به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از شبکه تلویزیونی المیادین، عبدالباری عطوان، سردبیر روزنامه الکترونیکی رای الیوم، در گفتگو با این شبکه اعلام کرد معتقد است سفر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی، به مسقط -پایتخت سلطاننشین عمان- مقدمهای بر تلاش آمریکا برای تشکیل ناتوی عربی در منطقه است.
او در این مصاحبه گفت: آنچه که تلاش میشود در منطقه تشکیل شود ائتلاف عربی یا ناتوی عربی به فرماندهی آمریکاست که محور آن شش کشور شورای همکاری خلیج (فارس) به اضافه اردن و مصرند، تلاشهای جدیدی که در روزهای اخیر در منطقه رخ داد یعنی سفر هیئتهای ورزشی اسرائیل به دوحه و ابوظبی و هم چنین دیدار بنیامین نتانیاهو از مسقط، با هدف زمینهسازی برای ناتوی عربی بوده است. ناتوی عربی نیز تشکیلاتی پیشگام برای هرگونه جنگ و رویارویی آمریکا با ایران است. بر اساس این طرح، ایران دشمن و اسرائیل دوست است. البته اسرائیل هم از اعضای برجسته ناتوی عربی و چه بسا از فرماندهان این تشکیلات باشد.
سردبیر روزنامه رای الیوم افزود: تلاشها برای عادیسازی روابط هم با هدف تسهیل عضویت اسرائیل در ناتوی عربی است تا تلآویو هم بتواند برای رویارویی با تهران پایگاههایی در کشورهای عربی داشته باشد. ناتوی عربی در ژانویه آینده در حضور کشورهای نامزد عضویت، در واشنگتن اعلان خواهد شد.
عطوان درباره تاثیر اختلاف آراء موجود در شورای همکاری خلیج فارس بر روند تشکیل ناتوی عربی گفت به نظر من اختلافی در اهداف کشورهای عضو شورای همکاری وجود ندارد و میتوان گفت: در این زمینه چالشی نیست. به استثنای کویت بسیاری از کشورها در قایق آمریکا سوار شده و به سمت عادیسازی روابط با اشغالگران اسرائیلی گام برداشتهاند. بسیاری از آنها با آمریکا همگام شده و ایران را دشمن خود میدانند ضمن اینکه این روزها شاهد نرمش عربستان به سمت قطر هستیم. مثلا محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، گفته است قطر کشور رو به رشدی است و اقتصادی قدرتمند در منطقه دارد یا آنکه شاهد نزدیک شدن سلطاننشین عمان و امارات به همدیگریم.
او افزود: به باور من در حال حاضر منطقه برای تشکیلاتی به نام ناتوی عربی آمادگی دارد. جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا، هم در جدیدترین سخنانش ایران را دشمن و عامل بیثباتی منطقه دانست و به نظر میرسد منطقه با سرعتی بیش از آنچه که پیشبینی میشد به سمت تشکیل ناتوی عربی میرود. کنفرانس امنیتی منامه نیز با این ایده برگزار شد که مقدمه نظری و عملی برای تشکیل ناتوی عربی باشد. همه این موارد توطئه بزرگی است، اما به خواست خدا این توطئه هم با شکست مواجه خواهد شد.
سردبیر در ادامه گفت: آنچه تغییر یافت فشارهای آمریکا و مطرح شدن معامله قرن است، طرحی که آمریکا در پی تحمیل آن بر اعراب و مسلمانان است. گرینبلات که نماینده آمریکا در پرونده فلسطین- اسرائیل است هفته آینده وارد فلسطین اشغالی میشود و شرحی از طرح معامله قرن را بیان خواهد کرد. به نظر من آنچه که الان در جریان است صلح اعراب و اسرائیلیها نیست بلکه صلحی میان برخی از کشورهای عربی با اسرائیل است. این واقعیتی است که دیدار علنی نتانیاهو از مسقط آن را نشان داده است.
عطوان افزود: این سفر در شرایطی انجام شد که مسقط واسطه و میانجی بودن خود را علنی نکرده بلکه اظهار داشت این دیدار بر اساس درخواست نتانیاهو بوده و سلطان قابوس هم با خواستهاش موافقت کرده است. این اظهارات یعنی اینکه این دیدار به تلاشها برای صلح منطقه ارتباطی ندارد بلکه بر اساس اظهارات یوسف بن علوی، وزیر امور خارجه عمان، در چارچوب روابط دو جانبه است. این سخن به معنی عادیسازی رسمی روابط میان تلآویو و مسقط است، این سخن به رسمیت شناختن مستقیم اسرائیل است. یوسف بن علوی گفت «چرا او اینجا نیاید؟ اسرائیلی کشوری در خاورمیانه است.» این سخن یعنی اینکه روابط دو جانبه میان عمان و اسرائیل برقرار شده و دیگر قضیه فلسطین در مذاکرات مطرح نیست به همین منظور این روند از عادیسازی روابط از نگاه ما محکوم است.
او اضافه کرد: یوسف بن علوی در سخنانش به این نکته اشاره نکرد که این سفر در چارچوب طرح معامله قرن یا روند صلح منطقه است بلکه گفت در چارچوب روابط دو جانبه میان سلطاننشین عمان و اسرائیل است و هیچ مانعی هم در مسیر دیدار نتانیاهو از مسقط نیست. به باور من گامها برداشته شد و ممکن است لیبرمن هم به زودی برای افتتاح سفارت اسرائیل سفری به مسقط داشته باشد. شاید در روزهای آینده نتانیاهو از قطر، امارات، بحرین و حتی عربستان هم دیدارهایی داشته باشد. اسرائیل در تلاش برای بهبود روابط، همواره دست به دامان کشورهای منطقه بوده است. حتی ممکن است در این سفرها بی توجه به قضیه فلسطین توافقاتی هم برای عادیسازی روابط شده است.
سردبیر رای الیوم در ادامه گفت: به نظر میرسد در سفر گرینبلات به منطقه نیز مهمترین مرحله از معامله قرن به اجرا گذاشته میشود. مرحله اول این طرح خارج کردن قدس از محور مذاکرات و تبدیل آن به پایتخت ابدی یهودیان (اشغالگران صهیونیست) جهان بود، گام بعدی تمرکز بر شهرکها (شهرکهای صهیونیستنشین) است چنانچه پیش از این از طریق توقف حمایتها از آنروا، شاهد تلاش برای از میان برداشتن حق بازگشت آوارگان فلسطینی بودهایم. همچنین شاهد فشارهایی بر کشورهای عربی هستیم تا صفت پناهنده را از روی فلسطینیانی که در این کشورها به سر میبرند، بردارند.
انتهای پیام/
چاقو که دسته خودشو نمیبره