به گزارش خبرنگار حوزه دریچه فناوری گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان، واژه اختصاری API مخفف کلمههای Application Programming Interface و به زبان فارسی به معنای رابط برنامه نویسی نرمافزار کاربردی است. در واقع API رابط بین دو نرمافزار است که امکان ارتباط بین آنها را برقرار میکند. هرگاه در یک شبکه اجتماعی از پیامی فوری را ارسال میکنید و یا بر روی رایانه یا گوشی خود وضعیت آب و هوا را چک میکنید در واقع از API استفاده میکنید.
برای فهم ببیشتر کاربرد API یا رابط برنامه نویسی نرمافزار کاربردی مثالی را ذکر میکنیم: هنگامی که از یک اپلیکیشن روی تلفن همراه خود استفاده میکنید، آن برنامه به اینترنت متصل شده و اطلاعات را به سرور ارسال میکند. سرور پس از بازیابی، تفسیر و انجام اقدامات لازم روی اطلاعات ارسالی آن را دوباره به محل ارسال اولیه باز ارسال میکند. پس از این مرحله اپلیکیشن با انجام تغییراتی روی اطلاعات دریافت شد، آنها را مجددا بازخوانی کرده و به زبان قابل اجرا در گوشی تبدیل میکند. این فرآیند دقیقا همان API است و تمامی این عملیاتها از طریق API صورت میگیرد.
اگر تا کنون نیز به مفهوم صحیحی از API دست نیافتهاید تنها کافی است به مثالی که در ادامه با زبان بسیار ساده بیان میشود توجه کنید: تصور کنید در یک رستوران حضور دارید و پشت یکی از میزها نشسته و در حال بررسی لیست غذاهای موجود هستید. در این محل آشپزخانه بخشی از سیستم است که غذای مورد نظر شما را حاضر میکند. اما چیزی که این لحظه بیان نشده رابطی است که پس از دریافت سفارش شما آن را به آشپزخانه انتقال داده و بعد از آماده شدن غذا، آن را برای شما میآورد. رابط در اینجا پیشخدمت است و در رستوران به طور عینی نقش API را ایفا میکند. پیشخدمت رابط بین مشتری و سیستم یا همان آشپزخانه است.
تا اینجا مطمئنا متوجه عملکرد و نقش پراهمیت API شدهاید. با توجه به مثالهای و توضیحات بیان شده بدون وجود API انجام فرآیندهای رایانهای تقریبا غیرممکن میشود. اما اگر بخواهیم به صورت تخصصیتر یک API را مورد بررسی قرار دهیم باید بگوییم یک API در کنار برقراری ارتباط بین نرمافزارهای مختلف باهم و اینترنت، لایهای امنیتی را نیز فراهم میکند.
در ارتباطات بین تلفن همراه شما با اینترنت هیچگاه اطلاعات دستگاه کاربر به طور کامل در اختیار سرور قرار نمیگیرد و همین موضوع به طور بالعکس نیز وجود دارد یعنی دادههای ارسالی از سرور نیز با تمامی جزییات در دسترس کاربر قرار نمیگیرد. در عوض دادهها از هر دو سمت به صورت بستههایی کوچک و محدود شده به و تنها با اطلاعات ضروری انتقال داده میشود.
APIها آن چنان ارزشمند هستند که بخش زیادی از درآمد فعالیت تعدادی از بزرگترین شرکتهای دنیا را به خود اختصاص دادهاند. شرکتهایی مانند گوگل، eBay، Salesforce.com، آمازون و Expedia از جمله شرکتهای هستند که از طریق به کار گیری APIهای تولید خود میلیونها دلار درآمد داشتهاند. در واقع این رابطهای امنیتی یا همان APIها بازار گستردهای در جهان دارند و نوعی اقتصاد مختص به خود را به وجود آوردهاند.
در طول سالهای گذشته APIها اغلب به صورت رابط کاربری عمومی در برنامهها معرفی میشدند ولی اخیرا APIهای مدرن به ویژگیهایی فوق العاده و ارزشمند مجهز شدهاند. در ادامه به برخی از این ویژگیهای پیشرفته همراه با نام آنها اشاره میکنیم:
1- APIهای مدرن بر اساس استاندار HTTP و REST. سازگاری با محیط زیست، قابل دسترس بودن و فهم راحتتر توسط دستگاههای مختلف از ویژگیهای این نوع از APIها است.
2- APIهای خاص، این نوع از APIها برای مصرف کاربران خاص مثل توسعه دهنگان تلفن همراه طراحی شده است و انتظارات ویژه آنها از برقراری ارتباط سریع و با کیفیت بین دستگاههای مختلف را برآورده میسازد. این نوع از APIهای مدرن با استاندارهای سختگیرانهتری تولید میشوند و نسبت به نوع دیگر رابطهای مدرن منظمتر و دارای امنیت بیشتری هستند.
به طور کلی میتوان APIهای مدرن چرخه توسعه، طراحی، آزمایش، ساخت و مدیریت را در انواع سیستمهای رایانهای تسهیل کردهاند. منابع و اطلاعات گسترده و بسیار بیشتری در توضیح عملکرد APIهای مدرن در سراسر وب وجود دارد و هر کاربر در صورت تمایل به کسب اطلاعات تکمیلی در این زمینه میتواند به جستجو در بین آنها بپردازد.
جهان امروز دنیای ارتباطات است حال هر نرمافزاری که بتواند این ارتباط را با کیفیت و سرعت بیشتری بین انسانها با یکدیگر و دستگاهها باهم برقرار کند به طور حتم مورد استقبال گسترده قرار میگیرد و نباید فراموش کرد که یکی از مهمترین فاکتورهای تولید چنین اپلیکیشنی استفاده از بهترین APIها است.
گزارش از علیرضا باجلان
بیشتر بخوانید: گام بلند اپل برای تولید نسل جدید تراشههای هوشمند
انتهای پیام/