قاووت سوغات استان کرمان معجونی نیروبخش ومقوی است که می تواند کام گردشگران نوروزی را شیرین کند.

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان، قاووت دارای طبیعت گرم وآرام‌بخش بوده و موارد مصرف آن بیشتر به عنوان فرآورده نیروبخش، مقوی وبه طور کلی به عنوان تنقلات می‌باشد.

قاووت درانواع مختلفی (با توجه به نوع ترکیبات) تولید شده و طعم‌های متفاوتی دارد.

حسین زاده کارشناس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گرشگری کرمان گفت: قاووت درلهجه کرمانی «قووتو» نامیده می‌شود، نوعی فرآورده غذایی سنتی کرمان است که از مخلوط چند بذر گیاهی و گیاهان دارویی که پس از بو دادن به صورت مخلوط با شکر آسیاب و پودر می‌گردند، تهیه می‌شود.

معجون پرقوت کرمانی

حسین زاده افزود:معروف‌ترین و کامل‌ترین نوع قاووت کرمان، قهوه‌ای رنگ است که مواد تشکیل دهنده آن شامل تخم آفتابگردان، بذر جو، تخم خرفه، بذر کاهو، بذر کنف یا شاهدانه، بذر کتان، مورد دانه، سیاه دانه، تخم گشنیز، دانه خشخاش، کنجد، هل باد، هل رسمی، فلفل سیاه، قهوه و شکر می‌باشد.

وی گفت:معمولاً رسم است هنگامی‌که خانمی زایمان می‌کند جهت تقویت به او قاووت می‌دهند و از مهمانانش نیز با قاووت پذیرایی می‌کنند.

وی بیان داشت: قاووت باید فاقد بو و مزه غیرطبیعی باشد. بو و مزه ناخوشایند ممکن است به دلایل گوناگون در قاووت به وجود آید مانند مزه تلخی و تندی بیش از حد، بوی تندی ناشی از اکسید شدن چربی‌ها، مزه و بوی سوختگی و یا بو و مزه حاصل از شرایط محیطی مثل بوی نفت و خاک.

معجون پرقوت کرمانی

کارشناس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گرشگری کرمان گفت: برای تهیه قاووت بایستی مواد زیر را تهیه کرد، این مواد را با هم مخلوط کرده، سپس آنرا برشته و آسیاب می‌کنند.

وی گفت:قاووت را به صورت پودر یا چند قاشق آنرا در آب ریخته و مصرف می‌کنند که یک معجون بسیار مقوی طبیعی و ارگانیک بدست می‌آید وهرچند هر کدام از این مواد یک خاصیت دارند.

تخم خرفه: دارای طبیعت سرد، مدر و ضد کرم کدو، تخم گشنیز: طبیعت سرد و هضم کننده غذا، نیرو دهنده، ضد تشنج، ضد صرع و ضد کرم، بذر کتان: طبیعت گرم، افزایش دهنده ادرار و رفع کننده یبوست، بذر جو: طبیعت سرد، درمان بیماری‌های قلبی، یبوست و دیگر اختلالات هاضمه و کاهش دهنده کلسترول، بذر کاهو: طبیعت سرد، شیرزا، ضد درد، مدر، التیام دهنده زخم و بواسیر، رفع کننده ناراحتی‌های کبد و خواب آور، هل: طبیعت کمی گرم و خشک، تقویت کننده معده، مفید برای درمان تهوع، نفخ، سنگ کلیه و کیسه صفرا و به طور کلی مقوی، سیاه دانه: طبیعت خیلی گرم، بادشکن، ملین و دافع سموم، تخم آفتابگردان: مدر و به علت دارا بودن ویتامین A. مفید برای قوه بینایی، کنجد: طبیعت گرم، نرم کننده صدا و روده، رفع کننده خشونت حلق و غنی از ید، مورد دانه: طبیعت معتدل، تقویت کننده و مقوی معده و مفید برای درمان خونروی از اعضاء، مفید در درمان روماتیسم، اسهال و بیماری‌های مجاری تنفسی، بذر کنف: طبیعت گرم و خشک، نیرو بخش، ملین، مدر، ضد انگل و تسکین دهنده اعصاب، فلفل سیاه: طبیعت خیلی گرم و خشک، مقوی معده و محرک اشتها و ضد مسمومیت، قهوه: طبیعت سرد و خشک، نیرو بخش و تقویت‌کننده و موثر در درمان بیماری‌های ریوی، حصبه ودانه خشخاش: طبیعت سرد، خواب آور، افزایش دهنده وزن، تقویت کننده حواس و مفید برای کلیه، کبد و درمان اسهال.

معجون پرقوت کرمانی

حسین زاده بیان داشت:معروف‌ترین و کامل‌ترین نوع قاووت کرمان، قهوه‌ای رنگ است که موادتشکیل دهنده آن شامل تخم آفتابگردان، بذر جو، تخم خرفه، بذر کاهو، بذر کنف یا شاهدانه، بذر کتان، مورد دانه، سیاه دانه، تخم گشنیز، دانه خشخاش، کنجد، هل باد، هل رسمی، فلفل سیاه، قهوه و شکر است.

وی گفت:قاووت علاوه بر این که به عنوان یک شیرینی محسوب میشود، دارای خواص دارویی و درمانی است.

وی بیان داشت:رفع بی‌خوابی و سرگیجه، استخوان درد و کمر درد، تقویت چشم و اعصاب، تقویت قوای جسمانی، جلوگیری از ریزش مو و ابرو، رفع درد دندان، مسهل، ضد نفخ، ضد باکتری، رفع خستگی، تقویت حافظه، افزایش مقاومت زنان در زمان بارداری، موثر در رشد جنین، موثردرکاهش درد برای زنان در زمان قاعدگی، کاهش ضعف و ناتوانی در افراد کهنسال، دارای ویتامین A. و E. و امگا -۳ و افزایش شیر در زنان شیردهاز جمله خواص مهم و مفید قاووت به شمار میروند.

معجون پرقوت کرمانی

با توجه به فواید زیاد قاووت می‌توان این فرآورده را جایگزین مناسبی برای شیرینی‌ها و سایر تنقلات در نظر گرفت.

اگر به کرمان زیبا سفر کردید حتما سوغاتی مقوی رو فراموش نکنید .

گزارش از کلثوم نجفی
انتهای پیام/ی

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار