امیر علی سیف الدین، عضو هیئت علمی و رئیس پژوهشگاه فناوریهای نرم دانشگاه تهران در گفتوگو با خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره نقش اقتصاد دانش بنیان در کاربردی شدن پایان نامهها اظهار کرد: در بحث پایان نامهها در کشورهای پیشرفته، نوع جدیدی از اقتصاد با نام دانش بنیان، مدام در حال رشد و تولید محصولاتی با هدف تامین دانش جدید است.
سیف الدین بیان کرد: هزینه این محصولات، باید معقول باشد و به دلیل همین اقتصاد دانش بنیان، ماموریت دانشگاههای خود را عوض کرده اند و نسل دوم و سوم دانشگاهها در این کشورها شکل گرفته است؛ بدیهی است پایان نامهای که قبلا هدفش یاد دادن نحوه تحقیق بود اکنون هدفش تغییر کرده و این هدف باید به گونهای باشد که خلاءهای اقتصاد دانش بنیان را پر کند.
او افزود: هر قدر اقتصاد یک کشور دانش بنیانتر بشود به این نوع تحقیقها نیاز بیشتری دارد و ماموریت این دانشگاه جدیتر شده و برخی از دانشگاهها ماموریت گراتر میشوند؛ یعنی بعضی دانشگاهها به سمت صنعت خاصی رفته و برای آن صنعت خوراک تهیه میکنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: هر میزان اقتصاد یک کشور از دانش بنیانی فاصله بیشتری داشته باشد باید انتظار داشته باشیم که پایان نامه و تحصیلات تکمیلی حالت فانتزیتر پیدا کند و در نتیجه، بیشترین هدف، یاد دادن شیوه تهیه پایان نامه به دانشجو خواهد شد.
او با بیان اینکه نقش نظام سیاستگذاری در این زمینه بسیار جدی است ادامه داد: هر روز آگهیهای بازرگانی مختلفی را میبینیم که کالای ایرانی بخرید؛ ولی اوضاع فراتر از این مسائل است و باید تصمیم بگیریم که قرار است در کشور متخصص، دکتر و یا کارگر چه کار کنند؟ و سوال بعدی اینکه شغلهایی که میخواهیم برای کشور بسازیم قرار است در چه ردهای باشد؟.
بیشتر بخوانید: زمان جدید برگزاری کنکور ارشد و دکتری اعلام شد
رئیس پژوهشگاه فناوریهای نرم دانشگاه تهران افزود: این تصمیم دولت است که میخواهد کدام اقتصاد را پیش ببرد؟ اگر دولت تصمیم بگیرد نیروی کارش بیشتر خدماتی باشند، بدیهی است اقتصاد دانش بنیان در خدمت آن قرار میگیرد یعنی نیرو تربیت میکند و تحویل میدهد.
او در ادامه بیان کرد: به دلیل اینکه دانشگاه هایمان رنک داشته باشند فقط مقاله چاپ میکنیم که متناسب با اقتصاد کشور دیگر است؛ در بحث پایان نامه اول باید اقتصاد دانش بنیان را رونق دهیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: وقتی قرار است علم تبدیل به ثروت شود ناموفق هستیم؛ اما حلقه مفقوده آن چیست؟. نانو، ابتدا از علم شروع شد و بعد به فناوری رسید و اکنون تا ۳۰۰ شرکت کشور در حوزه نانو فعال هستند و از جمله محدود کشورهایی هستیم که در حال صدور آن هستیم. اگر صنعت دانش بنیان نانو هدفمند شکل نگرفته بود اکنون باز هم در زمینه اقتصاد موفق نبودیم، اما معتقدم هدف اینکه ۳ سال آینده، ۲ میلیارد دلار از طریق محصولات نانو ارز وارد کشور کنیم، تحقق پیدا خواهد کرد.
انتهای پیام/