به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، فاطمه شفیعی کارشناس ارشد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز گفت: با توجه به تفاوتهای نژادی و جغرافیایی قابل توجه موجود در بروز سرطان معده در نواحی مختلف، میتوان نتیجه گرفت که خطر این سرطان تا حدود زیادی در اثر عوامل محیطی از جمله عوامل رژیمی و عفونت هلیکوباکترپیلوری مشخص میشود.
وی ادامه داد: مطالعات متعددی ارتباط سرطان معده را با انواع نوترینت ها، اجزای غذایی، گروههای غذایی و الگوهای غذایی مورد مطالعه قرار داده است، اما نقش عوامل رژیمی و چگونگی ارتباط آن با سرطان معده هنوز بحث برانگیز است.
شفیعی، یک علت بسیار مهم کاهش بروز سرطان معده در طول دهههای گذشته را کاهش مصرف نمک در حین پخت غذا و استفاده کمتر از روشهای مبتنی بر نمک، در نتیجه استفاده از یخچال و روشهای مدرن نگهداری مواد غذایی دانست و افزود: شواهد گستردهای از مطالعات اپیدمیولوژیک، مورد شاهدی و کوهورت در بسیاری از کشورها، ارتباط مستقیمی بین مصرف نمک، غذاهای نمک سود شده و سرطان معده نشان داده است.
این کارشناس تغذیه با بیان اینکه میکانیسم اصلی نمک در بروز سرطان معده به طور کامل شناخته نشده است، گفت: مصرف بالاتر نمک سبب تحریک و آسیبهای موکوسی معده شده و با ایجاد التهاب تحلیل برنده مخاط معده، افزایش سنتز DNA و تکثیر سلولی، زمینه ساز سرطان معده میشود.
شفیعی توضیح داد: ارتباط مثبت نمک و عفونت هلیکوباکترپیلوری، یک مکانیسم بسیار مهم نمک در ایجاد سرطان معده است و همزمانی مصرف بالای نمک و عفونت هلیکوباکترپیلوری پیلوری، سبب افزایش قابل توجهی در بروز این سرطان میشود.
وی با اشاره به میزان قابل توجه همزمانی این دو عامل خطر بروز سرطان معده در برخی شواهد، اضافه کرد: به عبارت دیگر نمک نه تنها شانس ابتلا به عفونت H پیلوری را افزایش میدهد، بلکه در افزایش التهاب ناشی از این عفونت نیز موثر است.
این عضو دانشکده تغذیه و علوم غذایی یادآور شد: در مجموع میتوان نتیجه گرفت که اصلاح عادات غذایی به سمت مصرف کمتر نمک و غذاهای نمک سود شده، یک استراتژی بسیار مهم در کنترل سرطان معده است.
انتهای پیام/م