مسئول تغذیه معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی کرمان گفت: رعایت نکات مهم تغذیه‌ای می‌تواند از ابتلا به ویروس کرونا جلوگیری کند.

مژگان خطیبی کارشناس مسئول تغذیه معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی کرمان در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان ، گفت: ویروس‌ها بدون همکاری و مشارکت بدن میزبان، امکان تکثیر و بیماری زایی ندارند.

او افزود: افراد با کمبود مواد مغذی و ضعف سیستم ایمنی بیشتر در معرض ابتلا به عفونت‌های ویروسی و نیز تشدید شرایط بیماری پس از ابتلا به آن قرار دارند؛ لذا بررسی وضعیت تغذیه‌ای و برطرف نمودن کمبود‌های تغذیه ای جهت پیشگیری از ابتلا به عفونت‌های ویروسی و درمان آن‌ها ضروری به نظر می‌رسد.

خطیبی بیان داشت: بدین منظور توصیه می‌شود نکات تغذیه‌ای زیر را رعایت شود: ۱_مصرف کافی مواد مغذی تقویت کننده سیستم ایمنی مواد مغذی بسیاری در عملکرد مناسب و تقویت سیستم ایمنی نقش دارد. در زیر به مهم‌ترین آن‌ها پرداخته شده است؛ منابع پروتئینی افزایش پروتئین دریافتی به میزان ۱۰ درصد (در صورت عدم وجود سایر مشکلات مانند اختلالات کلیوی) جهت تقویت سیستم ایمنی و مقابله با عفونت‌های ویروسی توصیه می‌شود؛ منابع غنی پروتئین: منابع پروتئینی حیوانی (گوشت قرمز، ماکیان مانند مرغ، غذا‌های دریایی مانند ماهی)؛ حبوبات مانند سویا - اسید آمینه آرژنین: آرژنین یک آمینو اسید است که فعالیت سیستم ایمنی بدن را از طریق افزایش فعالیت cell-T‌ها بهبود می‌بخشد؛ منابع غنی آرژنین: مغزها، حبوبات، منابع پروتئینی حیوانی (گوشت قرمز، ماکیان مانند مرغ، غذا‌های دریایی مانند ماهی) - اسید چرب امگا-۳ گروهی از اسید‌های چرب غیر اشباع است که سیستم ایمنی بدن را از طریق بهبود فعالیت cell-B‌ها تقویت می‌کند.

او تصریح کرد: منابع غنی امگا-۳:ماهی، روغن کانولا، روغن کلزا، گردو - ویتامین A یکی از ویتامین‌های محلول در چربی است که کمبود آن زمینه را برای بروز عفونت فراهم می‌کند. ویتامین A یک ویتامین ضد التهاب است که در بهبود عملکرد سیستم ایمنی و یکپارچگی مخاطی نقش دارد؛ منابع غنی ویتامین A:تخم مرغ و میوه‌ها و سبزی‌های زرد رنگ (حاوی بتا کاروتن که پیش ساز ویتامین A است)؛ ویتامین D: مطالعات اخیر نشان داده اند که ویتامین D از ابتلا به عفونت‌های تنفسی بویژه عفونت‌های ویروسی جلوگیری می‌کند. منابع غنی ویتامین D:ماهی‌های چرب، لبنیات، زرده تخم مرغ - ویتامین E ویتامین E از جمله ویتامین‌های محلول در چربی است که عملکرد آنتی اکسیدانی قوی داشته و به بدن و با حفظ یکپارچگی غشای cell-T‌ها در تقویت سیستم ایمنی و مبارزه با عوامل بیماری زا مانند باکتری‌ها و ویروس‌ها کمک می‌کند.

خطیبی گفت: همچنین منابع غنی ویتامین E:مغز‌ها مانند بادام، بادام زمینی، فندق و روغن‌های گیاهی مانند روغن آفتابگردان، ذرت و سویا - ویتامین B۶) پیریدوکسین) پیریدوکسین در تولید سلول‌های سفید خون از جمله cell-T‌ها و اینترلوکین-۲ نقش دارد.

او افزود: منابع غنی ویتامین B۶:منابع پروتئین حیوانی، سبزیجات نشاسته‌ای مانند سیب زمینی، میوه‌ها (غیر از مرکبات) - ویتامین B۱۲) کوبالامین) کمبود B۱۲ باعث پیشرفت سریع عفونت‌های ویروسی می‌شوند. کوبالامین در تولید سلول‌های سفید خون نقش حیاتی دارد و از این طریق سبب تقویت سیستم ایمنی می‌شود.

خطیبی بیان داشت: منابع غنی ویتامین B۱۲: پروتئین حیوانی مانند گوشت قرمز، ماهی ها، ماکیان، لبنیات و تخم مرغ - ویتامین C) آسکوربیک اسید) اسکوربیک اسید یک ویتامین محلول در آب است که از طریق تجمع در سلول‌های فاگوسیتیک مانند نوتروفیل‌ها سبب بهبود وضعیت کموتاکسی، فاگوسیتوز و در نهایت از بین بردن باکتری‌ها و ویروس‌ها می‌شود. منابع غنی ویتامین C: میوه‌ها مانند پرتقال، لیمو، کیوی، گریپ فروت و سبزی‌هایی مانند گل کلم و فلفل دلمه ای- روی (زینک) کمبود روی از طریق کاهش تعداد ماکروفاژ‌ها و منوسیت‌ها و افزایش استرس اکسیداتیو باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن می‌شود.

او تصریح کرد: منابع غنی روی: غلات کامل، لبنیات و منابع پروتئین حیوانی - سلنیوم مصرف کافی سلنیوم سبب کاهش استرس اکسیداتیو، کاهش التهاب و نیز از طریق سنتز گلوتاتیون پراکسیداز که محافظ نوتروفیل‌ها است، سبب تقویت سیستم ایمنی می‌شود. منابع غنی سلنیوم: منابع پروتئین حیوانی، موز، لبنیات، قارچ، برنج قهوه‌ای.

او گفت: دومین مورد-مصرف دوز‌های بالای ویتامین‌ها و مواد معدنی اثر محافظتی ثابت شده‌ای در پیشگیری از بیماری‌های عفونی ندارد. مکمل در حد توصیه‌های استاندارد در افرادی که دریافت کافی از منابع غنی مواد مغذی مذکور را ندارند توصیه می‌شود.

خطیبی افزود: ۳ -تاکنون انتقال ویروس کرونا از طریق مواد غذایی گزارش نشده است. ولی بهتر است برخی موارد احتیاطی در زمینه بهداشت مواد غذایی رعایت شود. منابع غذایی حیوانی حتما به صورت کاملا پخته مصرف شود. از مصرف غذا‌های خام که امکان شستشوی کامل آن‌ها وجود ندارد اجتناب شود؛ از وسایل آشپزخانه مجزا جهت آماده سازی غذا‌های خام و پخته استفاده شود؛ مابین آماده سازی مواد غذایی خام و پخته دست خود را کاملا بشویید.

او بیان داشت: ۴ -از به اشتراک گذاشتن وسایل مورد استفاده در مصرف مواد غذایی مانند قاشق، چنگال، کارد و لیوان اجتناب کنید. همچنین از مصرف غذا‌هایی که مستقیما با دست تماس پیدا می‌کنند FOODS FINGER اجتناب کنید. ۵ -در زمینه مصرف مایعات: تا حد امکان، مایعات کافی و فراوان بنوشید. هیدراته بودن به بدن برای دفع سموم و حفظ ایمنی مناسب کمک می‌کند. ۶ -در زمینه تغذیه با شیر مادر، بر طبق آخرین رهنمود‌های CDC که در فوریه ۲۰۲۰ منتشر شده است، هنوز مستنداتی مبنی بر انتقال ویروس به کودک شیرخوار از طریق شیر مادر مبتلا به کرونا ویروس وجود ندارد. اگرچه بهتر است در این زمینه با احتیاط عمل شود. ۷ -اگرچه برخی مواد غذایی گیاهی (مانند سیر) حاوی ترکیبات و فیتوکمیکال‌هایی هستند که می‌توانند در تقویت سیستم ایمنی بدن موثر باشند، ولی بزرگنمایی اثرات مفید آن‌ها و مصرف بی رویه این مواد غذایی می‌تواند اثرات سوئی بر متابولیسم بدن داشته و نیز با اثرات سایر مواد غذایی و مکمل‌ها و دارو‌های تجویز شده احتمالی تداخل ایجاد کند.

انتهای پیام/ی

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.