به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ شعار امسال بهداشت محیط به وسیله موسسه بین الملی بهداشت محیط (Information Federation of Environmental Health)، ماندگاری و ایمنی جهانی مواد خوراکی (Global Food Safety and Sustainability) نام گذاری شده است.
هدف از این نام گذاری افزایش دقت و تمرکز درباره ایمنی مواد غذایی و استفاده از منابع ارزشمند آب و به طور کلی تهیه مواد غذایی پایدار، سالم و ایمن برای جمعیت جهانی است.
امروزه کاهش زباله تولیدی حاصل از مواد غذایی و نیز استفاده مناسب از منابع طبیعی اهمیت فراوان دارد.
ایمنی مواد خوراکی حاصل از یک زنجیره طبیعی شامل آب سالم و مواد مغذی و جلوگیری از ورود میکروب و مواد شیمیایی خطرناک به این چرخه است.
همزمان با افزایش جمعیت جهانی توجه به سلامت و ایمنی مواد غذایی اهمیت بسیار پیدا کرده است.
سازمان بهداشت جهانی، WHO در تلاش برای جلوگیری، تشخیص و درمان عاملهای بیماری زا درمواد خوراکی و آشامیدنی در کشورهای درحال توسعه است، در این راستا سازمان بهداشت جهانی با سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل متحد، FOA همکاری مشترکی را آغاز کرده است.
مقامهای سازمان بهداشت جهانی هشدار میدهند هر روزه تهدیدهای جدیدی که سبب آسیب به ایمنی مواد خوراکی میشوند در کشورهای مختلف دنیا به وجود میآیند، همچنین دگرگونیها در تولید مواد خوراکی، توزیع و نحوه مصرف آنها میتواند سبب ابتلای افراد به بیماری شود.
وجود عاملهای بیماری زای مقاوم به درمان و آنتی بیوتیک چالشی جدی پیش روی دانشمندان برای افزایش ایمنی و ماندگاری مواد خوراکی مصرفی انسان هاست.
یکی دیگر از عاملهای انتقال سریع بیماری ها، افزایش سفر و تجارتهای بین المللی است که میتواند آلودگی را در بازه زمانی کوتاهی ازیک منطقه به منطقهای دیگر دردنیا انتقال دهد.
آلودگی مواد خوراکی به میکروارگانیسمها و مواد شیمیایی و نیز مصرف مواد خوراکی که در زنجیره تولید آلوده به مواد آلاینده شده اند میتواند سبب ابتلای انسان به انواع بیماریها شود.
آلودگی مواد خوراکی میتواند در نتیجه آلودگی آب، خاک یا هوا ایجاد شده باشد.
امروزه بسیاری از بیماری و مسمومیتهای خوراکی به دلیل مصرف مواد خوراکی روی میدهد و این آمار رشدی فزاینده در دنیا داشته است.
آمارهای جهانی در سال ۲۰۱۰ نشان داده است که ۳۱ نوع عامل خطرزا در مواد خوراکی میتواند سبب ابتلای ۶۰۰ میلیون نفر به انواع بیماریهای ناشی از آن و مرگ حدود ۴۲۰ هزار نفر در سال شود.
این آمار نشان میدهد یک نفر از هر ده نفر در دنیا پس از مصرف مواد خوراکی ناسالم دچار بیماری میشود، کودکان زیر ۵ سال، حدود ۴۰ درصد از موارد ابتلا به بیماریهای ناشی از مواد خوراکی ناسالم را در جهان تشکیل میدهند.
سازمان FOA تخمین میزند هرسال تقریباً یک سوم از مواد خوراکی تولید شده برای انسانها از بین رفته یا به هدر میرود که این حجم زباله خطری جدی برای بهداشت محیط و سلامت انسان هاست.
کارشناسان میزان مواد خوراکی به هدر رفته را حدود یک و سه دهم میلیارد تن درسال اعلام کرده اند. درحالی که فقر، سوء تغذیه و گرسنگی دربسیاری از مناطق جهان وجود دارد.
کارشناسان اعتقاد دارند کاهش میزان تولید زباله ناشی از مواد خوراکی و تهیه مواد خوراکی ایمن میتواند از مرگ و سوء تغذیه هزاران نفرجلوگیری کند.
تنها کاهش یک چهارم تولید ضایعات ناشی از مواد خوراکی میتواند سبب تغذیه ۸۷۰ میلیون انسان دچار سوء تغذیه درجهان شود.
کارشناسان برنامههای گستردهای برای آشنا کردن دولتها و مردم با شیوههای تولید مواد خوراکی ایمن و جلوگیری از تولید ضایعات مواد خوراکی در دست اجرا دارند.
منبع: ifeh.org
انتهای پیام/