به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز، آذربایجان شرقی و به تبع آن تبریز به عنوان پایتخت فرش دستباف ایران شناخته شده و سهم به سزایی در تولید و صادرات فرش دستباف ایفا میکند، به طوری که به گفته کارشناسان امر ۳۵ درصد از صادرات فرش دستباف کشور را این استان تامین میکند.
بافت فرش در آذربایجان شرقی دارای پیشینه کهن تاریخی بوده و در زمان کنونی بیش از ۲۰۰ هزار نفر در استان به صورت مستقیم و غیرمستقیم در این هنر - صنعت اشتغال داشته و حدود ۵۰۰ هزار نفر از آن امرار معاش میکنند.
با وجود اینکه تولید فرش دستباف نقش به سزایی در اشتغال آفرینی، توسعه اقتصادی، ارزآوری و تولید ثروت برای کشور و منطقه دارد، به علت نبود مواد اولیه، افزایش شدید قیمت پشم و نخ، تحریم صادراتی و رکود بازار آن در وضعیت دشواری به سر میبرد و برای روی پا ایستادن نیازمند یاری و کمک متولیان امر است.
علاوه بر مشکلات مذکور، به گفته عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، عرضه فرشهای رباتی در بازار که مشابهت زیادی با فرش دستباف دارد، هنر - صنعت دست قالی بافان را در معرض خطر قرار داده است.
محمدحسین فرهنگی با تاکید بر اینکه باید برای این نوع فرشها برند غیردستباف تعیین شود، معتقد است: ایجاد بسترهای لازم برای تولید و تامین مواد اولیه قالی بافان و برقراری مجدد بیمه آنها میتواند این هنر - صنعت را در استان و کشور احیا و رونق را به بازار آن برگرداند.
استاندار آذربایجان شرقی نیز با اشاره به مشکلات صنعت فرش دستباف در استان، میگوید: در کوتاه مدت باید به فکر تامین مواد اولیه مورد نیاز این صنعت به ویژه پشم و نخ آن بود و در میان مدت نیز اقدامهای اساسی برای ایجاد واحدهای بزرگ تولید فرش صادراتی انجام داد.
محمدرضا پورمحمدی اضافه میکند: برای تامین مواد اولیه مرغوب و مطابق استاندارد جهانی تولید فرش دستباف تا صادرات آن باید زنجیره این صنعت در استان ایجاد و توسعه یابد.
وی یادآوری میکند: سرمایه گذاران در این صنعت میتوانند با ۲۰ درصد آورده شخصی از ۸۰ درصد تسهیلات کم بهره مورد نیاز بهرهمند شوند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی نیز با بیان اینکه برای تامین مواد اولیه و توسعه صنعت قالی بافی در استان ۶۰۰ جعبه تخم نوغان بین کشاورزان استان توزیع شده است، میگوید: با توزیع این تخمها عملیات پرورش کرم ابریشم از سوی نوغانداران آغاز شده است.
اکبر فتحی تشریح میکند: حوزه ارس به ویژه شهرستانهای جلفا و خداآفرین منشا پرورش کرم ابریشم در استان بوده و هیچ محدودیتی برای توسعه باغات مورد نیاز در این صنعت در این منطقه وجود ندارد.
وی با اشاره به مرغوبیت پایین پشم گوسفندان استان برای تولید فرش دستباف، اظهار میکند: پشم نژاد گوسفندان ماکویی و خویی تقاضا محور بوده و با اصلاح نژاد گوسفندان موجود استان و پرورش این نژادها میتوان مواد اولیه مورد نیاز این صنعت را تامین کرد.
فتحی ادامه میدهد: محدودیتی برای حمایت و ارایه تسهیلات برای سرمایه گذارانی که علاقهمند به سرمایه گذاری در زمینه پرورش گوسفند هستند، در این سازمان وجود ندارد.
رئیس اتاق بازرگانی تبریز نیز با اشاره به مشکلات صنعت فرش دستباف استان، رکود بازار فرش و افزایش شدید قیمت پشم و نخ میگوید: پشم تولیدی استان برای تولید فرش با کیفیت مطابق استاندارد جهانی غیرقابل مصرف بوده و کیفیت لازم را ندارد.
یونس ژائله، با بیان اینکه برای رفع مشکلات این صنعت باید زنجیره تولید فرش دستباف در استان ایجاد شود، اضافه میکند: با اصلاح نژاد گوسفند «قزل» و پرورش نژادهای «ماکویی» و «خویی» در استان میتوان مواد اولیه مورد نیاز قالی بافان را فراهم کرد.
وی نبود کارخانه پشم شویی مناسب در استان و کمبود شدید رنگ را از دیگر مشکلات این صنعت اعلام و یادآوری میکند: برای توسعه تولید رنگهای گیاهی و طبیعی در استان باید بخش کشاورزی وارد عمل شود و زمینه را برای سرمایه گذاران فراهم کند.
ژائله با بیان اینکه باید هنر - صنعت فرش دستباف تبریز به ثبت جهانی برسد تا از کپی شدن آن در بازار جهانی جلوگیری به عمل آید، ادامه میدهد: اتاق بازرگانی از این اقدام و بازاریابی اینترنتی و فروش بین المللی فرش حمایت میکند.
مدیرکل تامین اجتماعی آذربایجان شرقی نیز میگوید: در سطح استان حدود ۵۰ هزار نفر قالی باف تک باف وجود دارد که بیمه خود را واریز میکنند.
جعفر سمساری، از آمادگی این اداره کل برای حمایت از قالی بافان و تسهیل در برقراری مجدد بیمه قالی بافان خبر میدهد.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان فرش دستباف آذربایجان شرقی نیز میگوید: تولید فرش دستباف بیشترین میزان اشتغالزایی استان را به خود اختصاص داده و هم اکنون حدود ۲۰۰ هزار نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم در این صنعت اشتغال دارند.
اسماعیل چمنی، با بیان اینکه ۳۵ درصد از فرش صادراتی کشور در این استان تولید میشود، میافزاید: با وجود این آمار، تعداد بیمه شدگان قالی بافی استان در این صنعت ۱۲ درصد است که باید به نسبت سهم صادراتی خود به حدود ۳۵ درصد برسد.
وی یادآوری میکند: هم اکنون در سطح استان مواد اولیه تولید و بافت فرش دستباف یا وجود ندارد یا اگر هم وجود دارد قیمت آن ۳ برابر افزایش یافته است.
چمنی، خواستار ایجاد راهکاری برای تامین مواد اولیه مورد نیاز تولید کنندگان و بافندگان فرش دستباف استان از سوی متولیان این صنعت است.
منبع:ایرنا
انتهای پیام/ش