کدبانو‌های ایرانی می‌توانند با بکار بردن کمی ذوق و سلیقه و تهیه شیرینی‌های خانگی خوش‌طعم از مهمانان نوروزی خود پذیرایی کنند.

به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران، با توجه به نزدیک شدن نوروز و سال نو، کدبانو‌های ایرانی به فکر تدارک بساط پذیرایی از مهمانان نوروزی خود می‌افتند، در این بین مناطق مختلف کشور با فرهنگ و آداب و رسوم متنوع،‌ ایده‌هایی جالب در اختیار خانم‌ها می‌دهد.

قطاب یزد یکی از شیرینی‌های محلی است که در بین ایرانیان طرفداران زیاد دارد، برای بررسی خواص قطاب یزد و آموزش طرز تهیه این شیرینی با حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی گفت‌وگو کردیم که در ادامه مشروح آن را می‌خوانید.

مهم‌ترین ترکیبات موجود در قطاب یزد

حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران، درباره مهم‌ترین ترکیبات موجود در قطاب یزد اظهار کرد: این شیرینی حاوی انواع ویتامین‌های A ،C ,D ,E، گروه ویتامین‌های B، کربوهیدرات، سدیم، پتاسیم، پروتئین، کلسیم، منیزیم، منگنز، فسفر، فیبر، آهن، مس، اسید فولیک، روی (زینک)، سلنیوم، فلاونوئیدها، اسیدآمینه تریپتوفان، اسید‌های چرب امگا ۳ و ۶، قند مانند گلوکز، ساکاروز و فروکتوز است.

پذیرایی از مهمانان نوروزی با قطاب یزد+طرز تهیه

مهم‌ترین خواص قطاب یزد

وی بیان کرد: قطاب یزد اعضای رئیسه بدن (قلب، مغز و کبد) را تقویت می‌کند، این شیرینی انرژی بدن را افزایش می‌دهد و نقشی موثر در تقویت عمومی بدن دارد بنابراین مصرف آن به ورزشکاران، افرادی که فعالیت‌های  فیزیکی می‌کنند و کودکان در حال رشد پیشنهاد می‌شود.

این محقق و پژوهشگر طب سنتی افزود: قطاب یزد دستگاه گوارش را تقویت و سردی معده را هم رفع می‌کند، این شیرینی آرام‌بخش قلب و اعصاب است، قطاب یزد به علت داشتن اسید آمینه تریپتوفان به ساخت هورمون سروتونین در خون و دستگاه گوارش کمک بنابراین آرامش و نشاط را در افراد ایجاد و از اضطراب، استرس و افسردگی پیشگیری می‌کند.


بیشتر بخوانید: طرز تهیه قطاب یزدی خوشمزه


عظمایی تاکید کرد: قطاب یزد به علت داشتن اسید فولیک و آهن کم‌خونی را رفع می‌کند بنابراین برای زنان باردار و جنین بسیار مفید است، این شیرینی تاثیری چشمگیر در بهبود عملکرد سیستم عصبی، تقویت حافظه و جلوگیری از ابتلای افراد به آلزایمر دارد، بنابراین برای افرادی که فعالیت‌های فکری انجام می‌دهند به ویژه دانش آموزان و دانشجویان بسیار مناسب است.

وی تصریح کرد: قطاب یزد به علت وجود ویتامین D، کلسیم، منیزیم، فسفر و سلنیوم استخوان‌ها و دندان‌ها را محکم و از پوکی استخوان و آرتروز جلوگیری می‌کند.

این محقق و پژوهشگر طب سنتی گفت: قطاب یزد نقشی موثر در تقویت بینایی، رفع درد مفاصل (آرتریت) و روماتیسم مفصلی (آرتریت روماتوئید) دارد، این شیرینی به علت داشتن انواع ویتامین‌ها و املاح معدنی به جوان‌سازی، زیبایی و طراوت پوست و مو کمکی شایان می‌کند.

عظمایی اظهار کرد: قطاب یزد نقشی موثر در تقویت قوای جنسی و ازدیاد اسپرم دارد، این شیرینی از سندروم پیش از قاعدگی (PMS) جلوگیری و به بهبود کمردرد در دوران قاعدگی کمک می‌کند.


بیشتر بخوانید: طرز تهیه شیرینی‌های خوشمزه استان یزد


وی بیان کرد: قطاب یزد به علت داشتن ویتامین‌های A ، C،  E و فلاونوئید‌ها خاصیت آنتی اکسیدانی دارد بنابراین سیستم ایمنی بدن را تقویت و بدن را در برابر بیماری‌های مختلف به ویژه انواع سرطان‌ها محافظت می‌کند.

موارد منع مصرف قطاب یزد

عظمایی درباره موارد منع مصرف قطاب یزد یادآوری کرد: همه افراد به ویژه مبتلایان به قند و فشار خون بالا باید در مصرف این شیرینی احتیاط کنند.

پذیرایی از مهمانان نوروزی با قطاب یزد+طرز تهیه


بیشتر بخوانید: طرز تهیه ۴ شیرینی مخصوص برای عید نوروز ۹۷


مواد لازم برای تهیه خمیر قطاب یزد

آرد                                 چهار لیوان
ماست                           ۲ لیوان
زرده تخم مرغ              چهار عدد
روغن کنجد                  یک لیوان
جوش شیرین                یک قاشق چای‌خوری تا مرباخوری
گلاب                            ۲ قاشق غذاخوری

 مواد درون قطاب یزد

مخلوط گردو، بادام، پسته و فندق                مجموعاً یک و نیم تا ۲ لیوان
شکر سرخ یا شیره انگور                                  یک لیوان
پودر هل                                                           یک قاشق چای‌خوری
گلاب                                                              نصف استکان

طرز تهیه قطاب یزد

  • نخست مغز‌ها را به خوبی چرخ کنید.
    - مغز‌های چرخ شده را با پودر هل، گلاب و شکر سرخ یا شیره انگور مخلوط کند تا به شکل خمیر در بیاید.
    - برای تهیه خمیر قطاب یزد، آرد، ماست، جوش شیرین و گلاب را داخل ظرف بریزید سپس مواد را به خوبی هم بزنید.
    - زرده تخم مرغ و روغن کنجد را به مواد اضافه و مواد را به خوبی باهم مخلوط کنید.
    - مواد مخلوط شده را به خوبی ورز دهید سپس درب ظرف را به مدت ۲ ساعت بگذارید تا خمیر به خوبی جا بیفتد.
    - خمیر را با وَردَنه صاف کنید و به کمک لیوان یا قالب گرد، قالب بزنید.
    - مقداری از مواد درون قطاب را داخل خمیر بریزید سپس خمیر را ببندید تا مواد آن خارج نشود.
    - درون ماهیتابه را با مقداری روغن چرب کنید.
    - پس از گرم شدن روغن، قطاب‌ها را داخل ماهیتابه قرار دهید تا کمی سرخ شوند.
    - قطاب‌ها را درون صافی بگذارید تا روغن آنها خارج شود.
    - پس از سرد شدن قطاب‌ها، مقداری پودر شکر سرخ و آرد را روی آنها بپاشید.
    - قطاب‌ها را داخل یخچال نگهداری کنید.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
taghizade
۱۳:۱۷ ۲۸ بهمن ۱۳۹۷
تا جایی که من اطلاع دارم استفاده از جوش شیرین ممنوع است.