نان لقمه‌ای شکم پر تکه‌های نان حجیم است که میان آن سبزیجات تفت داده شده ریخته می‌شود. این نان به دلیل ظاهر نرم و پف بسیار، به راحتی خورده می‌شود و مورد علاقه همه به خصوص کودکان خواهد بود.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، نان لقمه‌ای یکی از نان‌های نرم و پفی است که به دلیل اندازه کوچک و جمع و جور خود برای ساندویچ‌های کوچک و یا همراهی با صبحانه عالی است. نان‌های شکم پر همانند نان اشترودل و سایر نان‌های شکم پر به عنوان یک میان وعده و یا حتی وعده اصلی برای افرادی که حوصله نشستن کنار میز به مدت طولانی و خوردن یک غذای عادی را ندارند، انتخاب خوبی است. شما می‌توانید نان شکم پر لقمه‌ای را به تعداد افراد خانواده و یا بیشتر درست کنید. چون اندازه تعداد نان‌ها دست خودتان است. می‌توانید لقمه‌ها را کوچک و یا بزرگ بگیرید. این نان یک ویژگی جالب دارد که در انتها خواهید دید.

مواد میانی شامل سبزیجات، گوشت و یا مرغ است. من فقط از سبزیجات استفاده کردم تا هم ساده‌تر باشد و هم برای کسانی که علاقه‌ای به خوردن گوشت ندارند مناسب باشد. در مورد میزان مواد انتخاب با شماست که می‌خواهید بخش زیادی از نان را مواد میانی تشکیل دهد یا خود نان حجیم. من مواد را به اندازه‌ای انتخاب کردم که مواد دقیقا در وسط قرار می‌گرفت و در واقع بخش کمی از آن سبزیجات و بخش بزرگتر نان بود. توصیه می‌کنم مواد را دو برابر کنید و در عوض با دستانتان خمیر را پهنتر کنید تا بتوانید مواد را در میان آن جای دهید.

چرا باید نان لقمه‌ای درست کنم؟

خب درست کردن نان بخصوص برای افراد مبتدی کار بسیار سختی به نظر می‌رسد حالا شکم پر هم باشد. علاوه بر این زمان طولانی صرف درست کردن آن می‌شود آیا واقعا لازم است آن را درست کنم؟ خب من به شما می‌گویم بله یکبار امتحان آن کافی است. یکبار امتحان کردن باعث می‌شود به پختن نان علاقه‌مند شوید و باز هم دلتان بخواهد آن را درست کنید. این نوع نان بسیار حجیم و پفی است و به سادگی درست می‌شود. نتیجه‌ای که به دست می‌آورید کاملا راضی کننده است حتی اگر در تمامی مراحل خرابکاری کنید. من مطمئنم اگر یکبار آن را درست کنید این نان انتخاب همیشگی شما خواهد بود.

نان‌های شکم پر به عنوان یک میان وعده

جایگزین‌ها

من برای نان از شیر استفاده کردم، چون شیر آن را لطیف می‌کند. اگر به شیر حساسیت دارید و یا بنا به دلایلی از آن اجتناب می‌کنید، خیلی ساده از آب استفاده کنید. برای رو مال کردن هم می‌توان تنها از آب استفاده کرد. مواد میانی هم هر چه دوست دارید استفاده کنید. من قارچ استفاده نکردم، چون به نظرم آب می‌اندازد و داخل نان را خمیر می‌کند و برای بعضی از آن‌ها پنیر پیتزا هم کمی همراه مواد اضافه کردم که امتحانش بد نیست.

مواد لازم:

برای خمیر

شیر یا آب: ۳/۴ پیمانه + مقداری بیشتر
آرد: ۳ پیمانه
آب: ۲ قاشق غذاخوری
شکر: ۱ قاشق غذاخوری
مخمر فوری: ۲ و ۱/۲ قاشق چایخوری
کره: ۲ قاشق غذاخوری (یا کره گیاهی)
روغن: ۲ قاشق غذاخوری
نمک: ۱ قاشق چایخوری

مواد میانی:

پیاز: ۱ عدد متوسط
هویج: ۱ عدد متوسط (خرد شده به اندازه ۱/۲ پیمانه)
نخود سبز: ۱/۲ پیمانه
سیب زمینی: ۱/۲ پیمانه
زردچوبه: ۱/۲ قاشق چایخوری
فلفل قرمز: ۱/۲ قاشق چایخوری
افطاری شب دوازدهم ماه رمضان؛ نان لقمه‌ای شکم پر

طرز تهیه:

۱. ابتدا شیر را گرم می‌کنیم تا به اندازه لازم حرارت ببینید. نگذارید بجوشد. می‌گذاریم تا به اندازه لازم ولرم شود. برای تست کردن انگشت‌تان را در شیر فرو کنید اگر به مدت ۶ ثانیه توانستید آن را نگه دارید یعنی حرارت مناسب است. ۱/۲ پیمانه شیر را با ۲ قاشق غذاخوری آب و ۱ قاشق غذاخوری شکر مخلوط کنید. مخمر را داخل شیر بریزید. خوب بهم بزنید تا هیچ بخش گلوله مانندی روی آن نماند. من از مخمر فوری استفاده کردم که می‌توان بدون عمل آمدن آن را روی آرد ریخت و سایر مواد را اضافه کرد. اما بر حسب احتیاط مثل همیشه اول مخمر را عمل آوردم.

۲. روی ظرف مخلوط مخمر را با یک بشقاب کوچک بپوشانید. به مدت ۱۵ دقیقه بگذارید بماند. پس از این مدت مخمر حسابی پف می‌کند و بالا می‌آید. نمک را روی آرد بریزید و با ویسک دستی هم بزنید. حالا مخلوط مخمر را روی آرد بریزید. لازم است که یادآوری کنم که حتما آرد را الک کنید. مهم نیست که از چه مارک آردی استفاده می‌کنید. هر آردی از هر نوعی و حتی بهترین مارک هم که باشد باید الک شود.

۳. حالا ۱/۲ پیمانه شیر را روی آرد بریزید و با دست بهم بزنید. مخلوط را با دست چنگ بزنید وقتی می‌بینید خمیر رطوبت کافی ندارد مقدار بیشتری شیر به آن اضافه کنید. در اصل باید یک پیمانه شیر باشد، ولی میزان شیر بستگی به آرد هم دارد در صورتی که از آرد سفید استفاده کنید، شیر کمتری بریزید.

۴. بعد از افزودن شیر دوباره خمیر را ورز دهید. اگر خیلی شل است کمی آرد اضافه کنید. حالا روغن را اضافه کنید و خمیر را دوباره ورز دهید. این نان نیاز به ورز دادن حسابی دارد. ابتدا خیلی شل و چسبناک پس از ۵ دقیقه ورز دادن بافت بهتری پیدا می‌کند. ۲ قاشق غذاخوری کره را به آن اضافه کنید و کمی هم ورز دهید. خمیر نباید چسبناک باشد اگر چسبناک بود کمی آرد اضافه کنید البته خیلی کم. ملاک چسبناک نبودن خمیر نچسبیدن آن به طرفین ظرف است نه ته ظرف. البته این خمیر در انتها کاملا لطیف و بدون چسبندگی است.

۵. خمیر آماده شده را به یک کاسه چرب انتقال می‌دهیم و روی آن را با پلاستیک سلفون یا پارچه می‌پوشانیم. من از روش ماست استفاده کردم و چند لایه پارچه ضخیم روی آن گذاشتم تا سریعتر ور بیاید. به اندازه خمیر توجه کنید. سپس بگذارید تا خمیر شما ور بیاید و سایز آن دو برابر شود. اگر دو برابر نشد دوباره بگذارید بماند.

۶. در این فاصله به سراغ مواد میانی می‌رویم. هویج، سیب زمینی و پیاز را نگینی خرد می‌کنیم.

۷. یک ماهیتابه را روی گاز گذاشته و ۲ قاشق غذاخوری روغن در آن می‌ریزیم. پیاز‌ها را به روغن اضافه می‌کنیم و می‌گذاریم کمی نرم و سبک شوند.

۸. مواد را به ترتیب سختی یعنی اول هویج را اضافه کرده و تفت می‌دهیم پس از تفت دادن، سیب زمینی را اضافه می‌کنیم. زردچوبه و فلفل را هم در این مرحله اضافه می‌کنیم. خب حالا نگاه کنید اگر مواد خوب سرخ نشده‌اند و نمی‌خواهید مواد شما خام بمانند، اندکی آب به مواد اضافه کنید، درب ماهیتابه را بگذارید و اجازه دهید تا مواد نرم شوند. وقتی آب بخار شد، نخود فرنگی پخته را افزوده و بگذارید تفت خورده و با مواد ترکیب شود. حالا مواد میانی را کناری بگذارید تا خنک شوند.

۹. بعد از پف کردن خمیر، برای تست کردن میزان ور آمدگی از همان روش فرو کردن انگشت استفاده کنید. انگشت‌تان را در خمیر فرو کنید و اگر خمیر بلافاصله به حالت اولش برنگشت یعنی به اندازه کافی ور آمده. من این بخش را خیلی دوست دارم و چندین بار این کار را انجام می‌دهم می‌بینید که سوراخ‌های روی خمیر تکان نخورده‌اند.

۱۰. در این مرحله باید دوباره خمیر را ورز دهید. ورز دادن در این مرحله خیلی مهم است، چون به پفی و نرم شدن نان کمک می‌کند. من از روش فولد کردن استفاده می‌کنم. یعنی خمیر را پهن کرده و روی خودش تا می‌کنم. ثابت شده که این بهترین روش ورز دادن خمیر است.

۱۱. وقتی خوب خمیر را ورز دادید آن را به تکه‌های مساوی تقسیم کنید. تعداد تکه‌ها به سلیقه شما بستگی دارد. من معمولا آن‌ها را به ۱۲ یا ۱۶ تکه تقسیم می‌کنم که یک اندازه منطقی است، اما امروز آن‌ها را تنها به ۸ تکه بزرگ تقسیم کردم که نان‌های بزرگی به شما می‌دهد. سعی کنید تکه‌ها مساوی باشد من دو تکه را بزرگتر گرفتم که آن‌ها برای سازنده نان هستند!

۱۲. تکه‌های خمیر را با دست گرد کنید تا یک توپ را تشکیل دهند. بعد آن را کف دست باز کرده و از مواد میانی داخل آن بریزید. اگر می‌خواهید مواد میانی شما زیاد باشد میزان آن را دو برابر کرده و خمیرتان را بیشتر پهن کنید. برای هر یک ۱ قاشق غذاخوری بریزید و یا بیشتر. می‌توانید مقداری پنیر پیتزا هم داخل خمیر‌ها بریزید.

۱۳. حالا همه لبه‌های خمیر را به هم بچسبانید و آن را کاملا ببندید. دوباره در کف دست گرد کنید تا سطح آن گرد و صاف شود.

۱۴. فر را با حرارت ۲۰۰ درجه سلسیوس روشن کنید. یک ظرف پیرکس یا یک ظرف تفلون مخصوص فر را که ارتفاع دارد، با کره یا روغن چرب کرده و تکه‌های خمیر را با فاصله در آن بچینید.

۱۵. روی خمیر‌ها را پوشانده و در جای گرمی بگذارید بمانند. پس از ۱۵ دقیقه به این اندازه بزرگ می‌شوند.

۱۶. پس از نیم ساعت خمیر حسابی پف می‌کنند و فضای بین آن‌ها بسته می‌شود شما روی خمیر‌ها را نیز حفره‌هایی داخلی می‌بینید.

۱۷. روی خمیر را با شیر رومال کنید و در صورت دلخواه کنجد و یا تخم خشخاش بپاشید. نوع کنجد بستگی به سلیقه شما دارد من از کنجد سفید استفاده کردم.

۱۸. ظرف خمیر را در فر بگذارید. به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بگذارید داخل فر بماند. میزان ماندن آن بستگی به نوع فر و دمای آن بستگی دارد. من ابتدا حرارت را کمتر از ۲۰۰ گذاشته بودم و برای همین برای من بیشتر طول کشید و همچنین به دلیل خراب بودن گریل برای اینکه روی نان‌ها برشته شود زمان بیشتری گذاشتم بماند.

۱۹. پس از پختن نانها، روی آن‌ها را البته با احتیاط کامل گریل کنید، چون در غیر اینصورت روی آن‌ها می‌سوزد. اگر هم گریل ندارید بگذارید بیشتر در فر بمانند تا روی آن‌ها برشته شود.

۲۰. وقتی نان را از فر خارج می‌کنید، بلافاصله روی آن کره بمالید. کره جامد روی حرارت نان به سرعت ذوب می‌شود. اگر روی نان شما به دلیل ماندن زیاد کمی خشک است. روی نان را بلافاصله پارچه بگذارید بگذارید دو دقیقه بماند سپس پارچه را بردارید، حالا نان شما نرم شده است. اگر نان به حد کافی نرم نبود، دوباره پارچه را بگذارید بماند.

۲۱. اجازه دهید نان کمی خنک شود، اما نباید مدت طولانی در ظرف بماند، چون در غیر اینصورت ته آن خمیر می‌شود. حالا با یک چاقوی مخصوص کره (چاقویی که تیز نباشد و دندانه نداشته باشد)، لبه‌های نان را از ظرف جدا می‌کنیم. نان را در ظرف برمی‌گردانیم و می‌گذاریم ته آن نیز خنک شود. حالا نان‌ها را تکه تکه کنید و در یک ظرف بزرگ بگذارید تا کاملا خنک شوند. من آن‌ها را در یک سینی و جلوی کولر می‌گذارم تا به سرعت خنک شوند. نان شما باید به این اندازه پفی باشد.

۲۲. وقتی روی نان را فشار می‌دهید نان فرو رفته و بعد از رها کردن دست به سرعت بالا می‌آید همانند فنر! و این راز این نان لقمه‌ای انعطاف پذیر است.

۲۳. مواد میانی درست در وسط نان قرار گرفته‌اند.

نکات مهم:

این نان بسیار حجیم و پفی است بنابراین برای پختن آن در فر ظرف مناسب انتخاب کنید و از به زور چپاندن خمیر‌ها در کنار هم خودداری کنید.
برای اطمینان از پف بیشتر می‌توانید یک قاشق چایخوری بیکینگ پودر اضافه کنید.
برای اینکه نان شکم پر شما حسابی پرمواد باشد باید مواد میانی را دو برابر کنید.
برای رومال خمیر می‌توانید از چندین چیز استفاده کنید. شیر، زرده تخم مرغ و شیر، سفیده تخم مرغ و شیر، تخم مرغ هم زده و کمی آب و یا حتی آب به تنهایی. رومال کردن خمیر باعث برشتگی بیشتر رویه نان می‌شود. اگر می‌خواهید سریع برشته شود می‌توانید کمی عسل به مواد رومال اضافه کنید.
کنجد، سیاه دانه، تخمه، تخم خشخاش، تخم خرفه و ... هر کدام از چیز‌هایی را که دوست دارید می‌توانید به عنوان رویه خمیر استفاده کنید. این کاملا بستگی به سلیقه شما دارد، اما کنجد و تخم خشخاش نسبت به سایرین مزه بهتری دارد.
من میزان نمک را ۱/۲ قاشق چایخوری گفتم، چون اغلب غذاهایم را کمک نمک درست می‌کنم. در صورتی که با ذائقه شما جور نیست می‌توانید ۱ قاشق چایخوری استفاده کنید البته نه بیشتر. مواد میانی را نیز می‌توانید نمک بزنید.
در مورد مواد میانی کاملا به ذائقه شما بستگی دارد. گوشت چرخ کرده و سرخ کرده، مرغ پخته، سبزیجات و هر چیزی را که دوست دارید در آن بریزید. حتی می‌توانید مقداری رب گوجه به موادتان اضافه کنید و یا مقداری پنیر پیتزا یا چدار. فقط سعی کنید مواد شما آبدار نباشد، چون در آن صورت مغز نان ممکن است کمی خمیر شود.
گذاشتن پارچه روی نان‌ها الزامی نیست، اما اگر زیاد در فر ماندند و رویه آن کمی بیشتر برشته شده و یا دوست دارید روی آن نرم باشد، می‌توانید این کار را انجام دهید.
ورز دادن خمیر خیلی مهم است بخصوص برای این نان بنابراین آن را به درستی انجام دهید.

منبع: برترینها

انتهای پیام/

افطاری شب دوازدهم ماه رمضان؛ نان لقمه‌ای شکم پر

برچسب ها: آشپزی ، تغذیه
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار