به گزارش گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، یعقوب زلقی مدیر پایگاه میراث فرهنگی گندیشاپور و ایوان کرخه درخصوص پایان عملیات فصل سوم مرمت آرامگاه یعقوب لیث صفاری گفت: در مرمت انجامشده، پس از حایلبندی نقاط باربر حمال، طاقستونهای ابتدا و انتهای نما که نقش تکیهگاه برای فشارهای طاق از طرفین را داشتند با استفاده از آجرهای تهیهشده مشابه با ملات باتارد کار شدند.
او افزود: در مراحل بعد ستونها و پایه طاقها به صورت هشتگیر کردن با دیوار قبلی، به صورت تخصصی تقویت و استحکامبخشی شدند که این تقویت موجب مهار کمانش و فشار ناشی از رطوبت و سنگینی طاق شد.
زلقی با بیان اینکه در بدنههای نما همین رویه به صورت تخصصی اجرا شد بیان داشت: پشتبندها، پالونهها و طاقها نیز به صورت کامل ساخته و احیا شدند؛ ضمن اینکه قبل از اجرای مرحله سقف، به دلیل تقسیم بار و کنترل فشار ناگهانی و یکباره پشتبام، حایلهای حمال خارج و سپس پر سقف با پوکه معدنی پُر شد و بارها مرحله به مرحله به طاق و ستون اضافه شدند.
مدیر پایگاه میراث فرهنگی گندیشاپور و ایوان کرخه ادامه داد: همچنین ناودانهای آب با جنسهای فلزی و سنتی به بیرون از ستون هدایت و اجرا شدند و امکان نفوذ رطوبت به ستون و طاق کنترل شد.
این مقام مسئول اظهار داشت: در بام، آجرها با ملات گل آهک با شیببندی و ترمیم بندهای بین آن صورت گرفت که به این وسیله امکان نفوذ رطوبت از سقف کنترل و رویه نهایی آن به صورت سنتی با آجرهای ۲۰ در ۲۰ اجرا شد.»
یعقوب زلقی با اشاره به ساماندهی ظاهر بنا نیز بیان کرد: در این خصوص، بندهای باقیمانده قدیمی در دیوار و طاقها خارج و به منظور یکپارچه شدن شکل نما و ساختار، قفل و بست آجرها با مصالح درونی بندکشی شده است.
او گفت: به دلیل اینکه در سرتاسر بنا، نفوذ رطوبت از سقف و باز شدن برخی از بندهای بین آجرها را شاهد بودیم، برخی نقاط در قسمت سقف پشتبام ترمیم و یک لایه محافظ کاهگل نیز روی آن کار شد تا با نفوذ کاهگل در بطن و خلل و فرجهای آجرها و بندها، از نفوذ رطوبت به سقف جلوگیری شود.
زلقی تصریح کرد: این عملیات با اختصاص ۱۰۰ میلیون تومان اعتبار از محل اعتبارات ملی انجام شد.
آرامگاه یعقوب لیث صفاری در روستای شاهآباد در ۱۰ کیلومتری دزفول به شوشتر قرار دارد. در کنار این آرامگاه بازماندههای شهر باستانی گندیشاپور دیده میشوند و در اطراف بقعه قبرستان وسیعی نیز وجود دارد. این آرامگاه اثری برجامانده از دوره تیموریان است که در هشتم دیماه ۱۳۷۸ با شماره ۲۵۵۰ در ردیف آثار ملی ثبت شد.
انتهای پیام/گ