به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان، روزنامه واشنگتن پست در یادداشتی به قلم دیوید ایگناتیوس تحلیلگر آمریکایی، به بررسی تاثیر ترور جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه بر روابط این کشور با آمریکا پرداخته و نوشت با گذشت ۶ ماه از این حادثه، اما روابط دو کشور هنوز به حالت عادی بازنگشته است.
در ابتدای این یادداشت با اشاره به اینکه قتل خاشقجی باعث ایجاد تنش در همکاری نظامی و اطلاعاتی آمریکا-سعودی شده، آمده است که علیرغم نمایشهای تبلیغاتی مقامات، اما آینده روابط دو کشور در هالهای از ابهام فرورفته و منتظر پاسخهای ریاض درباره قتل روزنامهنگار منتقد است.
ایگناتیوس با بیان اینکه برای این یادداشت، از بیش از ۱۲ منبع مطلع سعودی و آمریکایی مصاحبه بهعمل آورده، مینویسد که این افراد جزئیات محرمانهای را که تا کنون رسانهای نشده بود، افشا کرده و از قراردادهای اطلاعاتی مخفی صحبت کردند که اکنون (بعد از قتل خاشقجی) متوقف شدهاند.
واشنگتنپست همچنین میافزاید: تا زمانی که او (محمد بن سلمان ولیعهد سعودی) پاسخهای واقعی ارائه نکند، همکاری اطلاعاتی و نظامی سعودی-آمریکا که برای امنیت دو کشور نیز اهمیت دارد، در هالهای از ابهام باقی میماند. مقامات آمریکایی نگران هستند که، ولی عهد جوان، به نسخه سعودی صدام و یک دیکتاتور نوگرا تبدیل شده است.
در ادامه این یادداشت، برخی اطلاعاتی که تا کنون از روابط ریاض-واشنگتن افشا نشده بود، آمده است: به گفته منابع سعودی و آمریکایی، برخی اعضای گروه سعودی که به استانبول اعزام شده بودند، در ایالات متحده آموزش (نظامی) دیده بودند. این آموزشها، قبل از حادثه قتل خاشقجی داده شده و بخشی از همکاری (آمریکا) با سعودی بود که از آن زمان تا کنون ادامه پیدا نکرده است.
یکی از برنامههای آمریکا برای آموزش و نوسازی دستگاه اطلاعاتی سعودی، با اینکه هنوز کاری روی آن صورت نگرفته بود، ولی متوقف شده و منتظر تاییدیه وزارت خارجه ایالات متحده برای پیشرفت است. سرهنگ احمد العسیری بخشی از تیم سعودی عضو این برنامه بود که اکنون تحت تحقیقات بهدلیل قتل در کنسولگری استانبول قرار دارد.
نویسنده این یادداشت در ادامه از مایکل مورل سرپرست سابق سازمان اطلاعات مرکزی (سیا) نام میبرد که از ماجرای قتل خاشقجی متأثر شده است: منبعی میگوید که مورل چند روز بعد از قتل خاشقجی، از این پروژه کنار میکشد، زیرا از مسیری که عربستان سعودی درپیش گرفته، نگران بود. مورل، اما در این باره اظهار نظر نکرده است.
ایگناتیوس با اشاره به ارتباطات رژیم سعودی با رژیم صهیونیستی مینویسد: منابع سعودی میگویند گروه NSO، یک کمپانی اسرائیلی که تجهیزات پیچیده برای هک کردن تلفنهای همراه ارائه میکند، در روابط عربستان سعودی تجدیدنظر کرده است.
خاشقجی آخرین بار روز ۱۰ مهرماه (۲ اکتبر) در حال ورود به ساختمان کنسولگری عربستان سعودی در استانبول دیده شد و بعد از آن رسانهها گزارش دادهاند که ناپدید شده است. چند روز بعد، مقامهای ترکیهای اعلام کردند او در داخل این ساختمان کشته شده و بدنش قطعه قطعه شده است. آنکارا اعلام کرد همزمان با ورود خاشقجی به ساختمان کنسولگری ۱۵ مقام امنیتی عربستان سعودی نیز با دو پرواز وارد استانبول شده و پس از مدت کوتاهی ترکیه را ترک کردهاند.
مقامهای سعودی، در نخستین واکنش بدون ارائه هیچ مستنداتی این روایت را رد و ادعا کردند خاشقجی، ساختمان را زنده و سالم ترک کرده است. بعد از بالا گرفتن فشارها، عربستان سعودی سرانجام روز ۲۸ مهر مجبور شد به کشته شدن خاشقجی داخل ساختمان کنسولگری عربستان سعودی در استانبول اعتراف کند. عربستان سعودی از آن به بعد روایتهای متنوعی و متناقضی درباره نحوه قتل خاشقجی ارائه کرده است. دادستان کل سعودی در نخستین روایت مدعی شده بود خاشقجی بعد از درگیری با چند نفر داخل ساختمان کنسولگری فوت کرده است.
روایت عربستان سعودی که با هدف تبرئه عوامل رده بالای حکومتی از مشارکت در قتل روزنامهنگار منتقد طراحی شده بود با تردید عمومی در دنیا مواجه شد. جمال خاشقجی، متولد ۱۳ اکتبر ۱۹۵۸ (۲۱ مهرماه ۱۳۳۷ شمسی) بود. او قبلاً سردبیر روزنامه الوطن و بعد از آن مدیر شبکه خبری العرب بود. خاشقجی سپتامبر ۲۰۱۷ از عربستان متواری شد و بعد از آن به عنوان ستوننویس واشنگتنپست مقالههایی در انتقاد از برخی سیاستهای کشورش به ویژه محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی منتشر کرد.
وی از جمله منتقدان صریح دخالت نظامی ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی در کشور یمن بود.
انتهای پیام/