به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز؛ عبدالرسول همتی معاون بهداشت دانشگاه گفت: «ید» یک ماده مغذی ضروری برای انسان است که باید به طور روزانه مصرف شود و حیاتی ترین نقش آن در بدن شرکت در ساختمان هورمون های تیروئیدی و به تبع آن در رشد، تکامل جسمی و سیستم عصبی است.
همتی اظهار کرد: به دلیل پایین بودن میزان ید در بیشتر مواد غذایی به غیر از غذاهای دریایی، یک راه تامین ید موردنیاز بدن، استفاده از مواد غذایی غنی شده با ید و تغییر در عادات غذایی مانند مصرف خیلی از غذاهای دریایی است.
وی با بیان اینکه غنی سازی نمک خوراکی با «ریزمغذی ید» از نزدیک به سه دهه پیش در کشور آغاز شده است، با ابراز تاسف از گسترش تبلیغات بی اساس و غیر علمی علیه مصرف نمک ید دار و ترغیب به مصرف نمک دریا، بیان کرد: انجام این تبلیغات آسیب رسان، موجب شده تا معاونت بهداشت بر آن شود تا ید نمک های خوراکی خانوارهای شهری و روستایی را مورد سنجش قرار دهد.
او گزارش داد: این برنامه به همت گروه بهبود تغذیه جامعه، گروه سلامت محیط، امور بهورزی معاونت بهداشت دانشگاه و همکاری معاونت غذا و دارو، با سنجش ید انواع نمک های خوراکی خانوارهای شهری به کمک کارشناسان تغذیه و در روستاها نیز با همکاری بهورزان انجام گرفت.
دکتر همتی با اشاره به اینکه نتایج به دست آمده نشان داد که خانوارهای استان به مصرف نمک های غیر یددار، نمک دریا، نمک دریاچه ارومیه و دیگر موارد مشابه روی آورده اند، هشدار داد: عوارض خطرناک مصرف اینگونه نمک ها زنگ خطری برای افزایش سقط جنین، زایمان های زودرس، تولد نوزاد مرده، اختلال رشد مغزی جنین، عقب ماندگی جسمی و ذهنی نوزادان و بسیاری از بیماری های دیگر است.
او با تاکید بر اینکه نمک هایی با نام های تجاری دریا، رودخانه، دریاچه ارومیه، چشمه، شفا، سلامت، سوناکس و تخته، غیرمجاز هستند، توضیح داد: اینگونه نمک ها دارای ناخالصی هایی مانند شن، ماسه، خاک، گچ، فلزات سنگین مانند سرب، جیوه و آرسنیک بوده که منجر به بروز عوارض نامطلوب در سیستم های گوارشی، کلیوی، کبدی، ریوی و جلوگیری از جذب آهن شده و خطر سرطان زایی دارند.
دکتر همتی اعلام کرد: در راستای آگاه سازی مردم، معاونت بهداشت دانشگاه با همکاری معاونت غذا و دارو برای گسترش آموزش اهمیت مصرف نمک ید دار و آسیب های نمک دریا به عموم مردم به کمک رسانه های جمعی و برگزاری نشست های حضوری کارشناسان تغذیه، با افزایش نظارت بر مراکز عرضه و جمع آوری برندهای غیرمجاز از سوی کارشناسان بهداشت محیط و گسترش بازرسی کارخانه های تولیدی نمک از سوی کارشناسان اداره نظارت بر مواد غذایی معاونت غذا و دارو، برای مقابله با این موضوع تلاش دارد.
معاون بهداشت دانشگاه تاکید کرد: استفاده از نمک تصفیه شده ید دار یکی از ساده ترین و موثرترین روش ها برای دریافت ید بوده و مردم باید نمک هایی را که بر روی بسته بندی آن ها عنوان «نمک تصفیه شده ید دار» قید شده و دارای پروانه ساخت، سیب سلامت و مورد تایید وزارت بهداشت است استفاده کنند، زیرا نمک های دیگر برای مصرف خوراکی، غیرمجازند.
انتهای پیام/ر