وی افزود: نمیدانیم گرفتاری بانک مرکزی بر سر چه موضوعی است که از اجرایی شدن این مصوبه در سال ۹۷ سر باز زد. قرار است برای سال ۹۸ هم این موضوع تصویب و اجرایی شود، اما چطور باید توقع داشته باشیم مصوبهای که در سال ۹۷ اجرا نشده در سال ۹۸ اجرایی شود.
موضوع کمبود منابع بارها از طریق بانک به گوش مسئولان و مردم رسیده است؛ این کمبود منابع خود عاملی برای بنگاه داری بانکها شده بود و اجازه عملکرد درست برای ارائه تسهیلات را از بانکها سلب کرده است.
بهاءالدین حسینیهاشمی کارشناس اقتصادی در حوزه بانکی در گفت و گو با خبرنگار بورس،بانک و بیمه گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره بخشودگی جرایم بانکی وامهای زیر ۱۰۰ میلیون تومان گفت: اگر فقط بخشیدن جرایم مدنظر باشد که بانکها در حال بخشیدن هستند، مشکلی وجود ندارد، ولی اگر سود این جرایم بخشیده شود، تأثیر زیادی روی سود و ضرر بانکها میگذارد چراکه تعداد زیادی از مطالبات بانکها از سود همین جرایم است و این سود باید از کجا تأمین شود.
این کارشناس اقتصادی در حوزه بانکی افزود: باید دید که این بخشودگی جرایم بانکی و سود آنها از کجا تأمین خواهد شد؛ آیا بانکها از منابع دیگر این سود جرایم بانکی را تأمین میکنند و یا از بودجه و جیب خود بانکها پرداخت میشود و از طرفی مجلس نمیتواند برای بانکهای خصوصی و اموال دیگران تصمیم بگیرد.
بیشتر بخوانید: بخشودگی جریمه دیرکرد تسهیلات بانکی زمینه ساز تحرک بخشی بانک ها
وی با اشاره به اینکه اگر بانکها این سود را دریافت نکنند یک تأثیر منفی روی ترازنامه بانکها میگذارد، تصریح کرد: ممکن است که این بخشودگی سود، یک دستاویزی برای وامهایی با مبالغ بالاتر شود که پول بانکها را ندهند و دوباره مجلس قانون بگذارد که این سود جرایم بانکی هم بخشیده شود.
حسینی هاشمی با بیان اینکه شاید این بخشودگی جرایم بانکی از نظر اجتماعی به نفع افرادی با وام ۱۰۰ میلیون تومانی از بانک باشد، اظهار کرد: این عمل آثار خوبی ندارد چراکه ارزش پولی بانک تا الان ۱۰ یا ۲۰ درصد نسبت به آن موقع که ۱۰۰ میلیون تومان وام گرفتهاند؛ تغییر کرده است و با پرداخت نکردن سود جرایم موجب آثار منفی برای تراز نامه بانکها میشود.
وی با اشاره به اینکه آیا کسانی که وام گرفتند پول را صرف تولید کردند یا با آن کارهای دیگر از جمله خرید خانه یا ماشین انجام دادند، تصریح کرد: قطعا اگر کسی وام را در راه درست تولید صرف کرده بود؛ میتوانست قسط آن را پرداخت کند و معمولا کسانی که نتوانستند قسط وام را پرداخت کنند، این وام را برای جای دیگر غیر از تولید مصرف کردند و در مجموع بخشیدن از منابع بانکها به صلاح اقتصاد نیست.
عزتالله یوسفیان ملا عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در گفت و گو با رسانه ها در اینباره می گوید: در سالهای گذشته نیز بانکها در اجرای این مصوبه مشکلاتی داشتند و تعدادی از بانکها آن را اجرا میکردند و در تعدادی دیگر اجرا نمیشد.
وی با بیان اینکه بر اساس قانون دولت باید این مبلغ را پرداخت کند، افزود: بانکها نمیتوانند سود تسهیلات را ببخشند چرا که باید از این منابع دریافتی به سپردهگذاران سود دهند و قرار بود مبلغ سود را دولت تقبل کند و بخش جریمه را نیز بانکها ببخشند که در بخش بخشش جریمه مشکلی وجود ندارد.
یوسفیان ملا تصریح کرد: در سال گذشته سود بانکها به موقع واریز نشد و بسیاری از بانکها دچار مشکل شدند و اعلام کردند تا این مشکل حل نشود و پول به حساب بانکها واریز نشود بانکها نمیتوانند با بخشودگی دیرکرد، وام زیر ۱۰۰ میلیون تومان را با مشتری تسویه کنند.
وی با تاکید بر اینکه در هر صورت این مورد باید اجرایی شود، تصریح کرد: جلسات مختلفی در کمیسیون برنامه و بودجه و کمیسیون اقتصادی مجلس برگزار شده که راههای جبران پیشبینی و قانون به صورت صحیح اجرا شود.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس پیشبینی کرد تا حداکثر یک ماه آینده این مشکل حل و قانون فوق اجرایی شود.
بر اساس این گزارش اعتراض ها به عملکرد نصف و نیمه بانک ها در امر بخشودگی به کشاورزان خسارت دیده هم می رسد، بخشودگی که با تلاش های بسیار مدیرعامل بانک کشاورزی برای اجرا همراه شد اما همچنان به صورت سلیقه ای اعمال می شود.
مسعود اسدی عضو شورای مرکزی خانه کشاورز در گفتوگو با خبرنگار بورس، بانک و بیمه گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره آخرین وضعیت بخشودگی سود و جرائم بانکها به کشاورزان، اینچین می گوید: براساس مصوبه سال گذشته مجلس در زمینه بخشودگی جرایم تسهیلات کشاورزان تا سقف یک میلیارد ریال، بانکها سلیقهای عمل کردند و تنها برای هر کشاورز یک فقره وام مورد بخشودگی قرار گرفت.
وی با اشاره به اینکه تعداد تسهیلات به هیچ وجه حائز اهمیت نیست، افزود: براساس قانون، کشاورزان هر تعداد تسهیلات که تا سقف یک میلیارد ریال دریافت کرده باشند، در صورت تعویق در پرداخت اقساط، مشمول این مصوبه میشوند.
اسدی ادامه داد: با توجه به شکایتی که یکی از کشاورزان فعال یکی از استانها به دیوان عدالت اداری کرد، حکم به نفع کشاورزان صادر شد به طوریکه هر تعداد تسهیلات تا سقف صد میلیون تومان مشمول قانون بخشودگی سود و جرائم بانکی قرار میگیرد که ابلاغ این موضوع در چند روز اخیر، حرکت بزرگی در تاریخ بخش کشاورزی است.
عضو شورای مرکزی خانه کشاورز در پایان تصریح کرد: ۸۰ درصد کشاورزان بدهکار بانکهای کشور هستند که به سبب سودهای مضاعف امکان پرداخت بدهی را ندارند؛ بنابراین انتظار میرود بانک مرکزی هر چه سریعتر نسبت به اصلاح آیین نامه موجود در این زمینه اقدام کند تا نظام بانکی کشور از این بن بست بزرگ خارج شود.
یک وام برای هزینه درمان همسرم گرفتم وبیشترازاصل وام پرداختم زمان بخشودگی مراجعه کردم توشرایط سختی بودم اعلام نکردند که چه وقت زمان داریدتازه اونم بانک اعلام نکرد یکی ازدوستان به من گفت وپس مراجعه به بانک فرم تسویه راپرکردم که شرایط کرنا اعلام مشکلات کل جامعه وپساز جورکردن پول ومراجعه به بانک باخنده وتمسخر مواجه شدم که آقا دیر اومدی واقعا تاچقدعوام فریبی این تسویه ها روکی کرده چندرصد رانت گرفتند واعلام کردند آیا بانک وظبفه نداشته به مشتریان این موضوع اعلام کند
من سال۹۳ یک وام به مبلغ ۱۰ میلیون گرفتم و تو این ۶ سال ۱۴ میلیون پراخت کردم و در حال حاضر در شرایط اقتصادی بدی قرار دارم مستاجرم و دوفرزند محصل دارم این ۱۴ میلیون هم به سختی پرداخت کردم و با فروش وسایل خونم الان بانک ۹ میلیون دیگه سود ازم میخواد من نمیتونم پرداخت کنم.
میخام بدونم اگه برای تولید کننده شامل نمیشه برای کی شامل میشه.
طبق بند ل تبصره 16 بدهكاران بانكي ميتواند با پرداخت اصل پول حساب خود را تسويه كنند.بنده از بانك صنعت ومعدن طبق بند ژ وجوه معدني سال 84 وام گرفتم.به دليل ركود اقتصادي تمام دارييم را خرج معدن كردم.چندين سال است از بيماري تومور بدخيم مغزي رنج ميبرم و2 بار عمل كرده ام.بيمار ثعب اعلاج ميباشم.حالا با وضع جسمي در تاكسي تلفني كار ميكنم.
با كمال تاسف مجلس وامهاي بند ژ وجوه معدني سال 84 را استثنا قرار داده وبخشودگي شامل ما نميشود.
به شخصه ميشناسم كسي را كه 8 ساله پيش با وام مسكن منزل خريده و اقساط را پرداخت نكره.الان رفته اصل وام را داده.وقيمت ملك 11 برابر شده.
آيا حق من نيست كه زندگيم را براي معدن گذاشتم دولت حمايت كند؟
از شما خواهش می کنم به وضع من رسیدگی کنید
پرداخت اقساط ب بانک اقتصاد نوین تا مبلغ ۴۰ میلیون دادم الان بانک میگوید ۱۵۰ میلیون دیگه بدهکار هستی خدا شاهده من این وام رو برای ایجاد کار گرفتم ک سرمایه خودم هم از دستم رفت الانم بانک وسایل خانه ضامن ای منو توقیف کرده ک میخاد ب حراج بزاره ترو خدا ب داد ما برسید
من از بانک ثامن که الان شد انصار ۱۵ وام گرفتم بیشر اقساطشو پرداخت کردم نزدیک به ۶ میلیون سودشه ۲۸۰۰ دیرکرد خورده حدود ۱۰۳۰۰ باید پرداخت کنم الان بانک به من میگه شامل شما نمیشه فقط شامل بخش تولید میشه برای شما نصف دیرکرد ببخشیده میشه
سال93 از بانک ملت 15تومن وام25درصدگرفتم ,اصل وام ک 15بود دادم حالا بانک میگه باید15میلیون دیگه بدی
سال نود و دو هفت تا وام بیست میلیونی گرفتم به نام خودم با اینکه سال نود و پنج تقسیط ش کردم و یه مبلغی هم از اقساط رو پرداخت کردم الان بانک مراجعه کردم مدعی ه که وام بیست میلیونی شما الان تبدیل به پنجاه و هفت میلیون شده میگم هر وام چهل تومن میدم تسویه کنید میگن نه تبصره ۳۵ به شما نمی خوره خلاصه موندم خدا به دادم برسه
آیا واقعامعوقه های ثامن الحجج که وام 10میلیون تومان گرفته باشند طرح بخشودگی جرایم بهش تعلق میگیرد....؟