به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان،وقوع سیلابها در ۲ ماه گذشته، مشکل اصلی راههای روستایی را که بخشهایی از آن در بستر رودخانه ساخته شده است، آشکار ساخت و این وضعیت موجب شده، تا از این دیار به نام استان 'بدون پل' یاد کنند.
روستاییان میگویند که مسئولان با لوله گذاری، به صورت موقت تردد در راههای سیل گرفته را میسر کرده اند، اما این پلهای موقت با بارندگیها و سیلاب، شسته میشود و راه دوباره بسته میشود.
آنها افزودند: لوله گذاری دوباره، دو سه روزی طول میکشد و در این مدت راه مسدود و ارتباطها قطع است.روستاییان استان میگویند که ۲ ماه از وقوع سیلهای مخرب خراسان شمالی گذشته است و در این مدت کارشناسان بنیاد مسکن برای ارزیابی خسارتها در روستاها حضور یافته اند، اما هنوز تسهیلات دست آنان را نگرفته است البته مسئولان بنیاد مسکن هم میگویند دولت در این مدت بی خیال نبوده و خوشبختانه تسهیلات در زمان کوتاهی از وقوع حادثه، ابلاغ شده است.
آخوند آق عضو شورای اسلامی روستای قزلرقلعه بالا گفت: کارشناسان بنیاد مسکن برای ارزیابی خسارتها در روستا حضور یافته اند، اما هنوز اقدامی برای عملیات بازسازی مناطق آسیب دیده انجام نشده است.
آخوند آق، اظهار داشت: برای جبران خسارت ناشی از تلفات دام، هنوز اقدام خاصی انجام نشده است و جهادکشاورزی هنوز در این باره کاری نکرده است.
وی افزود: مشکل اصلی ما راه دسترسی است و اولویت ما ایجاد پل برای حل مشکل بسته شدن راهها است.
عضو شورای اسلامی روستای قزلرقلعه بالا با بیان اینکه با سیلابی شدن رود، راه دسترسی روستاها قطع میشود اظهار داشت: دستگاههای متولی نسبت به لوله گذاری و ایجاد پل موقت اقدام کرده اند، اما این پلها در هر سیلاب تخریب میشود و بازسازی این پلهای موقت هم چند روز طول میکشد.
وی خاطرنشان کرد: در سیلاب هفته جاری هم پلهای موقت تخریب شد و مردم با تراکتور عبور داده میشوند و البته عبور و مرور بانوان با این شرایط سخت است.
امان محمد خواجه دهیار روستای یومق از شهرستان مانه و سملقان در این باره گفت: بارندگیها و سیل در سال جاری به بیش از ۱۱۰ واحد مسکونی خسارت زده است که ۶۰ واحد مسکونی تخریبی است.
وی اظهار داشت: علاوه بر آن شمار زیادی از انبارها، آغل، محل نگهداری دام و علوفه خسارت دیده و یا به طور کامل تخریب شده است.
امان محمد خواجه در باره اقدامات انجام شده برای بازسازی مناطق سیل زده گفت: کارشناسان بنیاد مسکن برای ارزیابی خسارتها در روستا حضور پیدا کرده اند و نسبت به برآورد خسارت اقدام شده و مراحل دریافت وام بازسازی در دست پیگیری است، اما جهاد کشاورزی هنوز برای جبران خسارتهای دام اقدامی در این روستا انجام نداده است.
وی با تاکید بر اینکه مشکل اصلی و مهم مردم، بسته شدن راه دسترسی به هنگام سیلاب است اظهار داشت: در روستاهای اطراف، تلفن همراه آنتن ندارد و به همین علت در زمان حادثه سیل، اطلاع رسانی برای طلب امداد، به سختی انجام شد و امدادها دیرهنگام به دست مردم رسید.
دهیار روستای یومق از شهرستان مانه و سملقان افزود: اگر مشکل آنتن دهی نبود و یا اینترنت گوشیها جواب میداد، ارتباط برقرار میشد و برای امداد از نهادهای مختلف کمک میخواستیم و شاید حضور نیروهای امدادی هم زودتر امکان پذیر میشد.
دهیار روستای یومق گفت: قطع شدن راههای ارتباطی با سیلاب، مشکل مهم مردم این منطقه است، پلهای موقت برای برقراری ارتباط اجرا شده است، اما با هر سیل، پلها شسته میشود و هر بار دو روز طول میکشد تا دوباه پل موقت ایجاد و ارتباط برقرار شود.
دهیار روستای کهنه جلگه هم در این باره گفت: ایجاد پل و حل مشکل تردد، خواسته اصلی مردم است.
آخوند قربان دردی شایگان اظهار داشت: قطع شدن راهها در سیلاب، امدادرسانیها را با مشکل جدی روبه رو کرد و امدادگران نتوانستند راحت در مناطق حادثه دیده حضور یابند، اگر این مشکل حل شود، بسیاری از دغدغهها پایان مییابد.
بخشدار جرگلان هم گفت: هنوز رودهای این منطقه سیلابی است و در بارندگی ها، دبی آب بیشتر میشود و راههای بسته میشود.
پولاد نجاهی اظهار داشت: حل مشکل برقراری ارتباط و ساخت پل خواسته اصلی روستاییان است و این امر باید در اولویت بازسازیها قرار گیرد.
بر اساس این گزارش، در سیلهای اخیر ۲ محور اصلی، هشت محور فرعی و ۸۸ محور روستایی بسته شده بود.
علی اصغر بدیعی مقدم مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای خراسان شمالی در این باره گفت: خسارت سیل به راه ها، تاسیسات زیربنایی راه و ابنیه فنی این استان بیش از چهار هزار و ۳۷۷ میلیارد ریال برآورد شده است.
وی اظهار کرد: سیل به بیش از ۱۸۰ کیلومتر از راههای اصلی و فرعی استان خسارت زده است.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای خراسان شمالی خاطرنشان کرد: این خسارتها از شهرستان مختلف بود، اما بیشترین آن از شهرستان مانه و سملقان گزارش شده است.
وی با اشاره به اینکه سیل به راههای اصلی و فرعی و روستایی خسارت وارد کرده است افزود: در این مدت، راهداران به صورت شبانه روزی نسبت به لایروبی، پاکسازی و ریزش برداری مسیرها مبادرت داشتند.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای خراسان شمالی اظهار کرد: به منظور تامین و ارتقای ایمنی راه ها، راهداران اقدامات لازم انجام دادند.
علی روحانی معاون امور بازسازی و مسکن بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان شمالی گفت: در بارندگیها و سیل امسال ۶ هزار و ۹۰۰ واحد دچار خسارد شد که ۴۹۵ واحد در شهرها و مابقی در روستاها است.
علی روحانی با بیان اینکه تمام این واحدها باید بازسازی شوند گفت: برای بازسازی هر واحد مسکن روستایی ۴۰۰ میلیون ریال وام بازسازی، ۱۵۰ میلیون ریال وام معیشتی و ۱۰۰ میلیون ریال کمک بلاعوض پرداخت میشود و در شهرها هم ۵۰۰ میلیون ریال وام ساخت منزل، ۱۵۰ میلیون ریال وام معیشتی و ۱۲۰ میلیون ریال کمک بلاعوض داده میشود.
وی خاطرنشان کرد: در اسفراین ۷۲۵ واحد، بجنورد یکهزار و ۵۱ واحد، در جاجرم ۲۰۳ واحد، در راز و جرگلان سه هزار و ۱۳۰ واحد، شیروان ۳۵۸ واحد، فاروج ۶۹ واحد و در مانه و سملقان یکهزار و ۳۶۴ واحد خسارت دیده است.
معاون امور بازسازی و مسکن بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان شمالی با بیان اینکه اکنون پی کنی ۲۹ واحد روستایی آغاز شده است گفت: ۱۰ واحد در روستاهای راز و جرگلان و ۱۹ واحد در روستاهای مانه و سملقان بوده است.
روحانی گفت: سه واحد مسکونی شامل دو واحد در روستاهای راز و جرگلان و یک واحد در مانه و سملقان در مرحله فونداسون است و ۲ واحد هم در روستاهای راز و جرگلان در مرحله اسکلت سازه است.
وی گفت: تا کنون برای ۹۲۰ واحد روستایی در مانه و سملقان و ۱۰۰ واحد در راز و جرگلان پرونده تشکیل شده است و ۴۸ فقره پرونده در راز و جرگلان و ۳۱ فقره پرونده در مانه و سملقان به بانک معرفی شده است.
روحانی با بیان اینکه وام بازسازی مناطق روستایی به ۶ بانک عامل ابلاغ شده است که سهم هر کدام ۵۰ فقره است تصریح کرد: بانکهای ملی، صادرات و کشاورزی در مجموع ۱۵۰ فقره تسهیلات در روستاهای راز و جرگلان را پرداخت میکنند و بانکهای صادرات و ملی هم هر کدام ۲۰ فقره وام بازسازی شهری را ابلاغ کرده اند.
معاون امور بازسازی و مسکن بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان شمالی خاطرنشان کرد: در مجموع در شهرستان راز و جرگلان ۴۰ فقره وام شهری و ۱۵۰ فقره وام روستایی ابلاغ شده است.
وی گفت: در شهرستان مانه وسملقان هم بانکهای مسکن، سپه و رفاه هر کدام ۵۰ فقره وام روستایی ابلاغ شده است و در مجموع تا کنون بازسازی ۳۰۰ واحد روستای و ۴۰ واحد شهری ابلاغ شده است.
روحانی خاطرنشان کرد: بر اساس هدف گذاری ها، بازسازی مناطق سیل زده تا یک سال به اتمام میرسد.
وی درباره مشکلات برای بازسازی مناطق سیل زده گفت: در جرگلان، تنها یک واحد سنگ شکن وجود دارد و احتمال دارد مردم در این منطقه، برای تامین مصالح با مشکل روبه رو شوند از طرفی مسافت طولانی سبب شده تا حمل مصالح تا جرگلان و مناطق مرزی هزینه بر باشد از این رو استقبال مرم از وامها کم است.
معاون امور بازسازی و مسکن بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان شمالی اظهار داشت: تمام خدمات این بنیاد شامل آوار برداری، تهیه نقشه، صدور پروانه ساختمانی و نظارتها رایگان است.
محمد زراعی فرماندار رازوجرگلان گفت: ساخت ۱۱۰ واحد مسکن برای مددجویان سیلزده کمیته امداد امام (ره) در این شهرستان مرزی از اوایل اردیبهشت ماه آغاز شده است.
وی اظهار داشت: ۳ هزار و ۴۵۰ واحد مسکونی این منطقه از بارندگی و سیلابهای امسال بین ۱۰ تا ۱۰۰ درصد آسیب دیده است.
زراعی با تاکید بر مرمت نشدن هیچ خانه خشت و گلی، گفت: با توجه به اینکه عمده منازل تخریبی و خسارت دیده منطقه خشت و گلی است، مرمت آنها در دستور کار نیست و باید همه این واحدها با مصالح امروزی نوسازی شود.
فرماندار رازوجرگلان با اشاره به کمکهای صورت گرفته به سیلزدگان شهرستان، اظهار داشت: اصناف بجنورد با اهدای ۱۰۰ تن سیمان به سیل زدگان در بازسازی و نوسازی مناطق سیلزده رازوجرگلان مشارکت کرده اند.
محمدرضا قلی پور مدیرکل امور عشایری خراسان شمالی هم گفت: طرح مطالعاتی بازسازی و مقاوم سازی سرپناه خانوارهای عشایری این استان که از ناحیه بارش باران و جاری شدن سیل خسارت دیده بودند آغاز شد.
وی اظهار داشت: با بارش باران و سیل یکهزار و ۴۱۲ باب سرپناه عشایری که در مناطق قشلاقی استان گلستان و راز و جرگلان، مانه و سملقان و اسفراین است خسارت وارد شد.
مدیرکل امور عشایری خراسان شمالی افزود: ۴۰ درصد این سرپناهها که از مصالح بومی شامل خشت و گل، سنگ و چوب ساخته شده اند بین ۳۰ تا ۱۰۰ درصد خسارت دیده اند.
وی اظهار داشت: خانوارهای عشایری این استان در مناطق قشلاقی از سرپناههای خشتی و گلی و در مناطق ییلاقی از سیاه چادر استفاده میکنند.
قلی پور اظهار داشت: هم اکنون سرپناههای عشایری از نظر جانمایی غلط، استفاده غیر اصولی از مصالح و سایر موارد آسیب شناسی میشود و برای بازسازی و مقاوم سازی برنامه ریزی خواهد شد.
وی افزود: از اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان نیز مجوز بازسازی سرپناههای عشایری با مصالح مستحکم از جمله بلوک و سیمان گرفته شده که این امر بسیار کمک کننده است.
مدیرکل امور عشایری خراسان شمالی گفت: عشایر این استان در سال جاری از ناحیه بارش باران و سیل ۴۰۰ میلیارد ریال خسارت دیدند که از مجموع این میزان ۶۴ میلیارد ریال خسارت به سرپناهها بوده است.
قلی پور افزود: در زمان بارش باران پلاستیک بین برخی از خانوارهای عشایری این استان توزیع که بخشی از سرپناها محافظت شد.
وی اظهار داشت: عشایری که از سیاه چادر برای سرپناه استفاده میکردند از ناحیه بارش باران خسارت زیادی ندیدند.
مدیرکل امور عشایری خراسان شمالی گفت: علاوه بر خسارتها از ناحیه بارش باران ۵۰ درصد چادر خانوارهای عشایری این استان کهنه و فرسوده هستند که نیاز به بازسازی و نوسازی دارد.
منبع: ایرنا
انتهای پیام/ب