تاریخ انقضاء محصولات غذایی به تاریخی اشاره دارد که تا آن زمان مصرف محصول غذایی درون بسته بندی بی خطر است و این مواد کیفیت خود را پس از آن تاریخ بخصوص از دست میدهد.
این تاریخها توسط سازمان غذا و دارو شناسایی و درج میشوند که کیفیت و بی خطری محصولات غذایی را نشان میدهند.
بیشتر بخوانید: بخشنامه نحوه درج تاریخ تولید و انقضاء روی محصولات خوراکی و آشامیدنی
این بدان معنا است که؛ چنانچه بر روی کارتن محصول نوشته شده باشد که تاریخ انقضاء «۲۰۱۱/۰۹/۱۰» است، چنانچه پس از این تاریخ قصد مصرف آن را دارید، بایستی برای سلامت خود و خانوادهتان این محصول را به دور اندازید.
امروزه، اکثر محصولات غذایی بسته بندی شده بر روی خود تاریخ تولید و همچنین تاریخ انقضاء دارند.
بسیاری دیگر دورهای که در آن میتوانید یک محصول غذایی به خصوص را مصرف کنید عنوان میکنند.
به عنوان مثال، در صورتی که بر روی شکلاتی نوشته شده باشد که میتوانید یک سال پس از تاریخ تولید مصرف کنید، بدان معنا است که خوردن آن هر زمان در فاصله یک سال پس از آغاز تولید بلامانع و بی خطر است.
با این حال، چنانچه شکلات خود را بیشتر از تاریخ انقضاء نگه دارید، به دلیل آنکه چندین مواد بکار رفته درون آن طعم و رنگ مادهی غذایی را خراب میکنند، بنابراین خوردن آن ناسالم خواهد بود.
هرچند خود شکلات به تنهایی تاریخ انقضاء خاصی ندارد.
شیر گاو واقعی معمولا فقط دو هفته در یخچال میماند؛ بنابراین شاید مجبور شوید بدون لبنیات زندگی کنید، مگر اینکه شیر خشک داشته باشید.
پودر شیرخشک پرچرب ۲ تا ۵ سال و بدون چربی تا ۲۵ سال ماندگاری دارد؛ و اگر آن را در جای خشک و خنک مثل یخچال نگه دارد، ماندگاریاش بیشتر هم میشود.
اگر مطمئن نیستید که شیرخشک خراب شده یا سالم است، آن را بو کنید، شیرخشک خراب بوی شیر فاسد میدهد. البته یادتان باشد این درمورد شیرخشک بچه صدق نمیکند که تنها یک سال ماندگار است.
هرگز به کودکتان شیرخشک منقضی ندهید، چون عواقب جدی خواهد داشت.
بومیان آمریکا نوعی گوشت خشک به نام «Pemmican» دارند که سالها ماندگار است، راز ماندگاری این ماده غذایی این است که چربی و گوشت خشک شده به شکل کیک ترکیب شده اند.
این ماده غذایی در میان مردانی که در آمریکای شمالی کار تجارت میکنند و همچنین کاوشگران قطب شمال محبوب است، چون ممکن است مدت طولانی هیچ گیاه یا حیوانی برای خوردن پیدا نکنند.
بیشتر بخوانید: مواد غذایی که نباید بیش از حد مصرف کنید!
خوردن چربی برای بالا نگه داشتن سطح انرژی بدن اهمیت دارد و در بیشتر موارد جان انسان را نجات میدهد.
گوشت خشک ۳ تا ۵ سال در دمای اتاق و تا ۲۰ سال در یخچال ماندگاری دارد؛ بنابراین کاوشگران قطب که در دماهای زیر صفر، سفر میکنند میتوانند تا وقتی نیاز دارند از این ماده غذایی مصرف کنند.
برنج سیر کننده است، پخت آن آسان است، و در کنار هر غذای دیگری خوشمزه است.
همه میدانند که برنج قهوهای سالمتر و مغذیتر است، اما فقط ۴ تا ۶ ماه ماندگاری دارد؛ بنابراین اگر هدفتان این است که مدت زیادی برنج را نگه دارید باید سراغ برنج سفید بروید.
اگر برنج سفید را در جای خشک و خنک و در یک ظرف محفوظ از هوا نگه دارید، تا ۳۰ سال هم ماندگار است. حتی برخی معتقدند که اگر برنج سفید را در یخچال یا فریزر نگه دارید، تا ابد تازه میماند.
یک شایعه قدیمی وجود دارد که توینکیها، سوسکهای دنیای تنقلات هستند، به عبارت دیگر هرگز نمیمیرند، حتی بعد از بمباران هسته ای! البته این گفته کاملا درست نیست، طبق «Hostess Foods» عمر رسمی نگهداری از توینکی ۴۵ روز است، که البته از سایر خوراکیها بیشتر است. با این حال، بسیاری از مردم توینکیها را سالها نگه میدارند. مصرف کنندگان شجاع گزارش داده اند که توینکیها بعد از گذشت سالها از تاریخ انقضایشان هنوز طعم خوبی دارند و بنابراین گزینه خوبی برای مواقع اورژانسی هستند.
عسل یک ماده غذایی است که شاید واقعا بتوان گفت: هرگز فاسد نمیشود.
کوزههای عسل کشف شده که قدمت آن به دوران مصر باستان باز میگردد، ثابت میکند که عسل حتی بعد از هزاران سال هنوز طعم فوق العادهای دارد. راز عمر ابدی عسل، مقدار قند بالای آن است.
همچنین بسیار اسیدی است، بنابراین باکتری نمیتواند در آن رشد کند.
عسل یک ابَرغذا است و خواص سلامتی زیادی دارد. سرشار از آنتی اکسیدان است، به درمان سرفه کمک میکند، همچنین به درمان زخمها و سوختگیها کمک میکند.
علاوه بر این عسل بسیار خوشمزه است و طعم همه غذاها را بهتر میکند.
پاستای خشک تقریبا هیچوقت خراب نمیشود، اما حواستان باشد که فقط ۲ تا ۳ سال میتوانید آن را در کابینت نگه دارید.
اما اگر در جای خشک و خنک و محفوظ از هوا نگه دارید، عمر آن را ۸ تا ۱۰ سال افزایش میدهید.
اما متاسفانه نمیتوانید رب گوجه یا سس را این مدت نگه دارید، قوطی بازنشده رب یا سس را نهایتا ۱۸ تا ۲۴ ماه میتوانید نگه دارید.
این ماده خوراکی نامهای زیادی همچون؛ «نان دریایی» یا «نان خلبان» دارد و از آن جهت که اغلب در سفرهای طولانی مورد استفاده قرار میگرفته و همچنین به عنوان جیره روزانه به سربازان داده میشده است.
بیشتر بخوانید: مواد غذایی که نباید ۲ بار گرم شوند+ اینفوگرافی
این نان بسیار سفت و همانند آجر است که ممکن است دندانتان را بشکند، به همین دلیل معمولا قبل از خوردن آن را در چای یا قهوه میزنند و خیس میکنند.
اما این نان چقدر ماندگاری دارد؟
برخی میگویند این نان را تا صدها سال میتوان نگه داشت.
در موزه دریایی کرنبورگ در دانمارک، تُردکی از سال ۱۸۵۲ وجود دارد که هنوز کپک نزده و فاسد نشده است؛ بنابراین اگر همیشه مقداری از این نان همراهتان باشد خیالتان راحت خواهد بود، حتی اگر سالها در یک پناهگاه زیرزمینی گرفتار شوید. حتی میتوانید آن را برای نوه هایتان به ارث بگذارید.
بیشتر بخوانید: اگر هر روز قهوه بنوشیم چه اتفاقی در بدن ما رخ میدهد؟
قهوه فوری معمولا بین ۲ تا ۲۰ سال در دمای اتاق ماندگار است؛ و اگر آن را در یخچال یا فریزر نگه دارید، احتمالا تا آخر عمرتان ماندگار است.
اما اگر دوست ندارید قهوهتان را کاملا تلخ بنوشید، نگران نباشید، شکر حدود ۲ سال در دمای اتاق ماندگار است و اگر در جای خنک و محفوظ از هوا نگه دارید تا همیشه میماند.
انتهای پیام/
یعنی مثلا اگه انقضای یک ماده غذایی 13/5/98 باشه ساعت 1بامداد روز بعد از انقضا همه چیزش یکباره فاسد و مضر میشه؟
این نگاه در خصوص تاریخ انقضای غذا و دارو کاملا اشتباه است و به تازگی این نظریه مطرح است که بجای تاریخ انقضا باید گفت بهترین زمان مصرف تا فلان تاریخ است ، حتی در خصوص اکثر داروها هم غالبا بعد از تاریخ مصرف فاسد نمیشوند ولی اثر دارو به مرور کاهش میابد،
در ایران و در خطه شرقی ایران نان هایی وجود دارد که در حالت عادی نرم است اما فقط برای 2 روز پس از آن می تواند خشک شود و برای ماه ها و سالها نگهداری شود.
حتی ما نان هایی در همین بخش شرقی ایران مخصوصا خراسان و احتمال سمنان داریم که پس از تولید خشک می شود و تست 30 عمر برایش دیده شده در شرایط عادی حال اگر بدون هوا و در مکان درست نگه داری شود قطعا مدت بیشتری می ماند و کیفیتش هم باقیست.
در بعد سایر خوراکی ها ایرانی ها میوه های خشک آجیل خشک و برخی غذا را خشک می کنند که عمر بالایی دارند.
لطفا در گزارشتان این موارد را لحاظ کنید
یا علی مدد