به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان ،کامران شفائی سرپرست شبکه دامپزشکی شهرستان انار گفت: با توجه به شیوع و پراکنش ویروس کرونا در کشور توصیه میشود در خرید و نگهداری ماهی قرمز نکات بهداشتی رعایت گردد. ماهی قرمز مانند سایر موجودات زنده دارای بیماریهای مشترک با انسان است و بیماریهای پوستی، عفونتهای گوارشی و سل پوستی از طریق ماهیان قابل انتقال به انسان میباشد.
او افزود: ویروس کرونای، عامل بیماری کووید ۱۹ در ماهیان بیماری زا نبوده و توصیههای بهداشتی صرفا به منظور جلوگیری از مخاطره بهداشتی احتمالی ناشی از انتقال مکانیکی ویروس از طریق آب و سطح بدن ماهی است.
شفائی گفت: با توجه به فرا رسیدن روزهای پایانی سال و تهیه ماهی قرمز از سوی خانوادهها برای سفره هفت سین، توصیه میشود مردم و به خصوص کودکان از دست زدن به این نوع از ماهیان بصورت مستقیم و بدون دستکش خودداری کنند و در صورت تماس دست با آبی که ماهی در آن قرار دارد یا خود ماهی، بلافاصله نسبت به شستشوی دستها با آب و صابون یا استفاده از ضد عفونی کنندههای مناسب اقدام گردد.
او در ادامه افزود: مراکزی که اقدام به عرضه و فروش ماهی قرمز در سطح شهر میکنند باید دارای شرایطی از جمله اینکه در واحدهای صنفی مجاز و اماکن تعیین شده توسط شهرداریها با هماهنگی اداره دامپزشکی عرضه شود، شستشو و ضد عفونی وسایل و تجهیزات نگهداری، تخلیه مستقیم آب حمل و تعویض به شبکه فاضلاب، تماس نداشتن حفاظت نشده با آب و ماهی، رعایت بهداشت فردی و محیطی، تهیه ماهی قرمز از مراکز عمده مجاز و افرادی که دارای علائم مشکوک به بیماریهای تنفسی هستند نباید در عرضه ماهی قرمز فعالیت داشته باشند.
شفائی توصیههای بهداشتی در خرید ماهی قرمز شامل مواردی چون: ماهی قرمز را از مراکز عرضه مجاز تهیه شود و از خرید ماهی از دست فروشان و دوره گردها اکیدا خودداری شود، مراکز عرضه مجاز شامل واحدهای صنفی عرضه ماهیان زینتی و اماکن تعیین شده توسط شهرداریها با هماهنگی اداره دامپزشکی، در هنگام خرید از تماس مستقیم و حفاظت نشده با ماهی و آب حمل خودداری شود، حتی الامکان از ظروف یکبار مصرف جهت حمل و جابجایی ماهی به منزل استفاده شود، از خرید ماهیان بیمار و بیحال با علائم شنای غیرفعال، فاقد رنگ شفاف و دارای لکه سفید یا سیاه یا زخم بر روی پوست بدن و چشمهای فرو رفته و بیرون زده و بالههای دچار خوردگی و خونریزی و فلسهای کنده و برآمده جدا خودداری شود.
اوادامه داد: ماهی سالم، ماهی فعالی است که معمولا تحرک خوبی داشته و به تحریکات محیطی خوب پاسخ میدهد. شرایط بهداشتی و نگهداری ماهی قرمز هم شامل مواردی چون: رعایت دمای آب نگهداری ماهی بین ۲۲ – ۲۶ درجه سانتیگراد میباشد که پس از انتقال ماهی به منزل بلافاصله نسبت به تعویض آب اقدام نموده و ماهیها به ظروف از قبل آماده شده منتقل شوند و با توجه به لزوم تعویض آب ماهیان خریداری شده حداقل ۲۴ ساعت قبل از خرید ظرف نگهداری ماهی آماده شود. در صورت استفاده از آب شهری باید قبل از استفاده ماهی چند ساعت در هوای آزاد به منظور کلرزدایی قرار داه شود.
شفائی افزود: ظرف نگهداری ماهی یک ظرف با دهانه باز (دهان گشاد) جهت تبادل اکسیژن با محیط باشد. میزان آب مورد نیاز برای هر قطعه ماهی حداقل یک لیتر میباشد و غذای ماهی قرمز از فروشگاههای عرضه ماهی زینتی تهیه شود. به منظور تعویض آب هر بار ۲۵% کل آب تعویض شود و از تعویض یکباره کل آب خودداری گردد و در هنگام تعویض آب و ... نیازی به دستکاری ماهی نمیباشد، اما در صورت لزوم و بخصوص در افرادی با سابقه بیماری و حساسیتهای پوستی از دستکش استفاده شود. به منظور ضدعفونی ظروف نگهداری ماهی میتوان از نمک به میزان ۳% و یا سایر ضدعفونی کنندهها مانند پرمنگنات پتاسیم، پرکلرین و یا بتادین استفاده کرد.
کامران شفائی در پایان با آرزوی سلامتی و سالی خوش و پر از خیر و برکت در سال جدید برای همه گفت : در پایان نوروز ماهیها را در رودخانهها و یا نهرها رها نکرده و در محلهای تعیین شده توسط شهرداری رهاسازی شود. ضمنا با توجه به اینکه جانورانی نظیر خزندگان، دوزیستان و حلزونها میتوانند بعنوان ناقل یا واسط بالقوه انواع عوامل بیماری زا برای انسان باشند عرضه هر گونه موجود زنده غیر از ماهی قرمز ممنوع است.
انتهای پیام/ی