به گزارش خبرنگار حوزه میراث و گردشگری گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، علی اصغر مونسان رئیس سازمان میراث فرهنگی، با حضور در برنامه روی خط خبر شبکه خبر، با توجه به روز جهانی موزه ها درباره آمار راه اندازی موزه ها در سال گذشته گفت: در سال ۹۷ به ازای هر ۱۰ روز یک موزه خصوصی در شهرهای مختلف راه اندازی شده است.
وی همچنین درباره استرداد اموال تاریخی به ایران اظهار کرد: همواره تلاش میکنیم اموال تاریخی خود در خارج کشور را شناسایی کنیم. ایرانیان خارج از کشور هم در این زمینه به ما کمک میکنند؛ در سالهای اخیر اموال تاریخی کشور در ایتالیا، بلژیک و آمریکا شناسایی شده اند و هم اکنون نیز استرداد یک پکیج تاریخی از آمریکا را پیگیری میکنیم. آخرین مورد اثر مسترد به کشور، سردیس هخامنشی بود. از دهه ۸۰ تا الان، چیزی حدود ۱۰۴۰ قلم شیء تاریخی به کشور بازگشته و این تلاش ادامه دارد.
مونسان درباره تاثیر برگزاری نمایشگاه آثار تاریخی در سایر کشورها اظهار داشت: موضوعات فرهنگی، راهکار خوبی برای مقابله با ایرانهراسی است. ما داشتههای زیادی برای ارائه تصویری خوب از ایران داریم. نمایشگاههایی نیز در این زمینه برگزار شده و تقاضا برای برگزاری این نمایشگاهها بسیار زیاد است؛ مثلاً اشیایی از کشورمان در هلند، فرانسه و اسپانیا به نمایش گذاشته و با استقبال خوبی مواجه شد. متقابلا آنها هم آثار تاریخی شان را به ایران آوردند و نمایش دادند.
رئیس سازمان میراث فرهنگی درباره آمار ثبت جهانی آثار تاریخی کشورمان بیان کرد: تا الان نزدیک به ۲۳ اثر ثبت شده جهانی در یونسکو داریم؛ از این تعداد ۲۲ اثر تاریخی هستند و یک اثر طبیعی که کویر لوت است. ما فقط سالی یک اثر تاریخی را میتوانیم در یونسکو ثبت کنیم و محدودیت داریم؛ اما میتوان میراث ناملموس را به صورت مشترک ثبت کرد.
وی افزود: میراث ناملموس بیشتر به آداب و رسوم ما بر می گردد؛ امسال (۲۰۱۹) هم هنر «ساختن و نواختن دوتار» را ثبت جهانی میکنیم. در پرونده کمیته میراث جهانی هم به زودی جنگل های هیرکانی را به ثبت می رسانیم.
مونسان تاکید کرد: حوزه فارسیگویان فراتر از مرزهای ماست؛ بنابراین حتماً برخی از موضوعات بین ما و کشورهای دیگر مشترک است. پس ما باید ثبت مشترکمان را افزایش بدهیم و این عمق حوزه فرهنگی ما را نشان میدهد. باید تلاش کنیم که از سهمیه باز ثبتهای مشترک بیشتر استفاده کنیم. در گذشته نیز ۱۲، ۱۳ کشور به صورت مشترک نوروز را ثبت کردند. پرونده یلدا نیز این چنین ثبت خواهد شد. در کل تا به امروز، ۱۳ اثر را در حوزه میراث ناملموس به ثبت جهانی رسیدیم.
وی در پایان، در خصوص نحوه رسیدگی به بافتهای تاریخی اظهار کرد: ما الآن بیش از صدهزار هکتار بافت تاریخی را در کشور شناسایی کردیم. هم اکنون ۲ هزار بنای تاریخی در اختیار مردم است و ما برای تامین هزینه مرمت و احیای این بناها آمادگی کمک به مردم را داریم.
انتهای پیام/