به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ، فرید گلکار مدیر مرکز ملی تحقیقات و مطالعات باروری ابرهای کشور مستقر در یزد با اشاره به اینکه این روزها در مورد باروری ابرها سئوالهای زیادی در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی مطرح شده است، گفت: اگر بنا بود طرحی هم اجرا شود، قرار نبود در وضعیت بحرانی و یا با اخطار وقوع سیل از سوی سازمان هواشناسی یا هر مرجع رسمی اجرا شود.
وی اظهار داشت: مرکز تحقیقات و مطالعات باروری ابرها یک واحد علمی با نیروهای آموزش دیده است و از سوی دیگر طرحی بدون مطالعه و پیش بینیهای لازم انجام نخواهد داد.
مدیر مرکز ملی تحقیقات و مطالعات باروری ابرها ادامه داد: بعضا آسمان ابری و احتمال بارندگی هم پیش بینی میشود، وقتی تشخیص داده شد نیازی به باروری ابر نیست، اجرای پروژه را متوقف میکنیم.
گلکار تصریح کرد: بعضا مردم صدای هواپیمایی را میشنوند، فکر میکنند این صدا مربوط به هواپیمای طرح باروری ابرهاست، این تصور کاملا اشتباه است، این مرکز ۲ فروند هواپیما از میان صدها هواپیمایی که از آسمان یزد یا آسمان دیگر استانها عبور میکنند در اختیار دارد.
مدیر مرکز ملی تحقیقات و مطالعات باروری ابرها تاکید کرد: مکان فیزیکی مرکز در یزد قرار دارد، معمولا پروژهها در خارج استان انجام میشود، زیرا فرصت باروری ابرها در استانهای دیگر بیشتر است.
وی یادآورشد: این مرکز در ۲ سال گذشته به دلیل نوسازی تجهیزات، پروژه باروری ابرها را اجرا نکرد، آخرین طرح باروری ابرها مربوط به سال ۹۵ است و در سال ۹۶ و ۹۷ هیچ طرحی انجام نشد.
گلکار با اشاره به فیلم منتشره در فضای مجازی که زمان آن مربوط به ۲۵ اسفند پارسال در زمینه باروری ابرهاست، اضافه کرد: این مصاحبه مربوط به آبان سال ۹۷ و قرار بود باروری ابرها انجام شود.
وی ادامه داد: به دلیل برخی مشکلات اداری و ملاحظاتی که بود، قرار شد سال گذشته کارهای آزمایشی و تجهیزات مرکز تکمیل شود که بدین ترتیب طرح باروری ابرها صورت نگرفت.
مدیر مرکز ملی تحقیقات و مطالعات باروری ابرها با اظهار تاسف گفت: برخی شهروندان بر این عقیده هستند، اگر سه روز قبل از بارندگی باروری ابرها انجام شود، آثار آن چند روز یا چند هفته و یا حتی چندماه بعد آشکار خواهد شد در حالیکه چنین نیست.
وی تاکید کرد: در صورتی که پروژه باروری ابرها با روش کلاسیک در جهان انجام میشود، ظرف ۲ و حداکثر سه ساعت تاثیر دارد بیشتر از این مقیاس زمانی تاثیری ندارد.
بارندگیهای اخیر سبب جاری شدن سیلاب در ۲۵ استان از ۳۱ استان کشور شد و هزاران میلیارد تومان خسارت برجای گذاشت و به گفته «رامین امینی زارع» یکی از پژوهشگران حوزه مدیریت ریسک و مدرس دانشگاه، ایران در شمار ۱۰ کشور نخست دنیا از لحاظ بلایای طبیعی قرار دارد که باید به راهکارهای مقابله با آنها توجه کنیم.
موج نخست بارندگیها از ۲۷ اسفند ماه سال ۹۷ در مازندران شروع شد و تا دوم فروردین ماه ادامه داشت، سبب طغیان رودخانهها در مناطق مرکزی و شرقی این استان شد و به ۹ نقطه شهری و بیش از ۱۷۰ روستا در بخشهای مختلف خسارت وارد کرد.
در روزهای آغازین سال جدید هم بارش بیش از ۳۰۰ میلیمتر باران در ۳۵ ساعت که با آب ناشی از برف ذوب شده قبلی توامان شد، باعث سرریز شدن سدهای گلستان و بوستان و طغیان رودخانهها شد طوریکه ابتدا شهر گنبد را به زیر آب برد و سپس روانه شهرها و روستاهای شمالی و غربی استان شد.
پنجم فروردین ۹۸ نیز جاری شدن سیلاب در دروازه قرآن شیراز و برخورد خودروها با یکدیگر در محور ورودی شمال این کلانشهر تعدادی کشته و نیز زخمی برجا گذاشت.
از سوی دیگر بارندگی در مناطق بالادست حوضههای کارون، دز و کرخه در ۲ هفته اخیر تاکنون سبب آبگرفتگی روستاها و شهرهای حاشیه این رودخانهها در شهرستانهای دشت آزادگان، شوش، حمیدیه، شوشتر، اهواز و کارون شده است.
همزمان با آغاز موج دوم بارشهای فروردین ماه، بسیاری از شهرهای و روستاهای استان لرستان نیز درگیر سیلاب شدند، شهرهایی مانند پلدختر، دورود، خرمآباد، الیگودرز و ... در محاصره سیل قرار گرفت تا جایی که امکان امدادرسانی هوایی به برخی از روستاها وجود نداشت.
به گفته امینی زارع در کشور ما، این نگرانی تا پیش ازسیلابهای اخیر قابل تصور نبود، اما اکنون مسالهای کاملا ملموس و قابل درک است و براساس رکوردهای جهانی، در نخستین روز از آوریل ۲۰۱۹ میلادی در خرم آباد در یک شبانه روز ۱۰۴ میلی متر و در بخش دیگری از حوزه آبگیر کرخه، یعنی استان همدان ۸۶ میلی متر بارندگی ثبت شد که رویدادی کم نظیر است.
بارندگیها این دو منطقه را به پر بارانترین نقاط کره زمین و پربارانتر از «چراپونچی» و «آمازون» پر باران تبدیل کرد.
در سیل ۹۸ عامل اصلی ریزش بیش از حد تصور باران در زمانی کوتاه بود به گونهای که بیش از ۲۷۰ شهر و پنج هزار و ۱۴۸ روستا تحت تاثیر سیلاب قرار گرفتند.
عامل دیگر رخداد ترسالی پس از خشکسالی شدید و طولانی مدت بود که عامل اصلی گل آلودگی سیلاب در اثر پوشش گیاهی ضعیف است.
میزان بارشهای امسال در بیشتر استانها ۲ برابر میانگین نرمال و چهار برابر میانگین بلند مدت است درحالی که پارسال نصف میانگین بلندمدت بارش داشتیم، اینها تاب آوری اقلیم و زمین را در برابر سیل کم میکنند و تخریب سرزمین را موجب میشود.
منبع: مهر
انتهای پیام/ب