خانه‌تکانی یکی از سنت‌های قدیمی ما ایرانی‌هاست که این روز‌ها هم کم و بیش با آن درگیر هستیم.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، هر سال اغلب ما ایرانی‌ها با خانه‌تکانی به پیشواز نوروز می‌رویم، اما این رسم کهنه اگر چه هرسال انجام می‌شود، اما همیشه با مشکلات بسیاری همراه است. در این گزارش ترفند‌هایی را با هم مرور می‌کنیم که اجرای آن‌ها کمک فراوانی به خانه‌تکانی‌تان می‌کند. خانه‌تکانی یکی از سنت‌های قدیمی ما ایرانی‌هاست که این روز‌ها هم کم و بیش با آن درگیر هستیم. تا همین چند سال پیش در آستانه نوروز از مقابل هر خانه‌ای که رد می‌شدید یا فرشی روی نرده دیوارشان انداخته بودند یا اگر به آن‌ها سر می‌زدید در حال شست‌و‌شوی پرده و پتو و... بودند، اما این روز‌ها با گسترش شهرنشینی و ساخت خانه‌های عمودی و روی هم، کمتر چنین چیزی را می‌توانید ببینید و خانه‌تکانی کمی متفاوت‌تر از گذشته شده است.

ترفند‌های یک خانه‌تکانی اساسی

حالا نه فقط گسترش خانه‌های آپارتمانی، بلکه فرهنگ عمومی مردم در خصوص استفاده از حامل‌های انرژی مانند آب شهری بیشتر از قبل شده و آن را به راحتی برای شست‌وشو هزینه نمی‌کنند. گذشته از این، پرمشغله‌بودن افراد خانواده و شاغل بودن زن و مرد خانه، فرصتی برای اجرای این سنت دیرینه باقی نمی‌گذارد. همین موضوعات سبب شد که حالا خانه‌تکانی‌ها شکل و شمایل دیگری به خود بگیرد. با این وجود یکی از دغدغه‌هایی که همواره اهالی خانه به‌خصوص زنان و مادران، از آن شاکی و گلایه‌مندند برگشتن خانه به روز اولش است، آن هم در مدت بسیار کوتاهی بعد از خانه‌تکانی! و این سؤال همیشگی را از خود می‌پرسند که چرا تمام تلاش‌های‌شان بی‌ثمر بوده است. در این خصوص باید گفت: به‌هم‌ریختگی خانه در کوتاه‌ترین زمان ممکن هیچ ربطی به تلاش‌هایتان ندارد و به شیوه‌های اشتباهی که بر آن‌ها پافشاری می‌کنید برمی‌گردد.

از کجا شروع کنیم؟

هنر دور انداختن، مهم‌ترین اصل برای شروع یک خانه‌تکانی حسابی است. شما پیش از هرکاری نیاز دارید بدانید که چه چیز‌هایی را باید دور بیندازید و چه چیز‌هایی را باید نگه دارید. احتمالاً در خانه شما وسایلی وجود دارد که هربار دیدن‌شان شما را ناراحت می‌کند، اما هربار نمی‌دانید با چه بهانه‌ای آن‌ها را بدهید برود. حالا وقت آن است که تصمیم سختی بگیرید و خودتان را از دست چیز‌هایی که زندگی‌تان را حسابی شلخته کرده رها کنید.

با کالا‌های اضافه‌مان چه کنیم؟

همانطور که گفته شد حتماً در خانه‌تان کالا‌هایی هست که به آن‌ها نیاز ندارید. حالا دو راه پیش روی شماست؛ اگر کالای شما به‌درد‌بخور است و همچنان به کار می‌آید می‌توانید آن را در یکی از سایت‌های انتشار آگهی به صورت رایگان آگهی کنید. البته به این نکته هم توجه کنید که می‌بایست کالای‌تان را با قیمت معقولی آگهی کنید تا خریداری برای آن‌ها پیدا شود.
اما راه دومی هم دارید. توجه داشته باشید حتماً عده‌ای هستند که به این کالا‌ها احتیاج داشته باشند.‌
می‌توانید کالای سالم و تروتمیزتان را فقط با چند کلیک به دست نیازمندی برسانید که به آن کالا نیاز دارد. در روز‌های آخر سال، بخش زیادی از نیازمندان، سفره‌های عیدشان رنگی نیست. دست‌شان تنگ است. سایه خانواده‌ای بر سر ندارند. روی تخت بیماری هستند و هزینه‌های درمانی برای آن‌ها دردی دو چندان شده. در هفت آسمان هم ستاره‌ای، همسری، فرزندی، پدر یا مادری ندارند. اگر دل‌تان می‌خواهد که کمک کنید، اما وجه نقد ندارید یا اینکه می‌خواهید کمک کنید، اما نمی‌دانید به چه کسی کمک کنید یا اصلاً کمک‌تان دقیقاً به درد چه کسی می‌خورد، ما به شما سایت «سایه» را معرفی کنیم. در سایت سایه می‌توانید نام کمک‌تان (کالا، وجه نقد، خدمات و...) را سرچ کنید و نیازمندی را که به آن محتاج است بیابید. اگر به اینترنت هم دسترسی ندارید، می‌توانید با ثبت تلفنی و تماس با شماره ۶۳۴۶۸۴۸۴ این کار را انجام دهید. دست‌اندرکاران سایه خودشان می‌آیند و به صورت رایگان کالا را در خانه شما تحویل می‌گیرند و آن را به دست نیازمندش می‌رسانند و شما را از روند این اتفاق نیکو باخبر می‌کنند. پس به هر طریقی شده از کالا‌ها و وسایل اضافه‌تان خلاص شوید. این اصل را فراموش نکنید که هر چیزی که شما را خوشحال نمی‌کند باید کنار برود.

شست‌وشو‌ها

نوبت به شستن فرش‌ها، پرده‌ها، پتو، روتختی و پادری‌ها که می‌رسد دست‌و‌پای اعضای خانواده از این حجم کار طاقت‌فرسا شل می‌شود. برای شستن فرش‌ها که قطعاً این روز‌ها مکان مناسبی برای شستن‌شان ندارید و اگر هم چنین فضایی دارید ما به شما توصیه می‌کنیم از آب شهری چنین استفاده‌ای نکنید و کار را به کاردان بسپارید. پس گزینه پیش روی شما فقط قالیشویی است، اما حالا قالیشویی خوب از کجا پیدا کنیم؟ احتمالاً این روز‌ها برچسب‌ها و تراکت‌های زیادی از قالیشویی‌های مختلف روی در و آیفون منزل تان نصب شده است؛ اما شما که از نتیجه کار آن‌ها بی‌خبرید! آیا فرش‌ها را تمیز می‌شویند؟ آیا در کار خود تبحر دارند و به فرش‌های دستباف آسیبی نمی‌زنند؟ آیا رفوگری هم انجام می‌دهند و ده‌ها سؤال دیگر که همیشه ذهن آقا و خانم خانه را درگیر می‌کند. برای این کار هم می‌توانید به سایت‌هایی که در این ارتباط فعال هستند، مراجعه کنید. اتفاق خوبی که در این سایت‌ها برای شما می‌افتد؛ دیدن نظرات افرادی است که قبلاً از آن استفاده کرده‌اند. دیگر به راحتی می‌توانید بفهمید که کار فلان قالیشویی چطور و آن نظافتچی چگونه است. با خیال راحت می‌توانید از این سایت‌ها بهره ببرید.

از مواد شوینده بترسید!

حالا که خیال‌تان از بابت فرش‌ها راحت شد نوبت به شست‌و شوی بقیه وسایل می‌رسد. نکته‌ای که همواره اعضای خانواده بخصوص مادران از آن غافل‌اند این است که آنقدر خود را درگیر خانه‌تکانی می‌کنند که هنگام بهار و نوروز نای هیچ چیزی را ندارند و کل تعطیلات را استراحت می‌کنند. در صورتی که کار‌ها را می‌توان با نظم و کیفیت بالاتری انجام داد. هنگام شستن رخت‌ها و ظرف‌ها و سرویس بهداشتی و هر چیزی که شما را مستقیماً با شوینده‌ها مرتبط می‌کند باید حواس‌تان را به شدت جمع کنید.

دکتر نصرت پورسینا، متخصص بیماری‌های پوستی در گفتگو با روزنامه «صبح‌نو» در این خصوص می‌گوید: «اغلب زنان در ایام عید به‌دلیل استفاده زیاد از مواد شوینده به اگزمای پوستی مبتلا می‌شوند. اگزمای پوستی اغلب در ایام عید برای خانم‌هایی اتفاق می‌افتد که تماس بیشتری با مواد شوینده دارند و البته افرادی که عادت ندارند از دستکش استفاده کنند در معرض خطر بیشتری هستند.»
پورسینا ادامه می‌دهد: «مواد پاک‌کننده و سفیدکننده‌های قوی باعث می‌شود تمام آب و چربی‌های پوست گرفته و خشک شود. این اتفاق در افرادی که پوست نرمالی دارند، دچار خشکی بیش از حد می‌شود و همچنین دست‌ها دچار ترک‌های متعدد ظریفی می‌شوند که این ترک‌ها باعث نفوذ باکتری‌ها در پوست می‌شود.
این استاد دانشگاه می‌گوید: «استفاده از ویتامین دی، دوری از محیط‌های آلوده و تغذیه مناسب باعث به تأخیر انداختن چروک‌های زودرس پوست می‌شود، علاوه‌بر این از پوکی استخوان و ساییدگی مفاصل نیز جلوگیری می‌کند.» گفتنی است بسیاری از این مواد شوینده به دلیل ماهیت عملکردی خود در لکه‌بری و ضدعفونی کردن سطوح، در ساخت آن‌ها از مواد شیمیایی با پایه اسیدی یا بازی و… مانند آمونیاک استفاده می‌کنند که با توجه به محرک بودن آن‌ها تماس پوستی یا مواجهه استنشاقی با این مواد می‌تواند سبب ایجاد تأثیرات مخرب بر سیستم بدن انسان شود.

هنگام استفاده از مواد جرم‌گیر و سفیدکننده حتماً از دستکش، ماسک و عینک استفاده کنید تا از تماس پوستی و پاشیده شدن قطرات این مواد به داخل چشم جلوگیری شود. استفاده از ماسک‌های تنفسی رایج مانند ماسک‌های یکبار مصرف، اگرچه ممکن است در کاهش بوی ناشی از این مواد تأثیرگذار باشد، اما در کاهش مواجهه استنشاقی با این مواد تأثیری ندارند؛ زیرا قطر بخار‌های مواد شیمیایی بسیار کوچک‌تر از قطر منافذ ماسک‌های یکبار مصرف است و به راحتی از آن‌ها عبور می‌کنند. به همین دلیل در صورت استفاده از این ماسک‌ها، افراد با تصور اینکه ماسک از آن‌ها محافظت می‌کند خود را به راحتی در معرض بخار این مواد قرار می‌دهند. پس حتماً در صورتی که از این مواد برای نظافت مکان‌های سربسته مانند سرویس‌های بهداشتی و حمام استفاده می‌کنید، حتماً پنجره را بازکنید و در صورت عدم وجود پنجره، درب آن‌ها باز باشد و سیستم تهویه را روشن کنید تا از تجمع بخارات این مواد در محیط کاسته شود.

هشدار!

نکته مهم این که؛ ترکیب دو ماده شیمیایی جوهر نمک با سفید‌کننده‌ها در فضای کوچکی مانند حمام یا سرویس بهداشتی خطرناک است، چرا که انفعالات شیمیایی ترکیب این مواد گاز کلر آزاد می‌کند که بسیار قوی و سوزاننده است و تماس آن با مخاط دهان به تنگی نفس منجر می‌شود.

منبع: صبح نو

انتهای پیام/

نونوار شوید

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.