به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان، آمادگی مردم شهرستان زرند برای نوروز از روزهای پایانی سال قبل آغاز میشود و با چیدن سفره هفت سین ادامه مییابد.
بزرگترهای خانواده قبل از تحویل سال نو، خریدهای سال نو را انجام میدهند و با پوشیدن لباس پاکیزه به تن آماده لحظه تحویل سال میشوند.
کاشت گل و گیاه، تهیه شیرینی خانگی، جمع کردن بساط وسایل کهنه و فرسوده از جمله برنامههای مردم این منطقه برای استقبال از بهار طبیعت و سال نو است.
یکی از کارهای هر ساله زرندیها که از قبل از سال نو شروع میشود و در روزهای عید به اوج خود میرسد، پخت شیرینی و خوراکیهای خاص این منطقه است که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
این شیرینی خانگی عید که از سوغات ویژه مردم شهرستان زرند محسوب میشود از جوانه گندم، آرد سبوس دار، شکر، روغن، تخم مرغ، هل، زعفران و مغز پسته تهیه میشود و طعم بی نظیری دارد.
سوهان زرند در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده است و هر ساله در پاییز، شاهد برگزاری جشنواره سوهان زرند هستیم.
سوهان زرند برخلاف تصویری که از سوهان در ذهن دارید، بسیار نازک و قطر آن در حد کاغذ است و به لحاظ دست ساز بودن و ارزش غذایی خاص، همواره طرفداران زیادی را به خود اختصاص داده است. برخلاف سوهان قم، این نوع سوهان اصلا روغن ندارد و با طعمی خاص و خوشمزه در انواع پستهای، کنجدی و هل و به صورتهای ورقهای، لقمهای، عسلی، پنجرهای و... ارائه میشود. این سوهان، علاوه بر آنکه در کارخانههای سوهانپزی زرند تولید میشوند، در تمام خانههای زرندیها نیز پخت میشود.
کلمپه شیرینی سنتی و بسیار بارز زرند است که شبیه کلوچه است و برای پخت، ابتدا آرد خمیری تهیه میکنند و در درون آن خرما و پودر هل میزنند.
شیرینی نان چرخی جزو پرطرفدارترین و خوشمزهترین شیرینیهای تهیه شده زرندی هاست و چون پس از آماده شدن خمیر با چرخ گوشت و قالب خاصی درست میشود، نام آن را نان چرخی گذاشته اند.
از انواع شیرینی عید نوروز، حاجی بادام است که دارای جوز و آرد نخودچی بوده و از نظر غذایی هم بسیار مفید و با ارزش است.
این شیرینی خانگی از محبوبترین و خوشمزهترین شیرینیهایی است که از موادی چون: آرد نخودچی، کره و هل تهیه میشود و نه تنها در بین مردم زرند بلکه در بین تمام مردم ایران طرفداران زیادی دارد.
کماچ و قاووت از دیگر شیرینیهای زرند هستند که در انواع و طعمهای مختلف تهیه میشود، انواع مغزها از پسته و گردو گرفته تا انواع ادویه در کماچهای زرند زده میشود که طعم آن را خاص و منحصر به فرد میکند.
بانوان زرندی پس از اتمام پخت و پز شیرینیهای خانگی خود به سراغ آماده کردن غذاهای محبوب این شهرستان میروند. سبزی پلو با ماهی و خورشت سبزی از غذاهای محبوب مردم این منطقه در ایام عید است.
سبزی پلو با ماهی غذایی است که نه تنها در بین زرندیها؛ بلکه در بین بیشتر ایرانیان محبوب و معروف است، طبق باورهای قدیمیهای اینجا ماهی داستان حضرت سلیمان (ع) را روایت میکند و نماینگر درک حقیقت است.
در شهرستان زرند، غذای معروفی به نام چلوگوشت زرندی وجود دارد که به ثبت ملی رسیده است و برای طبخ آن گوشت را بدون هیچ افزودنی در روغنی خاص پس از تفت دادن میپزند و طعم خاصی دارد.
خورشت سبزی نیز در شهر زرند بیشتر مخصوص نواحی کوهستانیست و غذای محبوب عیدشان است، مردمانش معتقدند با خوردن خورشت سالی خوش و خرم خواهند داشت.
گزارش از حسینی
انتهای پیام/ ب