سید وحید احمدی طباطبایی معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان، گفت: سرطان به مجموعه بیماریهایی گفته میشود که در آن یکی از سلولهای بدن، در اثر عوامل مختلف، دچار رشد یا تکثیر غیرطبیعی و بیش از حد میشود که با اصلاح برخی از الگوهای زندگی خود میتوان آمار ابتلا به آن را کاهش داد.
او افزود: رشد و تکثیر غیر طبیعی در نهایت منجر به تولید تومور میشود و از طرق مختلف مانند خون و لنف به قسمتهای دیگر بدن نیز سرایت میکند که با این پدیده متاستاز می گویند.
او بیان داشت: هر چند این بیماری بیشتر در سنین بالاتر اتفاق میافتد، اما احتمال بروز سرطان در همه گروههای سنی وجود دارد و برخی سرطانها در اطفال نیز دیده میشود.
احمدی طباطبایی تصریح کرد: سرطانها به صورت اختصاصی به وسیله پاتولوژیست در بخشهای بافت شناسی و پس از رنگ آمیزی تشخیص داده میشود.
او گفت: پنج سرطان شایع مردان ایرانی به ترتیب معده، پوست، پروستات، سرطان روده بزرگ و مثانه است و در زنان ایرانی سرطان پستان، روده بزرگ، پوست، تیروئید و سرطان معده شایعترینها هستند و بر اساس نظام ثبت مرگ و میر کشور در حال حاضر سرطان سومین عامل مرگ و میر در کشور محسوب میشود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در خصوص سرطانهای شایع استان کرمان بیان داشت: طبق آخرین آمار این دانشگاه سرطانهای شایع استان در بین زنان، سرطان پستان، پوست، تیروئید و روده بزرگ و در بین مردان سرطانهای مثانه، پوست، ریه و حنجره شایعترین آنها هستند.
احمدی طباطبایی افزود: بسیاری از عوامل محیطی و همچنین استعداد زنتیکی در ایجاد سرطان نیز نقش دارند.
او در تشریح این عوامل گفت: مهمترین عوامل خطر مستعد کننده و بوجود آورنده سرطان ها؛ استفاده از سیگار، الکل، عوامل بیولوژیک و عفونتهای مزمن مثل افلاتوکسین، شیوه زندگی (تغذیه، چاقی، و عدم فعالیت فیزیکی)، پرتوهای یونیزان و اشعه آفتاب، مواد پیچیده شیمیایی و مواجهات شغلی مثل آزبست و سیلیس و کادمیوم و موارد ژنیتکی هستند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با بیان راههای پیشگیری از سرطان تصریح کرد: با توجه به اینکه طبق اسناد سازمان جهانی بهداشت از ۴۰ درصد سرطانها قابل پیشگیری هستند، به نظر میرسد با اصلاح الگوی زندگی و پرهیز از مصرف دخانیات و الکل و افزایش فعالیت بدنی و مصرف مواد غذایی سالم به ویژه مصرف سبزیجات و میوهها و استفاده از لبنیات کم چرب و کم نمک و روغنهای گیاهی میتوان تا حد زیادی از ابتلا به سرطان جلوگیری کرد.
او مهمترین دلیل بهبود بقای بیماران علاوه بر درمانهای موثر امروزی، افزایش آگاهی مردم، غربالگری و تشخیص زودهنگام این بیماری دانست و گفت: غربالگری به معنای تشخیص بیماری خاص در افرادی که هیچ علامت هشداردهندهای برای سرطان ندارند، اما به دلیل شرایط جنسی (مثلا سرطان پستان) یا سنی خاص (مثل سن بالا) بالقوه در معرض ابتلا به سرطان هستند است.
احمدی طباطبایی افزود: در این راستا در حال حاضر طبق ابلاغ دفتر اداره سرطان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در طرح ملی مبارزه با سرطان؛ سه سرطان پستان، دهانه رحم و روده بزرگ که جزء بالاترین موارد ابتلا و مهمتر از آن جزء قابل پیشگیریترین سرطانها هستند مورد غربالگری و تشخیص زودهنگام قرار میگیرند.
او بیان داشت: در برنامه تشخیص زودهنگام و غربالگری سرطان پستان، دهانه رحم و سرطان روده بزرگ، هدف شناسائی بیماران مشکوک یا مبتلا به این سرطانها و سپس ارائه خدمات مناسب در سطوح مختلف شبکه بهداشتی درمان همچنین سازماندهی درمان و مراقبت از بیماران است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان تصریح کرد: این برنامه در مورد غربالگری سرطان پستان و دهانه رحم، زنان ۳۰ تا ۵۰ ساله و در مورد غرباگری سرطان روده بزرگ افراد ۵۰ سال و بالاتر در هر دو جنس را تحت پوشش دارد. این افراد باید به مراکز جامعه سلامت منطقه خود جهت آزمایشهای اولیه مراجعه نمایند و با توجه به این که زمان تشخیص، نقش مهم و تعیین کنندهای در درمان و بقای بیماران سرطانی را ایفا میکند؛ لذا مردم باید با هوشیاری و افرایش آگاهی نسبت به تشخیص این بیماری اقدام نمایند.
انتهای پیام/ی