به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، مریم مهارت مسوول واحد تغذیه مرکز بهداشت شهدای والفجر گفت: تحقیقات نشان داده است که مصرف منظم نوشیدنیهای شیرین به میزان هفت وعده یا بیشتر در هفته نیز با افزایش خطر بیماری قلبی و عروقی همراه است و با توجه به ارتباط مستقیم بین مصرف قند و شکر و مواد قندی و شیرین با افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی و مرگ و میر ناشی از آن، کمتر از ۱۰ درصد کل انرژی دریافتی روزانه باید از قندهای ساده یا همان قند و شکر تامین شود.
وی با بیان اینکه طبق تحقیقات دانشمندان، مصرف زیاد قند، شانس ابتلا به سرطان را افزایش میدهد، افزود: مقادیر زیاد قند و شکر، سمومی را در بدن تولید میکند که موجب افزایش خطر ابتلا به سرطان شده و وجود مقادیر بسیار زیاد قند در خون، سبب تخریب سلولها میشود.
مهارت با توضیح این موضوع که یکی از مهمترین عوامل ایجاد پوسیدگی دندان، مصرف زیاد قند و شکر و مواد شیرین است ادامه داد: میکروبهای موجود در دهان از قند موجود در مواد قندی و شــیرین استفاده میکنند و آن را به اسید تبدیل میکنند که اسید تولید شده، مینای دندان را حل کرده و پوسیدگی آغاز میشود.
وی با این هشدار که سرانه مصرف شکر در کشور ما ۳۳ کیلوگرم در سال بوده که این مقدار بیش از مصرف جهانی و در حال افزایش است، به خانوادهها توصیه کرد: به کودکان بیاموزیم، پس از مصرف مواد قندی و شیرین، دهان خود را با آب شستشو دهند.
این کارشناس تغذیه با بیان این که مصرف محدود و متعادل روغنها و چربیها برای تأمین بخشی از انرژی موردنیاز روزانه توصیه میشود، افزود: بروز بیماریهای غیرواگیر ارتباط مستقیمی با دریافت روغنها و چربیها داشته و افزایش کلسترول خون از مهمترین عوامل ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی است.
مهارت ادامه داد: در صورت وجود سابقه کلسترول بالا یا بیماری قلبی در خانواده لازم است غذاهای کم چرب بخوریم و دست کم دو بار در هفته ماهی بخوریم، زیرا اسیدهای چرب مفید آن خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش میدهد؛ رژیمهای غذایی سرشار از اسیدهای چرب غیراشباع، خطر بروز بیماریهای قلبی و عروقی را کاهش میدهد، پس برای مصرف کمتر چربی ها، غذاها را به صورت آبپز، تنوری یا بخارپز تهیه کنیم.
مهارت یادآور شد: از مصرف بی رویه شیرینیهای خامه دار، چیپس، سس سالاد، سوسیس، کالباس، همبرگر، کباب کوبیده، کله پاچه، مغز، دل و قلوه که دارای مقدار زیادی چربی هستند خودداری کرده و از شیر و لبنیات کم چرب (۵/ ۱ درصد چربی و کمتر) استفاده کنیم؛ به جای مصرف سس چرب در سالاد، از روغن زیتون یا آب لیمو و سبزیهای معطر استفاده کنیم و برای پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی و سرطان ها، کاهش دریافت چربی اشباع از منابع حیوانی مانند گوشت قرمز و لبنیات پرچرب، میتواند بسیار سودمند باشد.
او فشارخون را اصلیترین عامل مرگ و میر در جهان برشمرد و با بیان اینکه نمک، اصلیترین علت افزایش فشار خون است، گفت: کاهش مصرف نمک، مقرون به صرفهترین راه برای کاهش فشار خون است؛ مصرف زیاد نمک خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش میدهد.
مسوول واحد تغذیه این مرکز بهداشت درباره اینکه مصرف نمک در ایران بیش از دو برابر میزان مجاز بوده و مصرف زیاد نمک خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش میدهد، هشدار داد: در کشور ما، مواد غذایی شور و پرنمک زیاد استفاده میشود که اگر نمک به مقدار مناسب مصرف شود و کلیهها هم سالم و عملکرد خوبی داشته باشند، نمک موردنیاز بدن تامین میشود، اما در صورت تداوم مصرف زیاد نمک و مواد شور و یا اختلال در کارکرد کلیه ها، نمک اضافی موجب تجمع آب در بدن شده و در تمام و یا قسمتهایی از بدن ورم ایجاد میکند؛ مصرف زیاد نمک و غذاهای شور از عوامل موثر بر افزایش فشارخون و بروز بیماریهای قلبی عروقی است.
مهارت ارائه این آموزشها را برای ارتقای دانش عموم مردم ضروری دانست و تاکید کرد: آموزش تغذیه سالم به مردم سبب بهبود تغذیه جامعه و اصلاح الگوی تغذیه خانوار و در نتیجه کاهش ابتلا به بیماریهای غیرواگیر مانند دیابت، فشارخون و چربی خون میشود.
انتهای پیام/م