اکنون کاوشگر کنجکاوی ناسا، تنها کاوشگر فعال در سیاره مریخ است که از سال ۲۰۱۲ تاکنون بر سطح سیاره حرکت میکند. این کاوشگر تا کنون اطلاعات فراوانی به زمین ارسال کرده است. به تازگی کاوشگر کنجکاوی تصاویری فوقالعاده شگفت انگیز و منحصر به فرد از چیدمان تصادفی سنگها در سیاره سرخ به زمین ارسال کرده که مانند یک طرح تزیینی است. شکل منحصربه فرد و ویژه این سنگها به گفته کارشناسان نشان دهنده وجود آب در گذشتههای دور سیاره مریخ است که در اثر برخورد با سنگ و ایجاد رسوب در آنها به شکل امروزی تبدیل شده است.
بیشتر بخوانید: ۵۰ سال آینده زندگی در فضا دستخوش چه دگرگونیهایی میشود؟
کاوشگر کنجکاوی اکنون به مطالعه درباره منطقه غنی از خاک رس سیاره مریخ میپردازد و اطلاعات جمع آوری شده از آن به دانشمندان کمک میکند تا به بررسی تاریخچه وجود آب درسیاره مریخ بپردازند.
با تکمیل مراحل ساخت کاوشگر مارس ۲۰۲۰ ناسا، این کاوشگر در سال ۲۰۲۰ به فضا پرتاب و درسال ۲۰۲۱ برسطح سیاره فرود میآید. افزون بر کاوشگر کنجکاوی، اکنون سطح نشین رباتیک اینسایت هم درسیاره مریخ فعال است و به حفاری لایههای زیرین سیاره میپردازد تا بتواند جنس لایههای درونی مریخ را شناسایی کند. از دیگر ماموریتهای سطح نشین رباتیک اینسایت، بررسی لرزههای لایههای درونی سیاره مریخ است تا میزان زمین لرزهها و شدت آن اندازه گیری شود. مریخ نورد مارس ۲۰۲۰، در فوریه ۲۰۲۱ داخل دهانه Jezero Crate سیاره مریخ که طولی برابر با ۴۵ کیلومتر دارد فرود خواهد آمد. دانشمندان معتقدند این دهانه در گذشتههای دور سیاره مریخ، یک دریاچه و محل دلتای رودخانه آن بوده است.
کاوشگر مارس ۲۰۲۰، دارای شش چرخ است و میتواند برروی سنگهای نوک تیز سیاره مریخ به آسانی حرکت کند. این مریخ نورد دارای ابزارهای طیف سنجی برای نقشه برداری ژئوشیمی بر روی سطحی در حال حرکت است. دانشمندان در نظر دارند با ایجاد امکان نقشه برداری از ترکیبهای آلی حاوی کربن در لایههای سیاره مریخ، به نشانههایی از حیات برسطح آن دست یابند. یکی از بخشهای مهم کاوشگر مارس ۲۰۲۰، امکان جمع آوری وذخیره بین ۲۰ تا ۳۰ نمونه حفاری شده و ارسال آنها به وسیله موشک به زمین برای امکان مطالعه و بررسی دانشمندان در آزمایشگاههای مجهز و پیشرفته است. آژانس فضایی اروپا، ESA هم طرح کاوشگر رباتیک رزالیند فرانکلین را که جزو پروژه اگزومارس است در دست دارد.
این کاوشگر رباتیک بسیارمشابه مارس ۲۰۲۰ است و درتابستان سال ۲۰۲۰ ساخت آن تکمیل و بنا برپیش بینیها به سوی سیاره مریخ ارسال میشود. ساخت کاوشگر رباتیک رزالیند فرانکلین، حاصل همکاری دانشمندان آژانس فضایی اروپا و آژانس فضایی روسیه، مشهور به روس کاسموس است.
هدف کارشناسان از ساخت کاوشگر رباتیک مارس ۲۰۲۰، کشف نشانههایی از حیات در سیاره مریخ است. همچنین این کاوشگر با بررسی لایههای زمین شناسی سیاره، مناسبترین محل برای ارسال موشک فضایی حامل فضانوردان در دهه ۲۰۳۰ به سیاره مریخ را شناسایی خواهد کرد. از جمله تجهیزات مریخ نورد مارس ۲۰۲۰ میتوان رادارهایی با قابلیت نفوذ در رسوبات لایههای زیر زمینی سیاره را نام برد. دانشمندان در نظر دارند به این ترتیب نشانههایی از آب مایع یا یخ در سیاره شناسایی کنند. شناسایی آب و یا یخ در سیاره مریخ اهمیت فراوانی برای سفر فضانوردان در دهههای آینده به آنجا دارد. تولید سوخت مورد نیاز حرکت موشک و سفینههای فضایی، تامین امکانات زندگی درسیاره سرخ و رشد گیاهان و حتی پرورش حیوانات به آب نیاز دارد.
مریخ نورد مارس ۲۰۲۰ مجهز به ۷ ابزار علمی فوق پیشرفته و ۲۳ دوربین برای رصد بخشهای مختلف مریخ است. یکی از ابزارهای منحصربه فردی که همراه این کاوشگر به فضا ارسال میشود، نوعی چرخبال است که با استفاده از آن دانشمندان میتوانند به نقشه برداری هوایی از ارتفاع کم از سطح سیاره سرخ بپردازند.
منبع:Space
انتهای پیام/