سفر یک روزه خبرنگاران به منطقه‌ای محروم در سنندج، رنگ و بوی متفاوتی با سفرهای عادی داشت.

به گزارش خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، بار‌ها و بار‌ها شنیده بودم داوطلبانی که برای کمک به مناطق محروم اعزام می‌شوند، وقتی از سفر باز می‌گردند به اندازه تمام عمرشان خاطره دارند. هیچ وقت مجالی نبود سفر‌هایی با این رنگ و بو را تجربه کنم، اما این بار همراهی با جمعی از خبرنگاران به مناطق محروم کشور تجربه‌‌ای به یادماندنی‌ را برای من به یادگار گذاشت. این بار خبرنگاران بودند که طعم زندگی و سفر به این مناطق را می‌چشیدند.
 
مبدأ تهران مقصد فرودگاه سنندج. این شروع یک سفرمتفاوت بود. وقتی هواپیما در فرودگاه سنندج نشست و مسافران پیاده شدند، هوای بهاری کردستان در این فصل از سال اولین چیزی بود که توجه همه را به خود جلب کرد.
 
دعوت به صبحانه می‌توانست تو را با فضایی که تا به حال تجربه‌اش نکرده بودی، بیشتر آشنا کند، صبحانه‌ای که این بار میزبانانش مهمان نواز‌های کردنشین بودند. وعده‌ بازدید از روستایی از توابع شهرستان بیجار شوق این سفر را برای ادامه همراهی بیشتر با این گروه جذاب‌تر می‌کرد.
 
روستای گوندک اولین مقصد برای بازدید بود. جاده آسفالت نداشت. از اتوبوس پیاده شدیم و با مینی بوس‌ حدود ۸ کیلومتر به سمت روستا حرکت کردیم. با پیاده شدن ما از مینی بوس، مردم روستا که اکثر آن‌ها پا به سن گذاشته بودند، به استقبال‌مان آمدند و با روی گشاده خوش آمدگویی کردند.
 
لذت ناب سفر به مناطق محروم/
 
گوندک نه تنها جاده‌ای مناسب و آسفالت برای رفت و آمد نداشت، بلکه تقریبا از حداقل‌ترین امکانات نیز محروم بود. برای اهالی روستای گوندک خشکسالی و نبود کار بهانه‌ای شده بود تا روستا را به حال خود رها کنند و به شهر‌ها پناه ببرند، اما امروز با آمدن بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) و طرح اشتغالزایی تقریبا دوباره جان گرفت.
 
کامبیز محمدی مجری طرح‌های اشتغالزایی محور اجتماعی بنیاد برکت استان کردستان در روستای گوندک گفت: روستای گوندک در چند سال اخیر بیشترین آمار مهاجرت را داشته که مشکلات مربوط به کسب و کار دلیل این مهاجرت بوده است.

او ادامه داد: شغل بیشتر مردم این منطقه زراعت گندم به شکل دیمی بوده است که به دلیل خشکسالی و کمبود آب‌های زیرزمینی این کار را کنار گذاشته‌اند.

به گفته مجری طرح‌های اشتغالزایی محور اجتماعی بنیاد برکت استان کردستان، بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) با توجه به مصوبه شورای اشتغال استان به این روستا ورود کرده و با ارائه تسهیلات، مشاوره، ایجاد بازار اشتغال موجب مهاجرت معکوس اهالی این روستا شده است.

محمدی با بیان اینکه در حال حاضر ۱۵۰ نفر ساکن این روستا هستند، افزود: تعدادی از آن‌ها مهاجرت کرده بودند که با اجرای طرح‌های بنیاد برکت به این روستا بازگشتند.

در مسیر روستا که قدم می‌گذاشتی انگار کمبود و مشکلات مردم سرتا سر وجودت را می‌گرفت، از تخریب منازلشان گرفته تا بوی تعفن گودال فاضلات وسط روستا که شب‌ها بلای جانشان بود. اهالی از وضعیت در حال حاضر روستا باز هم رضایت کامل نداشتند، زندگی جریان داشت، اما رفاه و آسایش واژه‌هایی بودند که در اینجا نه تنها قابل لمس نبود، بلکه معنی‌ای هم نداشت. گوندک تا زمانی که بتواند به روز‌های پربرکت خود برگردد راه زیادی پیش رو دارد، اما در روز‌های پیش رو تمام دلخوشیشان حمایت‌های مستمر بنیاد برکت بود.

یکی از اهالی روستا می‌گفت: با ۳۰ میلیون تومان تسهیلاتی که از بنیاد برکت گرفتم، ۱۶ رأس دام خریدم و به روستا آبا و اجدادیم برگشتم و پیش خانواده‌ام زندگی می‌کنم.

لذت ناب سفر به مناطق محروم/

پس از پذیرایی دلشنین و مهمان نوازی مردم روستای گوندک با مینی بوس‌ها به سمت جاده اصلی حرکت کردیم. روستای خودلان مقصد بعدیمان بود. هنگام ورودمان این کودکان بودند که با چهره‌هایی خندان به استقبال‌ ما آمدند. دکه مکانیکی ابتدای روستا اولین چیزی بود که توجه ما را جلب می‌کرد. امکاناتش کم بود، اما با حمایت‌های بنیاد برکت می‌توانست خرج یک زندگی حداقلی را تأمین کند. به گفته پسرجوانی که صاحب این مکانیکی بود، بنیاد برکت در جهت حمایت‌های ویژه‌ای که در مسیر اشتغالزایی دارد، ۱۰ میلیون وام برای اشتغال او پرداخت کرده است. ۱۰ میلیون وامی که در زندگی‌اش برکت آورده بود و امروز ماهی ۳ میلیون تومان درآمد دارد. رونق تنها مکانیکی خودلان نتیجه تلاش تسهیلگران و حمایت‌های بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) بود.

از طرفی دیگر زنان و دختران  روستا به امید کمک به اقتصاد خانواده گره بر گره فرش می‌گذاشتند تا هنر دستان خود را در چهره قالی‌ها به رخ بکشند. به گفته خودشان اگر تا امروز برای دیگران فرش می‌بافتند و نیمی از پولش را دریافت می‌کردند، حال با وسایل و امکاناتی که در اختیار دارند، می‌توانند برای خودشان کار کنند و گامی هر چند کوچک در جهت امرار معاش خانواده خود داشته باشند، هر چند  مدت حضور ما در خودلان کم بود، اما تلنگری برای ما بود که بتوانیم واقعیت‌های موجود را به راحتی منعکس کنیم. خودلان این روز‌ها با حمایت بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) زنانی هنرمند را در خود می‌پروراند و در راستای احیای فرش آهنین بیجار زحمات بسیاری می‌کشد.

لذت ناب سفر به مناطق محروم/

سفر به مناطق محروم می‌تواند هم قلب یک مسافر را به درد آورد، هم می‌تواند فکر او را برای ایجاد شرایطی بهتر در این مناطق باز کند. با رسیدن اتوبوس به فرودگاه کرمانشاه سفر یک روزه تمام شد، اما دل‌هایمان پیش آن‌ها ماند تا یادمان باشد رفاه فقط برای بخشی از مردم کشور است، چرا که بسیاری افراد با کمترین امکانات، زندگی خود را سپری می‌کنند.

به هر حال باید در نظر داشت اشتغالزایی برای مناطق محروم نکته تحسین برانگیزی است، اما کودکانی که با خنده‌های بلندشان در پستی‌ها و بلندی‌های روستا‌های مناطق محروم دوچرخه سواری می‌کردند نیاز به شغل ندارند، بلکه حداقل‌های یک زندگی کودکانه، مدرسه و امکانات آموزشی نیز می‌تواند دوای دل محروم‌شان باشد، البته این‌ها بخشی از مایحتاج یک زندگی معمولی است، چراکه درد‌هایی دارند که اگر بخواهی به تک تک آن‌ها گوش دهی، دلی سیر و چشمی گریان می‌خواهد.

با همه خدماتی که جمهوری اسلامی ایران در راستای محرومیت زدایی داشته و بر اساس آمارها، کیفیت زندگی محرومان و حاشیه‌نشین‌ها به مراتب بهتر از پیش از انقلاب شده است. در جهت سیاست‌ها، مأموریت‌ها و رسالت‌های ابلاغی از سوی ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره)، به منظور محرومیت‌زدایی، اشتغالزایی، توانمندسازی اقتصادی و اجتماعی و توزیع عادلانه‌ امکانات و منابع در روستا‌ها و مناطق محروم و کم‌تر توسعه‌یافته، بنیاد برکتِ ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) نهضت اشتغالزایی را در این مناطق براساس ظرفیت‌های محلی راه‌اندازی کرده و به شکل جدی در دست اقدام دارد.

روستاهای استان کردستان این روز‌ها تحت پوشش طرح‌ها و الگو‌های اجتماع محور سحاب بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) است. طرح سحاب بخشی از اجرای مدل جامع توسعه‌ مناطق محروم و روستایی را پشتیبانی می‌کند. در این مدل اشتغالزایی در ابتدا زمینه‌های ایجاد کسب‌وکار تعیین می‌شود و پس از سنجش و تطبیق اهلیت فنی افرادی که تمایل به کسب‌وکار تعریف‌ شده دارند؛ فرآیند‌های تأمین منابع و اخذ مجوز‌های قانونی طی می‌شود.

بنیاد برکتِ ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) در سال گذشته ۱۰ هزار طرح اشتغالزایی را با ۴۰ هزار فرصت شغلی ایجاد کرده است که بخش اعظم آن در قالب طرح سحاب در مناطق محروم و روستا‌ها راه‌اندازی شده و برای سال ۱۳۹۸ نیز عملیاتی کردن ۳۰ هزار طرح اشتغالزایی با ۷۲ هزار فرصت شغلی با اولویت مناطق سیل‌زده، در دستور کار دارد. لازم به توضیح است بنیاد برکتِ ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره)، این طرح‌های اشتغالزایی را در سال ۱۳۹۸ در ۲۶ استان، ۱۵۵ شهرستان و ۶ هزار روستا ایجاد خواهد کرد.

گزارش از زهره شایسته

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۳ ۰۳ مرداد ۱۳۹۸
بیجار گروس دیار مردمان انقلابی که محروم ترین شهر غربی است نبود کار و اشتغال پایدار باعث شده 50درصد یا بیشتر ساکنین به شهرهای بزرگ مهاجرت کنن
آخرین اخبار