عزاداری محرم در میان شیعه، همیشه از اول محرم الحرام آغاز می‌شود و شیعه همواره در طول قرن‌ها به همین منوال عمل می‌کرده است.

عزاداری دهه اول محرم در منابع تاریخی/روایت امام رضا (ع) از اول محرم چه بود؟به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،  عزاداری محرم در میان شیعه، همیشه از اول محرم الحرام آغاز می شود و شیعه همواره در طول قرن‌ها به همین منوال عمل می کرده است. اما جای این سوال هست که چرااین عزاداری ها به جای عاشورا ، از روز اول محرم آغاز می شود در حالی که در عرف نیز اینگونه معمول است که برپایی عزاداری یا حتی سالگرد، از همان روز عزا آغاز می شود نه از چند روز قبل.

روایت منابع تاریخی درباره برخورد حضرت امام سجاد (ع)

بنا بر روایات و نقل های تاریخی حضرت سجاد علیه السلام در هر مناسبتی و با دیدن هر صحنه ای از پدر بزرگوارشان و واقعه عاشورا یاد کرده و بر مصائب ایشان گریه می‌ کردند و در این جهت تقیه و پنهان کاری نمی‌شده است. و هیچ نقلی مبنی بر این که حضرت در این رابطه تقیه کرده باشند، وجود ندارد. اما در عین حال در هیچ خبری درباره اینکه امام سجاد علیه السلام در اولین سالگرد شهادت حضرت سیدالشهدا علیه السلام و اصحاب عاشورا، چه واکنشی داشته و چه اعمالی انجام داده اند سخنی گفته نشده است. همچنین در منابع تاریخی در دسترس، ویژگی یا عمل خاصی از ایشان که بیانگر تفاوت و تغییر رفتار حضرت در محرم و بخصوص دهه اول با ایام غیر محرم باشد ، روایت نشده است.

سیره امام باقر و امام صادق (ع) در محرم

از امام باقر و امام صادق علیهما السلام نیز با وجود اینکه دولت بنی‌امیه از کار برکنار شده و عباسیان به سر کار آمده بودند، در این رابطه سیره خاصی از این دو امام بزرگوار به ما نرسیده است. هرچند که عباسیان خود را سیاه‌جامه کرده بودند و شعار «یا الثارات الحسین» سر می‌دادند و به عبارت دیگر خود را خون‌خواه حضرت ابا عبدالله الحسین علیه السلام می‌دانستند. چون بنی‌عباس از نسل بنی‌هاشم بودند و عباس عموی پیامبر و عموی آل ابیطالب بود و بنی‌عباس نیز عموزادگان آنها شمرده می‌شدند ولی با وجود اینکه بنی‌عباس برای شهادت و مصائب امام حسین علیه السلام اظهار سوگواری می‌کردند و حتی شعرای آنها شعرهایی در مرثیه حضرت ابا عبدالله علیه السلام سروده‌اند، اما از امام صادق علیه السلام خصوصیتی در جهت تفاوت ایام محرم با غیر محرم نقل نشده است.

روایتی از امام رضا(ع)

حضرت امام رضا علیه السلام در خبر معتبری که مرحوم محدث قمی در اعمال اول محرم از کتاب امالی شیخ صدوق و عیون اخبارالرضا نقل کرده درباره پدرشان حضرت موسی بن جعفر علیه السلام اینگونه روایت کرده اند که هنگامی که ماه محرم داخل می‌شد پدرم دیگر خندان دیده نمی‌شد و روز به روز در دهه اول محرم مظاهر غم و اندوه بر چهره آن حضرت بیشتر آشکار می‌ گشت تا به روز دهم می‌رسید که در آن روز می‌گریست و می‌فرمود این روزی است که جدم حسین علیه السلام با 18 نفر از بنی‌هاشم که بر روی زمین نظیری برای آنها نبود به شهادت رسیدند. این نقل قول از امام رضا علیه السلام به صورت ضمنی دلالت بر این مسئله دارد که حضرت خود نیز این‌گونه بوده‌اند و در واقع گویا از حضرت سؤال می ‌شود که شما چرا در محرم این‌گونه هستید و حضرت به سیره پدر بزرگوارشان در این باره استناد می‌کنند و این که این یک سنت جاری در میان اهل بیت علیهم السلام بوده است. پس از امام رضا علیه السلام از سایر ائمه موضوع خاصی در رابطه با دهه محرم به ما نرسیده است.

شیوه امام کاظم (ع) از اول محرم

جای این سوال هست که مگر این غمناکی و سوگواری برای شهادت امام حسین علیه السلام نبوده است و مگر شهادت آن حضرت در اول محرم بوده است که امام از اول محرم مظاهر عزا به خود می گیرند؟ و در عرف بشری نیز معمول است که عزاداری یا حتی سالگرد را از همان روز عزا برپا می‌کنند نه از چند روز قبل. در پاسخ باید گفت دلیل اینکه امام کاظم علیه السلام از اول محرم عزاداری می‌کردند آن است که ائمه معصومین علیهم السلام نمی‌خواستند صرفا یک سالگرد سوگواری برای عاشورا گرفته شود. بلکه به دنبال آن بودند که حوادثی که منجر به این شهادت شد در مجالس و محافل شیعه نقل شود، بنابراین دعوت به برپایی چنین مراسمی از طرف اهل بیت عصمت و طهارت بنیان گذاشته شده است.

سیره و روش علما و بزرگان شیعه در طول تاریخ

آن‌گاه که بنابر حکمت الهی در سال 260 هجری امام عسگری علیه السلام به شهادت رسید و دوران غیبت صغری آغاز شد، چون امامان از میان شیعه غایب شدند گویا حکمت الهی بر این تعلق گرفت که 4 دولت شیعی (دو دولت شیعی ناقص و دو دولت شیعی کامل) در منطقه اسلامی برپا شود. دولت‌های شیعی ناقص عبارت بودند از دولت چهار امامی زیدی که در یمن برپا شد و دولت شش امامی اسماعیلی که در فسفات مصر به روی کار آمد و بیش از 3 تا 4 قرن حکومت را به دست داشت.

همزمان با این دو دولت، دو دولت شیعی کامل یعنی دولت‌های 12 امامی یکی در بلاد شام (سوریه، لبنان، فلسطین و اردن) به نام دولت حمدانیان و دیگری در ایران و عراق به نام دلت آل‌بویه بر سر کار آمدند. آل بویه در ایران به دربار عباسی راه یافت و از آنجا که به مصلحت سیاسی خود نمی‌دید که با بنی‌عباس از در مخالفت درآید لذا خود را به عنوان وزرای عباسی مطرح کردند و دولت را در دست گرفتند. این دولت با توجه به اینکه شیعه بود از عالم شیعه آن روزگار یعنی شیخ مفید خواست تا مراسم شیعی را برای آنها معین کند، ایشان نیز در کتاب «مسارالشیعه الکرام» کلیه یادبودهای اسلامی شیعی را از زمان پیامبر اکرم صل الله علیه وآله تا امام زمان عجل الله فرجه ثبت کرد. در این کتاب هم روزهای ولادت و شهادت ائمه و هم سایر روزهای بزرگ شیعی ذکر شده است که در واقع نوعی بیانیه یا مانیفست شیعی است.

سیره علمای شیعه در ایام محرم به شکل کاملا روشن در تاریخ بیان شده است؛ علما، بزرگان و مسئولان دولت‌های شیعه همواره مراسم محرم را از اول محرم برپا می‌کردند و اوج این مراسم در روز تاسوعا و عاشورای حسینی بوده است و اصولا حرکت دسته‌جات عزاداری و سینه‌زنی و حمل پرچم توسط دسته‌ها به وسیله دولت‌های شیعی در گذشته بخصوص دولت دیلیمان در بغداد تأسیس شده است که به گروه‌های نظامی دستور می‌دادند تا به رسم عزا، با حمل پرچم در شهر حاضر شوند. در منابع تاریخی نقل است که عضدالدوله دستور می‌داد بازارهای بغداد را به رسم عزا می‌بستند و حصیر یا بوریا در میان بازار پهن کرده و غذای فراوان در آن می‌ریختند و از مردم دعوت می‌کردند که از این غذا استفاده کنند، بنابراین این شیوه عزاداری و حرکت دسته‌جات با پرچم و همچنین اطعام طعام در مسیر دسته‌جات عزاداری در نیمه دوم قرن چهارم هجری تأسیس شد و در طول تاریخ در هر زمان و هر جا دولت شیعه‌ای برپا شده است این مراسم را احیا کرده است.

منبع:خبرآنلاین

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۴ ۲۳ شهريور ۱۳۹۷
لطفا علاوه بر این که پاسخ کامل وطولانی میدهید یک پاسخ اجمالی وکوتاه هم بدهید ونظرات علمای بزرگ را هم ذکر کنید.
Iran (Islamic Republic of)
برهان
۱۸:۵۷ ۲۲ شهريور ۱۳۹۷
یاحسین اگر به منابع نگاهی بیاندازیم مشاهده میکنیم که امام سجاد با عمل خود مراسم عزای امام حسین را از روز اول محرم شروع میکرد از روز اول محرم کسی او را خندان نمیدید وروز به روز غم واندوه حضرت افزوده میشد تا روز عاشورا به اوج میرسید پس سیره عملی امام سجاد بر عزاداری از اول محرم بوده است اقایان دقت کنند برای اثبات خود به عنوان پژوهسگر دست به شبهه افکنی نزنند امام زمان ما برای جد خود هرروز گریه میکند اول محرم برای من وشماست برپایی این مراسم در نزد اهل دل فراتر از ایی زمان است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۳ ۲۲ شهريور ۱۳۹۷
یا حسین . اولا این مصیبت انقدر بزرگ هست که باید از چند روز قبل از عاشورا و تا چند روز بعد باید عزاداری شود. دوما افرادی که در روز عاشورا شهید شدند انقدر والامقامند که به طور ویژه باید به انها پرداخته شود . سوما این سفره ای که برای کسب معرفت و انسانیت و شناخت برای تمام مردم پهن میشود . حالا گوشه ای از این مصیبت را با جنایات داعشیان این روزگار مقایسه کنید ببین چه حالی میشوید. پس شناخت این مکتب بسیار مهم و حائز اهمیت میباشد. التماس دعا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۹ ۲۲ شهريور ۱۳۹۷
یا حسین غریب کوفیان به خاطر راضی کردن ابن زیاد درها را به رویت بستند ولی ما هرچه که بد باشیم این مرام را قبول نداریم من حسینیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۷ ۲۲ شهريور ۱۳۹۷
با درود بر سالار شهیدان اگر از روز عاشورا عزداری شروع شود مناسبتر است
Iran (Islamic Republic of)
کریمی
۱۰:۲۱ ۲۲ شهريور ۱۳۹۷
سوال مهمی را مطرح کردید که به فلسفه و چرایی زمان برگزاری مراسم سوگواری بر امام حسین می پردازد، - مطلبی که سوال بسیاری از جوانان است، اما متاسفانه در متن به آن پاسخی ندادید...
حتی به یک کتاب مرجع تاریخی اشاره نکردید...

صرفا مطالبی کلی را که بافته های ذهنی خودتان است نه یافته های تحقیقی کنار هم چیدید....
ابتر گذاشتن مطلب جفا در حق مخاطب است.
کسی که این تیتر را میبیند کنجکاو میشود بداند واقعا چرا عزاداری از دهه اول شروع میشود...

سوگواری برای قهرمانان ملی در ایران سابقه داشته است چنان که در سوگ سیاوش مراسمی در ایران برگزار میشده است...

اما عزاداری برای امام حسین به این نحو از زمان معزالدوله دیلمی یکی از امرای آل بویه شروع شد.
اولین بار او دستور داد به طور علنی برای امام حسین سوگواری شود...
او دستور داد روز عاشورا بازارها و مغازه ها بسته شود و زن و مرد سیاه بپوشند و برای امام حسین عزاداری کنند...
البته این مراسم بنا به اقتضائات سیاسی اجتماعی گاه برگزار میشد و گاه نه...
به نظر می رسد عزاداری از اول محرم و تقریبا به این سبک، از روزگار صفویه مرسوم شده باشد...
در باره دوره صفویه البته اطلاعات من مستند نیست ونیاز به تحقیق دارد....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۰۰ ۲۳ شهريور ۱۳۹۷
برادر عزیز عزاداری برای امام حسین در تاریخ ثبت است که از زمان امام سجاد در پستوها و خانه ها انجام میشده و به خاطر ظلم و جور طاغوتیان زمان تقیه میکردن. درهمین ایران پایتخت تشیع در جهان اینقدر حملات ناجوانمردانه و قلم فرسایی خائنانه علیه امام حسین و عزادارانش انجام میشه چه برسه به دوران ظلم و ستم بنی امیه و بنی عباس شیعه در طول تاریخ مظلوم بوده. تاریخ ثابت کرده هرجا دولت شیعی سر کار بوده شعاعر عاشورا عمومی و پررنگ تر شده. مگه قراره چون در صدر اسلام سلاحها شمشیر و نیزه بوده و بر اسب و شتر سوار میشدن ماهم همان کار را کنیم؟ البته اهل بیت همیشه مظلوم و مورد ستم ظالمان و داعشیهای ظاهرا مدرن و بدوی واقع میشدن تاجایی که موقع شهادت حضرت علی در محراب مسجد کوفه مردم استحمار شده و نادان میگفتن مگر علی نماز هم میخواند. خدا عاقبت همه ما را بخیر کنه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۴۴ ۲۲ شهريور ۱۳۹۷
اسلام علیک یا ابا عبدالله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۳۸ ۲۲ شهريور ۱۳۹۷
السلام علی الحسین وعلی علی ابن الحسین وعلی اولادالحسین وعلی اصحاب الحسین
United States of America
محمد
۰۵:۳۴ ۲۲ شهريور ۱۳۹۷
سعی کن دقیق باشی و به جای زیاد نوشتن به جواب برسی
Iran (Islamic Republic of)
احمد 1000
۰۲:۳۴ ۲۲ شهريور ۱۳۹۷
امام حسین اقا جان جانم فدایت انقدر ارزو دارم به پا بو ست بیام حتی پیاده ولی بخودت قسم پول ندارم خودت ما را بخواه و این مشکل را حل کن و ارزویم را بجا اور امین امین