ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
سلام من استفاده کردم خیلی عالیییییی هست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۰۶ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
سلام
جوشاندن سرکه کار درستی نیست
برای تهیه ترشی بیلهر باید اول آنها را شیرین کنیم برای این کار ابتدا اجاره میدهیم آب بجوشه بعد به مدت ۵ دقیقه بیلهرها را میجوشانیم سپس در آبکش ریخته و یکباره آنها را در آب سرد میریزیم! دو تا سه مرحله این کار را انجام میدیم تا علاوه بر شیرین شدن بیلهرها شکل آنها حفظ بشه.
بعد از اون بیلهارها را توی شیشه میچینیم و سرکه و نمک اضافه میکنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۴۵ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
این گیاه در مناطق کردستان و شهر مریوان خیلی زیاده وما بهش(منه)میگیم ولی اصلا تلخ نیست و برای ترشی هم با (قسوان-قزوان)به زبان کردی ،
که فارسیش بنه کوهی یا پسته وحشی میگن مخلوط میکنیم وخیلی خوشمزست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۷ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۹
ما بااین گیاه بزرگ شدیم باهاش زندگی کردیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناسس
۰۲:۱۲ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
ما هم باهاش بزرگ شدیم..زیادش برا معده بده ..اما خوشمزه هست واقعا
Iran (Islamic Republic of)
کک
۰۲:۱۳ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
خیلی خوشمزست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۳۹ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
این گیاه در مناطق کردستان و شهر مریوان در فصل بهار خیلی زیاده وما بهش (منه) میگیم ولی اصلا تلخ نیست. برای ترشی هم احتیاج به پخت نداره ومابا( قسوان-یا قزوان) به زبان کردی که فارسیش بنه کوهی یا پسته وحشی میگن مخلوط میکنیم وخیلی خوشمزست.